Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Knifi kartupeļu audzēšanā

Druva
14:04
28.04.2014
873
Kastes Vagas4

Pavisam drīz sāksies kartupeļu stādīšanas laiks, un vēl var pagūt tos izdiedzēt. Kādas šķirnes kartupeļus izvēlēties, kā par tiem rūpēties, lai iegūtu labāku ražu, stāsta Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule. Jāsāk ar diedzēšanu

Mēdz teikt, ka ne vienmēr raža atkarīga no laikapstākļiem. Ja zina kartupeļu audzēšanas noslēpumus, tad tie nevarot neizaugt. Vien jāatceras, ka sēklas kartupeļus labāk iegādāties pie sēklaudzētājiem, jo, piemēram, ar no lielveikala vai tirgus atnestajiem bumbuļiem zemē var ievazāt slimības un kaitēkļus, ko pat nepazīstam.

Pirms stādīšanas kartupeļus iesaka diedzēt, nevis no pagraba uzreiz likt vagās. Kādu laiku gaismā paturēti, kartupeļi būs labi stādīšanai, jo gaismas ietekmē bumbuļos rodas glikoalkoloīdi, kas ir indīgi cilvēkam, taču labvēlīgi pašiem bumbuļiem. “Glikoalkaloīdi kartupeli aizsargās pret dažādu slimību izraisītājiem augsnē. Turklāt no diedzētiem bumbuļiem sagaidāma agrāka raža. Un vēl – tā kā ātrāk veidojas raža, augam izdodas izvairīties arī no lakstu puves bojājumiem,” zina stāstīt I.Skrabule. Viņa atzīmē, ka diedzēšanu vislabāk veikt gaismā, ne obligāti tiešos saules staros, var arī vienkārši gaišā telpā. Temperatūrai telpā jābūt plus grādos, lai kartupeļi neapsalst. Vislabāk, ja temperatūra ir līdz desmit grādiem virs nulles.

Sēklai paredzētos kartupeļus var diedzēt trīs līdz sešas nedēļas vai pat divus mēnešus pirms stādīšanas. Ja diedzē ilgāku laiku, veidosies lielāki bumbuļi, bet, ja diedzēšanai tika atvēlēts īsāks laiks, veidosies vairāk bumbuļu, taču tie nebūs tik lieli, kā ilgāk diedzētiem sēklas kartupeļiem. Ja nav iespējas kartupeļus diedzēt gaišās, vēsās telpās, tad var darīt šādi: stādāmos bumbuļus uz pāris dienām var ievietot siltumnīcā, kur temperatūra ir diezgan augsta, lai tos iedzīvinātu.

Daudzi jautā, cik bieži jāatjauno sēkla? Sēklaudzētāji atzīst, ka katru nākamo gadu kartupeļu laukā arvien biežāk parādās slimības, īpaši bumbuļos uzkrājas vīrusu slimības. Ja augu lapas čokurojas, ja augi ir slikti padevušies, tas liecina, ka ir jāgādā jauna sēkla. Tāpat jāpievērš uzmanība, vai nemainās bumbuļu garša un forma, ja mainās, tas nozīmē, ka šķirne izvirst. Tāpēc ieteicams ik pēc diviem, trim gadiem gādāt veselu stādāmo materiālu, pērkot sertificētu kartupeļu sēklu. Iegādājoties pārbaudītu kartupeļu sēklas materiālu, audzētājs var būt drošs, ka neievazās savā zemē karantīnas kaitēkļus un slimības. Kartupeļi bioloģiskās saimniekošanas prasībām

Arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīvesveidam, uzturā lietojot ar bioloģiskām metodēm ražotu pārtiku. Arī mazdārziņos var izaudzēt bioloģiskus kartupeļus, neizmantojot minerālmēslus un pesticīdus.

Kā zināms, lai kartupeļu raža padotos, daudz kas ir atkarīgs no augsnes veida, barības vielu pieejamības tajā, mitruma un arī no pareizas agrotehnikas. I.Skrabule atgādina, ka kartupeļus mēslo tā, lai barības vielu netrūkst un nav par daudz. “Bioloģiskajai saimniekošanai piemērots ir organiskais mēslojums – ja ir iespēja, var izmantot kūtsmēslus vai kompostu. Ja runājam par kūtsmēsliem, tad tiem gan zemē jābūt iestrādātiem jau iepriekšējā rudenī. Ja tos iestrādā tieši pirms stādīšanas, pastāv risks, ka jaunās ražas bumbuļi var būt kraupaini,” norāda I.Skrabule.

Viņa arī min, ka viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem kartupeļu šķirnes izvēlē bioloģiskajam laukam ir tas, lai šķirne būtu izturīga pret lakstu puvi, ieteicamas šķirnes, kas strauji veido bumbuļus, tās var būt ne tikai agrās, bet arī vidēji agras un vidēji vēlas šķirnes. “Mazdārziņos iesaku stādīt agras vai vidēji agras šķirnes, jo šādos dārziņos parasti ir lakstu puves attīstībai atbilstoši apstākļi. Bet agrās šķirnes parasti paspēj izveidot ražu līdz infekcijas sākumam,” klāsta I.Skrabule un piebilst, ka Priekuļos daudzas šķirnes ir pārbaudītas audzēšanas piemērotībai bioloģiskajai lauksaimniecībai, piemēram, 'Brasla', 'Agrie Dzeltenie', kā arī jaunās šķirnes 'Monta' un 'Prelma'. Tāpat bioloģiskajos laukos var audzēt tādas šķirnes kā 'Vineta' un 'Agria'. Ja grib agru ražu Sēklaudzētāji atzīst, ka pieprasīti ir agro šķirņu kartupeļi. Arī mazdārziņos. Starp populārākajām agro kartupeļu šķirnēm tiek minētas tādas kā 'Agrie Dzeltenie', 'Monta', 'Madara', 'Vineta', 'Borodjanskij Rozovij', 'Solist'.

Vairākus gadus pēc kārtas vienā un tajā pašā laukā kartupeļus audzēt nevajadzētu. “Kartupeļus vēlams stādīt katru gadu citā vietā, jo tas mazina slimības ierosinātāju un kaitēkļu (Kolorado vaboļu) pārmantojamības iespēju. Labāk no tiem izvairīties, jo ar kaitēkļiem ir grūti cīnīties,” papildina kartupeļu selekcionāre. Tupeņus ieteicams arī nestādīt tur, kur iepriekšējā gadā auguši tomāti vai saldie pipari, jo tiem kā nakteņu dzimtas augiem ir kopīgi kaitēkļi un slimības. Šķirnes katrai gaumei

Atkarībā no prasībām kartupeļu cienītāji izvēlas arī šķirnes. Piemēram, mājas apstākļos gatavotiem frī kartupeļiem derēs 'Asterix', 'Lambada', 'Monta', jo frī kartupeļiem der tikai tupeņi ar zemu reducējošo cukura daudzumu, tas pasargā tos no pārliekas sabrūnēšanas cepšanas laikā, arī pašai kartupeļa struktūrai jābūt izteikti stingrai.

Par miltainākajām kartupeļu šķirnēm tiek atzīta 'Imanta', 'Brasla' un 'Lenora', kā arī 'Agrie Dzeltenie'. Tās būs īpaši piemērotas tiem, kas vēlas pagatavot tumīgu kartupeļu biezeni. Savukārt, ja domājam par veselību, tad der ēdienkartē ieviest arī zilos kartupeļus. Viena no šādām šķirnēm ir zili violetie 'BlueCongo'. Kā uzsver I.Skrabule, kartupeļi ar zilu mīkstumu ir īpaši vērtīgi, jo eksotiskā izskata tupeņi satur antociānus, krāsvielas, kādas sastopamas arī mellenēs. Antociāni darbojas kā antioksidanti, aizkavējot šūnu novecošanos. Selekcionāri šāda veida šķirnēm ar krāsainu mīkstumu pievērš arvien lielāku uzmanību. “Strādājam pie savas, vietējiem audzēšanas apstākļiem piemērotas šķirnes radīšanas, jo 'BlueCongo' nav mūsu apstākļiem piemērota, tai vajadzīga garāka vasara,” norāda I.Skrabule un piebilst, ka zilie kartupeļi vairāk iecienīti restorānos, interesantās krāsas dēļ, tos var piedāvāt bērnu ēdienkartēs, tādā veidā piesaistot bērnu uzmanību un rosinot interesi par pagatavoto ēdienu. Garšas ziņā tie īpaši neatšķiras no parastajiem dzeltenajiem. Ilze Fedotova

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
87

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
25

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
287
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1066
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi