Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Pie galda

Druva
00:00
09.12.2006
13

Kuram gan nav nācies kādreiz apjukt smalkās viesībās vai restorānā pie klāta galda ar pāris veidiem dakšiņu, nazīšu un glāžu. Domāju, ka katrs ir apguvis pamatmanieri rīkoties ar dakšiņu kreisajā un nazīti – labajā rokā. Bet ir taču lietas, kuras zināt nenāk par skādi! * Kad visi ir apsēdušies pie mielasta galda, vispirms katrs paņem auduma salveti un, uz pusēm pārlocījis, izklāj uz ceļiem. * Ūdeni no glāzes var padzerties uzreiz, bet, lai dzertu vīnu, vajag pagaidīt, līdz glāzi pacels namatēvs. Tas, kurš nedzer vīnu, var pacelt glāzi ar ūdeni. * Ja par ēdiena pasniegšanu rūpējas viesmīlis, viņš pasniedz porcijas mielasta dalībniekiem no labās puses; no kreisās puses piedāvā ēdienu, kurus katrs pats ņem no servējamiem traukiem. * Maltīte sākas tikai tad, kad namamāte ir saņēmusi savu porciju un sāk ēst. * Zupu piedāvā no dziļā šķīvja, buljonu – no tasītes ar osiņu. Karstu zupu neiederas pūst, to neuzkrītoši var pamaisīt ar karoti. * Zivis parasti ēd ar zivju nazi un dakšiņu, ar divām dakšiņām vai ar parasto nazi un dakšiņu. * Gaļu nogriež tikai vienam kumosam. Visa gaļa uzreiz gabaliņos nav jāsagriež. Neiederas arī rokā ņemt vistas stilbiņu vai ribiņas. * Desertam paredzētā dakšiņa jāņem kreisajā rokā, karote – labajā. Ar dakšiņu saldo ēdienu uzliek uz karotītes. Atkarībā no ēdiena veida var izmantot vai nu tikai dakšiņu, vai karoti. * Augļus ņem ar rokām no augļu vāzes un uzliek uz sava šķīvja. * Ja dzēriens jābauda remdens, piemēram, sarkanvīns, glāze jāsatver virs kājiņas – tā, lai rokas siltums pāriet uz vīnu. Bet, ja tiek piedāvāts baltvīns vai šampanietis, glāzi tur aiz kājiņas, lai dzēriens saglabātos vēss. * Konjaka glāzei apliek plaukstas, lai sasildītu dzērienu. Maizes šķīvis un sviesta nazis kreisajā pusē. 1. Zupas karote. 2. Zivju nazis un dakšiņa. 3. Pamatēdiena nazis un dakšiņa. 4. Deserta karotīte un dakšiņa (karotīte – labajā, dakšiņa – kreisajā rokā).

Ko pie kā? Buljons – heress. Zivs – baltvīns. Gaļa – sarkanvīns. Sakņu ēdieni – minerālūdens. Siers – sarkanvīns. Deserts – saldais vīns vai šampanietis. Der zināt * Ēšanas starplaikā nazis un dakšiņa tiek nolikti uz šķīvja, dakšiņas zari uz leju. Tad viesmīlis zinās, ka ēšana tiks turpināta. * Kad ēšana pabeigta, dakšiņu un nazi noliek blakus. Dakšiņas zari uz augšu, naža asmens uz dakšiņas pusi. Viesmīlis to uztvers kā zīmi novākt šķīvi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Uz “Mākslas šķūni” pēc dāvanām

06:28
17.12.2025
32

Šķūnis Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolas    pagalmā nedēļas nogalē bija izgaismots, skanēja mūzika un piesaistīja ikviena garāmgājēja uzmanību. “Mums ir šķūnis, kuru var pārvērst par “Mākslas šķūni”,” saka pedagoģe, Ziemassvētku tirdziņa projekta vadītāja Ilma Strazdiņa. Te skolas audzēkņi agrāko gadu tieši tirdziņam    radītie darbi salikti kā izstādē, izgaismoti. Gleznas, zīmējumi, grafikas, keramika, […]

Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

05:16
11.12.2025
95

Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

05:11
10.12.2025
130

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

05:55
04.12.2025
56

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
196

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Plāceņi un ievārījums no miziņām

05:04
30.10.2025
141

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”. Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi