Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

2019. – sportisti, azartiski, medaļoti

Jānis Gabrāns
08:55
02.01.2020
24
Kaspars Stupelis 1

Turpinot tradīciju gada nogalē atskatīties uz aizejošo sportiskajā jomā, pārskatīju, par ko šogad rakstīts “Druvas” slejās. Un atkal var secināt, ka aizvadīts sportisks gads, kurā mūsu puses sportisti sevi pieteikuši ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas, Eiropas un pat pasaules līmenī.

Bijušas interesantas debijas, ievērības cienīgi panākumi, kuru atbalsis joprojām dzirdamas, bijis daudz dažādu sporta notikumu, kas veicinājuši iesaistīšanos fiziskajās aktivitātēs.

Gada panākums

Mūsu puses sportisti plūkuši uzvarētāju laurus neskaitāmās sacensībās Latvijā un ārpus tās, tomēr par vienu vērts runāt īpaši. Savu ceturto pasaules čempiona titulu motokrosā motocikliem ar blakusvāģiem izcīnīja vecpiebaldzēns Kaspars Stupelis kopā ar Nīderlandes pilotu Etjēnu Baksu.

Kaspars nav slēpis, ka šis tituls ir visgrūtāk izcīnītais. Nācies piedzīvot neskaitāmas traumas, bijuši nepatīkami pārdzīvojumi, tomēr atkal turpinājis braukt.

“Ja atskatos uz šo sezonu, uzskaitījums nav patīkams: divas reizes lauztas ribas, lauzta plauksta un vēl, un vēl. Neslēpšu, arī morāli bija ļoti smagi, tomēr cēlos, un tas dod jo īpašāku gandarījumu, ka esmu to izdarījis,” pēc titula iegūšanas “Druvai” teica Kaspars.
Par viņa spēju piecelties, par uzvaru, pirmkārt, pār sevi, vēstīja filma “Stupelis”, kas tā arī īsti nedeva atbildi uz jautājumu – kas liek celties un turpināt? Arī pats Kaspars atzīst, ka vienas atbildes nav: “Laikam esmu nedaudz citādāks nekā vairums braucēju. Visticamāk, es pats sev nepiedotu, ja nemēģinātu turpināt. Padoties var vienmēr, bet var arī turpināt cīnīties. Vissvarīgākais dzīvē – būt saskaņā ar sevi -, un man bija tas dzinulis turpināt. Vienmēr esmu cīnījies par titulu, tā dēļ var paciest daudz.”

Kaspara pašaizliedzība un cīņas spars tika novērtēts arī pasākumā “Latvijas Gada balva sportā 2019”. Viņš saņēma balvu nominācijā “Labākais sportists tehniskajos sporta veidos”, kā arī tautas balsojumā “Latvijas populārākais sportists”.

Gada debija

Katru gadu kāda komanda vai sportists sāk savu karjeru, šoreiz šajā nominācijā dāmas.

Vispirms futbola komanda “Cēsis/ FK “Priekuļi”, kas aizvadīja debijas sezonu sieviešu 1.līgas čempionātā. Džeinas Eglītes aicinājumam atsaucās vairāk nekā 30 spēlētājas, gatavas izmēģināt, kas ir lielais futbols. Pieredze, protams, nāca ar zaudējumiem, taču arvien vairāk nostiprinājās pārliecība, ka var pacīnīties par kādu punktu, un tas arī notika. Aizvadītajā sezonā “Cēsis/ FK “Priekuļi”” bija 18 spēles, izcīnītas divas uzvaras, divas beidzās neizšķirti un tika piedzīvoti 14 pieredzi nesoši zaudējumi.

“Esmu spēlējusi daudzās komandās, tāpēc varu teikt, ka Cēsu komanda ir zelta vērtē,” tā vērtē Džeina Eglīte, kura šogad tika uzaicināta spēlēt Latvijas izlasē.

Kā vēl vienu debitanti minēšu Agati Krieviņu, kura aizvada pirmo gadu autosportā. Auto­braucēju vidū puišu, vīru netrūkst, bet dāmas ienāk reti. Debija bijusi veiksmīga, Agate izcīnīja uzvaras sieviešu konkurencē gan Vidzemes ziemas autosprinta kausā, gan Ziemeļvid­zemes ziemas kausā.
Veiksmīgu sniegumu rādīja arī minirallijā “Cēsis – Priekuļi”, kur nācās startēt vienā grupā ar vīriem, 1600 klasē 14 braucēju vidū Agate uzrādīja astoto rezultātu.

Gada izturība

Šajā nominācijā pelnījis atrasties cēsnieks Miķelis Vietnieks, kurš Latvijas izlases sastāvā startēja pasaules čempionātā diennakts skrējienā, kas notika Francijā.

Latvijas izlase uz sacensībām devās trīs sieviešu un deviņu vīriešu sastāvā, starp vīriem M. Vietnieks uzrādīja trešo rezultātu. Diennaktī viņš veica 206,161 km, un 390 dalībnieku konkurencē tas bija 118.rezultāts.

Gada rekords

Cēsu Sporta skolas Basketbola nodaļas beidzēji iekļauti pasaules spēcīgākajās līgās. Rodions Kurucs spēlē NBA, bet īpaši vērts pieminēt Emīlijas Kristas Gravas veikumu šīs sezonas ASV studentu basketbola NCAA čempionātā Vāgnera universitātes komandā “Seahawks”. Emīlija savu vārdu ierakstījusi arī Latvijas basketbola vēsturē. Novembrī viņa tika atzīta par Ziemeļaustrumu konferences nedēļas labāko spēlētāju, bet spēlē pret “Saint Peter’s” universitāti guva 45 punktus, tas ir Latvijas studentu rekords NCAA čempionātā, tostarp mača pēdējās sekundēs grozā raidot uzvaras metienu. Viņas komanda uzvarēja 90:89.

Emīlija šobrīd ir rezultatīvākā savā komandā, septiņās aizvadītajās spēlēs guvusi 121 punktu jeb vidēji 17,3 punktus spēlē.

Gada stabilitāte

Šajā nominācijā jāmin divas sportistes. Vispirms Latvijas labāko orientieristi Sandru Grosbergu, kura valsts mēroga sacensībās orientēšanās sportā pārstāv komandu “Meridiāns/ CPSS/ Pārgauja”. Latvijas kausa izcīņā dāmu elites grupā viņai šogad pārliecinoša uzvara. Turklāt Sandra finišēja pirmā visās sacensībās, kurās startēja.

Pieminēšanas vērts arī jaunās vieglatlētes Vinetas Krūmiņas sniegums, kura šogad palika nepārspēta U18 grupā diska mešanā. Viņa uzvarēja ne tikai Latvijas čempionātā ziemā un vasarā, bet kļuva arī par Baltijas čempioni. VIII Latvijas Jaunatnes olimpi­ādē Vinetai divas zelta medaļas – lodes grūšanā un diska mešanā.

Gada atgriešanās

Pēc diviem tukšajiem gadiem Cēsu florbola klubs “Lekrings” Latvijas virslīgas čempionātā atgriezās medaļnieku vidū. 2015./ 2016.gada sezonā komanda izcīnīja bronzu, tad divus gadus neizdevās tikt pāri izslēgšanas spēļu pirmajai kārtai. Pavasarī pusfinālā tikai septītajā spēlē nācās atzīt Lielvārdes komandas pārākumu, kas nozīmēja, ka šoreiz cīņa būs tikai par bronzu pret “Talsu NSS/ Krauzers”. Ja Cēsu komandas kontā daudz godalgu, tostarp septiņi čempionu tituli, talseniekiem šī bija pirmā iespēja tikt pie medaļām, tāpēc cīņa bija ļoti spraiga, kurā uzvaru ar 6:4 svinēja “Lekrings”.

Gada notikums

Arī šogad šajā nominācijā Cēsu stadions. Ja pērn tas tika atvērts apmeklētājiem, šajā gadā noslēdzās otrā kārta un apmeklētāju rīcībā tika nodotas tribīnes. Tajās ir 526 sēdvietas, 192 stāvvietas, 65 vietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem. Būvē izvietotas arī sportistu ģērbtuves, treneru un tiesnešu kabineti, noliktava, kā arī Cēsu Olimpiskā centra birojs.

Gada reorganizācija

Kopš vasaras visas sporta bāzes, ko agrāk apsaimniekoja Cēsu Sporta skola, nodotas Olimpiskajam centram, kura pārziņā sākotnēji bija tikai slēpošanas un biatlona komplekss. Olimpiskā centra “Cēsis” valdes priekšsēdētājs Juris Markovs uz jautājumu, vai šis bija pareizs lēmums, norāda, ka secinājumus varēs izdarīt pēc gada, kad varēs veikt nopietnāku analīzi: “Olimpiskā centra pamatuzdevums ir infrastruktūras apsaimniekošana, un gribam to darīt ekonomiski pamatoti.”

Šajā nominācijā būtu jāmin arī decembrī aizvadītais pasākums “Cēsu sporta laureāts”, kas šogad atšķīrās no iepriekšējiem. Ja agrāk labāko sportistu sumināšanu atsevišķi rīkoja Cēsu Sporta skola un atsevišķi pašvaldības sporta organizators, suminot pieaugušos dažādās nominācijās, šogad tika rīkots kopīgs sarīkojums, kurā godināja visu paaudžu sportistus, nenosakot nominācijas. Vai tas paliks par tradīciju, rādīs laiks.

Gada novitāte

Atzinību pelnījis ikviens, kurš rīko kādu sporta pasākumu. Jāiegulda daudz darba, nepieciešami saskaņojumi, atļaujas, jāņem vērā dažādi nosacījumi, tomēr katrs pasākums ļauj cilvēkiem gūt prieku, sajust adrenalīnu.

Ļoti nopietni par to rūpējas “Cēsu Eco trail” galvenais rīkotājs Vilmārs Zeme, kurš šogad gādāja, lai garākās distances (80+) veicēji varētu skriet cauri vietām, kur nekad iepriekš skrējieni nav notikuši, tostarp vairāki kilometri bija jāveic pa Rauņa upes gultni, jāšķērso Kazu grava un citas gleznainas vietas. Dažkārt liekas, ka sportisti skrienot neko nemana, bet pēc finiša garās distances veicēji atzīmēja, ka šis bijis ļoti skaists un gleznains skrējiens.

Gada organizators

Visu gadu mūsu novados notiek dažāda mēroga sacensības, bet šajā nominācijā jāpiemin Priekuļu sporta dzīves organizators Jānis Mičulis. Viņš ne tikai vasarā rīko jau tradicionālo smilšu volejbola turnīru, bet arī dažādas citas sacensības gan priekuliešiem, gan citiem interesentiem. Vasarā Priekuļu sporta birzītē viņš noorganizēja arī spēkavīru sacensības, kurās sešās disciplīnās pieteicās 16 vīri.

Gada tradīcija

Šogad apritēja 30 gadi, kopš 1989.gadā notika pirmais skrējiens “Jānis”. Šī gada dalībniekiem bija iespēja apskatīt pirmā skrējiena afišu un rezultātus. Toreiz Līgo svētki un Jāņi nebija brīvdiena, tāpēc pirmais skrējiens notika 25.jūnijā un skrējēji mēroja distanci Cēsis – Līgatne. Pirmie uzvarētāji bija Jānis Mičulis un Ināra Alsberga, kuru tagad zinām ar uzvārdu Lūse, viņa joprojām aktīvi piedalās skrējienos. Skrējiena vēsturē īpaši minams arī 1993.gads, kad 23.jūnijā tas notika distancē Cēsis – Valmiera, jo tur norisinājās pasaules latviešu Trīszvaigžņu spēles. Skrējiens bija iekļauts spēļu programmā, arī tolaik uzvarētājs bija J. Mičulis.

Veiksmīga sezona. Cēsu Sporta skolas audzēkne, basketboliste Emīlija Krista Grava Vāgnera universitātes komandā “Seahawks” rāda rezultatīvu spēli ASV studentu basketbola NCAA čempionātā.

FOTO: no albuma

Debitantes. Sieviešu futbola komanda “Cēsis/ FK “Priekuļi”” aizvadīja savu pirmo sezonu Latvijas čempionāta 1.līgā.

FOTO: no albuma

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
66

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
106

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
122

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi