“Ziemā ir tik patīkami noiet pagrabā un uznest kādu burciņu ar salātiem, gurķīšiem. Protams, veikalā viss ir, bet mums veikals ir tālu. Un mājās gatavotam ir cita garša, ” saka Daiga Zariņa un piebilst, ka ģimene rudens pusē izaudzēto vienmēr gatavo ziemai.
Daiga atzīst, ka ģimenes dārziņš nav liels, bet tajā jābūt visam, kas vajadzīgs. “Nav jēgas turēt lielu dārzu, ko nespēj apkopt. No vienas vagas novācu tik, cik varbūt kāds cits no piecām,” pastāsta lencēniete. Daigas gatavotos salātus un marinējumus ikdienā novērtē vīrs Agris un dēls Oskars, kā arī tiek māsai Zviedrijā. Ģimenē pieprasītākie salāti mainās. Pāris ziemās tās bija marinētas sviesta pupiņas, tad laikam jau apnika, pāris gadus pupiņas pat nestādīja, šovasar atkal aug, jo sāk kāroties. Iecienīti ir tomāti savā sulā. No salātiem – sēņu lečo: sēnes, burkāni, sīpoli, tomātu mērce. Daiga vāra vasaras lečo, kur ir gailenes un bērzlapes, un rudens lečo ar cūcenēm. Katram ir sava, izteikta garša. Dēls un vīrs slavē arī marinēto papriku, vārīto adžiku, kas Daigai ir maigāka, nekā pierasts.
“Kad kaut ko padzirdu no kolēģēm, kādu recepti ieraugu internetā, gribas pamēģināt. Izlasīju “Druvā” par biešu salātiem, tik garšīgi iznāca, iedevu pagaršot kaimiņienei, viņa saķēra galvu, kāpēc agrāk tādus nav vārījusi. Tas taču tik izdevīgi – noder gan biešu zupai, gan var ēst kā salātus. Tagad tādus daudzas vāra,” atklāj Daiga un piebilst, ka kolēģes Raiskuma internātskolā arī ir čaklas ziemas krājumu gatavotājas. No paziņām aizgūtās receptes nosauc viņu vārdos. Tā pagrabā uz burciņām rakstīts – Antras salāti, Daces gurķi, un uzreiz skaidrs, kāds kārums gaida.
Daiga ar lepnumu stāsta, ka vīram un dēlam arī ļoti patīk gatavot. Viņu ziņā ir stiprāki ēdieni. Eksperimenta kārtā Agris iesālījis ābolus un tomātus. Oskaram ļoti garšo sālītas sēnes. “Viņiem tas sagādā prieku. Paši gatavo arī mārrutkus,” savējos paslavē Daiga.
Tā kā Daigas māsa dzīvo Zviedrijā un viņai nav laika un iespēju pašai ko pagatavot, bet kārojas pēc pašu vārītā un marinētā, tad lencēniete izpalīdz.
“Viņa dzīvo pilsētas centrā. Izejvielas it kā ir, bet nav tā garša un nav smaržas. Salātos un marinējumos neizmantoju svešzemju garšvielas, tikai to, kas aug manā dārzā,” pastāsta Daiga Zariņa un piebilst, ka ziemas krājumos jābūt arī ievārījumam un sīrupam. “Zemeņu ievārījums visiem garšo. Arī no ‘Dzidrajiem’ āboliem, jo tas ir gaisīgāks. Savārīts melleņu kompots. Rudens avenes ir dārzā, nebija jāiet uz mežu,” atklāj lencēniete.
Komentāri