Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Līgatnē kuļ saldējumu

Sarmīte Feldmane
00:00
31.10.2016
224
Riga Food 2016 207 1

Draugiem Ojāram Vēzim un Janai Anuškānei bija skaidrs – jāveido ģimenes uzņēmums. Kāpēc gan nevarētu ražot saldējumu? Ojāram vienmēr patikusi konditoreja un ēdienu gatavošana, draugi allaž atzinuši, ka viņam ir ķēriens. Jana ir līgatniete, Ojārs no Kokneses, jaunajā uzņēmumā tika iesaistīts arī Janas brālis Mareks. Viņam jau bija pieredze uzņēmuma dibināšanā, tā noderēja. Līgatnes rehabilitācijas centrā tika atrastas piemērotas telpas, sagādāts ražošanai nepieciešamais.

“Mani biedēja ar Pārtikas veterināro dienestu, jo pārtikas ražošanā noteikumi ir jāievēro. Pēc pirmās tikšanās ar inspektoru sapratu, ka tik traki nav, kā runā. Inspektors ir konsultants, kurš pasaka, kā, ko pareizi izdarīt. Iesācējam tas ir ļoti svarīgi,” stāsta SIA “Meža brūklene” valdes loceklis Ojārs Vēzis.

img_20160721_171624Pirms sākt saldējuma ražošanu, tika izpētīts citu piedāvājums. “Latvijā ir ap desmit spēcīgu mājas saldējuma ražotāju un daži mazāk zināmi. “Skrīveru mājas saldējums” strādā jau desmit gadus un pierādījis, ka mājas saldējums ir vērtība. Cilvēki novērtē, saprot, ka tas nav gatavots no piena pulvera, bet izmantots saldais krējums, piens,” domās dalās Ojārs un atzīst, ka ražošanā nav nekā sarežģīta un tehnoloģija visiem līdzīga, bet katra produkta īpašā vērtība ir garšas nianses. Un tas ir ražotāja noslēpums. Starp mājas saldējuma ražotājiem ir laba sadarbība, protams, reizē arī konkurence, un, kā uzsver Ojārs, tā veicina aizvien domāt ko jaunu, tādu, ko kolēģi nepiedāvā. “Izmantojam tikai vietējos produktus. Protams, citronu saldējumam nebūs klāt Latvijā audzis citrons, bet gan atvests no Spānijas vai Portugāles,” bilst salduma ražotājs.

Aizvien patērētājiem tiek piedāvāts kāds jauns saldējums. Patlaban klāstā ir 12 garšu saldējumi. “Sekojam līdzi sezonai – rabarberu, zemeņu, ķiršu, melleņu, aveņu, viens no populārākajiem ir upeņu saldējums, tagad pieprasīts ir dzērveņu saldējums,” atklāj Ojārs.

SIA “Meža brūklene” dibināts tikai maijā. Visu vasaru ražotāji saldējumu piedāvāja dažādos pasākumos un svētkos visā Latvijā. Sezona tuvojās beigām, kad Ojārs internetā ieraudzīja ziņu par starptautisko pārtikas izstādi “Riga Food 2016″. Piedalīšanās tajā nav lēta, bet ar Zemkopības ministrijas atbalstu mājražotājiem bija iespēja četras dienas bez maksas novadu stendos parādīt savu produkciju. “Katram novadam bija savs stends, bijām tikai divi mājas saldējuma ražotāji. Izstāde bija lieliska iespēja iepazīstināt ar Līgatnes saldējumu. Tā arī pieredze, kā virzīties tālāk. Nodibināju kontaktus. Tagad rīdziniekiem piegādājam saldējumu mājās,” pastāsta Ojārs.

img_20160729_073240Izstādē apmeklētāji konkursā varēja nobalsot par “Tautas garšu”. Kāds apmeklētājs Facebook ierakstīja: “Katram apmeklētājam tika iedoti četri žetoni, ja patika kāds produkts, tad varēja nobalsot ar saviem žetoniem. Mēs visus žetonus atdevām “Līgatnes mājas saldējums” stendam, jo man šis saldējums garšoja īpaši labi. Tas ir mans šīs izstādes atklājums.”

Starp mazajiem ražotājiem piena produktu grupā SIA “Meža Brūklene” citrona–bazilika saldējums ieguva titulu “Tautas garša”.

“Ideju daudz, jāstrādā. Nākamajai sezonai ir jau iestrādes. Vislielāko stimulu darīt dod cilvēku atsauksmes. Ne viens vien jautājis, vai tiešām tas ir mūsu bizness, vai tikai nav kāds lielais ražotājs, kad izstāstu, kā sākām, novēl veiksmi,” atklāj SIA “Meža brūklene” valdes loceklis Ojārs Vēzis un atzīst, ja patlaban rīdziniekiem saldējums tiek piegādāts mājās, tad paredzamā nākotnē tas būs nopērkams ekoveikaliņos.

Lai gan Ojārs Līgatnes saldējuma ražošanu sauc par pilotprojektu, tas pierādījis, ka ir veiksmīgs. Jaunie uzņēmēji cer piesaistīt ES finansējumu attīstībai. “Ja mums būtu pasterizētājs, varētu iepirkt pienu no vietējiem zemniekiem, nevis kombināta. Palielinoties pieprasījumam, noteikti būs jāpiesaista darbinieki,” pārdomās dalās Ojārs Vēzis un uzsver, ka SIA “Meža brūklene” ir ģimenes uzņēmums. Lai arī Ojārs pēc profesijas ir angļu valodas skolotājs, viņš ir uzņēmuma ideju ģenerators un garšu improvizators, Mareka pārziņā ir finanšu lietas, bet Jana kārto grāmatvedību. Ģimenes uzņēmumā vēlas iesaistīties arī Ojāra brālis.

“Strādājam Līgatnē, regulāri piedalāmies vietējos pasākumos, no kaimiņiem dzirdētas labas atsauksmes. “Līgatnes mājas saldējums” popularizē Līgatnes vārdu,” saka Ojārs Vēzis un atzīst, ka pamazām vien arī pats kļūst par līgatnieti.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
38

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
38

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
109

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
98

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
165

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi