Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Plāceņi un ievārījums no miziņām

Līga Salnite
05:04
30.10.2025
135
Studenti Ar Partikas Atkritumiem (5)

Atlikumi pārtop gatavā ēdienā. Students Marks Gormaļovs ar saviem grupas biedriem izvēlējušies katrs savus ikdienā ēsto produktu atlikumus un cenšas pagatavot no tiem kaut ko interesantu un galdā liekamu. FOTO: Līga Salnite

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”.

Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem pierastu ikdienas produktu atlikumi.

Skolotājas Daigas Zelčas -Ločmeles vadībā pavāru profesijas 3.kursa audzēkņiem tika dots uzdevums izpētīt, kādus pārtikas produktus un to atliekas visbiežāk izmet atkritumos, un rast idejas vai jau gatavas receptes, ko    no tiem var sagatavot maltītei, un galu galā šie ēdieni arī jāpagatavo. VTDT ir ekoskolas statuss, mācību iestādē ikdienā seko līdzi atkritumu šķirošanai, iespējamo kompostē, taču “receptes no atkritumiem – tas gan mums ir pirmo reizi”. Skolotājai ļoti iepaticies šī projekta aicinājums un šķitis, ka jāizmanto iespēja: “Tiem jauniešiem taču tajā nākotnes pasaulē ir jādzīvo! Viņiem ir jādomā par vides saglabāšanu.”

Arī “Druva” ieskatījās, kā jaunieši tehnikuma virtuvē strādā. Studente Katrīna Ļubinska no dārzeņu miziņām sagatavojusi maisījumu plāceņu cepšanai, Marks Gormaļovs bija sācis vārīt ievārījumu no mandarīnu miziņām. “Mēs jau vienmēr prasām, lai mums būtu vairāk šādu praktisku nodarbību,” teic Marks.

No brokoļu kātiem jaunieši pagatavoja lieliskus brokoļu frī, buljonu gatavoja no dažādiem dārzeņu atlikumiem, arī miziņām, tāpat no kartupeļu mizām izdevās lieliskas pankūkas. Cēsu novada pašvaldības Bezat­kritumu kopienas vadītāja un aktivitāšu koordinatore Lāsma Ozola pastāstīja, ka vēl esot solīta omlete no pāri palikušajiem kartupeļiem un rīsu pudiņš no rīsiem, kas atlikuši no galvenā ēdiena gatavošanas. Pārpalikumu receptes plānots publiskot soci­ālajos medijos.

“Druva” jau rakstīja par divām saziņas grupām “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”, kas nesen izveidotas un sniedz iespēju dalīties ar pāri palikušu ēdienu vai kādiem produktiem. Lai pievērstu uzmanību šīm iespējam, nolemts izstrādāt praktiskus ieteikumus, kā būt taupīgiem, gatavojot ēdienu. Tam talkā aicināja VTDT skolotājus un audzēkņus, “Dru­vai” pastāstīja L.Ozola. Pārtikas atkritumu samazināšana ir tikai viens no lielā plāna uzdevumiem, taču tas prasījis samērā lielu saspringumu, kā likt cilvēkiem ieklausīties un aizdomāties. “Iz­vērtējām, ka no visa, ko izmantojam pārtikā, jānosmeļ tas, kam nevajadzētu nonākt atkritumos,” tā L.Ozola ieskicē, kā tapa ideja par abu saziņas grupu izveidi. “Mums visiem gadās, ka kaut kas no pagatavotā vai iegādātā paliek neapēsts. Vai tā ir kūka pēc svinībām, vai dārzā par daudz kabaču saaudzis,” saka L.Ozola. Pro­tams, starp kaimiņiem, radiem vai paziņām tāda dalīšanās jau nav nekas jauns, bet šī iniciatīva izveidota, lai digitālā vide palīdzētu ātrāk un vairāk sasniegt cilvēkus, kam tas noderētu.

Attiecībā uz produktu apmaiņas platformām L.Ozola apstiprināja, ka svarīgi bijis šāds teju bezmaksas risinājums, lai nebūtu jāiegulda liels mārketinga darbs, lai lietotni izmantotu, kā arī lai nebūtu papildu izdevumu, to uzturot. “Turklāt, pats svarīgākais, lai kopiena pati iesaistītos, jo pretējā gadījumā pēc projekta aktivitāte nomirtu,” teic idejas iniciatore. Kā savu profesionālo izaicinājumu speciāliste nosauc mērķi panākt, ka saziņas grupas neturētos “tādā eko burbulī, bet ietu plašumā”. Tāpēc viņa cenšas iesaistīt dalībniekus, izmantojot Sociālā dienesta iespējas. Tiks arī uzrunāti ēdināšanas uzņēmumi, kas darbojas Cēsu novadā. Kā lielāko šo aktivitāšu guvumu un mērķi L.Ozola iezīmē “atdošanas normalizāciju” – izpratni, ka drīkst padalīties un drīkst paņemt arī tad, ja tu neesi no kādas īpašas sociālās grupas. “Veidot izpratni, ka mums kopīgi svarīgais ir, lai tas iespējami mazāk nenonāktu atkritumos,” tā L.Ozola. Šīs kampaņas ideju kā cerīgu novērtē arī Cēsu novada    priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova, jo tā ne tikai vairo dalīšanās kultūru vietējā sabiedrībā, bet ir arī praktisks ieguldījums planētas nākotnē. “Dalīšanās iedod vērtību ne tikai pārtikai, bet arī attiecībām, un tieši tas padara šo ideju tik nozīmīgu Cēsīm, jo mūsu lielākā vērtība ir mūsu iedzīvotāji.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

05:16
11.12.2025
74

Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

05:11
10.12.2025
115

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

05:55
04.12.2025
48

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
180

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Skolēni papildina dabas taku barības krājumus

06:03
29.10.2025
97

Cēsu 1.pamatskolas skolēni šoruden sagādā patīkamu pārsteigumu Līgatnes dabas takām. 5.-9.klašu audzēkņu komanda – Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms – rosināja skolas biedrus gādāt pārtiku taku iemītniekiem, aicinot lasīt zīles un dalīties ģimenes dārza ražā. Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms ar skolotājas Ingas Kraftes-Dambes atbalstu piedalījās skolēnu pašpārvalžu konkursā “Brīvprātīgo darbs skolas un […]

Jāgatavo jaunā paaudze, lai veidotos pēctecība

06:23
15.10.2025
198

Kopš septembra Cēsu Bērnu un jauniešu centra paspārnē esošajai Jaunatnes lietu nodaļai ir jauna vadītāja- Andra Strautiņa. Viņa uz Cēsu novadu pārcēlusies no Liepājas. Iepriekš Andra strādājusi dažādās jomās, piemēram, komunikācijā un karjeras konsultēšanā. Jaunatnes lietu nodaļas vadītāja priecājas, ka varēs strādāt ar savu mīļāko auditoriju – jauniešiem. Viņa atzīst, ka jauniešu enerģija un dzīvesprieks […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi