Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Pagatavo savu Jāņu sieru

Kitija Ločmele
16:52
21.06.2016
259
Fotoattels4142

Vasaras saulgrieži asociējās ar vairākām lietām, piemēram, ugunskuru, papardes ziedu, alu, tomēr nekas nespēj aizstāt siera rituli, kas darināts paša rokām vai iegādāts no vietējā siera meistara.

* SIERA PAGATAVOŠANAS MEISTARKLASE. Siera sējēja Vaira Taujinska saulgriežu svētkos cilvēkiem demonstrē, kā pagatavot īstu Jāņu sieru. Foto: NO ALBUMA

* SIERA PAGATAVOŠANAS MEISTARKLASE. Siera sējēja Vaira Taujinska saulgriežu svētkos cilvēkiem demonstrē, kā pagatavot īstu Jāņu sieru. Foto: NO ALBUMA

Lai arī daudziem šķiet, ka siera pagatavošana ir gana laikietilpīga un apgrūtinoša, tomēr siera sējēja Vaira Taujinska no Vecpiebalgas novada norāda, ka mūsdienu informācijas iespējas ir tik plašas, ka siera pagatavošanas receptes var atrast ik uz stūra. Vajag būt tikai vēlmei uzsākt eksperimentus.

Vaira sierus gatavo jau vairāk nekā 23 gadus, tomēr nebaidās atzīt, ka dažreiz, izmēģinot jaunas siera receptes, tās ar pirmo reizi neizdodas. “Pirmajā reizē vienmēr ievēroju recepti, daru, kā teikts, tikai otrajā reizē eksperimentēju. Siera pagatavošana nav sarežģīta. Tā saucamais vecmāmiņas garšas siers ir visgrūtāk pagatavojamais, jo nepieciešams gan piens, gan biezpiens. Tāpat jāatceras, ka abas galvenās sastāvdaļas nedrīkst būt treknas, jo tad siera masa nebūs mīksta un to būs grūti sagriezt. Tomēr, ja tiek ievērots, ka tikai viena no galvenajām sastāvdaļām ir trekna, tad uztraukumam par neizdošanos nevajadzētu būt. Arī tad, ja siers masa neizdodas, kā plānota, tad mājas apstākļos nav tik svarīgi, kāda ir masas konsistence, galvenais, ka siera garša ir laba. Ja tiešām masas konsistence neatbilst sieram, to droši var sakult ar blenderi un izveidot gardu smērsieru. Galvenais nebaidīties – defektu vienmēr var pārvērst efektā,” klāsta Vaira Taujinska.

* GATAVOJAS. Siera slogošanai vislabākā ir senā metode. Foto: NO ALBUMA

* GATAVOJAS. Siera slogošanai vislabākā ir senā metode. Foto: NO ALBUMA

Viņa norāda, ka pēdējā laikā sieru pieņemts gatavot no vājpiena, jo no tā to izdarīt ir visvieglāk. “Pirmo reizi gatavojot sieru, ieteiktu izmantot termometru, lai pārliecinātos, ka piens sasilis līdz vajadzīgajai temperatūrai. Ja piens nebūs pietiekami uzkarsis, tad, pievienojot etiķa esenci vai citronskābi, piens nesavilksies kunkuļos. Esmu lasījusi, ka etiķa esences un citronskābes vietā var pievienot arī cidoniju vai citrona sulu. Recinātāju parasti pievieno tad, kad piena putas sāk kāpt uz augšu. Kad masa savelkas kunkuļos un atdalās suliņas, sieram var pievienot dažādas garšvielas, piemēram, ķimenes vai arī rozīnes un aprikozes. Tas viss atkarīgs no tā, kāds siers garšo. Iegūtajai siera masai var gan pievienot, gan nepievienot olu, tas atkarīgs no tā, vai sieru vēlas dzeltenāku.

* GAIDA JĀŅABĒRNUS. Līgotājiem sagatavots cienasts. Foto: NO ALBUMA

* GAIDA JĀŅABĒRNUS. Līgotājiem sagatavots cienasts. Foto: NO ALBUMA

Ja olas tiek pievienotas siera masas vārīšanas procesā, tad jābūt uzmanīgam, jo gan olas, gan sāls veicina piena piedegšanu, tāpēc, piemēram, sāli pievienoju tikai tad, kad piens ir uzkarsis vai arī pašās beigās, ierīvējot sāli siera ritulī. Iegūto siera masu var likt gan īpašā formā, gan ietīt marlē, uz kuras uzliek smagumu, taču marlei jābūt mitrai, jo citādi siera masa tai pielīp,” stāsta Vaira Taujinska.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
139

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
632
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
147

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
246

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi