Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Suši un mīdiju zupa

Druva
15:52
26.10.2012
106
312342434231

Tas ir tikai neliels ieskats Āzijas valstu virtuvē, kurā šoreiz centās ielūkoties krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā un Nodarbinātības valsts aģentūras Cēsu filiāles vadītāja Zane Meļķe. Jāatzīst, ka Ķīnas un Japānas virtuve Latvijā pēdējo gadu laikā kļuvusi ļoti populāra. Suši iegādājamies ne tikai veikalos un kafejnīcās, bet nereti paši gatavojam arī mājās, nemaz nerunājot par to, ka arī nūdeles, rīsi sen jau kļuvuši par ēdienkartes ikdienu.

„Ķīnas tradicionālās virtuves svarīgākais princips ir pretstatu harmonija, kombinējot garšas, visā pilnībā jāizbauda kontrasti un to harmonija. Ķīniešu maltītēs ir apvienots auksts un karsts, salds un skābs, maigs un ass, kā arī mīksts un kraukšķīgs. Taču vissvarīgākais viņu virtuvē- izmantot svaigas sastāvdaļas un izcelt dabisko produkta garšu. Gaļa, zivis un dārzeņi tiek sagriezti sīkos gabaliņos, līdz ar to nepieciešama īsāka termiskā apstrāde. Īslaicīga termiskā apstrāde ir viens no ķīniešu kulinārijas tradīciju stūrakmeņiem. Strauji apcepot vai izvārot lielā karstumā, tiek iegūts lielisks rezultāts. Ķīnas ēdiens tradicionāli sastāv no diviem elementiem – vai nu rīsi, nūdeles vai maize un gaļa, vai zivis, vai dārzeņi,” stāsta šefpavāre A. Krasnā un bilst- kā būtisku ķīniešu virtuves sastāvdaļu nedrīkst aizmirst sojas mērci.

Runājot par japāņu virtuvi, izcelts tiek suši. Tas esot radies tādēļ, ka japāņi atklājuši – rīsos ieliekot jēlu zivi, tā uzglabājas ilgāk. „Suši ir daudz veidu un dažādas receptes, bet to var pagatavot arī mājas apstākļos. Nepieciešami suši rīsi, rīsu etiķis, nedaudz sāls un cukurs, nori – speciālas ūdenszāļu lapas, kuras izmanto suši pagatavošanai, vasabi pasta, kā arī marinētas ingvera šķēles. Vasabi bieži vien sauc par mārrutku, jo tiem ir līdzīga garša. Der atcerēties, ka vasabi pasta pēc atvēršanas jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto dažās nedēļās.

Suši pildījumam Latvijā ierasti izmanto lasi, garneles, avokado, gurķi, Philadelphia sieru, krabju nūjiņas un pat papriku. Lai suši satītu, nepieciešams bambusa paklājiņš. Visu nepieciešamo veikalos var viegli atrast, jo suši popularitātes dēļ šīm sastāvdaļām parasti atvēlēts atsevišķs plaukts,” stāsta šefpavāre un turpina: „Rīsu vārīšanas process ir ļoti svarīgs, jo no rīsu kvalitātes būs atkarīga suši garša. Rīsus liek vēsā ūdenī un vismaz 20 minūtes ļauj tiem mērcēties, tad nokāš un noskalo. Procesu atkārto. Kad rīsi pēdējo reizi noskaloti, tos liek katlā, pielej ūdeni un uz lēnas uguns vāra 20 minūtes. Der atcerēties, ka katliņā rīsus aplej ar tā, lai ūdens būtu apmēram trīs pirkstus virs rīsiem. Rīsus vārīšanas laikā nedrīkst maisīt! Kad rīsi izvārījušies un piecas minūtes pastāvējuši, lai nobriest,

pievienojam sešas ēdamkarotes rīsu etiķa un tikai tad ar koka lāpstiņu lēnām iecilājam rīsos, tad tos atdzesējam. Kad rīsi ir tiktāl atdzisuši, ka var ņemt ar rokām, uz bambusa paklājiņa izklāj nori lapu un uz tās plānā kārtiņā klāj rīsus, tad gar vienu malu liek salmiņos sagrieztu izvēlēto pildījumu un ar paklājiņa palīdzību sarullē suši rullītī.” Viešņa Zane Meļķe atzīst, ka viņai ļoti garšo suši, un tos mājās labprāt gatavo. Viņa uzsver, ka suši var pagatavot ātri, galvenais novārīt rīsus un iegādāties nepieciešamo pildījumam. „Jāteic, ka suši vislabāk izdodas, ja izmanto speciālos suši rīsus, kuri, pareizi apstrādāti, ir pietiekami irdeni, turklāt tos var nopirkt gandrīz ikvienā veikalā arī Cēsīs. Esmu pildījusi suši arī ar tunci, avokado, bet pildījuma izvēle atkarīga no tā, kas katram garšo. Kad rīsi novārīti un nedaudz atdzesēti, ņem bambusa paklājiņu rīsu tīšanai, uz tā klāj nori ar spīdīgo pusi uz leju (to būtiski atcerēties-aut.). Tad uz nori plānā kārtiņā klāj atdzesētus rīsus. Vienā malā, kur liksim pārējās sastāvdaļas, klāj nedaudz mazāk rīsu. Kad sastāvdaļas saliktas, ar bambusa paklājiņa palīdzību rullējam kopā. Jāatceras, ka jārullē blīvi, lai nepaliktu tukšumi. Kad suši sarullēts, griež tos divus līdz trīs centimetrus biezos gabaliņos. Suši pasniedz uz šķīvīša, atsevišķa trauciņā lejot sojas mērci, kurā iemaisīts vai atsevišķi pasniedz vasabi. Tā kā vasabi ir ass, atgādina mārrutkus, sākumā iesaku iemaisīt pavisam nedaudz. Suši gabaliņus pa vienam mērc sojas mērcē, pa starpu suši gabaliņiem ēd marinētu ingveru, kas domāts garšas kārpiņu attīrīšanai, lai varētu pilnvērtīgi izgaršot katru nākamo suši,” savā suši receptē dalās Zane Meļķe.

Gatavojot suši, šefpavāre norāda, ka gabaliņiem jābūt kumosa lielumā. Lai sagrieztu suši, nepieciešams labs, ass nazis. Var iegādāties arī speciālo suši nazi, ja zina, ka šis ēdiens mājās tiks taisīts bieži. Pirms griešanas nazi var saslapināt, tad tas arī zaļo lapu neplēsīs. Šefpavāre, runājot par Āzijas virtuvi, stāsta, ka tajā visplašāk tiek izmantota citronzāle, ingvers, ķiploks, anīss un daudzas garšvielas. Interesanta un garšīga ir sezama eļļa, ko pievieno arī salātiem un daudz kam citam. Šefpavāre norāda, ka Latvijā uzturā maz lieto nūdeles, kas ir ātri un viegli pagatavojamas. Turklāt tās var gatavot arī kopā ar dārzeņiem.

Savukārt runājot par rīsiem, A. Krasnā teic, ka uzturā labāk izmantot nebalinātos rīsus vai pat sajauktus ar melnajiem un sarkanajiem. Tādus veikalos var nopirkt.

„Āzijas virtuvē daudz tiek lietotas zivis, tās ir augstvērtīgs olbaltumvielu un minerālvielu avots, bet kaloriju tajās ir mazāk nekā pašā liesākajā vistas vai citu dzīvnieku gaļā. Turklāt zivis un citi jūras produkti gandrīz nemaz nesatur holesterīnu,” norāda A. Krasnā, sakot, ka zivis uzturā ieteicams lietot biežāk.

Pēc pagatavotās maltītes un nelielā ceļojuma pa Āzijas virtuvi Z. Meļķe atzina, ka Āzijas tautu ēdieni viņai garšo. Interesanti bijis redzēt, cik viegli pagatavojama mīdiju zupa un vista saldskābā mērce ar svaigiem ananasiem. ”Zupa likās ļoti neierasta, bet garšīga. Arī jauktie rīsi ar mērci ļoti interesanti un garšīgi. Suši kā suši, man tie garšo vienmēr,” atzina Z. Meļķe. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
354

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]