Lai iedvesmotos, ko likt uz Ziemassvētku galda, devāmies uz kafejnīcu “Zem ozola”, kas darbojas Pārgaujas novada Straupes pagastā.
Inta Ekerte ir uzņēmuma “Real Bread” vadītaja. Viņas pārraudzībā ir “Rožkalnu” mājas maizes cepšana un konditorejas izstrādājumu ražošana, vieējo preču veikals un konditorejas cehs “Senā Hanza”, nu arī kafejnīcas “Zem ozola” darbība. Soli pa solim, virzoties uz priekšu, Inta ar uzņēmību un mīlestību pret darbu ik dienu iepriecina arvien vairāk klientu – cilvēkus, kuri novērtē vietējo ražotāju dabīgo produkciju. “Attīstību sākām pirms desmit gadiem – ar dažām miltu pakām un mājas virtuves elektrisko plītiņu. Esam auguši, pateicoties mūsu klientiem un tam, ka protam uzklausīt viņu vēlmes. Ražojam un piedāvājam to, ko pieprasa klienti,” par uzņēmējdarbības uzsākšanu stāsta I. Ekerte.
Iesākumā maize cepta mājās, bet vēlāk izveidota neliela maizes ceptuve. “Cilvēkiem bija interese, bet daudzi maizītei pakaļ negribēja braukt garo gabalu pa zemes ceļu, kas ved pie mums. Tad radās iespēja atvērt veikalu. Tajā galvenokārt tirgojam vietējo ražotāju produkciju, tostarp arī mūsu maizi un ļoti plašu mūsu gatavoto konditorejas izstrādājumu klāstu.”
Tādi paši akcenti likti kafejnīcas darbības pamatos. “Zem ozola” atklāšanas svētki tika svinēti nesen – septembrī. “Klienti reizi pa reizei jautāja, vai pie mums ir iespējams baudīt uz vietas gatavotus siltos ēdienus. Mums vienmēr bijusi vēlme atvērt savu kafejnīcu, tieši uzticamie klienti bija pamudinājums beidzot ķerties pie šīs idejas īstenošanas. Kafejnīcas durvis vērām aktīvās tūrisma sezonas noslēgumā, bet uztveram šo laiku līdz pavasarim kā mācīšanās un pilnveidošanās posmu, kas dots, lai attīstītos,” norāda I. Ekerte.
Klientus “Zem ozola” darbinieki iepriecina ar mājas virtuvi, ēdienu gatavošanā lielākoties tiek izmantoti vietējo ražotāju produkti. Kafejnīcas vadītāja norāda, ka viņas lielākais atbalsts ir ģimene un uzticamie darbinieki.
Inta stāsta par savām Ziemassvētku sajūtām: “Kādreiz man Ziemassvētki saistījās ar dažādiem gardumiem. Mājās cepām piparkūkas, mandeļu cepumus, gaļas pīrādziņus un smalkmaizītes, vēlām ruma bumbiņas, to smarža piepildīja māju, kas bija neatņemama svētku sastāvdaļa. Tagad tas viss ir ikdiena, ar to iepriecinām pircējus, ceram viņiem radīt šo svētku sajūtu. Ziemassvētki mūsu mājās ir neiedomājami bez pelēkajiem zirņiem, kūpinātās gaļas, sinepju un saldās krējuma mērcītes, kārtīga cepeša un sautētajiem kāpostiem, kādus prot pagatavot tikai kārtīgas latviešu saimnieces. Ziemassvētki ir ģimenes svētki – tas ir brīdis, kad tiek noliktas malā ikdienas rūpes un steiga, visa ģimene ir kopā, eglītē deg svecītes, ir tik mājīgi un silti.”
Ir tādi ēdieni bez kuriem latvieši Ziemassvētku galdu nespēj iedomāties. Skābi kāposti, zirņi, cūkas šņukurs un vēl citi seši ēdieni, jo kopā uz galda jābūt vismaz deviņiem. Kafejnīcas vecākais pavārs Atis Gailītis savā profesijā strādā sešus gadus. “Man patīk eksperimentēt, izmēģināt jaunas garšas. Tomēr ir klasiski ēdieni, kuri gadu no gada tiek likti arī mūsu ģimenes Ziemassvētku galdā. Tie ir skābēti kāposti, zirņi ar speķi un marinēti ķirbji. Manas vecmāmiņas marinētie ķirbji ir izcili gardi, un tos novērtē visi mūsu radinieki,” stāsta Atis, pieminot, ka Ziemassvētkos viņš labprāt galdā ceļ arī no paša gatavotas mīklas ceptas piparkūkas.
Kafejnīcas “Zem ozola” pavārs Atis Gailītis ar “Druvas” lasītājiem dalās receptēs, kas var noderēt, gatavojot maltīti Ziemassvētkiem
Cepta Braslas forele ar ķirbju – kartupeļu biezeni
un lazdu riekstu sviesta mērci
Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes
Nepieciešams:
- Braslas forele (400 g)
- kartupeļi (200 g)
- ķirbis (100 g)
- svaigas salātlapas (100 g)
- četri redīsi
- burkāni (250 g)
- lazdu rieksti (40 g)
- sviests (50 g)
- viens sīpols
- ķiploki (2 daivas)
- citrons (50 g)
- zaļumi (15 g)
Pagatavošana:
Foreli pilda ar sviestu un garšaugiem: ķiploku, rozmarīnu, sīpoliem. Liek cepties cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Tikmēr no kartupeļiem un ķirbja pagatavo biezeni. Salātu pagatavošanai izmanto salātlapas, burkānus un iepriekš bietēs iemarinētus redīsus. Sviestā apcep ķiplokus un riekstus, pievieno zaļumus. Visu kārto uz šķīvja, forelei pāri lej riekstu – sviesta mērci.
Mērces pagatavošana: sviestā apcep ķiplokus un sasmalcinātus lazdu riekstus, pievieno zaļumus.
Dekorēšanai – citrona daiviņas.
Krāsnī cepta cūkas fileja, marinēta balzamiko mērcē, ar ceptiem kāļu
un burkānu salmiņiem un ceptām, marinētām bietēm
Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes
Nepieciešams:
- cūkas fileja (200 g)
- balzamiko mērce (30 g)
- bietes (30 g)
- trīs redīsi
- burkāni (250 g)
- kāļi (100 g)
- sīpoli (50 g)
- skābais krējums (100 g)
- pētersīļi (10 g)
- dilles (5 g)
- ķiploks (3 daivas)
- garšvielas (melnie pipari u.c. pēc vēlēšanās)
- puse citrona
Pagatavošana:
Gaļu iemarinē iepriekšējā vakarā – balzamiko mērces un citronu sulas marinādē. Ceptas bietes iepriekšējā vakarā iemarinē garšaugu marinādē.
Sāk gatavošanu ar dārzeņiem.Kāli un burkānus sagriež salmiņos, liek uz cepešpannas, pārlej eļļu un pārber garšvielas. Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pēc aptuveni septiņām minūtēm pievieno marinēto fileju. Pēc tam 180 grādu temperatūrā cep vēl aptuveni astoņas minūtes.
Kamēr gaļa cepas, sagriež pētersīļus, dilles, iemaisa skābajā krējumā, ja vēlas, pievieno sāli un citas garšvielas. Mērci gaļai un dārzeņiem pārlej pirms pasniegšanas.
Ziemassvētku kūka ar piparkūkām un mandarīniem
Pagatavošanas ilgums – 1 stunda
Nepieciešams:
- piparkūkas (200 g)
- medus (3 ēd. k.)
- olas (3 gb.)
- milti (400 g)
- cukurs (400 g)
- mandarīni (5 gb.)
- skābais krējums (600 g)
- soda (1 tēj.k.)
- brūklenes dekorēšanai
- šokolādes mērce dekorēšanai
Pagatavošana:
Biskvīta pagatavošana: medum pievieno sodu un bļodu liek karstā ūdens peldē (tik ilgi, kamēr masa paliek gaiša un kļūst aptuveni desmit reizes lielāka) – masa karamelizējas un soda neitralizējas.
Atsevišķā trauka izkausē sviestu. Vēl citā traukā – saputo olas ar cukuru.
Ņem lielāku bļodu – tajā ielej medus masu, pievieno izkausēto sviestu un samaisa. Tad klāt pievieno saputoto olu un visu samaisa viendabīgā masā. Pievieno miltus un visu kopā samīca. Ar cepamo papīru izklātā veidnē cep četras biskvīta kārtas. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 10 – 15 minūtes. Pēc tam biskvīta kārtas atdzesē.
Kārtās liek – biskvītu, mandarīnus un saputotu skābo krējumu ar cukuru, kurā tiek iecilātas mūsu pašu ceptās – sadrupinātas piparkūkas. Virsū kārto mandarīnu šķēlītes, piparkūkas, dzērvenes un pāri pārlej šokolādes mērci.
Komentāri