Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Sajust svētku garšu

Madara Ozoliņa
14:02
23.12.2018
138
Zeem Ozolaa 1

Lai iedvesmotos, ko likt uz Ziemassvētku galda, devāmies uz kafejnīcu “Zem ozola”, kas darbojas Pārgaujas novada Straupes pagastā.

Inta Ekerte ir uzņēmuma “Real Bread” vadītaja. Viņas pārraudzībā ir “Rožkalnu” mājas maizes cepšana un konditorejas izstrādājumu ražošana, vieējo preču veikals un konditorejas cehs “Senā Hanza”, nu arī kafejnīcas “Zem ozola” darbība. Soli pa solim, virzoties uz priekšu, Inta ar uzņēmību un mīlestību pret darbu ik dienu iepriecina arvien vairāk klientu – cilvēkus, kuri novērtē vietējo ražotāju dabīgo produkciju. “Attīstību sākām pirms desmit gadiem – ar dažām miltu pakām un mājas virtuves elektrisko plītiņu. Esam auguši, pateicoties mūsu klientiem un tam, ka protam uzklausīt viņu vēlmes. Ražojam un piedāvājam to, ko pieprasa klienti,” par uzņēmējdarbības uzsākšanu stāsta I. Ekerte.

Iesākumā maize cepta mājās, bet vēlāk izveidota neliela maizes ceptuve. “Cilvēkiem bija interese, bet daudzi maizītei pakaļ negribēja braukt garo gabalu pa zemes ceļu, kas ved pie mums. Tad radās iespēja atvērt veikalu. Tajā galvenokārt tirgojam vietējo ražotāju produkciju, tostarp arī mūsu maizi un ļoti plašu mūsu gatavoto konditorejas izstrādājumu klāstu.”

Tādi paši akcenti likti kafejnīcas darbības pamatos. “Zem ozola” atklāšanas svētki tika svinēti nesen – septembrī. “Klienti reizi pa reizei jautāja, vai pie mums ir iespējams baudīt uz vietas gatavotus siltos ēdienus. Mums vienmēr bijusi vēlme atvērt savu kafejnīcu, tieši uzticamie klienti bija pamudinājums beidzot ķerties pie šīs idejas īstenošanas. Kafejnīcas durvis vērām aktīvās tūrisma sezonas noslēgumā, bet uztveram šo laiku līdz pavasarim kā mācīšanās un pilnveidošanās posmu, kas dots, lai attīstītos,” norāda I. Ekerte.

Klientus “Zem ozola” darbinieki iepriecina ar mājas virtuvi, ēdienu gatavošanā lielākoties tiek izmantoti vietējo ražotāju produkti. Kafejnīcas vadītāja norāda, ka viņas lielākais atbalsts ir ģimene un uzticamie darbinieki.

Inta stāsta par savām Ziemassvētku sajūtām: “Kādreiz man Ziemassvētki saistījās ar dažādiem gardumiem. Mājās cepām piparkūkas, mandeļu cepumus, gaļas pīrādziņus un smalkmaizītes, vēlām ruma bumbiņas, to smarža piepildīja māju, kas bija neatņemama svētku sastāvdaļa. Tagad tas viss ir ikdiena, ar to iepriecinām pircējus, ceram viņiem radīt šo svētku sajūtu. Ziemassvētki mūsu mājās ir neiedomājami bez pelēkajiem zirņiem, kūpinātās gaļas, sinepju un saldās krējuma mērcītes, kārtīga cepeša un sautētajiem kāpostiem, kādus prot pagatavot tikai kārtīgas latviešu saimnieces. Ziemassvētki ir ģimenes svētki – tas ir brīdis, kad tiek noliktas malā ikdienas rūpes un steiga, visa ģimene ir kopā, eglītē deg svecītes, ir tik mājīgi un silti.”

Ir tādi ēdieni bez kuriem latvieši Ziemassvētku galdu nespēj iedomāties. Skābi kāposti, zirņi, cūkas šņukurs un vēl citi seši ēdieni, jo kopā uz galda jābūt vismaz deviņiem. Kafejnīcas vecākais pavārs Atis Gailītis savā profesijā strādā sešus gadus. “Man patīk eksperimentēt, izmēģināt jaunas garšas. Tomēr ir klasiski ēdieni, kuri gadu no gada tiek likti arī mūsu ģimenes Ziemassvētku galdā. Tie ir skābēti kāposti, zirņi ar speķi un marinēti ķirbji. Manas vecmāmiņas marinētie ķirbji ir izcili gardi, un tos novērtē visi mūsu radinieki,” stāsta Atis, pieminot, ka Ziemassvētkos viņš labprāt galdā ceļ arī no paša gatavotas mīklas ceptas piparkūkas.

Kafejnīcas “Zem ozola” pavārs Atis Gailītis ar “Druvas” lasītājiem dalās receptēs, kas var noderēt, gatavojot maltīti Ziemassvētkiem

Cepta Braslas forele ar ķirbju – kartupeļu biezeni

un lazdu riekstu sviesta mērci

Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes

Nepieciešams:

  • Braslas forele (400 g)
  • kartupeļi (200 g)
  • ķirbis (100 g)
  • svaigas salātlapas (100 g)
  • četri redīsi
  • burkāni (250 g)
  • lazdu rieksti (40 g)
  • sviests (50 g)
  • viens sīpols
  • ķiploki (2 daivas)
  • citrons (50 g)
  • zaļumi (15 g)

Pagatavošana:

Foreli pilda ar sviestu un garšaugiem: ķiploku, rozmarīnu, sīpoliem. Liek cepties cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Tikmēr no kartupeļiem un ķirbja pagatavo biezeni. Salātu pagatavošanai izmanto salātlapas, burkānus un iepriekš bietēs iemarinētus redīsus. Sviestā apcep ķiplokus un riekstus, pievieno zaļumus. Visu kārto uz šķīvja, forelei pāri lej riekstu – sviesta mērci.

Mērces pagatavošana: sviestā apcep ķiplokus un sasmalcinātus lazdu riekstus, pievieno zaļumus.

Dekorēšanai – citrona daiviņas.

Krāsnī cepta cūkas fileja, marinēta balzamiko mērcē, ar ceptiem kāļu

un burkānu salmiņiem un ceptām, marinētām bietēm

Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes

Nepieciešams:

  • cūkas fileja (200 g)
  • balzamiko mērce (30 g)
  • bietes (30 g)
  • trīs redīsi
  • burkāni (250 g)
  • kāļi (100 g)
  • sīpoli (50 g)
  • skābais krējums (100 g)
  • pētersīļi (10 g)
  • dilles (5 g)
  • ķiploks (3 daivas)
  • garšvielas (melnie pipari u.c. pēc vēlēšanās)
  • puse citrona

Pagatavošana:

Gaļu iemarinē iepriekšējā vakarā – balzamiko mērces un citronu sulas marinādē. Ceptas bietes iepriekšējā vakarā iemarinē garšaugu marinādē.

Sāk gatavošanu ar dārzeņiem.Kāli un burkānus sagriež salmiņos, liek uz cepešpannas, pārlej eļļu un pārber garšvielas. Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pēc aptuveni septiņām minūtēm pievieno marinēto fileju. Pēc tam 180 grādu temperatūrā cep vēl aptuveni astoņas minūtes.

Kamēr gaļa cepas, sagriež pētersīļus, dilles, iemaisa skābajā krējumā, ja vēlas, pievieno sāli un citas garšvielas. Mērci gaļai un dārzeņiem pārlej pirms pasniegšanas.

Ziemassvētku kūka ar piparkūkām un mandarīniem

Pagatavošanas ilgums – 1 stunda

Nepieciešams:

  • piparkūkas (200 g)
  • medus (3 ēd. k.)
  • olas (3 gb.)
  • milti (400 g)
  • cukurs (400 g)
  • mandarīni (5 gb.)
  • skābais krējums (600 g)
  • soda (1 tēj.k.)
  • brūklenes dekorēšanai
  • šokolādes mērce dekorēšanai

Pagatavošana:

Biskvīta pagatavošana: medum pievieno sodu un bļodu liek karstā ūdens peldē (tik ilgi, kamēr masa paliek gaiša un kļūst aptuveni desmit reizes lielāka) – masa karamelizējas un soda neitralizējas.

Atsevišķā trauka izkausē sviestu. Vēl citā traukā – saputo olas ar cukuru.

Ņem lielāku bļodu – tajā ielej medus masu, pievieno izkausēto sviestu un samaisa. Tad klāt pievieno saputoto olu un visu samaisa viendabīgā masā. Pievieno miltus un visu kopā samīca. Ar cepamo papīru izklātā veidnē cep četras biskvīta kārtas. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 10 – 15 minūtes. Pēc tam biskvīta kārtas atdzesē.

Kārtās liek – biskvītu, mandarīnus un saputotu skābo krējumu ar cukuru, kurā tiek iecilātas mūsu pašu ceptās – sadrupinātas piparkūkas. Virsū kārto mandarīnu šķēlītes, piparkūkas, dzērvenes un pāri pārlej šokolādes mērci.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi