Karjeras nedēļas ietvaros Straupes pamatskolas skolēni devās mācību ekskursijā uz konditoreju “Aijas kūkas”, lai noskaidrotu, kādas tad ir uzņēmēju “superspējas”, kas nodrošina veiksmīgu uzņēmuma darbību.
“Mēs jau nedēļas garumā bijām runājuši par daudz un dažādām “superspējām”, kas nepieciešamas veiksmīgam uzņēmējam. Tomēr ir skaidrs, ka šīs īpašības un spējas ir vajadzīgas arī skolēniem pašiem mācību procesā, lai veiksmīgi īstenotu savus nākotnes mērķus. “Lai uzzinātu vairāk par šīm superspējām, bija nepieciešams uzrunāt kādu cilvēku, kas darbojas biznesā un būtu gatavs dalīties pieredzē. Plānojot 6.klases skolēnu ekskursiju, uzrunājām vietējo uzņēmēju Kitiju Dzērvi, kas saimnieko “Aijas kūkās”. Viņa piekrita pastāstīt bērniem par savu uzņēmējdarbību un skolā iegūto zināšanu izmantošanu dzīvē,” stāsta Straupes pamatskolas matemātikas un dabaszinātņu skolotāja Agita Kandavniece.
Viņa piebilst, ka nereti skolēniem šķiet nesaprotams, kāpēc vispār konkrētā mācību viela skolā jāapgūst, proti, kādi gan būs konkrēto zināšanu izmantošanas piemēri “īstajā dzīvē”. “Bērniem šķiet, kāpēc gan mācīties šīs lietas, ja reālajā dzīvē tās nevajadzēs? Tāpēc ekskursijā ļoti daudz izmantojām tieši matemātikas zināšanas, lai pierādītu, kā tas noder ikdienas dzīvē,” stāsta skolotāja. “Matemātikas stundās mācījāmies par proporcijām un proporcionāliem lielumiem. Ņemot par piemēru kūku receptes, teoriju ļoti labi varējām pielietot praksē. Klases telpā šo uzdevumu risināšana ir citāda, nekā redzēt, kā tas notiek uz vietas, darbībā.”
Skolotāja A.Kandavniece uzteic “Aijas kūku” saimnieci K.Dzērvi par uzrunu bērniem. “Bija liels prieks klausīties Kitijas teiktajā, ka skolā palaistais garām šobrīd izrādās vajadzīgs un tādēļ, ka pati nav lietpratēja šajās jomās, viņai jāņem darbā kāds cilvēks, kas varēs to izpildīt. Tas lika bērniem aizdomāties, ka ir vērtīgi apgūt itin visu vairākās jomās pēc savām iespējām, jo itin viss var kādreiz noderēt. Arī interešu izglītība, pulciņi, svešvalodu apguve un pat grāmatu lasīšana – viss dod papildu zināšanas, kas lieti var noderēt nākotnē. Bija prieks vērot, ka bērni ar interesi ieklausās uzņēmējas stāstītajā,” atzīst skolotāja.
“Aijas kūkas” skolēnus sagaidīja ar tikko ceptām smalkmaizītēm un piparmētru tēju. Ekskursijas noslēgumā skolēniem bija iespēja katram pagatavot eklēru – pašiem izcept, piepildīt ar krēmu un glazēt.
Interesanti ekskursijā bija tas, ka ceļu no skolas līdz “Aijas kūkām” bērni mēroja kājām. “Pastaigā integrējām arī dabaszinātņu tēmu, un ir ļoti jauki, ka šādās aktivitātēs varam apvienot vairākus mācību priekšmetus, jo kaut kas no visa bērniem noteikti paliek atmiņā. Arī ceļu atpakaļ mērojām kājām, pārrunājām, ko jaunu esam uzzinājuši “Aijas kūkās”.”
Komentāri