Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Vasara – tomātu laiks

Druva
23:00
22.08.2008
86
200808221802561420

Lai arī tomāti veikalos tagad nopērkami visu gadu, tomēr īsto smaržas un garšas buķeti tie sasniedz augustā, pašu siltumnīcās. Tad nu tos var ēst no rīta, pusdienās un vakarā, jo tomāti ne tikai labi garšo un satur daudz vitamīnu un minerālvielu, bet arī daudzas citas bioloģiski aktīvas vielas, kas mazina saslimšanas risku ar vairākām mūsdienās izplatītām slimībām. Tomāts ir īsta vitamīnu bumba – satur aptuveni 13 vitamīnu, 17 minerālvielu, dažādas organiskās skābes, flavonoīdus un fitoncīdus – dabiskos augu hormonus, organiskās skābes, ēteriskās eļļas un daudz ko citu. Šo augļu uzturvērtību nosaka ne tikai ideāli sabalansēts organisko skābju saturs, bet arī karotinoīda beta karotīns un likopēns. Uztura speciālisti iesaka gadā apēst vismaz 20 kilogramus tomātu.

Ja pilnībā grib izmantot visas tomātos esošās labās vielas, vislabāk pārmaiņus tos ēst gan svaigus, gan ceptus, gan vārītus kopā ar nelielu daudzumu eļļas, sviesta, margarīna, krējuma vai citu taukvielu.

Šoreiz par divām tomātu zupām, jo neba mācīt kā tomātus pagatavot ar krējumu, lai gan arī tur ir ļoti plašas variāciju iespējas.

Šķiet, viena no zināmākajām tomātu zupām ir gaspačo

. Tiesa, tā vairāk domāta karstām dienām, jo gaspačo ir aukstā tomātu zupa. Pagatavošana samērā vienkārša. Ņemam kilogramu tomātu, sagriežam un liekam bļodā, pievienojam 500 gramus kubiņos sagriezta maizes mīkstuma, vienu sagrieztu sarkano papriku, vienu nomizotu un sagrieztu gurķi un vienu sasmalcinātu vidēja lieluma sīpolu. Klāt 60 gramus vīna etiķa, 60 gramus auksta spieduma olīvu eļļas un saspiestu ķiploka daiviņu. Visu kārtīgi sablenderējam, izdzenam caur sietu, pievienojam sāli un asos piparus un atstājam ledusskapī dzesēties vismaz pāris stundas.

Ja tomēr gribas siltu zupu, iesaku Daces tomātu zupu. Vidēja lieluma tomātus apcepam cepeškrāsnī 150 grādu karstumā apmēram 10 minūtes, uz pannas uzliekot arī kādu ķiploka daiviņu. Nelielam katliņam zupas nepieciešami apmēram 1,5 kg tomātu, vēlams Latvijā audzēti. Karstos tomātus nomizojam un liekam katliņā kopā ar ķiplokiem. Sablenderējam, pievienojam paciņu saldā krējuma un uzvārām. Svaigumam pievieno dilles un baziliku, protams, sāli pēc garšas.

Ja vēlas klāt ko pikantu, var eļļā sacept cāļu akniņas, ko katrs var pievienot savā zupas šķīvī, cik vēlas. Garšīgi, veselīgi, sātīgi, bet ne trekni.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi