Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Un atkal – grilējam

Druva
23:00
01.08.2008
23
200808012108078071

Vasarās allaž esmu apskaudis privātmāju īpašniekus, jo viņi pēc darba var iziet dārzā, uzcept gaļu un pavakariņot svaigā gaisā. Dzīvokļa īpašniekam šī procedūra ir sarežģītāka, vajag vairāk laika, lai atrastu piemērotu un klusu vietu ārpus pilsētas, un galvenais, ka viss jāved līdzi. Bet reizi nedēļā tam atrast laiku var, un tad jau šo procesu var padarīt par nelieliem svētkiem.

Līdz šim vairākkārt esam runājuši par gaļas grilēšanu, bet patiesībā grilēt var visu ko, iespējas ir visplašākās. Otrs iecienītākais produkts pēc gaļas ir zivis, un patiesībā tās ir ļoti pateicīgas grilēšanai. Nav tādas zivju sugas, ko nebūtu iespējams grilēt, jo treknāka zivs un stingrāka tās gaļa, jo vairāk tā piemērota gatavošanai uz grila. Visvienkāršāk pagatavot nelielas vai vidēji lielas zivis – tām tikai jānotīra zvīņas, jāizķidā, un zivs gatava likšanai uz grila.

Lai bagātinātu garšu, nepieciešama marināde, lai gan var rīkoties arī vienkāršāk, iztīrītu zivi piepildīt ar garšaugiem, upeņu lapām, tā teikt, gandrīz jebko, kas atrodams dārzā.

Var arī pats pagatavot marinēšanai kadiķogu eļļu. Katliņā uzkarsējam nedaudz olīveļļas, tajā, ātri maisot, nedaudz apgrauzdējam sasmalcinātas kadiķogas. Noņemam katliņu no uguns, maisījumu pārlejam ar aukstu olīveļļu, pēc garšas un patikas pievienojam dilles, pētersīļus, salviju vai lauru lapas, nelielu sīpolu, citronmelisu. Eļļu atdzesējam un ļaujam ledusskapī nostāvēties vismaz divas dienas. Šādi sagatavota garšaugu eļļa ledusskapī uzglabājama divus līdz trīs mēnešus, tātad visu grilēšanas sezonu.

Pirms grilēšanas zivi ieziežam ar šo marinādi, ļaujam nedaudz iesūkties un liekam uz uguns. Pareizā grilēšanas temperatūra nosakāma vienkārši – ja varat ilgāk par trim sekundēm noturēt plaukstu tuvu grila restēm, tad grils vēl nav sasniedzis zivju gatavošanai nepieciešamo temperatūru. Jāatceras, ka gatavojat zivi, grila restēm jāatrodas augstāk, nekā cepot gaļu. Zivs āda pirms likšanas uz grila jāieeļļo, lai tā nepieceptos pie grila restēm. Zivi var grilēt, ietinot folijā. Zivs grilēšana prasa vairāk uzmanības nekā gaļa, toties gatavošanas laiks ir krietni īsāks. Lai zivs nekļūtu sausa, nedrīkstētu nokavēt brīdi, kad tās gaļa kļuvusi balta un vairs nav caurspīdīga.

Lūk, viena recepte, ko piedāvā “Santa Maria”: Folijā grilēta forele ar timiānu. Iztīrītas foreles noskalo, nosusina un no abām pusēm uzmanīgi slīpi iegriež, veicot divus, trīs griezumus. Sakapājam dilles un timiānu (ja nav svaiga, var izmantot “Santa Maria” kaltēto timiānu), samīcām ar sviestu, pievienojot sāli un piparus. Daļu maisījuma iepilda iegriezumos, ar atlikušo piepilda zivs vēderu. Sagatavoto zivi ietinam alumīnija folijā un grilējam 25 – 30 minūtes, vairākas reizes apgriežot.

Neatņemama maltītes sastāvdaļa ir maize. Var to vienkārši uzlikt galdā, bet var arī uzgrilēt. Franču maizi iegriežam slīpi, un griezuma vietās iesmērējam ar sasmalcinātu ķiploku un/ vai zaļumiem un garšvielām samaisītu mīkstu sviestu. Maizi ietinam folijā un grilējam aptuveni 15 – 20 minūtes.

Pieprasīti ir arī grilēti jaunie kartupeļi. Mazos kartupelīšus var pat neapvārīt, lielākus – iepriekš izvārīt, tad ietinam tos folijā, kārtīgi izkarsējam un pasniedzam ar zaļumu biezpienu vai salātiem. Pirms tīšanas folijā vārītos kartupeļus var apsmērēt ar olīveļļu un pievienot šķipsniņu kaltēta vai nelielu zariņu svaiga rozmarīna.

Īpašs piedāvājums varētu būt ar fetas sieru pildīts grilēts kabacis, paprika vai kāds cits dārzenis. Grūti būs atrast tādu dārzeni, ko nevarētu grilēt!

Grilēti ķiploki. Veselu ķiploku ietinam folijā, liekam grila malā un grilējam aptuveni pusstundu, ik pa laikam apgriežot. Tikmēr bļodā samaisām olīveļļu ar Santa Maria maltiem melnajiem pipariem un sāli. Kad ķiploki piespiežot šķiet mīksti, tos noņemam no grila, karstus izlobām un liekam eļļā, uzmanīgi izmaisām un ļaujam dažas minūtes iemarinēties. Pasniedz kopā ar grilētu gaļu vai ziež uz grilētas maizes. Neapēstos ķiplokus var uzglabāt ledusskapī vismaz nedēļu.

Noslēgt grila viesības var arī ar desertu, teiksim – grilētu ananasu. Ananasa šķēles grilējam apmēram divas minūtes no abām pusēm un tad pasniedzam ar vaniļas saldējumu. Tiesa, šādu desertu grūti pagatavot zaļumos, jo neizdosies saglabāt saldējumu. Tad pie grilēta ananasa var izmantot gatavo putukrējumu, kas pildīts tūbiņās, vai kādu saldo biezpiena masu.

Katrā ziņā vasara ir īstais laiks, lai ļautu vaļu izdomai grilēšanas jomā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
58

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi