Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Vista “pa vienkāršo”

Druva
23:00
12.09.2008
65
200809121855316408

Pērkot pārtiku kārtējai ēdienreizi, ik pa laikam nopērkam arī kaut ko no vistas gaļas – stilbiņus, šķiņķīšus vai fileju. Tā nebūt nav slikta izvēle, pirmkārt, vistu ātri un vienkārši pagatavot, otrkārt, pagatavošanas iespējas varen plašas. Un vistas gaļā ir apmēram par 25 procentiem vairāk olbaltumvielu nekā citu dzīvnieku gaļā. Un vēl vistas gaļa labi piemērota diētai, jo tajā ir pat līdz desmit reizēm mazāk tauku nekā cūkas vai liellopa gaļā. Vistas gaļa der tiem, kas rūpējas par holesterīna līmeni.

Un interesants stāsts par vistas gaļu. Saskaņā ar kādu leģendu, Napoleons, kļuvis par imperatoru, nevarējis ciest vistu. Iemesls izrādījies vienkāršs, līdz augstā titula iegūšanai vistas gaļa bijusi diezgan regulāra viņa ikdienas maltītes sastāvdaļa. Kopš bērnības, kad viņam nācies pārtikt pārsvarā no vārītas vistas, kas Korsikā bija nabadzīgo ģimeņu ēdiens. Vistas gaļa bija kopā ar viņu arī trīsdesmit gadus, dienot armijā, jo tā ietilpa franču zaldātu un kaprāļu pārtikas devā. Kļūdams par imperatoru, viņš, piedraudot ar nāves sodu, aizliedza pasniegt sev vistas gaļu. Bet kādu reizi pazīstamais kulinārs Lagupjērs, riskējot ar savu galvu, tomēr sagatavojis imperatoram aizliegto ēdienu. Napoleons to pamēģinājis un… atzinis par labu esam. Izrādījās, ka, gatavojot vistu, pavārs izmantojis garšvielas, kas līdz nepazīšanai mainījušas vistas garšu. Tāpēc svarīgi atcerēties šo vienkāršo patiesību – gatavojot vistas ēdienus, jāizmanto visdažādākās garšvielas.

Šoreiz divas vienkāršas receptes, kā ātri pagatavot vistu.

Vistīgie makaroni. Ņemam trīs vistas filejas, paciņu makaronu, divus, trīs tomātus, sīpolu un garšvielas. Kamēr vārās makaroni, sagatavojam fileju. Sagriežam to kubiņos un apcepam eļļā. Kad vista gandrīz gatava, pieliekam klāt sagrieztus tomātus, sīpolus un sutinām, līdz tomāti izšķīduši. Šādi var lieliski iztikt bez tomātu mērces vai kečupa. Pieliekam garšvielas. Ja gribas pikantāku rezultātu, noderēs „Santa Maria” garšvielu dzirnaviņas „Pasta Rosa”, bet jābūt uzmanīgiem, lai nepārdozētu. Neaizmirstam arī sāli, var lietot arī citas garšvielas, kuras katram tuvākas. Kā jau allaž esmu teicis, ēdiena gatavošanā droši var variēt, eksperimentēt. Makaronus nokāš un ber klāt vistai. Samaisa, ļauj nedaudz sajaukties garšām un var likt galdā.

Ātrā, gardā zupiņa. Novārām vistas gaļas buljonu – vistas šķiņķīšus vārot kopā ar vienu brangu sīpola galvu un burkānu, pievienojot sāli, lauru lapas un piparus. Kad buljons gatavs, gaļu atkaulojam un sasmalcinām, sīpolu izņemam, bet burkānus sarīvējam un pievienojam zupai, tad tos apēdīs arī tie, kuri vārītus burkānus neēd. Tomātu laikā zupai var pievienot pāris tomātus. Tos uz mirkli ieliekam karstajā buljonā, lai ieplaisā miziņa, tad izņemam, nomizojam un liekam atpakaļ zu-pā. Beigās pievienojam rīsus un vārām, kamēr tie mīksti. Pēdējos pievienojam zaļumus – dilles vai baziliku. Pasniedz ar krējumu. Vienkārša latviska recepte, bet nez kādēļ garšo mazliet austrumnieciski.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
34

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
102

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
95

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
163

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi