Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Dodiet sieru, dodiet alu

Druva
23:00
20.06.2008
71
200806202329324112

Jāņu bērni sanākuši Augsta kalna galiņā; Dodiet sieru, dodiet alu, Nākam koši palīgot.

Pavisam nedaudz, un gada īsākā nakts būs klāt. Šogad tā pienākusi kaut kā ātri un negaidīti. Un atkal pārtikas veikali būs ļaužu pilni, lai sagādātu nepieciešamo svētku galdam. Iespējams, ka mēs tam veltām pārāk daudz uzmanības, jo tautas dziesmas nestāsta par šašlikiem, rasoliem, lašu maizēm un žāvētām vistām, bet galvenokārt par sieru un alu. Ir jau arī bijis bagātīgāks mielasts, kā šajā tautas dziesmā: Redzu, redzu, protu, protu, Mielos mani Jāņa māte: Pīrādziņus sacepuse, Cūkai stilbu norāvuse.

Šo cūkas stilbu varam asociēt ar šašliku, jo bez tā Jāņus grūti iedomāties. Tāpēc ir īstais laiks pagatavot pašam gardu šašliku. Šoreiz gribu piedāvāt vistas gaļas marinēšanas recepti, ar kuru varētu patīkami pārsteigt viesus Līgo vakarā.

Vistas gaļa uz iesmiņiem. Ņem kilogramu vistas filejas, pudelīti “Santa Maria BBQ mērci ar dūmu aromātu”, iepakojumu (200 ml) “Santa Maria Thai” kokosriekstu piena, kariju, maltus baltos piparus, augu eļļu.

Vistas filejas sagriež gabalos. Marinādes pagatavošanai garšvielas samaisa ar kokosriekstu pienu un “BBQ mērci”. Vistas gabalus liek marinādē, lai gaļa ir vienmērīgi pārklāta. Ievieto uz pāris stundām ledusskapī. Pirms grilēšanas izņem un gaļai ļauj pastāvēt istabas temperatūrā.

Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem vai grilētiem dārzeņiem.

Bet ne jau tikai gaļa, siers un alus būs uz galda. Varbūt iegribas kāda kāruma, it īpaši otrajā dienā, kad pašsajūta vidēja. Tad varētu noderēt deserts “Atsvaidzinošais brīdis”. Ņem divus citronus, 150 gramus smalkā cukura, 400 gramus zemeņu un sauju piparmētru.

Vispirms pagatavo citronu ledu. Nomizo citronus, sagriež vairākās daļās, liek blenderī kopā ar cukuru un puslitru ūdens, blenderē, līdz citroni pārvērtušies biezenī. Nokāš biezumus, maksimāli izspiežot sulu. No sulas pāris ēdamkarotes nolej, pārējo, ielejot aukstumizturīgā, seklā traukā, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek uz četrām stundām saldētavā.

Kad sula sasalusi, ledu salauž gabalos un blenderē, līdz izveidojas viendabīga masa – sorberts. Liek atpakaļ aukstumizturīgajā traukā un novieto uz pusstundu saldētavā, lai nedaudz sastingst. Notīra un šķēlītēs sagriež zemenes. Pievieno saplūkātas piparmētras, nesasaldēto citronu sulas daļu un visu viegli samaisa. Ņem ledu no saldētavas, saliek to deserta trauciņos, virsū kārto zemenes un pasniedz.

Ja nu tomēr Jāņu rīts ataust tāds, ka dzīve liekas īpaši sarežģīta, bet prāts nesas uz ekstrēmām darbībām, var sev pagatavot rīta pārsteigumu “Ragi dūņās”. Atradu šo ļoti īpatnējo recepti internetā, tāpēc par rezultātu neko spriest nevaru. Bet, iepazīstoties ar sastāvdaļām, šis piedāvājums šķiet varen ekstrēms.

Ņem puskilogramu zemeņu, 200 gramus jāņusiera, 100 gramus melno olīvu bez kauliņiem, litru auksta gaišā alus, divas ēdamkarotes piparmētru.

Smalki sagriež zemenes un jāņusieru, bet olīvas sakapā. Lielākā traukā samaisa zemenes, sieru, olīvas un smalki sagrieztas piparmētras. Liek šķīvjos un pārlej ar aukstu alu. Vai pamēģināsiet?

Bet varbūt labāk tomēr Līgo nakti pavadīt mierīgi, visu darot ar mēru, tad arī Jāņu dienas rīts atausīs jauks un dzīve joprojām liksies skaista.

Priecīgus svētkus!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
24

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
47

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
76

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
150

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi