Svētdiena, 21. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Un atkal – grilējam

Druva
23:00
01.08.2008
23
200808012108078071

Vasarās allaž esmu apskaudis privātmāju īpašniekus, jo viņi pēc darba var iziet dārzā, uzcept gaļu un pavakariņot svaigā gaisā. Dzīvokļa īpašniekam šī procedūra ir sarežģītāka, vajag vairāk laika, lai atrastu piemērotu un klusu vietu ārpus pilsētas, un galvenais, ka viss jāved līdzi. Bet reizi nedēļā tam atrast laiku var, un tad jau šo procesu var padarīt par nelieliem svētkiem.

Līdz šim vairākkārt esam runājuši par gaļas grilēšanu, bet patiesībā grilēt var visu ko, iespējas ir visplašākās. Otrs iecienītākais produkts pēc gaļas ir zivis, un patiesībā tās ir ļoti pateicīgas grilēšanai. Nav tādas zivju sugas, ko nebūtu iespējams grilēt, jo treknāka zivs un stingrāka tās gaļa, jo vairāk tā piemērota gatavošanai uz grila. Visvienkāršāk pagatavot nelielas vai vidēji lielas zivis – tām tikai jānotīra zvīņas, jāizķidā, un zivs gatava likšanai uz grila.

Lai bagātinātu garšu, nepieciešama marināde, lai gan var rīkoties arī vienkāršāk, iztīrītu zivi piepildīt ar garšaugiem, upeņu lapām, tā teikt, gandrīz jebko, kas atrodams dārzā.

Var arī pats pagatavot marinēšanai kadiķogu eļļu. Katliņā uzkarsējam nedaudz olīveļļas, tajā, ātri maisot, nedaudz apgrauzdējam sasmalcinātas kadiķogas. Noņemam katliņu no uguns, maisījumu pārlejam ar aukstu olīveļļu, pēc garšas un patikas pievienojam dilles, pētersīļus, salviju vai lauru lapas, nelielu sīpolu, citronmelisu. Eļļu atdzesējam un ļaujam ledusskapī nostāvēties vismaz divas dienas. Šādi sagatavota garšaugu eļļa ledusskapī uzglabājama divus līdz trīs mēnešus, tātad visu grilēšanas sezonu.

Pirms grilēšanas zivi ieziežam ar šo marinādi, ļaujam nedaudz iesūkties un liekam uz uguns. Pareizā grilēšanas temperatūra nosakāma vienkārši – ja varat ilgāk par trim sekundēm noturēt plaukstu tuvu grila restēm, tad grils vēl nav sasniedzis zivju gatavošanai nepieciešamo temperatūru. Jāatceras, ka gatavojat zivi, grila restēm jāatrodas augstāk, nekā cepot gaļu. Zivs āda pirms likšanas uz grila jāieeļļo, lai tā nepieceptos pie grila restēm. Zivi var grilēt, ietinot folijā. Zivs grilēšana prasa vairāk uzmanības nekā gaļa, toties gatavošanas laiks ir krietni īsāks. Lai zivs nekļūtu sausa, nedrīkstētu nokavēt brīdi, kad tās gaļa kļuvusi balta un vairs nav caurspīdīga.

Lūk, viena recepte, ko piedāvā “Santa Maria”: Folijā grilēta forele ar timiānu. Iztīrītas foreles noskalo, nosusina un no abām pusēm uzmanīgi slīpi iegriež, veicot divus, trīs griezumus. Sakapājam dilles un timiānu (ja nav svaiga, var izmantot “Santa Maria” kaltēto timiānu), samīcām ar sviestu, pievienojot sāli un piparus. Daļu maisījuma iepilda iegriezumos, ar atlikušo piepilda zivs vēderu. Sagatavoto zivi ietinam alumīnija folijā un grilējam 25 – 30 minūtes, vairākas reizes apgriežot.

Neatņemama maltītes sastāvdaļa ir maize. Var to vienkārši uzlikt galdā, bet var arī uzgrilēt. Franču maizi iegriežam slīpi, un griezuma vietās iesmērējam ar sasmalcinātu ķiploku un/ vai zaļumiem un garšvielām samaisītu mīkstu sviestu. Maizi ietinam folijā un grilējam aptuveni 15 – 20 minūtes.

Pieprasīti ir arī grilēti jaunie kartupeļi. Mazos kartupelīšus var pat neapvārīt, lielākus – iepriekš izvārīt, tad ietinam tos folijā, kārtīgi izkarsējam un pasniedzam ar zaļumu biezpienu vai salātiem. Pirms tīšanas folijā vārītos kartupeļus var apsmērēt ar olīveļļu un pievienot šķipsniņu kaltēta vai nelielu zariņu svaiga rozmarīna.

Īpašs piedāvājums varētu būt ar fetas sieru pildīts grilēts kabacis, paprika vai kāds cits dārzenis. Grūti būs atrast tādu dārzeni, ko nevarētu grilēt!

Grilēti ķiploki. Veselu ķiploku ietinam folijā, liekam grila malā un grilējam aptuveni pusstundu, ik pa laikam apgriežot. Tikmēr bļodā samaisām olīveļļu ar Santa Maria maltiem melnajiem pipariem un sāli. Kad ķiploki piespiežot šķiet mīksti, tos noņemam no grila, karstus izlobām un liekam eļļā, uzmanīgi izmaisām un ļaujam dažas minūtes iemarinēties. Pasniedz kopā ar grilētu gaļu vai ziež uz grilētas maizes. Neapēstos ķiplokus var uzglabāt ledusskapī vismaz nedēļu.

Noslēgt grila viesības var arī ar desertu, teiksim – grilētu ananasu. Ananasa šķēles grilējam apmēram divas minūtes no abām pusēm un tad pasniedzam ar vaniļas saldējumu. Tiesa, šādu desertu grūti pagatavot zaļumos, jo neizdosies saglabāt saldējumu. Tad pie grilēta ananasa var izmantot gatavo putukrējumu, kas pildīts tūbiņās, vai kādu saldo biezpiena masu.

Katrā ziņā vasara ir īstais laiks, lai ļautu vaļu izdomai grilēšanas jomā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
25

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
51

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
50

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
400

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
134

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
581

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi