Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Puķkāpostu laiks

Druva
23:00
19.09.2008
50
200809191828028672

Rudens ir dārzeņu laiks, kad gardām mutēm varam baudīt visu, kas aug pašu dārzos vai iegādāts tirgū no pašmāju audzētajiem. Izvēle plaša, tāpēc iespējas pagatavot garšīgu maltīti – neierobežotas. Šoreiz pavisam nedaudz par ziedkāpostiem. Tos var gatavot salātos, zupās, dažādos sautējumos un vēl, un vēl. Protams, vislabāk jau būtu grauzt svaigā veidā, lai uzņemtu visas vērtīgās vielas,

kas paslēpušās ziedkāpostā. Literatūrā aprakstīts, ka šajā dārzenī ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, C, B1, B2, B3, PP, K vitamīns. Tajā ir optimāls minerālvielu apkopojums,

ieskaitot mikroelementus, tāpēc puķkāposts noderīgs tiem, kam ir liekā svara problēmas.

Ja negribas dārzeni grauzt svaigā veidā vai salātos, ieteikšu divas receptes lieliskas maltītes pagatavošanai. Kamēr vēl mežā atrodamas gailenes un bekas, var gatavot ziedkāpostu – sēņu sacepumu. Te zināma līdzība ar jau nesen aprakstīto sēņu žuljenu.

Ņemam nelielu galviņu ziedkāpostu, pāris saujas sēņu (gailenes vai baravikas), paciņu saldā krējuma, sarīvētu sieru. Kamēr sālsūdenī vārās puķkāposts (pirms likšanas katlā to sadalām ziedkopās), sviestā apcepam gailenes un bekas. Kad cepšana pabeigta, liekam pannā klāt izvārīto ziedkāpostu, pielejam saldo krējumu un kādu laiciņu pasutinām. Pieliekam garšvielas, kādas pašiem kārojas. Jau ieslēdzam uzkarsēties cepeškrāsni līdz 150 – 180 grādiem. Tad sēņu – ziedkāpostu maisījumu liekam māla podiņos (tā, lai katram ēdājam tiktu podiņš), pa virsu biezā kārtā uzberot sieru. Liekam cepeškrāsnī, lai turpinās sautēšanās un siers izkūst. Beigās cepeškrāsni ieslēdzam grila režīmā, lai siers apbrūninās. Sacepumu galdā pasniedz karstu, neizņemot no podiņiem.

Ja nav sēņu, var gatavot tikai ziedkāpostus ar sieru. Ņemam 150 gramus siera, vienu palielu kāpostu, 30 gramus sviesta, tikpat daudz kviešu miltu, 300 ml piena, sāli, melnos piparus un šķipsniņu rīvēta muskatrieksta.

Kamēr gatavojam siera mērci, sālsūdenī novārām ziedkopās sadalītu puķkāpostu. Uz lēnas uguns pannā izkausējam sviestu, pievienojam miltus un maisām, līdz izveidojusies viendabīga pasta. Kad maisījums gatavs, pannu noņem no uguns un, cītīgi maisot, palēnām pielejam pienu. Pannu atkal uzliekam uz plīts un uz nelielas liesmas sutinām piecas – desmit minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Lielāko daļu rīvētā siera maisot pievieno mērcei, maisa, līdz siers izkusis. Pieberam šķipsniņu sāls, piparus un rīvēto muskatriekstu.

Kad ziedkāposts mīksts, notecinām uz sietiņa un liekam karstumizturīgā traukā. Pārlejam ar gatavo siera mērci un pārkaisām atlikušo sieru. Cepeškrāsni ieslēdzam grila režīmā un trauku uz dažām minūtēm ieliekam grilēties. Kad mērce sāk mest burbuļus un virsma kļuvusi brūna, pasniedzam galdā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi