Trešdiena, 15. janvāris
Vārda dienas: Fēlikss, Felicita

Jāprot izaudzēt, pārstrādāt un pārdot

Druva
14:26
25.11.2022
167
Kaposti Briedis 2 1

Stalbes pagasta “Purmaļos” arī ziema ir darba pilna.  Kad raža novākta un lauki atpūšas, saimniekiem ir kāpostu skābēšanas, šķovēšanas un marinēšanas laiks. Dārzeņus Briežu ģimene audzēja arī agrāk, bet kāpostu pārstrādei šis ir pirmais nopietnais gads.

“Nedēļā tiek ieskābēts ap četrām tonnām kāpostu, 17 grādu temperatūrā tie nedēļu skābst lielās tvertnēs,” Briežu ģimenes saim­niecības “Purmaļi” saimnieks Kristers rāda, kur skābst kāposti, blakus top telpa, kurā atradīsies lielā ēvele, glabāsies gatavā produkcija, būs arī vieta, kur sautēt kāpostus.

Kāpostus skābēt lielākos apjomos Kristers un mamma Anita sāka pērn. Telpā bija neliela plīts, kas jākurina arī naktīs, lai nodrošinātu vajadzīgo temperatūru.

“Skābējot pievienojam tikai sāli, cukuru ne, jo ar cukuru kāposti rūgst. Ķimenes pievienojam nobriedinātas, lai kāpostos nav cietas. Vislabāk kāposti ieskābst tikai ar sāli,” atklāj Kristers un piebilst, ka problēmas sagādā sāls, kas mēdz būt smalkāka un rupjāka.

Kristeram ir savas receptes, pēc tām tiek skābēti kāposti gan ar ķimenēm, gan ķimenēm un burkāniem, gan dzērvenēm. Viņš atzīst, ka Mēness fāzes, protams, ietekmē garšu, bet saimniecībā kāposti jāskābē, kad ir pieprasījums. Skābēšana ir Kristera ziņā, mamma marinē kāpostus ar dillēm, pap­riku, bet sautē abi.

“Iecienītākie ir šķovētie kāposti    ar žāvētu gaļu,    karamelizētiem sīpoliem un medu. Sau­tējot nelietojam eļļu,    tāpēc viss notiek ļoti lēni, paiet sešas stundas,” stāsta saimnieks un piebilst, ka vienā reizē var sagatavot simts kilogramus šķovētu kāpostu, bet ir iegādāts jauns katls, kad uzreiz varēs izsautēt uz pusi vairāk.

Pērn pirms Ziemassvētkiem Kristers izdomāja sautētu kāpostu recepti īpaši Ziemassvētkiem. Īsto garšu nodrošina    mandarīni, kanēlis, krustnagliņas, āboli, cidonijas, upenes.    Kristers pastāsta, ka sākumā pircēji tirdziņos brīnījušies, bet drīz vien šie kāposti bijuši pieprasīti.

“Neizprotami ir, cik skābus kāpostus kurš vēlas.    Parasti jaunajiem cilvēkiem visi ir par maigiem, gados vecākiem par skābiem. Mēģinām skābēt, lai garšotu abiem, bet tas ir gana sarežģīti,” atklāj Kristers.

Par skābēto kāpostu pieprasījumu viņš nesūdzas, jāspēj tikai saražot un piegādāt. Tie tiek tirgoti gan tirdziņos, gan veikalos, pārdoti bāzēs Valmierā un Cēsīs, piegādāti skolām.

“Skābēti un sau­tēti kāposti saistās ar auksto laiku, kad organismam vajadzīgs C vitamīns. Domāju, līdz janvārim būs, ko piedāvāt,” stāsta Kristers un vērtē, ka kāposti nav dārgi, ja parēķina, cik darba ieguldīts, cik reižu kāpostgalviņa pārcilāta.

Kāpostu stādus saimniecībā audzē paši. Katra sēkliņa tiek ielikta kasetē un izaudzēta siltumnīcā, kas ir vairākos stāvos. Pavasarī izaudzēja stādus vairāk nekā diviem hektāriem, katrā iestādīti ap 30 tūkstošiem dēstu.    Ja galviņa izaug kaut divi kilogrami, tās jau ir    60 tonnas kāpostu no hektāra.

“Ir iegādāta stādāmā tehnika, šajā pavasarī vismaz tas nebija jādara ar rokām. Taču lauks jāpārstaigā, vai kāds stāds nav par dziļu, kāds par seklu. Tad kaplēšana, miglošana, galviņu griešana, aptīrīšana, kraušana piekabē, nešana pagrabā, tad no pagraba ārā, atkal jāaptīra, un tikai tad kāposti tiek ēvelēti. Daudzi to nesaprot,” pārdomās dalās K.Briedis. Saim­niecībā audzē 16 šķirņu kāpostus. Nākamgad plānots kāpostus stādīt vismaz    trīs hektāros.

Kristers nešaubās par kultūras izvēli. Pēc agronoma mācībām Priekuļu tehnikumā vairākus gadus ieguvis pieredzi “Dimdiņos”, kuru kāposti ir labi pazīstami Latvijā.

Stabilitātei jāaudzē vairākas kultūras

Kristers stāsta, ka jau ceturtajā paaudzē gan no tēva, gan mammas puses visi bijuši saistīti ar lauksaimniecību. Tiesa, vecākiem tā nav bijusi pie sirds, bet tagad Kristers arī viņus iesaistījis.

Kartupeļi šoruden novākti    no gandrīz diviem hektāriem. “Kar­tupeļu vairs nav, ko tirgot, tā nav bijis, ka septembrī jau visi bija pārdoti, nespējām piegādāt. Izaudzējām 40 tonnas, labi, ka paguvām atstāt sev. Iepriekšējos gados izmantojām kartupeļu šķirojamo mašīnu, bet tā tomēr nevar nodrošināt kvalitāti. Šķirotāju pārdevu, vietā nopirku kāpostu stādāmo,” saimniekošanas pieredzē dalās Kristers.

Vēl    izaudzēts hektārs burkānu, pushektārs gurķu, ap 0,3 hekt­āri diļļu un tikpat sīpolu. “Nākamgad sīpolu būs hektārs, bet burkānu mazāk, jo tie prasa lielu darbu. Dilles vedu uz Rīgas nakts tirgu. Gurķus    gan uz tirdziņiem, gan paši skābējām. Skābētiem gurķiem ir pieprasījums. Diemžēl  pushektāru ķirbju nācās ieart. Uznāca salna. Daļa tika zvēriņiem Līgatnē,” pastāsta Kristers un atgādina: “Lauksaim­niecībā tā ir, vienu gadu izaug kāposti, citu kartupeļi, bet jābūt arī dārzeņiem, ko tirgot vasarā.”
Klimatiskie apstākļi “Pur­maļos” nav tie labvēlīgākie dārzeņu audzēšanai. Turpat pēc    pārsimt metriem ir ezers, purvs, jārēķinās  ar pavasara pēdējām salnām, tāpat kā rudens pirmajām.

“Bez pesticīdiem var izaudzēt visus dārzeņus, bet ne kāpostus un kartupeļus. Vecmāmiņa ir agronome, arī viņa atzīst, ka tik daudz kaitēkļu kā pēdējos gados iepriekš nav bijis,” stāsta Kris­ters.

Viss ieguldīts attīstībā

Līdztekus darbam savā saimniecībā viņš ir agronoms vēl vairākās saimniecībās, kurās audzē dārzeņus. Darbojas Latvijas Agro­nomu biedrībā, studē Lat­vijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. “Jaunajā plānošanas periodā prasības būs augstākas, un tās biedē. Saprotu, ka daudz vairāk laika būs jāpavada pie datora, sūtot atskaites par katru saim­niecībā veikto soli,” pastāsta K.Briedis un uzsver, ka, domājot par saimniecības attīstību, svarīgākais ir samazināt roku darbu.

Saņemot atbalstu mazajām saim­niecībām, iegādāts traktors, apstrādes diski, kāpostu uzglabāšanas konteineri, smidzinātājs un kartupeļu mizotājs. Nākamruden iecerēts nelielos kartupeļus nomizotus piedāvāt kafejnīcām.    “Strā­dājam bez kredītiem, cik nopelnām, tik ieguldām. Tā ir drošāk. Skābētavu    silda ar elektrību, arī jaunā ēvele darbosies ar elektrību, rēķini, protams, kā katru biedē. Cik pērn maksāja sāls, cukurs un cik šogad?    Lielie ražotāji izmanto elektroenerģiju un gāzi, mēs izmantojam malku. Ir savs mežs, malku arī piepērkam,” saka Kristers.

Viņš ir strādīgs optimists. Tāpat kā visa Briežu ģimene. Katram saimniecībā savs darāmais, lai zīmols “Briežu ģimenes saimniecība “Purmaļi”” skanētu ar labu vārdu.

Laiks arī atslodzei

Līdztekus darbam Kristers prot izbrīvēt laiku muzicēšanai. Viņš spēlē Valkas kultūras nama kapelā “Nāburgi”, kas pagājušajā svētdienā priecēja Straupes tirdziņa apmeklētājus. Kristers ir koncertmeistars Smiltenes korim, arī pats labprāt spēlē klavieres dažādos pasākumos.

“Darbā jau vajag kādu brīdi paņemt brīvu,” saka Kristers un piebilst, ka svētku dienas paies, gan spēlējot valsts himnu, gan muzicējot kapelā un dziedot.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Mākslīgais intelekts skolu vadības darbā

06:43
15.01.2025
4

Lai gan mūsdienās vairāk runā par to, ka skolēni izmanto mākslīgo intelektu, lai atvieglotu savu ikdienu, Neatkarīgā izglītības biedrība rīkoja semināru Vidzemes pirmsskolu, vispārējo un profesionālo izglītības iestāžu vadītājiem, lai iepazīstinātu, kā mākslīgais intelekts un modernās tehnoloģijas var palīdzēt vadīt izglītības iestādi. Un mācību iestāžu vadītāji arī tika iepazīstināti ar Kuldīgā izveidotā direktoru kluba pieredzi, […]

Līgatnes jaunie līderi Portugālē – piedzīvojumā, kas maina dzīvi

06:09
11.01.2025
23

Jauno Līderu vidusskolas vienpadsmit skolēni un divi pedagogi aizvadītā gada nogalē devās neaizmirstamā ceļojumā uz Portugāles dienvidu pilsētu Faro. Līgatnieši piedalās “Erasmus+” akreditācijas projektā “Būsim gudri!”, lai praksē pieredzētu “Erasmus” devīzi “Bagātini pieredzi, domā plašāk!”. Skolotājs Mārtiņš Šteins atzīst, ka šis piedzīvojums kļuva par patiesu kultūru, zināšanu un emociju bagātināšanas pieredzi, ko tā dalībnieki atcerēsies […]

Skolēnu uzņēmumi gūst pieredzi “Citā Bazārā”

06:08
08.01.2025
37

Skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņā “Cits Bazārs”, kurā Rīgā ik decembri satiekas veiksmīgākie jauniešu veidotie uzņēmumi, kas piedāvā pašu radīto produkciju, balvu pamatskolu grupā saņēma Jaunpiebalgas vidusskolas meiteņu komanda “BathMiracle”. Taču pašu galveno – pieredzi – ieguva visi dalībnieki. Jaunpiebalgas vidusskolu pārstāvēja divi skolēnu mācību uzņēmumi: “EDUARDA SKAIDAS”, kur komandu veidoja skolēni Eduards Ješkins, Armands Samohvalovs, […]

Kaķīša dzirnaviņu vēsts arvien bērnu sirdīs

06:43
19.12.2024
62
1

Sākumskolas klašu sadarbības grupas pedagogi Amatas pamatskolā allaž pratuši ieinteresēt un aizraut skolēnus, lai mācītos. Šoreiz skolas starppriekšmetu mācīšanās notika, izvēloties dzejnieka un prozaiķa Kārļa Skalbes literāro pasaku “Kaķīša dzirnavas”, tā arī pieminot klasiķa 145.jubileju un realizējot izglītības iestādes gada uzdevumus – tekstpratību un sadarbību. Sā­kumskolas klasēs lasīšanas starpbrīži ir neatņemama brīvā laika pavadīšanas tradīcija: […]

Pagatavot gardu un veselīgu maltīti no vietējām izejvielām

06:32
14.12.2024
119
1

“Ko celsim galdā skolas pusdienās?” Ar tādu jautājumu pie Cēsu novada vispārizglītojošo skolu audzēkņiem vērsās Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību. Konkursā skolēnus aicināja iesūtīt receptes ēdieniem, kādus vēlētos ēst skolā pusdienās un kuru gatavošanai izmanto Vidzemē audzētus un ražotus produktus. “Mērķis bija veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolās un tajā līdzdarboties arī pašiem […]

Skolēni mācās organizēt un uzstāties

06:30
13.12.2024
56

Lai mudinātu skolēnus atvērties, prast plānot un organizēt notikumus, trenēt uzstāšanās prasmes un attīstīt esošos un vienlaikus arī atklāt jaunus talantus, Drabešu Jaunajā pamatskolā aizsākta jauna tradīcija – rīkot skolas talantu šovu “Mans talants”. “Ideja par tādu notikumu skolā radās skolēnu pašpārvaldei. Jaunieši, 5., 6., 7.klašu skolēni, sa­ņēma uzdevumu organizēt kādu pasākumu. Viņi apdomājās un […]

Tautas balss

Pirts – ikdienai, ne atpūtai

10:44
13.01.2025
27
Lasītāja V. raksta:

“Līgatnē nav skaidrības par pirti. Tā iedota nomā uzņēmējam, bet vai viņš nepaaugstinās maksu par pēršanos? Tā nu ir, ka mazajā pilsētiņā ir daudz mājokļu, kuros nav vannas istabas, pirts ir ikdie­nas nepieciešamība, ne atpū­-tas procedūra. Saprotams, ka viss kļūst dārgāks, taču mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība, tāpēc pašvaldībai ir jāpadomā, lai tā ir pieejama arī […]

Vajag arī rīta pusē

10:43
13.01.2025
25
I. no Raunas. raksta:

“Raunā pasta nodaļa tagad atrodas pagasta centrā. Ir ērti ieiet, nav jākāpj pa kāpnēm, kā bija pasta mājā.Taču pasta darba laiks gan ir neizprotams – darba dienās no plkst. 13.30 līdz 16.30. Laucinieki taču uz pagasta cen­tru brauc no rīta, ne pēcpus­dienā. Arī centrā dzī­vojošie seniori lietas kārto rī­ta pusē. Bet, ja cilvēks strādā, kad […]

Kāpēc tāda netaisnība?

10:42
13.01.2025
40
26
Aigars raksta:

“Otrdienas “Druvā” lasīju, ka uzņēmums “Kom-Auto” šoziem rūpīgi tīra no sniega ielas un ietves Cēsīs un arī paš­valdības lauku ceļus Vaives pagastā. Par to, protams, prieks, bet gribētos zināt, vai pašvaldības finansējums šoziem paredzēts tikai Cēsīm? Pie mums Raisku­mā pašvaldības ceļi nav tīrīti ne decembra, ne janvāra sniegotajās dienās! Kāpēc tāds dalījums? Cik zinu, pašvaldības […]

Cik pieliek, tik atņem

16:03
10.01.2025
25
R. raksta:

“Valdība stāsta, kas šogad būs labāk, ka vairāk naudas paliks maciņā. Bet, ja paskatās otru pusi, to, cik nāksies izdot, skaidri saprotams, ka viss būs dārgāks. Degvielai nodoklis klāt, tas jau vien visu sadārdzinās, jo mūsdienās nekas nav iespējams bez pārvadājumiem. Kopumā jau nevar teikt, ka slikti dzīvojam, ja paskatāmies uz pirmssvētku rindām veikalos, tikai […]

Gribas zināt, vai palīdzēts

16:03
10.01.2025
18
L. raksta:

“Priecājos, ka akcijā “Dod pieci” savāca tik lielu ziedojumu summu un varēs palīdzēt daudziem slimniekiem. Taču gribētos, lai, atskaitoties, kā izlietots saziedotais, ne tikai pasaka, kam tas iedots, bet arī to, vai cilvēku dotais patiesi sniedzis palīdzību un vai slimnieku veselība uzlabojusies,” priekšlikumu izteica L.

Sludinājumi