Tie, kuriem patīk gatavot, izprastu manu sajūsmu par tikko maltiem, nedaudz siltiem un aromātiskiem miltiem. Diemžēl šo sajūtu nevar gūt no veikalā iegādātajiem fasētajiem miltiem, jo tie samalti jau krietnu laiku pirms tam, kad tos varam nopirkt veikalā. Taču iespēja tikt pie svaigi maltiem miltiem ir – vajag vien pašiem savas dzirnavas, kurās malt visdažādākos graudus – kviešus, speltas kviešus, miežus, rudzus, griķus, rīsus, zirņus, auzas, pat kukurūzu. Jāpiebilst, ka dzirnavas ir ērti lietojamas, turklāt to lielums ir pieņemams – tās ir krietni mazākas, piemēram, par jaudīgu blenderi. Mūsmājās dzirnaviņas ir apmēram 35 cm augstas, platums tām ir 15 x 15 cm.
Skan pārlieku ekskluzīvi? Tomēr tā nav. Jā, vajag naudiņu, lai dzirnavas iegādātos, tomēr tas ir to vērts, ja mājās tiek gatavoti dažādi miltu ēdieni. Nenoliedzami, tikko malti milti ir īpaši aromātiski, turklāt būtiskākais – tie ir arī vērtīgāki nekā tie, kuri mēnešiem gaidījuši pircēju veikalu plauktos. Dzirnavas sniedz arī lielu brīvību, jo, ja vien iepirkti dažādi graudi, tajās jebkurā mirklī vari samalt tieši tos, kurus gribas un vajag. Vienīgi riekstus un linsēklas dzirnavās malt nedrīkst – tie ir pārāk eļļaini.
Dzirnavu cenas ir dažādas atkarībā no dzirnakmeņu veida, jaudas un ražotāja. Mūsu ģimenē iegādātas Vācijā ražotas dzirnavas, kurās var malt pat cieto kukurūzu. Kvalitatīvas, arī vizuāli tīkamas, turklāt pārsteidza tas, ka ražotājs sniedz 12 gadu garantijas laiku. Virtuves tehnikai lielākoties garantijas laiks ir krietni īsāks, tādēļ ļoti gribas domāt, ka šis produkts ir patiesi ilgtermiņa ieguldījums. Dzirnavas pasūtījām interneta veikalā, un atlaižu laikā tās mums izmaksāja apmēram simts eiro kopā ar sūtīšanas izdevumiem no Vācijas. Nav maz, bet tas noteikti atmaksājas. Jāņem vērā, ka graudi izmaksā lētāk nekā milti. Piemēram, speltas kviešu, griķu, rīsu milti veikalos nebūt nav lēti, bet dažādus griķus taču var iegādāties par daudz tīkamākām cenām. Īpaši tad, ja atrodi uzticamu zemnieku saimniecību, no kuras šos produktus iegādāties bez starpniekiem.
Komentāri