Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Zupīgie vēdera prieki

Druva
23:00
08.08.2008
44
200808081853097455

šovasar daudz esam runājuši par grilēšanu, kas nenoliedzami ir katras vasaras (un ne tikai) sastāvdaļa. Bet nevar jau katru dienu tikai grilēt, arī vēderam vajadzīgas pārmaiņas. Pēc kārtīgām grila brīvdienām, kad ir apjausma, ka tās gaļas bijis par daudz, vajadzīgs kas nedaudz vieglāks. Tagad, kad svaigi dārzeņi tā vien prasās uz to izmantošanu, ir īstais laiks krēmzupu gatavošanai. Protams, ziemā pieejams plašs saldēto dārzeņu klāsts, bet svaigs ir svaigs.

Jāteic, ka krēmzupas ikdienā gatavojam reti, lai gan to pagatavošana ir ātra un vienkārša. Krēmzupas pagatavošanai var izmantot jebkuru dārzeni. Ir labi, ja virtuves aprīkojumā ir blenderis, jo ar tā palīdzību ērti un ātri var iegūt šīm zupām raksturīgo krēmveida masu.

Ēdiena pagatavošana ir ļoti vienkārša, te nav nepieciešamas īpašas iemaņas. Manuprāt, krēmzupu pagatavot pat vienkāršāk nekā tradicionālo zupu. Dažos vārdos runājot, sagriežam dārzeņus rupjos gabalos un vārām līdz gatavībai. Tad pievienojam kausēto sieru vai saldo krējumu, visu kārtīgi sablenderējam. Zupu lejam šķīvjos un pārkaisām ar sasmalcinātiem zaļumiem, grauzdiņiem vai apceptu žāvēto gaļu. Divas pēdējās piedevas noderēs, ja gribas kaut ko sātīgāku, lai gan to jau garantē kausētā siera pievienošana. Grauzdiņus pagatavot vienkārši, ņemam baltmaizi, sagriežam kubiņos un cepeškrāsnī viegli uzgrauzdējam. Savukārt cauraugušu žāvēto gaļu pirms pievienošanas zupai nedaudz apcepam uz karstas pannas.

Dažas receptes. Dārzeņu krēmzupa ar kausēto sieru. Ņemam svaigus burkānus, puķkāpostus, kartupeļus, notīrām, sagriežam un liekam vārīt nelielā ūdens daudzumā. Te uzreiz jāpiebilst, ka šajā sastāvā var izmantot jebkurus dārzeņus. Vispirms liekam tos, kas vārās ilgāk, kartupeļus pievienojam vēlāk. Kad dārzeņi mīksti, tos sablenderējam un, rūpīgi maisot, pievienojam kausēto sieru. Vislabāk ņemt bezpiedevu kausēto sieru. Pasniedzot, kā jau minēts, pārkaisām ar zaļumiem un nepieciešamības gadījumā ar grauzdiņiem vai apceptu žāvēto gaļu.

Tomātu biezzupa. Tās pagatavošanai ņemam tomātus, sīpolu, ķiploka daiviņu, citronu, svaigu baziliku, saldo krējumu. Tomātus applaucējam ar verdošu ūdeni, tad nomizojam un sagriežam. Sīpolus un ķiplokus sagriežam, pievienojam tomātiem un vēl nedaudz pavāram. Tad visu sablenderējam, pievienojam citrona sulu, pēc vajadzības cukuru un sāli, arī saldo krējumu. Pirms pasniegšanas pārkaisām ar svaigu baziliku.

Ja gribas ko īpašu, var pagatavot krēmzupu ar lasi. Ņemam gabalu laša steika, kartupeļus, burkānus, puķkāpostus, saldo krējumu. Vispirms sālsūdenī izvārām lasi, tad to izņemam no katla, bet šajā šķidrumā liekam dārzeņus un vārām mīkstus. Kad gatavi, izņemam, sablenderējam un liekam atpakaļ buljonā, lai vēlreiz uzvārās. Tad pielejam paciņu saldā krējuma un ieliekam gabaliņos sadalītu lasi. Pirms pasniegšanas pārkaisām ar zaļumiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
38

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
38

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
108

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
98

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
165

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi