Pirmdiena, 22. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Uzsāk ievārījumu vārīšanu

Druva
23:00
09.09.2008
15
200809092325021909

Laikā, kad daudzas zemnieku saimniecības apsver pat iespēju beigt saimniekot, Skujenes pagastā Liene Margēviča uzsākusi ievārījumu vārīšanu.

Zemnieku saimniecības “Indrāni” saimniece L. Margēviča pavasarī nolēmusi, ka vēlas izveidot bioloģisku zemnieku saimniecību, kā arī uzsākt pārstrādi, gatavojot ievārījumus.

Iepriekš „Indrānos” aktīva saimnieciskā darbība nenotika – nav uzsākta ne gaļas, ne piena lopkopība, ne dārzeņu audzēšana. Taču L. Margēviča sapratusi, “ja vēlos laukos dzīvot, ne tikai eksistēt, tad kaut kas ar saimniecību ir jādara”. Tādēļ azartiskā sieviete devusies pie pagasta lauku attīstības speciālistes pēc padoma. Tam sekojusi piedalīšanās bioloģiski saimniekojošo zemnieku kursos, kā arī kopīgas ekskursijas pieredzes gūšanai, iepazīstot dažādas bioloģiskās saimniecības. Nostiprinājusies ideja arī pašai izveidot bioloģisko saimniecību, turklāt kādā Turaidas sētā, kur spiestas un gatavotas sulas, rasta iedvesma ievārījumu biznesam.

L. Margēviča vērtē – uzsākt iecerēto nav bijis sarežģīti. Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrēta pārstrāde, savukārt noieta tirgu, arī iepakojumu un etiķešu jautājumus palīdz risināt bioloģisko zemnieku saimniecību kooperatīvs „Zaļais grozs”, kurā saimniecība iestājusies. Kopš pavasara nu jau piepildīts pustūkstoš burciņu ar apmēram 12 šķirņu ievārījumiem. Pagatavota un pircējiem piedāvāta ābolu marmelāde ar kanēli, pīlādžu, aveņu, zemeņu, plūmju un ķirbju, zileņu un ābolu, rabarberu, kā arī citi ievārījumi. Pats pirmais meistardarbs virtuvē, kā arī viens no pieprasītākajiem produktiem ir pieneņu sīrups. L. Margēviča piekrīt, iespējams, tādēļ, ka liela daļa to iepriekš nekad nav garšojusi: „Tautā to sauc par pieneņu medu, bet tādu nosaukumu, protams, nerakstīju, lai nemaldinātu cilvēkus un lai viņi nedomātu, ka tas patiešām ir medus, kaut gan tas tieši tā garšo.”

„Indrānos” ir uzsākts pārejas periods bioloģiskajai saimniekošanai. Tādēļ pagaidām produktus nevar marķēt kā bioloģiskos. L. Margēviča vērtē, ka bioloģisku ievārījumu ražošanai ir vēl vairāki kavēkļi, tomēr pieļauj, ka tuvākajā nākotnē pārstrādi tomēr sertificēs. Lai ievārījums būtu bioloģisks, tā ražošanai būtu jāizmanto bioloģiski sertificēts cukurs, turklāt arī visām pārējām izejvielām – ogām un dārzeņiem – jābūt audzētām bioloģiski. Šogad iepirktas zemenes no sertificētas saimniecības, taču visu izejvielu iepirkšana ievērojami palielinātu pašizmaksas.

Radusies arī ideja bioloģiski sertificēt saimniecībai piederošo mežu, jo liela daļa ievārījumu tiek vārīti no meža ogām. „Latvijā, šķiet, mežu neviens šādi nav sertificējis, tādēļ procedūra nav skaidra,” atklāja L. Margēviča.

Vaicāta, vai ievārījumiem ir liels pieprasījums, L. Margēviča atzīst, ka cer uz pieprasījuma palielināšanos ziemā: „Līdz šim noiets vēl nav pārāk liels.” Saimniecībā pagaidām nav pietiekami lielas uzglabāšanas telpas, lai varētu ievārījumus savārīt lielā daudzumā un uzglabātu lielus krājumus. Turklāt saimniece neslēpj, ka riska faktors ir uzglabāšanās ilgums un kvalitāte.

Ievārījumiem derīguma termiņš paredzēts vairākus mēnešus, tomēr visiem zināms, ka arī mājās gatavotās zaptes ne vienmēr saglabājas, kā iecerēts. Nedaudz dažādu ogu L. Margēviča sasaldējusi, ja ziemā pieprasījums būs liels, varēs no tām izvārīt ievārījumu.

Pagaidām Cēsīs ievārījumi nav nopērkami. Saimniecība tikai tagad lēnām sāk apzināt iespējas, turklāt risinājumi tiek meklēti arī ar kooperatīva starpniecību. Ievārījumi nopērkami, piemēram, interneta veikalā „Dabas dobe”, kā arī citviet. L. Margēviča atzīst – to, vai ievārījumu vārīšana atmaksāsies, zināt nevar. Taču risks jau ir visur, arī strādājot Rīgā birojā. Ja noiets būs labs un ievārījumu vārīšana rentabla, varētu domāt par lielāku uzglabāšanas telpu izveidošanu, arī pārstrādes attīstīšanu.

„Indrānu” vārds jau varētu būt pazīstams tiem, kuri apzinājuši tūristu mītņu vietas. Vairākus gadus saimniecība atpūtniekiem piedāvā nelielu brīvdienu namiņu. Tas nav īpaši popularizēts, tomēr ik pa laikam kāds interesents atradies. Tagad L. Margēviča atklāj ideju ar laiku saimniecību veidot par vides veselības saimniecību. Tas nākotnē varētu piesaistīt arī atpūtniekus.

Šī vasara L. Margēvičai bijusi īpaši aizņemta un rosīga. Daudz darbu bijis reizē – jālasa ogas, jāvāra ievārījumi, jāpiedalās kursos, lai

gūtu nepieciešamās zināšanas. „Esmu līnijdeju pasniedzēja, un līdz šim šādā saimniekošanā man nebija nekādas pieredzes un zināšanu,” stāsta L. Margēviča, atklājot, ka vēlas apgūt grāmatvedības nianses, lai arī to varētu paveikt pati.

L. Margēvičai ir daudz ideju un plānu. Ievārījumi ir garšīgi un dažādi, taču, vai saimniekošana attīstīsies, lielā mērā būs atkarīgs no pircēju aktivitātes un ekonomiskās situācijas valstī.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Gripas un arī citu sezonas vīrusu infekciju uzrāviens

00:00
22.12.2025
4

Šķiet, ka gripas vilnis pie mums atceļojis nedaudz agrāk, kā ierasts, un dažos bērnudārzos grupiņās tikai pāris bērnu, taču visas novada izglītības iestādes strādā, saslimstība nav tika liela, lai būtu jāievieš kādi īpaši nosacījumi. Cēsu klīnikas sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Ozoliņa “Druvai” apliecināja, ka veselības aprūpes iestādē, protams, gripas vilni sajūtot visātrāk – saslimušie ir […]

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
37

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
60

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
60

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
417

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
138

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
37
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
35
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi