Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Gads kartupeļa zīmē

Druva
23:00
12.08.2008
17

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība Priekuļu laukaugu selekcijas institūta teritorijā organizēja kartupeļu svētkus „Nenovērtētais dārgums – kartupelis”. Tie šogad ir īpaši, jo ANO 2008. gadu jau pērn pasludināja par Starptautisko kartupeļa gadu.

Vai zināji, ka citās valstīs kartupeli sauc par potato,

kartofler,

aardappel, batata, izambane? Kartupeļu nosaukumi ir tikai maza daļiņa no tā, ko nezinām par šo ikdienā lietoto gardumu. Taču, daudzas nezināmās lietas uzzinot, kartupelis patiešām var pārvērsties par īpašu dārgumu.

Kartupelis pabaro izsalkušos

Tā apgalvo Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta pētniece Ilze Skrabule. „Pasaulē kartupeli ļoti ciena. Kādēļ tam piešķirts šāds gods, ka 2008. gads pasludināts par kartupeļa gadu? Tādēļ, ka tas ir ļoti augstvērtīgs, sātīgs pārtikas produkts, ar augstu uzturvērtību, turklāt tas spēj pabarot daudz izsalkušo. Iestādot vienu bumbuli, varam iegūt pat pusspaini kartupeļu!” skaidro I. Skrabule.

Šis iemesls ir ļoti būtisks, lai kartupeli celtu godā un rosinātu diskusijas par kartupeli kā nākotnes produktu, kas varētu palīdzēt pabarot nabadzīgos daudzās valstīs. Jau tagad novērojama tendence pārtikas cenām pakāpeniski pieaugt visā pasaulē, turklāt vairākās valstīs pārtika sāk kritiski pietrūkt. Tai pat laikā tiek prognozēts, ka nākamajās divās dekādēs pasaules iedzīvotāju skaits pieaugs pat par vairāk nekā 100 miljoniem cilvēku gadā. Turklāt 95% šī pieauguma prognozēts tieši attīstības valstīs, kur nabadzības problēma ir vairāk nekā aktuāla. Eksperti uzskata, ka kartupelis varētu būt piemērots produkts cilvēku pabarošanai.

Jau tagad kartupeļi tiek audzēti vairākās Āfrikas valstīs, lielākoties ar mērķi pabarot nabadzīgos.

Augstvērtīgs, bet diētisks produkts

“Kartupeļi ir pilnvērtīgs pārtikas produkts. Ogļhidrāti, ciete, cukuri ir lielisks enerģijas avots muskuļiem un smadzenēm. Proteīns palīdz saglabāt veselību. Tas ir augstvērtīgs, diētisks, tai pat laikā sātīgs produkts,” uzskata I. Skrabule.

Pētniece skaidro, ka kartupeļu sastāvā ir daudz ūdens, taču to raksturo kā dzīvo, bioloģiski aktīvo ūdeni. Galvenā kartupeļu sastāvdaļa ir ogļhidrāti, kas nodrošina enerģiju. I. Skrabule uzsver: „Nevajag domāt, ka kartupeļos esošie ogļhidrāti veicina aptaukošanos, kartupeļu cietes molekulas ir salīdzinoši garas un sazarotas, pārtikas uzņemšanas procesā tās neiesaistās rezervju jeb taukaudu veidošanā. Ja kopā ar kartupeli lietojam treknu mērci vai majonēzi, tad gan tauku uzkrājums garantēts. Kartupeļu sastāvā turklāt ir šķiedrvielas, kas gan vairāk ir mizā, ne mīkstumā, tādēļ kartupeli labāk ēst nemizotu. Šīs šķiedrvielas ir svarīgas, jo veicina zarnu darbību, samazina holesterīna līmeni asinīs un palīdz liekā svara samazināšanā. Tauki kartupelī ir ļoti minimāli, tādēļ, ja gatavošanas procesā netiek lietotas taukainas piedevas, kartupelis nenodrošinās taukvielas.

Kartupeļi neietekmē asinsspiedienu, bet sastāvā esošais proteīns palīdz to pat regulēt. Tie regulē arī zarnu darbību, kas īpaši svarīgi ir sēdošā darba veicējiem. Holesterīnu tie nesatur vispār. Kartupeli var raksturot kā minerālvielu un vitamīnu kokteili. Tajos ir daudz un dažādi vitamīni, piemēram, C, B6, B1, kā arī minerālvielas, piemēram, kalcijs, varš, cinks un dzelzs.” Svarīgi, kā gatavo

Lai gan kartupelis ir ļoti augstvērtīgs un veselīgs, tomēr šo īpašību saglabāšanos vai zudumu būtiski ietekmē pagatavošanas veids.

Pētnieki izanalizējuši, ka, kartupeļus vārot, C vitamīns var zust līdz 25%, turklāt samazinās arī minerālvielu daudzums. Taču kaloriju daudzums gan ir neliels. Kartupeļus cepot, kaloritāte un tauku daudzums palielinās ievērojami. Tas saistīts ar taukvielām, kas tiek izmantotas cepšanā. Diemžēl C vitamīns zūd līdz pat 45%, turklāt veidojas kancerogēnās vielas.

I. Skrabule atklāj, ka tik populārajā kartupeļu ēdienā – čipsos – kaloritāte, tauku saturs, kā arī kancerogēno vielu daudzums ir pieaudzis. Taču C vitamīns, kā arī citas vērtīgās vielas zudušas lielā mērā.

Tomēr ir vismaz divi kartupeļu pagatavošanas veidi, kurus izmantojot, uzturvērtība saglabājas. „Lielisks gatavošanas veids ir nemizotu kartupeļu cepšana cepeškrāsnī. Šādi gatavojot, kaloritāte nedaudz palielinās, tomēr saglabājas visas vielas, tai skaitā arī šķiedrvielas, turklāt arī C vitamīns zūd tikai nedaudz. Otrs, pat nedaudz veselīgāks veids ir nemizotu kartupeļu tvaikošana. Arī šādi kartupeļu uzturvērtība saglabājas,” skaidro I. Skrabule.

Latvijā tāpat kā citur pasaulē izplatīti ir kartupeļi ar gaišas – baltas vai dzeltenas krāsas bumbuļu mīkstumu. Tomēr citviet pasaulē ir arī kartupeļi ar krāsainu – rozā vai violetu mīkstumu. I. Skrabule atklāj, ka tie ir pat labāki uzturvērtības ziņā, jo tajos ir daudz antioksidantu. Amerikā, piemēram, no krāsainajiem kartupeļiem ražo čipsus, bet Somijā ekskluzīvs ēdiens ir kartupeļu biezputra zilā krāsā. Interese par kartupeli palielinās

Ja Dienvidamerikā, Andu kalnos, kartupeļi iecienīti ir jau vairāk nekā astoņus gadsimtus un kopš 16. gadsimta, kad kartupeļus Eiropā ieveda spāņu karotāji, tie pazīstami arī Eiropas valstīs, tad mūsdienās kartupeļus audzē apmēram 190 000 km2 lielā platībā visā pasaulē. Tagad tos audzē arī tur, kur agrāk to nedarīja. Pašlaik pasaulē lielākā kartupeļu ražotājvalsts ir Ķīna, kas saražo 20% no pasaules kopējās kartupeļu ražas. Ķīna un Indija kopā saražo trešdaļu no kartupeļu produkcijas.

I. Skrabule stāsta, ka Eiropā kartupeļu audzēšanas platības samazinās, tomēr daudzās valstīs tiek meklēti aizvien jauni risinājumi kartupeļu platību un izmantošanas palielināšanā. Interesanti, ka Peru valdība pieņēmusi lēmumu samazināt kviešu importu, bet tā vietā mudināt patērētājus pārtikā lietot maizi, kuras sastāvā ir kartupeļu milti. Taču Ķīnā lauksaimniecības eksperti ierosinājuši, ka kartupelis varētu kļūt par galveno aramzemēs audzējamo kultūru. Arī Indija plāno palielināt kartupeļu ražošanas apjomus.

Latvijā 2006. gadā kartupeļus audzēja 45 100 ha lielā platībā un kopraža bija 550 900 tonnu. Tas, vērtējot pasaules mērogā, nav pārāk daudz, lielražotāju valstu vidū mēs neiekļūstam. Tomēr pēc kartupeļu patēriņa gan ierindojamies piektajā vietā pasaulē.

Lai gan kartupelis latviešiem ir ikdienišķs ēdiens, tomēr nevar noliegt, ka arī iecienīts un svētkos galdā celts visdažādākajos veidos – cepts, vārīts, tvaicēts, biezputrā sagatavots, kā arī pievienots sacepumiem, salātiem un zupām. Tādēļ atliek secināt, ka arī mums tas ir nenovērtējams dārgums. „Kartupelim sava vieta ir arī mūsu tautas kultūrā, kaut vai galda kultūrā. Nenoliedzama ir arī vieta valsts ekonomikā,” secina I. Skrabule.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
66

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
84

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
154

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
148

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi