Pagājušajā nedēļā norisinājās Cēsu Pavasara Restorānu nedēļa, kurā iesaistījās pieci pilsētas restorāni: “Cafe2Locals”, “Hotel Cēsis”, “Jāņoga”, “H.E.Vanadziņš Ziemeļu restorāns” un “Villa Santa Hotel”.
Restorānu nedēļas būtība – par draudzīgu cenu tiek piedāvāta trīs kārtu maltīte, kas atšķiras no ikdienas piedāvājuma un pie kuras restorānu šefpavāri piedomājuši īpaši.
Šāds pasākums svarīgs arī no tūrisma viedokļa, atzīst Cēsu Tūrisma informācijas centra vadītāja Andra Magone: “Šis ir labs tūrisma produkts, ko piedāvāt ārpus aktīvās sezonas. Projekts ir visām pusēm izdevīgs, cilvēki var iepazīt restorānus, kuros vēl nav bijuši, mēs cenšamies stāstīt, ko vēl konkrētajā nedēļā var redzēt mūsu pilsētā.” A. Magone stāsta, ka apmeklētāju interese pieaug, to vislabāk parādot sociālie tīkli: “Cilvēki atzīmē savus draugus, rosinot izmantot šo iespēju, paši norāda, ka apmeklēs. Restorānu nedēļas gūst arvien lielāku ievērību, pavasarī šis ir īpašs laiks, kad gribas kaut kur izbraukt.”
Darbs pie Restorānu nedēļas sākas jau tad, kad beidzas iepriekšējā, tad tiekas tūrisma speciālisti un restorānu pārstāvji, lai izvērtētu, kas izdevās, kas ne. Tad arī tiek nolemts, kad būs nākamā. Pirms kārtējās nedēļas atkal ir tikšanās, lai pārrunātu saturu, koncepciju, iepazītos ar vizuālā risinājuma piedāvājumu. Restorānu nedēļas datumi tiek saskaņoti arī ar citu pilsētu tūrismu centriem, lai nedēļas nepārklātos. Nākamnedēļ tāda būs Valmierā. Katru gadu kustība kļūst plašāka, iesaistās vēl kāda pilsēta ar savu restorānu piedāvājumu.
Cēsnieki, kuri jau izbaudījuši Restorānu nedēļas iespējas, tās vērtē ļoti pozitīvi. Pirmo reizi to izmantoja Kārlis Dambis, kurš kopā ar savējiem pabijis “Villa Santa” restorānā: “Šis ir ļoti apsveicams pasākums, tā ir iespēja par saprātīgu cenu iepazīt pilsētas restorānu piedāvājumu. Turklāt šī ir iespēja aiziet uz restorānu, kurā vēl nav sanācis būt. Tā, akcijas mudināti, pabijām “Villa Santa” restorānā, esam patiesi apmierināti ar baudīto! Šis ir ceļojums garšu pasaulē, kurā īpaši tiek padomāts par pavasara piedāvājumu. Pirmā pieredze Restorānu nedēļā ir pozitīva, esam gatavi piedalīties arī turpmāk.”
Arī Aija Baha – Velvele pozitīvi novērtē šo iespēju un neslēpj, ka no jauna sev atklājusi “Hotel Cēsis” restorānu: “Tiešām biju pārsteigta par tā lielisko piedāvājumu. Pieļauju, daudziem izveidojies stereotips, ka tur nekā īpaša nav, bet bijām patīkami pārsteigti par ēdienu, apkalpošanu – visu. Restorāns ir ļoti pilnveidojies, vērts aiziet vēl, jo reizēm vajadzīga šī klasiskā restorāna sajūta.”
Akcijas draudzīgā cena – 20 eiro par trīs kārtu maltīti- ļaujot vienā nedēļā salīdzināt vairāku restorānu piedāvājumu: “Patīkami, ka katra pavāri cenšas parādīt savas prasmes, iespējas, ēdieni izmeklēti, viegli, pārsteidz ar garšas daudzveidību. Tā ir iespēja uzdāvināt sev prieku un kopā baudīt vakaru.”
Atzinīgi iespēju novērtē arī restorānu pārstāvji. “Jāņogas” šefpavārs Jānis Sproģis norāda, ka ir interesanti radoši pastrādāt pie nedēļas piedāvājuma, nedaudz liekot sev iziet ārpus ierastā ritma. Ja to novērtē apmeklētāji, mērķis sasniegts.
Kafejnīcas “Cafe2Locals” īpašnieks Tālis Sudņiks stāsta, ka apmeklētāju plūsma šajā nedēļā jūtami palielinās, nedēļas nogalē jau pieteiktas ļoti daudzas rezervācijas: “Cilvēki nāk, bauda, šis atšķirīgais piedāvājums piesaista. Tas uzliek arī zināmu atbildību šefpavāram, un, lai gan kopumā trīs reizes gadā cenšamies mainīt ēdienkarti, šī ir īpašāka izaicinājumu nedēļa. Izmantojam pavasara piedāvājumu, daudz strādājam ar bērzu sulu dažādos veidos. Šajā nedēļā mums ir vīnu akcija, lai cilvēki pie vakariņām par īpašu cenu var baudīt arī vīnu, viņi to novērtē.”
“Hotel Cēsis” restorāna vadītājas vietniece Laura Voldiņa atzīst, ka Restorānu nedēļas ļoti vajadzīgas tieši restorāna kultūras veidošanā: “Šī ir iespēja cēsniekiem aiziet uz viesnīcas restorānu, kur, pieļauju, sen nav bijuši. Šajā nedēļā varam parādīt, uz ko spējīgi pavāri, pasniedzot it kā parastas lietas citādā veidā, lai būtu tā īpašā odziņa, kas sniedz garšas baudījumu arī apmeklētājiem. Mazajām Cēsīm šāda nedēļa ir ļoti nozīmīga.”
Interesi par Restorānu nedēļu apliecina arī fakts, ka nedēļas nogalē jau gandrīz visur galdiņi rezervēti. Tas ir izaicinājums pavāriem, atzīst restorāna “H.E.Vanadziņš” šefpavārs Rihards Eniks, norādot, ka tā ir iespēja pieslēgt radošās mūzas, eksperimentēt ar nebijušiem produktiem: “Bet kvalitātes latiņa nedrīkst būt zemāka arī ikdienā, jo tieši tas piesaista vai atgrūž klientus. Ja viņi nāk atkārtoti, ja vēlas pie mums baudīt maltīti, esam priecīgi un nedrīkstam viņus pievilt!”
Komentāri