Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Svaigas garšas nozīme

Druva
00:00
29.03.2008
16
200803282344188200

Svaigas dilles, baziliks vai piparmētra ienes pavisam citu garšas burvību ēdienu gatavošanā, nekā šo garšvielu kaltētā versija, taču nepieciešamības gadījumā var izmantot arī kaltētus garšaugus. Ja agrāk aktīvākie garšaugu cienītāji tos audzēja uz palodzes, tagad arī veikalos iespējams iegādāties arvien plašāku piedāvājumu. Svarīgi atcerēties, ka garšaugu lietošana ļauj samazināt sāls patēriņu, tāpēc īpaši ieteicama cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Vērtīgo minerālvielu un dabisko vitamīnu klātbūtne padara garšaugus par svarīgu pilnvērtīga uztura sastāvdaļu. Lai saglabātu vērtīgās vielas, garšaugus vislabāk izmantot svaigā veidā, mazgāt tikai nepieciešamības gadījumā un sasmalcināt iespējami īsu brīdi pirms izmantošanas.

To, ka garšaugu un garšvielu pievienošana ēdienam padara tos ne vien garšīgākus, bet arī vieglāk sagremojamus, zināja pat senie romieši.

Tāpēc ik pa laikam zināšanas par garšaugiem jāatsvaidzina, un to palīdzēs izdarīt mūsu sadarbības partneris “Santa Maria”. Šoreiz par dažiem garšaugiem.

Viens no populārākajiem Ziemeļeiropas garšaugiem, nenoliedzami, ir dilles, un vasarā tās audzē vai katrā piemājas dārziņā. Tāpēc katram zināms, ka tās ideāli piemērotas gurķu ēdieniem, tvaicētām, marinētām un ceptām zivīm, zupām, kartupeļu salātiem. Dilles var pievienot gaļas ēdieniem, sacepumiem, mērcēm. Tās var izmantot arī samērā netradicionāli, skatīt receptes raksta beigās.

Zināms ir arī koriandrs jeb kinza. Eiropas virtuvēs vairāk izmanto koriandra sēklas, bet Āzijā to lieto svaigā veidā, tāpēc nereti koriandru dēvē arī par Āzijas pētersīli. Koriandrs ar tam piemītošo apelsīnu aromātu un maigo saldeno garšu atgādina salvijas un citrona maisījumu. Koriandrs piešķir patīkamu garšu maltās gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm, siļķei un maizei. Koriandra svaigās, vitamīniem bagātās lapas, ko plaši izmanto kulinārijā, pazīstamas arī ar nosaukumu kinza. No tām gatavo salātus, pievieno gaļas, zivju, pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, kā arī dažādām zupām un mērcēm. Koriandru ir ieteicams lietot kopā ar ķimenēm, čili, svaigu piparmētru, raudeni, baziliku un ķiplokiem.

Estragona tipisko garšu, kas mazliet atgādina fenheli vai anīsu, veido augstais dažādo ēterisko eļļu saturs. Estragons labi papildina dažādas mērces, tas lietojams arī pie tvaicētiem vai ceptiem vistas un zivju, arī aknu ēdieniem. Labi garšos arī zaļumu sviests ar estragonu.

Majorāns ir lielisks sabiedrotais visiem aknu ēdieniem, bet arī cepti kartupeļi garšos interesantāk, ja tajos neilgi pirms cepšanas beigām iemaisīsiet šķipsniņu kaltēta majorāna. Tā viegli saldenais aromāts piemērots gan cūkas un liellopu gaļai, gan garšaugu maizītēm un maizei, kas gatavota no kviešu miltiem.

Piparmētrai piemīt viegli saldens aromāts un atsvaidzinoša garša. Tā ļoti labi sader ar jaunajiem kartupeļiem, zirņiem, burkāniem un tomātiem, jēra un putnu gaļas marinādēm, mērcēm un ēdieniem. Piparmētra ir neatņemama karsto dzērienu un augļu desertu, kā arī jogurta mērču un krēmzupu sastāvdaļa.

Šoreiz divas receptes, kā izmantot dilles. Diļļu un sinepju mērce. Ņemam astoņas ēdamkarotes vidēji asu sinepju, trīs ēdamkarotes šķidra medus, vienu ēdamkaroti baltvīna etiķa, 100 ml eļļas, saišķīti svaigu vai trīs ēdamkarotes kaltētu “Santa Maria” diļļu.

Sinepes, medu un etiķi labi samaisām, ar putojamo slotiņu pakāpeniski iemaisām eļļu. Ja masa par biezu, pievienojam nedaudz silta ūdens. Dilles sakapājam un iemaisām mērcē. Ja izmanto kaltētās dilles, mērcei pirms pasniegšanas ļauj ievilkties. Mērce izmantojama kā piedeva grilētai gaļai un zivju ēdieniem. Drīz sāksies gaļas cepšanas sezona, tad nu var draugus pārsteigt ar šādu gardu mērci.

Vēl kāds savdabīgs diļļu pielietojums – Sāļais diļļu kēkss. Ņemam 250 gramus miltu, trīs tējkarotes “Santa Maria” cepamā pulvera, vienu ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls, 50 gramus mīksta sviesta, 125 gramus rīvēta siera, vienu olu, 200 ml piena, divas ēdamkarotes “Santa Maria” diļļu un divas ēdamkarotes “Santa Maria” apcepto sīpolu pārslu.

Cepeškrāsni uzkarsējam līdz 180 grādiem. Kēksa formu ietaukojam un izkaisām ar miltiem. Miltus, cepamo pulveri, cukuru, sieru, dilles, sīpolus un sāli sajaucam bļodā. Citā bļodā saputojam olu, pievienojam mīkstu sviestu un pienu. Sajaucam miltu maisījumu ar olu – piena maisījumu līdz viendabīgai masai, mīklu liekam formā un cepam 45 – 50 minūtes zeltaini brūnu (pārbauda ar koka irbulīti, vai gatavs). Izņemam no krāsns, ļaujam nedaudz atdzist, tad izņemam no formas un ļaujam atdzist pilnībā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
38

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
108

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
98

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
165

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi