Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Iespējas, kas jāizmanto

Druva
23:00
25.07.2008
22
200807260218476130

Šis ir laiks, kad daba, pareizāk sakot, dārzs mums dāvā visbagātīgākās veltes. Gurķi, tomāti, jaunie kartupeļi, loki, dilles, ziedkāposti, vēl un vēl. Ja pašam to visu audzēt nesanāk, jāizmanto tirgus piedāvājums. Šoreiz nedaudz par sviesta pupiņām, kurām varbūt nepievēršam pietiekami daudz uzmanības, bet kas šajā brīdī ir īpaši garšīgas. Protams, saldētā versijā tās pieejamas vai visu gadu, bet svaigām tomēr ir pavisam cita vērtība. Tāpēc jāizmanto iespējas, kad viss ir tikko plūkts, ienācies un gatavs ēšanai.

Lūk, dažas vienkāršas receptes sviesta pupiņu pagatavošanai:

Vienkārši pupiņas. Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, liek uz pannas apcepties, piemaļ melnos piparus, aplej ar saldo krējumu un pasautē, līdz krējums sāk biezēt. Tad pievieno sagrieztas dilles un gatavs!

Pupiņas ar ķiploku. Ņem 300 gramus sviesta pupiņu, protams, ar visām pākstīm, paciņu saldā krējuma, dažas ķiploka daiviņas un garšvielas, kas kuram tuvākas.

Sviesta pupiņu pākstis 15 minūtes apvāra sālsūdenī. Svarīgi nepārvārīt, pākstīm jābūt stingrām, bet mīkstām. Atliks vienreiz notrāpīt īsto konsistenci, māka būs rokā. Kad pākstis gatavas, tās liek uz pannas, klāt piespiež ķiploku, nedaudz apcep olīveļļā, tad pielej

saldo krējumu un mazliet pasautē. Beigās pieliek garšvielas pēc vajadzības un, lūk, lieliska piedeva pie gaļas vai jaunajiem kartupelīšiem.

Papildinātās pupiņas. Ņem kilogramu svaigu sviesta pupiņu, lielu daiviņu ķiploka, divus nelielus sīpolus, 100 gramus majonēzes, 100 gramus skābā krējuma, trīs ēdamkarotes olīveļļas.

Sālsūdenī mazliet apvāra pupiņu pākstis. Pannā karstā eļļā apcep sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno pupiņas, sāli, piparus, zaļumus. Pa laikam apmaisot, sautē uz lēnas uguns. Tad pievieno majonēzi un krējumu, vēl nedaudz pasautē un ceļ galdā. Derēs gan kā pamatēdiens, gan piedeva pie gaļas ēdieniem.

Sviesta pupiņu salāti noderēs tiem, kuri skaita kalorijas, jo vienā porcijā to ir tikai 310. Ņem 200 g sviesta pupiņu pākšu, četrus vidēja lieluma tomātus, piecus redīsus, lociņus. Pupiņu pākstis novāra, nokāš un atdzesē. Pākstis sagriež sīkos gabaliņos, klāt liek pārējos dārzeņus un pārlej ar mērci, ko pagatavo no trim ēdamkarotēm olīveļļas, pipariem, sāls un ābolu etiķa. No šī daudzuma sanāk aptuveni četras, piecas porcijas.

Pupiņu burvība. Ņem sviesta pupiņas, sīpolus, gurķus, tomātus, fetas sieru, mērcei: olīveļļu, balzamiko etiķi, sinepes, sāli, maltos melnos piparus, oregano, daiviņu ķiploka, ko saspiež ar ķiploku spiedi. Var izmantot arī jebkurus citus dārzeņus, kas garšo.

Sviesta pupiņas novāra sālsūdenī, kad atdzisušas, liek traukā kopā ar sagrieztiem gurķiem, tomātiem vai citiem dārzeņiem, sadrupinātu fetas sieru un pārlej ar mērci, kas pagatavota no minētajām sastāvdaļām.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
19

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
49

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
349

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
121

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
555

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi