Pirmdiena, 22. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Pagatavot gardu un veselīgu maltīti no vietējām izejvielām

Anna Kola
06:32
14.12.2024
260
1
Konkurss Ediens

Iespēja izzināt vietējo zemnieku un mājražotāju produkciju un nogaršot ko jaunu. Cēsu Jaunās skolas un Priekuļu vidusskolas skolēni viesojās Pavāru mājā Līgatnē. FOTO: no albuma

“Ko celsim galdā skolas pusdienās?” Ar tādu jautājumu pie Cēsu novada vispārizglītojošo skolu audzēkņiem vērsās Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību. Konkursā skolēnus aicināja iesūtīt receptes ēdieniem, kādus vēlētos ēst skolā pusdienās un kuru gatavošanai izmanto Vidzemē audzētus un ražotus produktus.

“Mērķis bija veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolās un tajā līdzdarboties arī pašiem skolēniem,” stāsta novada pašvaldības Vides un klimata neitralitātes nodaļas Vides attīstības projektu vadītāja Zane Pīpkalēja. “Konkurss arī bija kā aicinājums veidot bioreģiona nākotni kopā ar bērniem un jauniešiem. Balvā veiksmīgajiem bija ciemošanās un pusdienas Pavāru mājā Līgatnē un bioreģionā ražotu veselīgo uzkodu komplekts.”

Vieni no uzvarētājiem konkursā bija Cēsu Jaunās skolas audzēkņi. “Konkursā piedalījās 4., 5., 6.klašu skolēni. Veiksmīgi startēja visas klases. Konkursa nolikums paredzēja, ka klase iesniedz pusdienu ēdiena recepti, kuras pamatā izmantoti Latvijā, īpaši bioreģionā, audzēti un ražoti pārtikas produkti. Skolēniem ļoti patīk gatavot ēst, tāpēc kādā novembra nedēļā skola smaržoja katru dienu. Konkursa ietvaros mūsu skolas virtuvē skolēnu rokām tapa karamelizēti sīpoli ābolu sīrupā, krāsnī ceptu dārzeņu mērce, pupiņu tako un klasika – biešu zupa. Ēdienus gatavoja, recepti pierakstīja, ēda un novērtēja paši skolēni, un tālāk jau es sūtīju pieteikumus konkursam,” pastāsta Cēsu Jaunās skolas dizaina un tehnoloģiju skolotāja Šarlote Baškevica. Viņa atzīst, ka iegādāties vietējos, ekoloģiskos produktus no mājražotājiem un zemniekiem Cēsu apkārtnē nemaz nav tik viegls uzdevums, sevišķi, ja cilvēks nav ieradis to darīt un nezina, kur vispār meklēt pieejamos avotus.

“Tā kā pati esmu aktīva “Tiešās pirkšanas pulciņa” dalībniece, man ir jau daudz pazīstamu, ar kuriem varējām sarunāt produktu piegādi.”

Skolotāja pastāsta, ka 4. un 5.klašu skolēniem receptes ieteikusi viņa, domājot, lai katrs būtu iesaistījies procesā. “6.klases skolēni paši nāca klajā ar priekšlikumu ēdienam, un mani priecīgi pārsteidza ierosinājums gatavot biešu zupu,” atzīst skolotāja. “Ir prieks par katru reizi, kad varam sagādāt bērniem kādu jaunu, nepieredzētu pieredzi, vai tas būtu kvalitatīva koncerta apmeklējums, ceļotāja dalīšanās ar pārgājiena stāstu, vai kā šī konkursa rezultātā – pusdienas “Michelin” novērtētā restorānā skaistajā Līgatnē, Pavāru mājā. Katra iziešana ārpus skolas sienām bagātina bērnu skatījumu uz pasauli un atklāj iespējas, kur kāds no viņiem var saredzēt sevi nākotnē.”

Viesojoties Pavāru mājā, bērniem bija iespēja uzzināt par restorāna un ēkas vēsturi, dārzu, kopienas siltumnīcām, Latvijas dzelteno kāli un skābo ķirsi, kā arī izrakt nepazīstamo, bet kraukšķīgo topinambūru.
“Vēlāk restorānā bērni nodevās sarunām par ēdieniem un dzērieniem, gaidāmo klases vakaru, putnu zīmējumiem pie sienas. Visus priecēja sirsnīgā apkalpošana un atmosfēra un gards un veselīgs ēdiens,” tā Š.Baškevica. “Lai arī daudziem šī bija pirmā īstā restorānu pieredze, bērni jutās un uzvedās lieliski, uzklausīja šefpavāra Ērika Dreibanta ieteikumu nekad neēst to, kas negaršo, bet vienmēr pagaršot jaunas un neiepazītas garšas, tā pamazām pierodot pie ēdienu dažādības.”

Konkurss organizēts, piedaloties “Interreg” projektā “We Make Transition”. Pavasarī rīkotajās koprades darbnīcās par bioloģiskās pārtikas patēriņa veicināšanu šī ideja par skolu ēdināšanu guva lielāko atbalstu.

Komentāri

  • Adel saka:

    Sasmejos.par teicienu nevajag est to kas negarso..un biezi vien skoleni pierodot pie saldumiem.bulcinam cipsiem….kurus starpbrizos noperk kafejnicas vai veikalos..biezi atsakas no veseligam darzenu zupam.un sauteejumiem….kuri paluek neskarti uz pusdiengalda. labi ir lai macas pasi izvarit biesu zupu ..sataisit darzenu salatus..varbut iegarsosies..no latvijaa audzetiem produktiem..

  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Saistītie raksti

    Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā Cēsīs tirdziņš Ziemassvētku noskaņās

    07:35
    21.12.2025
    19

    Piedāvājot atbalstīt jaunos uzņēmējus, kā arī sarūpēt īpašas dāvanas savai ģimenei, 17. decembrī Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā (VTDT) Cēsīs norisinājās jauno uzņēmēju, skolēnu mācību uzņēmumu un topošo pavāru rīkots Ziemassvētku tirdziņš. Uzņēmējdarbības skolotāja Liāna Ozolante “Druvai” pastāsta, ka tirdziņi tehnikumā notiek jau ceturto gadu. Pirmajā gadā gan uz Ziemassvētkiem neesot paguvuši sagatavoties un tirdziņš […]

    Mācēt ieraudzīt un atbalstīt

    05:30
    18.12.2025
    109

    Mores pamatskolā viena no vērtībām ir atbildība. “Tā ietver arī atbildību pret sabiedrību, pilsoniskumu, izpratni, ka esmu atbildīgs par to, kas notiek apkārt, ne tikai, kas notiek ar mani pašu,” teic skolas direktore Tīna Blūma. Tamdēļ skola vienmēr apdomā, ko labu var izdarīt apkārtējiem un sabiedrībai kopumā. Tā pirmsskolas grupiņas audzinātājas Sanita Lemiese, Ausma Ābola, […]

    Uz “Mākslas šķūni” pēc dāvanām

    06:28
    17.12.2025
    40

    Šķūnis Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolas    pagalmā nedēļas nogalē bija izgaismots, skanēja mūzika un piesaistīja ikviena garāmgājēja uzmanību. “Mums ir šķūnis, kuru var pārvērst par “Mākslas šķūni”,” saka pedagoģe, Ziemassvētku tirdziņa projekta vadītāja Ilma Strazdiņa. Te skolas audzēkņi agrāko gadu tieši tirdziņam    radītie darbi salikti kā izstādē, izgaismoti. Gleznas, zīmējumi, grafikas, keramika, […]

    Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

    05:16
    11.12.2025
    105

    Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

    Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

    05:11
    10.12.2025
    135

    Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

    Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

    05:55
    04.12.2025
    58

    Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

    Tautas balss

    Egle rada prieku

    09:57
    17.12.2025
    19
    Cēsniece L. raksta:

    “Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

    Klientus necenšas piesaistīt

    15:11
    13.12.2025
    37
    Lasītāja I. raksta:

    “Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

    Latvijas preces - dārgas

    15:11
    13.12.2025
    35
    Seniore M. raksta:

    “Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

    Ko mainīs likuma maiņa

    11:58
    07.12.2025
    50
    1
    Lasītāja A. raksta:

    “Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

    Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

    11:57
    06.12.2025
    51
    1
    Vecmāmiņa raksta:

    “Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

    Sludinājumi