Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Nedaudz pipariņu, lūdzu!

Druva
23:00
26.09.2008
45
200809262325544078

Ēdienu gatavošana nav iedomājama bez garšvielām, tieši tās veido to īpašo garšas noskaņu, kas mums liek uzteikt pavāra veikumu. Šoreiz, pateicoties mūsu sadarbības partnerim “Santa Maria”, nedaudz vairāk iepazīsim garšvielu karali – piparu. Šī garšviela veido vienu ceturto daļu no pasaules garšvielu biznesa. Pipara vēsture ir tāla un interesanta, dzirdēta pat atziņa, ka visa garšvielu biznesa vēsture, pirmkārt, ir tieši pipara vēsture. Lūk, interesants izraksts no 16.gadsimta. Tolaik Eiropas jūrnieku un doku strādnieku kabatas bija piebāztas ar pašu lielāko vērtību, kas bija atrodama uz kuģa, – ar piparu graudiņiem. Piparus turēja pat augstākā godā nekā zelts, tos uzskatīja par stabilāku valūtu nekā monētas, jo tā laika monētās dārgmetālu sastāvs varēja mainīties. Cilvēki norēķinājās ar pipariem ar mitekļa īri, ar noteiktu piparu daudzumu bija iespējams pat dzēst parādus. Pipari tika bagātīgi bārstīti valdošo aprindu darījumos, amatpersonas ņēma piparu kukuļus, liekot tos tālāk lietā nākamo vēlētāju pievilināšanai. Īsāk sakot, – 16.gadsimta Eiropas cilvēks varēja būt pasaules sāls, bet, ja viņam nebija piparu, viņš nebija nekas.

Pipara vēsture gan sniedzas krietni tālākā senatnē. Tā dzimtene ir Dienvidrietumu Indija, un garšaugu karaļa kārtā piparu kronēja jau pašos lietošanas pirmsākumos, apmēram pirms 4000 gadiem. Kopš viduslaikiem pipars ir arī neatņemama Eiropas garšvielu tirdzniecības pamata sastāvdaļa. Izrādās, pirmais Amerikas miljonārs Elijs Haskets Derbijs savu bagātību nopelnīja, tirgojot piparus.

Mums zināmi četru veidu pipari, kas ir vīnogu dzimtas krūma ogas.

Melnais pipars ir saulē kaltēta oga, ko novāc nenogatavojušos. Melnie pipari ir smaržīgāki par baltajiem, ar asāku un dedzinošāku garšu. Tie ir piemērota garšviela zupām, mērcēm, marinādēm, salātiem, ceptai gaļai, sautējumiem, gaļas pastētēm un makaronu ēdieniem. Melnos piparus lieto arī desertiem un cepumiem.

Baltie pipari aug tāpat kā melnie, bet šīm ogām ļauj nogatavoties. Lai iegūtu baltos piparus, nogatavojušās ogas kaltē saulē, līdz pārplīst miziņa, vai arī ogas mērcē tekošā ūdenī un pēc tam izloba. Garšas un smaržas ziņā tie ir maigāki nekā melnie pipari. Maigās garšas dēļ baltie pipari piemēroti vistas gaļas ēdieniem, salātiem, gaišajām mērcēm, zivju un kartupeļu ēdieniem. Balto piparu priekšrocība – tos ēdienā tikpat kā neredz.

Lai iegūtu zaļos piparus, novāc negatavas ogas. Tie garšas ziņā ir vēl maigāki par baltajiem. Ar zaļajiem pipariem papildina maltās gaļas, steiku, mērču, gaļas pildījumu un zupu garšu. Marinēti zaļie pipari piemēroti jēra gaļas ēdieniem, frikadelēm, tīteņiem un sautējumiem. Labi garšo majonēze ar zaļajiem pipariem, it sevišķi kā piedeva olu salātiem vai jūras veltēm. Reizēm zaļos piparus kombinē pat ar saldām ogām, piemēram, zemenēm un mīksto sieru

Rozā pipari nav gluži melno piparu radinieki, bet ir cita – Brazīlijas piparkoka augļi. Tiem piemīt saldeni pikanta, viegli dedzinoša garša. Rozā piparus nereti izmanto konditorejā – gan garšas, gan interesantās, spilgtās krāsas dēļ.

Veselus piparus pievieno ēdienam gatavošanas laikā, savukārt maltus – īsi pirms ēdiena pasniegšanas. Piparus uzglabā noslēgtā hermētiskā traukā vai oriģinālajā iepakojumā, vēsā un sausā vietā. Piparu graudus var uzglabāt ļoti ilgi, bet malti pipari atvērtā iepakojumā būs svaigi ne ilgāk kā trīs mēnešus.

Piedevām viena piparota recepte brīvdienām, ar ko pārsteigt ģimenes locekļus, draugus vai radus.

Steiks, izturēts melno piparu marinādē, pasniegts ar bazilika sviestu. Ņemam 800 gramus liellopa filejas, marinādei nepieciešams: viena citrona rīvēta miziņa un sula, trīs ēdamkarotes olīveļļas, trīs ķiploka daiviņas, ko saspiežam ķiploku spiedē, divas ēdamkarotes brūnā cukura, tējkarote sāls, tējkarote Dižonas sinepju, divas ēdamkarotes “Santa Maria” drupinātu melno piparu.

Bazilika sviestam vajadzēs: 100 grami sviesta istabas temperatūrā, vienu sarkano papriku, divas ēdamkarotes sagriezta svaiga bazilika, “Santa Maria” akmens sāls dzirnaviņās, “Santa Maria Tellicherry” melnos piparus dzirnaviņās.

Liellopa fileju attīrām no cīpslām un sagriežam četros porciju gabalos. Sajaucam kopā visas marinādes sastāvdaļas, ierīvējam steika gabalus un ļaujam gaļai marinēties ledusskapī vismaz četras stundas.

Bazilika sviesta pagatavošanai papriku sagriežam četrās daļās, iztīrām. Ātri „apdedzinām” uz karstas pannas, līdz veidojas melni burbulīši. Tad ietinam folijā, atdzesējam un novelkam miziņu. Mīkstā sviestā iejaucam mazos gabaliņos sagrieztu papriku, baziliku, piemaļam sāli un piparus. Sviestu ietinam pārtikas plēvē un atdzesējam ledusskapī.

Steika gabalus apcepam karstā, viegli ieeļļotā pannā, katru pusi aptuveni vienu, divas minūtes, līdz gaļai izveidojas garoziņa. Uzkaisām vēl drupinātus melnos piparus un nogatavinām cepeškrāsnī 190 grādu temperatūrā sešas līdz deviņas minūtes. Pēc cepšanas steikam ļauj trīs minūtes atpūsties. Pasniedzam karstu ar bazilika sviesta šķēlīti, svaigiem lapu salātiem, grilētiem dārzeņiem vai dārzeņu biezeni.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
24

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
47

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
76

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
150

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi