Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Jāprot izaudzēt, pārstrādāt un pārdot

Druva
14:26
25.11.2022
326
Kaposti Briedis 2 1

Stalbes pagasta “Purmaļos” arī ziema ir darba pilna.  Kad raža novākta un lauki atpūšas, saimniekiem ir kāpostu skābēšanas, šķovēšanas un marinēšanas laiks. Dārzeņus Briežu ģimene audzēja arī agrāk, bet kāpostu pārstrādei šis ir pirmais nopietnais gads.

“Nedēļā tiek ieskābēts ap četrām tonnām kāpostu, 17 grādu temperatūrā tie nedēļu skābst lielās tvertnēs,” Briežu ģimenes saim­niecības “Purmaļi” saimnieks Kristers rāda, kur skābst kāposti, blakus top telpa, kurā atradīsies lielā ēvele, glabāsies gatavā produkcija, būs arī vieta, kur sautēt kāpostus.

Kāpostus skābēt lielākos apjomos Kristers un mamma Anita sāka pērn. Telpā bija neliela plīts, kas jākurina arī naktīs, lai nodrošinātu vajadzīgo temperatūru.

“Skābējot pievienojam tikai sāli, cukuru ne, jo ar cukuru kāposti rūgst. Ķimenes pievienojam nobriedinātas, lai kāpostos nav cietas. Vislabāk kāposti ieskābst tikai ar sāli,” atklāj Kristers un piebilst, ka problēmas sagādā sāls, kas mēdz būt smalkāka un rupjāka.

Kristeram ir savas receptes, pēc tām tiek skābēti kāposti gan ar ķimenēm, gan ķimenēm un burkāniem, gan dzērvenēm. Viņš atzīst, ka Mēness fāzes, protams, ietekmē garšu, bet saimniecībā kāposti jāskābē, kad ir pieprasījums. Skābēšana ir Kristera ziņā, mamma marinē kāpostus ar dillēm, pap­riku, bet sautē abi.

“Iecienītākie ir šķovētie kāposti    ar žāvētu gaļu,    karamelizētiem sīpoliem un medu. Sau­tējot nelietojam eļļu,    tāpēc viss notiek ļoti lēni, paiet sešas stundas,” stāsta saimnieks un piebilst, ka vienā reizē var sagatavot simts kilogramus šķovētu kāpostu, bet ir iegādāts jauns katls, kad uzreiz varēs izsautēt uz pusi vairāk.

Pērn pirms Ziemassvētkiem Kristers izdomāja sautētu kāpostu recepti īpaši Ziemassvētkiem. Īsto garšu nodrošina    mandarīni, kanēlis, krustnagliņas, āboli, cidonijas, upenes.    Kristers pastāsta, ka sākumā pircēji tirdziņos brīnījušies, bet drīz vien šie kāposti bijuši pieprasīti.

“Neizprotami ir, cik skābus kāpostus kurš vēlas.    Parasti jaunajiem cilvēkiem visi ir par maigiem, gados vecākiem par skābiem. Mēģinām skābēt, lai garšotu abiem, bet tas ir gana sarežģīti,” atklāj Kristers.

Par skābēto kāpostu pieprasījumu viņš nesūdzas, jāspēj tikai saražot un piegādāt. Tie tiek tirgoti gan tirdziņos, gan veikalos, pārdoti bāzēs Valmierā un Cēsīs, piegādāti skolām.

“Skābēti un sau­tēti kāposti saistās ar auksto laiku, kad organismam vajadzīgs C vitamīns. Domāju, līdz janvārim būs, ko piedāvāt,” stāsta Kristers un vērtē, ka kāposti nav dārgi, ja parēķina, cik darba ieguldīts, cik reižu kāpostgalviņa pārcilāta.

Kāpostu stādus saimniecībā audzē paši. Katra sēkliņa tiek ielikta kasetē un izaudzēta siltumnīcā, kas ir vairākos stāvos. Pavasarī izaudzēja stādus vairāk nekā diviem hektāriem, katrā iestādīti ap 30 tūkstošiem dēstu.    Ja galviņa izaug kaut divi kilogrami, tās jau ir    60 tonnas kāpostu no hektāra.

“Ir iegādāta stādāmā tehnika, šajā pavasarī vismaz tas nebija jādara ar rokām. Taču lauks jāpārstaigā, vai kāds stāds nav par dziļu, kāds par seklu. Tad kaplēšana, miglošana, galviņu griešana, aptīrīšana, kraušana piekabē, nešana pagrabā, tad no pagraba ārā, atkal jāaptīra, un tikai tad kāposti tiek ēvelēti. Daudzi to nesaprot,” pārdomās dalās K.Briedis. Saim­niecībā audzē 16 šķirņu kāpostus. Nākamgad plānots kāpostus stādīt vismaz    trīs hektāros.

Kristers nešaubās par kultūras izvēli. Pēc agronoma mācībām Priekuļu tehnikumā vairākus gadus ieguvis pieredzi “Dimdiņos”, kuru kāposti ir labi pazīstami Latvijā.

Stabilitātei jāaudzē vairākas kultūras

Kristers stāsta, ka jau ceturtajā paaudzē gan no tēva, gan mammas puses visi bijuši saistīti ar lauksaimniecību. Tiesa, vecākiem tā nav bijusi pie sirds, bet tagad Kristers arī viņus iesaistījis.

Kartupeļi šoruden novākti    no gandrīz diviem hektāriem. “Kar­tupeļu vairs nav, ko tirgot, tā nav bijis, ka septembrī jau visi bija pārdoti, nespējām piegādāt. Izaudzējām 40 tonnas, labi, ka paguvām atstāt sev. Iepriekšējos gados izmantojām kartupeļu šķirojamo mašīnu, bet tā tomēr nevar nodrošināt kvalitāti. Šķirotāju pārdevu, vietā nopirku kāpostu stādāmo,” saimniekošanas pieredzē dalās Kristers.

Vēl    izaudzēts hektārs burkānu, pushektārs gurķu, ap 0,3 hekt­āri diļļu un tikpat sīpolu. “Nākamgad sīpolu būs hektārs, bet burkānu mazāk, jo tie prasa lielu darbu. Dilles vedu uz Rīgas nakts tirgu. Gurķus    gan uz tirdziņiem, gan paši skābējām. Skābētiem gurķiem ir pieprasījums. Diemžēl  pushektāru ķirbju nācās ieart. Uznāca salna. Daļa tika zvēriņiem Līgatnē,” pastāsta Kristers un atgādina: “Lauksaim­niecībā tā ir, vienu gadu izaug kāposti, citu kartupeļi, bet jābūt arī dārzeņiem, ko tirgot vasarā.”
Klimatiskie apstākļi “Pur­maļos” nav tie labvēlīgākie dārzeņu audzēšanai. Turpat pēc    pārsimt metriem ir ezers, purvs, jārēķinās  ar pavasara pēdējām salnām, tāpat kā rudens pirmajām.

“Bez pesticīdiem var izaudzēt visus dārzeņus, bet ne kāpostus un kartupeļus. Vecmāmiņa ir agronome, arī viņa atzīst, ka tik daudz kaitēkļu kā pēdējos gados iepriekš nav bijis,” stāsta Kris­ters.

Viss ieguldīts attīstībā

Līdztekus darbam savā saimniecībā viņš ir agronoms vēl vairākās saimniecībās, kurās audzē dārzeņus. Darbojas Latvijas Agro­nomu biedrībā, studē Lat­vijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. “Jaunajā plānošanas periodā prasības būs augstākas, un tās biedē. Saprotu, ka daudz vairāk laika būs jāpavada pie datora, sūtot atskaites par katru saim­niecībā veikto soli,” pastāsta K.Briedis un uzsver, ka, domājot par saimniecības attīstību, svarīgākais ir samazināt roku darbu.

Saņemot atbalstu mazajām saim­niecībām, iegādāts traktors, apstrādes diski, kāpostu uzglabāšanas konteineri, smidzinātājs un kartupeļu mizotājs. Nākamruden iecerēts nelielos kartupeļus nomizotus piedāvāt kafejnīcām.    “Strā­dājam bez kredītiem, cik nopelnām, tik ieguldām. Tā ir drošāk. Skābētavu    silda ar elektrību, arī jaunā ēvele darbosies ar elektrību, rēķini, protams, kā katru biedē. Cik pērn maksāja sāls, cukurs un cik šogad?    Lielie ražotāji izmanto elektroenerģiju un gāzi, mēs izmantojam malku. Ir savs mežs, malku arī piepērkam,” saka Kristers.

Viņš ir strādīgs optimists. Tāpat kā visa Briežu ģimene. Katram saimniecībā savs darāmais, lai zīmols “Briežu ģimenes saimniecība “Purmaļi”” skanētu ar labu vārdu.

Laiks arī atslodzei

Līdztekus darbam Kristers prot izbrīvēt laiku muzicēšanai. Viņš spēlē Valkas kultūras nama kapelā “Nāburgi”, kas pagājušajā svētdienā priecēja Straupes tirdziņa apmeklētājus. Kristers ir koncertmeistars Smiltenes korim, arī pats labprāt spēlē klavieres dažādos pasākumos.

“Darbā jau vajag kādu brīdi paņemt brīvu,” saka Kristers un piebilst, ka svētku dienas paies, gan spēlējot valsts himnu, gan muzicējot kapelā un dziedot.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

05:16
11.12.2025
74

Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

05:11
10.12.2025
115

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

05:55
04.12.2025
48

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
180

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Plāceņi un ievārījums no miziņām

05:04
30.10.2025
135

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”. Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem […]

Skolēni papildina dabas taku barības krājumus

06:03
29.10.2025
97

Cēsu 1.pamatskolas skolēni šoruden sagādā patīkamu pārsteigumu Līgatnes dabas takām. 5.-9.klašu audzēkņu komanda – Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms – rosināja skolas biedrus gādāt pārtiku taku iemītniekiem, aicinot lasīt zīles un dalīties ģimenes dārza ražā. Elza, Paula, Marta Amēlija un Toms ar skolotājas Ingas Kraftes-Dambes atbalstu piedalījās skolēnu pašpārvalžu konkursā “Brīvprātīgo darbs skolas un […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi