Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Mežā augusī gaļa

Druva
23:00
05.09.2008
55
200809060150007790

Nē, šoreiz nerunāsim par gaļu, kas skraida pa mežu, bet par to, kas stāv mežā uz vienas kājas un gaida savu noņēmēju. Proti, sēnēm. Jo sēņu laiks sit augstu vilni, un šajā brīdī latvietis atkal sajūt senču aicinājumu doties mežā sēņot. Pēc smagas darba nedēļas ir labi stundiņu paklīst pa mežu, izvēdināt galvu un salasīt kādu groziņu gardu sēņu. Un kad garda beku mērce jau kūp galdā, kļūst skaidrs, ka teiciens “Ej bekot!” nemaz nav tik slikts.

Latvijas mežos konstatēts vairāk nekā tūkstoš sēņu sugu, 400 no tām ir ēdamas. Tiesa, informācija liecina, ka sēņotāji lasa apmēram 20 – 30 sugu sēnes. Ja kādam šķiet, ka no tām sēnēm nekā īsti nav, patiesība ir pavisam cita. Tajās ir daudz vērtīgas organiskās vielas un minerālvielas: kālijs, fosfors, dzelzs; mikroelementi: cinks, varš, magnijs, jods. Sēnēs ir sevišķi daudz olbaltumvielu, tādēļ dažkārt tās sauc par “mežā augošo gaļu”. Sēņu olbaltumos ir visas aminoskābes, tai skaitā neaizvietojamās. Sēnēs ir arī ogļhidrāti, tauki, organiskās skābes. Olbaltumu un aminoskābju kvalitāte sēnēs var mainīties atkarībā no apstrādes – marinēšana šo vielu daudzumu mazina, žāvētās sēnēs saglabājas labāk. Olbaltumvielu vairāk ir sēņu cepurītēs, mazāk kātiņos. Sēnēs ir arī vitamīni A; B1B2; C; D1; PP. Sēnēs ir arī daudz ekstraktvielu, aromātisko vielu, kas uzlabo ēdiena garšu, veicina kuņģa un zarnu sekrēciju un līdz ar to citu uzturlīdzekļu sagremošanu. Varbūt šī informācija ierosinās šīs nedēļas nogalē doties uz mežu, lai atrastu kādu garšīgu sēnīti. Svarīgi gan atcerēties, ka no meža pārnestās sēnes ātri jāpārstrādā, jo tās strauji bojājas. Kavēšanās var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm.

Virtuvē ar sēnēm var izrīkoties dažādi – gatavot mērces, sālīt, marinēt, kaltēt. Viss atkarīgs no paša vēlmēm un iespējām. Teiksim, gailenes var vienkārši notīrīt no gružiem un likt saldētavā, lai ziemas spelgonī pagatavotu svaigu gaileņu mērci.

Dzirdēts, ka ar sēnēm jābūt uzmanīgam, tās kārtīgi jāvāra, bet bērzlapju krieviskais nosaukums (siroješka) apliecina pretējo. Tāpēc no bērzlapēm sanāk gardas karbonādes. Ņemam svaigas bērzlapes, te ietiecamas tās lielās, apaļās, un šogad tās ir maz tārpainas. Sēnes notīrām no gružiem, to labi var izdarīt ar otiņu, bagātīgi apviļājam mērcē, kas pagatavota no olām, miltiem, skābā krējuma un garšvielām, un liekam cepties. Kad mīkla kļuvusi zeltaini brūna, sēņu karbonādes ir gatavas.

Iecienītas sēnes ir gailenes un arī to šogad mežos netrūkst. Arī te ir iespēja dažādot savu ēdienkarti. Teiksim, pagatavot gaileņu kotletes. Uz kilogramu gaileņu ņemam pusglāzi novārītu rīsu, divas olas, sīpolu, sviestu, divas ēdamkarotes skābā krējuma. Vispirms sasmalcinātus sīpolus apcepam sviestā. Notīrītas gailenes samaļam gaļasmašīnā, pievienojam novārītos rīsus, divas olas, apceptos sīpolus, krējumu, sāli, piparus. No iegūtās masas veidojam kotletes, apviļājam rīvmaizē un cepam taukvielās apmēram 15 minūtes.

Bet pāri visam, protams, ir baravikas. Te nu var pagatavot garšīgu baraviku žuljēnu. Nosaukums varen smalks, bet patiesībā jau žuljēns ir bieza krējuma mērce. Vispirms apcepam sviestā baravikas, var nedaudz pievienot ķiplociņu, garšvielas un pārlejam ar saldo krējumu. Turpat pannā turpinām karsēt, līdz krējums sāk biezēt. Tad mērci ielejam karstumizturīgos trauciņos, pārkaisām ar zaļumiem un sarīvētu sieru. Liekam uzkarsētā cepeškrāsnī un karsējam, līdz siers nedaudz apbrūnējis. Ceļ galdā un ēd, kamēr karsts.

Var pagatavot arī baraviku pudiņu. Ņemam kilogramu baraviku, četrus olu dzeltenumus, 200 gramus saldā krējuma, 50 gramus sviesta, sīpolu, sāli, nedaudz rīvmaizes.

Baravikas notīrām, sagriežam šķēlītēs. Sīpolu apcepam sviestā, pieliekam baravikas un nedaudz pasutinām. Tad pievienojam krējumu, sāli, olu dzeltenumus, visu samaisām, liekam ar sviestu izziestā veidnē, pārkaisām ar rīvmaizi, ievietojam cepeškrāsnī un cepam, līdz gatavs. Pasniedzam karstu ar vārītiem kartupeļiem.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
38

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
38

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
109

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
98

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
165

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi