Svētdiena, 22. decembris
Vārda dienas: Saulvedis, Saule

Sajust svētku garšu

Madara Ozoliņa
14:02
23.12.2018
53
Zeem Ozolaa 1

Lai iedvesmotos, ko likt uz Ziemassvētku galda, devāmies uz kafejnīcu “Zem ozola”, kas darbojas Pārgaujas novada Straupes pagastā.

Inta Ekerte ir uzņēmuma “Real Bread” vadītaja. Viņas pārraudzībā ir “Rožkalnu” mājas maizes cepšana un konditorejas izstrādājumu ražošana, vieējo preču veikals un konditorejas cehs “Senā Hanza”, nu arī kafejnīcas “Zem ozola” darbība. Soli pa solim, virzoties uz priekšu, Inta ar uzņēmību un mīlestību pret darbu ik dienu iepriecina arvien vairāk klientu – cilvēkus, kuri novērtē vietējo ražotāju dabīgo produkciju. “Attīstību sākām pirms desmit gadiem – ar dažām miltu pakām un mājas virtuves elektrisko plītiņu. Esam auguši, pateicoties mūsu klientiem un tam, ka protam uzklausīt viņu vēlmes. Ražojam un piedāvājam to, ko pieprasa klienti,” par uzņēmējdarbības uzsākšanu stāsta I. Ekerte.

Iesākumā maize cepta mājās, bet vēlāk izveidota neliela maizes ceptuve. “Cilvēkiem bija interese, bet daudzi maizītei pakaļ negribēja braukt garo gabalu pa zemes ceļu, kas ved pie mums. Tad radās iespēja atvērt veikalu. Tajā galvenokārt tirgojam vietējo ražotāju produkciju, tostarp arī mūsu maizi un ļoti plašu mūsu gatavoto konditorejas izstrādājumu klāstu.”

Tādi paši akcenti likti kafejnīcas darbības pamatos. “Zem ozola” atklāšanas svētki tika svinēti nesen – septembrī. “Klienti reizi pa reizei jautāja, vai pie mums ir iespējams baudīt uz vietas gatavotus siltos ēdienus. Mums vienmēr bijusi vēlme atvērt savu kafejnīcu, tieši uzticamie klienti bija pamudinājums beidzot ķerties pie šīs idejas īstenošanas. Kafejnīcas durvis vērām aktīvās tūrisma sezonas noslēgumā, bet uztveram šo laiku līdz pavasarim kā mācīšanās un pilnveidošanās posmu, kas dots, lai attīstītos,” norāda I. Ekerte.

Klientus “Zem ozola” darbinieki iepriecina ar mājas virtuvi, ēdienu gatavošanā lielākoties tiek izmantoti vietējo ražotāju produkti. Kafejnīcas vadītāja norāda, ka viņas lielākais atbalsts ir ģimene un uzticamie darbinieki.

Inta stāsta par savām Ziemassvētku sajūtām: “Kādreiz man Ziemassvētki saistījās ar dažādiem gardumiem. Mājās cepām piparkūkas, mandeļu cepumus, gaļas pīrādziņus un smalkmaizītes, vēlām ruma bumbiņas, to smarža piepildīja māju, kas bija neatņemama svētku sastāvdaļa. Tagad tas viss ir ikdiena, ar to iepriecinām pircējus, ceram viņiem radīt šo svētku sajūtu. Ziemassvētki mūsu mājās ir neiedomājami bez pelēkajiem zirņiem, kūpinātās gaļas, sinepju un saldās krējuma mērcītes, kārtīga cepeša un sautētajiem kāpostiem, kādus prot pagatavot tikai kārtīgas latviešu saimnieces. Ziemassvētki ir ģimenes svētki – tas ir brīdis, kad tiek noliktas malā ikdienas rūpes un steiga, visa ģimene ir kopā, eglītē deg svecītes, ir tik mājīgi un silti.”

Ir tādi ēdieni bez kuriem latvieši Ziemassvētku galdu nespēj iedomāties. Skābi kāposti, zirņi, cūkas šņukurs un vēl citi seši ēdieni, jo kopā uz galda jābūt vismaz deviņiem. Kafejnīcas vecākais pavārs Atis Gailītis savā profesijā strādā sešus gadus. “Man patīk eksperimentēt, izmēģināt jaunas garšas. Tomēr ir klasiski ēdieni, kuri gadu no gada tiek likti arī mūsu ģimenes Ziemassvētku galdā. Tie ir skābēti kāposti, zirņi ar speķi un marinēti ķirbji. Manas vecmāmiņas marinētie ķirbji ir izcili gardi, un tos novērtē visi mūsu radinieki,” stāsta Atis, pieminot, ka Ziemassvētkos viņš labprāt galdā ceļ arī no paša gatavotas mīklas ceptas piparkūkas.

Kafejnīcas “Zem ozola” pavārs Atis Gailītis ar “Druvas” lasītājiem dalās receptēs, kas var noderēt, gatavojot maltīti Ziemassvētkiem

Cepta Braslas forele ar ķirbju – kartupeļu biezeni

un lazdu riekstu sviesta mērci

Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes

Nepieciešams:

  • Braslas forele (400 g)
  • kartupeļi (200 g)
  • ķirbis (100 g)
  • svaigas salātlapas (100 g)
  • četri redīsi
  • burkāni (250 g)
  • lazdu rieksti (40 g)
  • sviests (50 g)
  • viens sīpols
  • ķiploki (2 daivas)
  • citrons (50 g)
  • zaļumi (15 g)

Pagatavošana:

Foreli pilda ar sviestu un garšaugiem: ķiploku, rozmarīnu, sīpoliem. Liek cepties cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Tikmēr no kartupeļiem un ķirbja pagatavo biezeni. Salātu pagatavošanai izmanto salātlapas, burkānus un iepriekš bietēs iemarinētus redīsus. Sviestā apcep ķiplokus un riekstus, pievieno zaļumus. Visu kārto uz šķīvja, forelei pāri lej riekstu – sviesta mērci.

Mērces pagatavošana: sviestā apcep ķiplokus un sasmalcinātus lazdu riekstus, pievieno zaļumus.

Dekorēšanai – citrona daiviņas.

Krāsnī cepta cūkas fileja, marinēta balzamiko mērcē, ar ceptiem kāļu

un burkānu salmiņiem un ceptām, marinētām bietēm

Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes

Nepieciešams:

  • cūkas fileja (200 g)
  • balzamiko mērce (30 g)
  • bietes (30 g)
  • trīs redīsi
  • burkāni (250 g)
  • kāļi (100 g)
  • sīpoli (50 g)
  • skābais krējums (100 g)
  • pētersīļi (10 g)
  • dilles (5 g)
  • ķiploks (3 daivas)
  • garšvielas (melnie pipari u.c. pēc vēlēšanās)
  • puse citrona

Pagatavošana:

Gaļu iemarinē iepriekšējā vakarā – balzamiko mērces un citronu sulas marinādē. Ceptas bietes iepriekšējā vakarā iemarinē garšaugu marinādē.

Sāk gatavošanu ar dārzeņiem.Kāli un burkānus sagriež salmiņos, liek uz cepešpannas, pārlej eļļu un pārber garšvielas. Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pēc aptuveni septiņām minūtēm pievieno marinēto fileju. Pēc tam 180 grādu temperatūrā cep vēl aptuveni astoņas minūtes.

Kamēr gaļa cepas, sagriež pētersīļus, dilles, iemaisa skābajā krējumā, ja vēlas, pievieno sāli un citas garšvielas. Mērci gaļai un dārzeņiem pārlej pirms pasniegšanas.

Ziemassvētku kūka ar piparkūkām un mandarīniem

Pagatavošanas ilgums – 1 stunda

Nepieciešams:

  • piparkūkas (200 g)
  • medus (3 ēd. k.)
  • olas (3 gb.)
  • milti (400 g)
  • cukurs (400 g)
  • mandarīni (5 gb.)
  • skābais krējums (600 g)
  • soda (1 tēj.k.)
  • brūklenes dekorēšanai
  • šokolādes mērce dekorēšanai

Pagatavošana:

Biskvīta pagatavošana: medum pievieno sodu un bļodu liek karstā ūdens peldē (tik ilgi, kamēr masa paliek gaiša un kļūst aptuveni desmit reizes lielāka) – masa karamelizējas un soda neitralizējas.

Atsevišķā trauka izkausē sviestu. Vēl citā traukā – saputo olas ar cukuru.

Ņem lielāku bļodu – tajā ielej medus masu, pievieno izkausēto sviestu un samaisa. Tad klāt pievieno saputoto olu un visu samaisa viendabīgā masā. Pievieno miltus un visu kopā samīca. Ar cepamo papīru izklātā veidnē cep četras biskvīta kārtas. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 10 – 15 minūtes. Pēc tam biskvīta kārtas atdzesē.

Kārtās liek – biskvītu, mandarīnus un saputotu skābo krējumu ar cukuru, kurā tiek iecilātas mūsu pašu ceptās – sadrupinātas piparkūkas. Virsū kārto mandarīnu šķēlītes, piparkūkas, dzērvenes un pāri pārlej šokolādes mērci.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
331

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
71

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
56

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
78

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
26
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
24
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
6

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]