Vasara ir laiks, kad sevi lutināt ar brīnumgardām ogām. Tās var ēst, gan tikko noplūktas no zara, gan pagatavotas ievārījumos vai arī lieliskos ēdienos: klasiskos, tautā iemīļotos vai pavisam netradicionālos. Cēsniece Gunita Sūniņa atzīst, ka vasarā augļi un ogas tiek daudz ēsti. “Pavasarī, rudenī un ziemā vitamīni galvenokārt tiek uzņemti no vasarā sasaldētajām ogām vai augļiem, tomēr to vērtība vairs nav tāda kā vasarā. Jāatzīst, ka tikai pēdējo divu gadu laikā esmu sākusi izmēģināt savus spēkus dažādu ievārījumu gatavošanā. Parasti izvārīju vien dažas burciņas. Tā teikt – eksperimenta veidā -, jo idejas receptēm lielākoties smeļos internetā. Protams, nekad negatavoju gluži tā, kā receptē norādīts, jo pašai vienmēr liekas, ka vairāk vajag pievienot, piemēram, cukuru, pielikt klāt vēl kādu augli vai ogu, kas receptē nav minēts,” stāsta Gunita Sūniņa. Viņa norāda, ka ogas un augļus vairāk iecienījusi ēst svaigā veidā vai arī, atminoties bērnības garšu, mellenes vai zemenes ēst ar pienu. “Pavisam nesen eksperimenta kārtā pagatavoju salātus, kuros kā viena no sastāvdaļām bija svaigas mellenes, garšoja brīnišķīgi. Tomēr šoreiz vēlētos padalīties ar recepti ievārījumam, kas ir kļuvis par manu mīļāko ievārījumu,” tā Gunita.
Sastāvdaļas:
500 grami melleņu
6 persiki
900 grami cukura
3 citroni
Anīss
Pagatavošana
Persikus applaucē, novelk miziņu, sagriež smalkos gabaliņos un aplej ar no citroniem iegūto sulu. Persiku gabaliņiem un citronu sulai klāt pievieno mellenes un cukuru. Visu kārtīgi samaisa. Iegūtajai masai klāt pievieno anīsu un atstāj uz vismaz divām stundām ievilkties. Pēc tam masu vāra 25 minūtes. Ievārījuma masu karstu pilda burciņās.
Interesanti un noderīgi fakti par ogām
- Lai ogas ilgāk saglabātos svaigas, tās ieteicams novākt sausā laikā, turklāt ar visiem ķekariem, ja tādi ir, un glabāt ledusskapī nenosegtā traukā.
- Upenes ir dabīgs skaistuma avots. Samaltu upeņu masa lieliski tonizē sejas ādu, novēršot tās novecošanos. Savukārt
upeņu sulas sejas maska palīdz atbrīvoties no lokiem zem acīm. - Mellenes satur dzintarskābi, kas ir viena no visretāk sastopamajām organiskajām skābēm. Tā nodrošina asinsvadu sieniņu izturību un elastību.
- Kazenēs, jāņogās un upenēs esošie antioksidanti pasargā nervu šūnas no stresa ietekmes un veicina organisma šūnu atjaunošanos, kavējot novecošanos.
- Mellenes satur vairākas vielas, kuras palīdz uzlabot redzi. Tāpat mellenes palīdz uzlabot atmiņu, koordināciju un aizkavē organisma novecošanos.
- Jāņogas uzlabo apetīti un veicina gremošanu. Sulu ieteicams
dzert, lai ārstētu saaukstēšanos ar paaugstinātu temperatūru. - Upenes satur daudz C vitamīna, kas palīdz uzlabot un nostabilizēt imūnsistēmu.
- Traumu gadījumā ieteicams izmantot lāceņu lapas. Tās jāizmērcē karstā ūdenī, un kompreses jāliek uz brūcēm.
Komentāri