Pirmdiena, 6. janvāris
Vārda dienas: Spulga, Arnita

Ķirbjus izaudzēt jāmāk

Sarmīte Feldmane
10:40
05.10.2018
330
Kirbju Tante Fotomarta 1

Saulainā un karstā vasara bija dāsna un gādāja, lai rudenī būtu bagāta raža. Ja vien saimnieks varēja atļauties dārzus laistīt, viss izauga. Šoruden daudzviet novākta krietna ķirbju raža.

Apsala, bet izauga

“Visu vasaru laistīju, labi, ka dārzam blakus dīķis. Tas gan tagad vēl ir sauss, zivīm spuras var redzēt,” saka taureniete Anita Trezune. Ik gadu viņa mammas mājā “Jaunozolos” rudenī vāc lielo ogu – ķirbju – ražu. Arī šoruden tie priecē saimnieci. Taču Anitai ne viens vien teicis, ka izdevies izaudzēt vien dažus nelielus ķirbīšus.
Siltumnīcā tiek izaudzēti stādi, tad iestādīti vagā kartupeļu tīruma malā. “Stādi izauga spēcīgi. 50 iestādīju vagā, labi ieaugās, bet maijā uznāca salna un ķirbjiem lapas palika melnas. Vēl otrā naktī bija salna, jau domāju, ka ķirbji būs nosaluši. Palaistīju, tie ātri vien saņēmās,” pastāsta Anita.

Šovasar dārzā auga divu šķirņu ķirbji. Citus gadus bijusi lielāka dažādība. Vienu vasaru izaudzis daudz dekoratīvo ķirbju, tos uzdāvināja skolai, bibliotēkai noformējumam. “Kaut ir tikai divas šķirnes, ķirbji ir ļoti dažādi. Krāsa atkarīga, cik daudz augšanas laikā tos no saules noslēpušas lapas,” pastāsta Anita.

Viņa atzīst, ka ķirbji īpašas rūpes neprasa. Tikai vajag bagātu augsni un ūdeni. “Tiem, kuri nevarēja dārzu laistīt, arī nekas prātīgs neizauga. Dzirdēts, kā citi baro ķirbjus, lai tie izaugtu milzeņi, manējie dabū tikai dīķa ūdeni un labu augsni,” stāsta taureniete. Viņa laistīja visu dārzu. Sīpolu, kaut iestādīts mazāk nekā pērn, izauga vairāk. Tāpat laba ir burkānu un biešu raža.

Anita atzīst, ka vienmēr jau gribas, lai izaug lieli ķirbji, bet ģimenei izmantošanai tādi ir par lieliem, tad var dalīties ar citiem. Ziemassvētkos ķirbji ir laba dāvana.
“Dabas muzejā būs ķirbju izstāde, gribas aizbraukt un nopirkt kādu interesantu šķirņu sēklas. Tad jau nākamruden būs lielāka dažādība,” atklāj Anita Trezune.

Ražai un skaistumam

Jaunpiebaldziete Inta Akina no “Jaunpaupiem” saka: “Kuram tad nepatīk ķirbji. Tie ir mūsu lielākās ogas, gan ēdami, gan dekoratīvi.” Šoruden, novākusi ap 200 ķirbju, saimniece atzīst – raža ir laba. Septembra sākumā bija neliela salna, kas aprāva lapas, bet ķirbjiem neskādēja.

Inta ķirbjus audzē uz vecu mēslu kaudzes. “Jau sešus gadus nav govju, bet mēslu kaudze palikusi. Lai vasarā nestāvētu ar nezālēm saaugusi, tur stādu ķirbjus. Lapas nosedz kaudzi, nezāles neaug, pagalmā ir skaists, zaļš paugurs,” pastāsta jaunpiebaldziete. Inta atzīst, ka ne katru gadu ķirbji izaug, tiem ļoti svarīgi laikapstākļi. “Laistījusi netiku. Kaudze ir augsta, ķirbjiem dziļas saknes, tie paši atrod mitrumu,” bilst saimniece.

Parasti izaug tik ķirbju, lai pietiktu pašiem un radiem. “Bija skaidrs, ka pašiem tik daudz nevajag, tāpēc aicināju, lai brauc, kam vajag. Apmēram trīsdesmit cilvēki tagad ēd manus ķirbjus. Nu jau palicis tikai pašiem,” pastāsta Inta un uzsver, ka šai ražai vajadzētu labi glabāties, jo ogas ir nobriedušas, miza cieta. “Kad novācu šīgada ražu, no pērnās bija palicis viens ķirbis. Pārgriezu, tikai sēkliņas bija sākušas pelēt, nekādu bojājumu, ēdams,” atklāj jaunpiebaldziete. Arī viņa tāpat kā taureniete Anita pa ziemu ķirbjus glabā istabās.

Ražošanai un pašu galdam

SIA “Latnature” Raunā no ķirbjiem gatavo čipsus un sausmaizītes. “Raža izauga gandrīz laba. Ķirbju nav tik daudz, bet tie, kas aizmetās, izturēja karstumu, izauga. Šoruden ķirbji paguva nobriest, jācer, ka labi glabāsies. Pagājušajā rudenī novācām vairākas tonnas, bet neizdevās saglabāt, jo rudens uznāca agri,” stāsta SIA vadītāja Zane Krēsliņa – Plētiena. Viņa atzīst, ka ķirbju čipsi nav tie, kas būtu ļoti pieprasīti, sausmaizītes gan. “Ne tikai jaunatne, arī cilvēki gados nav iecienījuši ķirbjus. Protams, nozīme ir šķirnei. Muskatriekstu ķirbji ir ļoti garšīgi. Ekskursijā bija atnākuši otrklasnieki, cienāju ar sagrieztu ķirbi. Visi ēda un slavēja. Daudzi pirms tam nebija pagaršojuši ķirbjus,” pārdomās dalās uzņēmēja. Zane pastāsta, ka muskatriekstu ķirbji ir garšīgi arī grilēti, tos var cept arī cepeškrāsnī kopā ar bietēm un sīpoliem. “Ir jāmācās ikdienā ēst ķirbjus. Par tiem vairāk jāstāsta. Nav tā, ka ķirbjus var tikai marinēt, tos var izmantot dažādos ēdienos,” saka raunēniete.
Anita Trezune no bērnības atceras, kā vecāmamma vārīja piena zupu ar ķirbi un mannu. “Cepam ķirbju maizi. Ķirbjus izvāra un liek raudzēties, tad pievieno miltus, un iznāk garda raudzētā balt­maize. Var arī sagatavot ziemai – sagriež gabaliņos, uzlej sīrupu, tad pielej etiķi un pasterizē. Garšīgas ir ķirbju sukādes, daudzi dzer sulu,” pieredzē dalās taureniete.

Arī Inta Šakina atzīst, ka daudzi nenovērtē ķirbjus. Viņas ģimenē tie ir iecienīti. “Dzeram sulas. Ķirbis kopā ar burkānu, ābolu – vitamīnu bagātība. Ķirbjus var cept tāpat kā kabačus, ķirbji ir maigāki. Lielās ogas var sacept ar papriku, sīpoliem – ātri pagatavojams ēdiens. Ķirbis ir neaizstājams biezzupās. Te noder neno­briedušas ogas. Ķirbjus var izmantot arī kūkās,” pieredzē dalās jaunpiebaldziete.

Lai pateiktu, ķirbji garšo, kuras šķirnes labākās, tās vienkārši jānogaršo. Visticamāk, tas arī nākamreiz nokļūs uz šķīvja.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Horoskopi 2025

06:56
31.12.2024
1222

Horoskopi tapuši sadarbībā ar astroloģi Ritu Riekstiņu. AUNS 2025. gads ir jaunu sākumu un drosmīgu pārvērtību gads! Kos­miskais posms ir paredzēts lielām pārmaiņām, kas Aunus ieved jaunās izaugsmes, izpausmes un identitātes izpētes jomās. 2025. gads aicina izpētīt šīs zīmes pārstāvjus savu radošo, jūtīgo pusi. Marta Auna aptumsums virza uz jaunu dzīves pavērsienu, savukārt gan Venera, gan […]

Mīti, kas turpina apvīt cigaretes

18:09
27.12.2024
23

Neviens vairs nav jāpārliecina par to, ka cigaretes nogalina. To apstiprina arī dažādi informatīvi attēli un paziņojumi uz cigarešu paciņām. Tomēr pats nelāgais ieradums nemaz neplāno iet mazumā, un laika gaitā ap to ir izveidojušies arī dažādi mīti, pret kuriem regulāri jācīnās zinātniekiem un mediķiem. Mīts: cigaretes varot palīdzēt tikt galā ar stresu Joprojām visai […]

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
1095

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
84

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
70

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
115

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Tautas balss

Zaķu ielas zīmes jeb mātes sapnis

11:02
03.01.2025
39
21
Cēsinieks E.L. raksta:

Kad es, radis drukāt notis, senam draugam palūdzu palīdzību pārslēgties burtrakstīšanai, viņš izteica aizdomas, ka ķeršos pie memuāru sacerēšanas. Tad mani ķēra apgaismība. Memu­ārus mudina rakstīt pēdējā cerība. Varbūt nākotnē kāds gribēs uzzināt, kā izskatījās pasaule pirms viņa dzimšanas , paņems vērtīgo un atmetīs kaitīgo. Bija viegli uzrakstīt virsrakstu, grūtības radās uzreiz pēc tam. Skaidrs, […]

Novērtē zemessargu spēku

09:45
31.12.2024
18
Seniore L. raksta:

“Gribu īpašu paldies teikt zemessargiem, kas visu gadu atbildīgi piedalījās dažādās mācībās, nežēlojot brīvo laiku. Ir tik svarīgi redzēt, ka ir cilvēki, kas apņēmības pilni mācīties, trenēties, lai aizstāvētu savu zemi, tuviniekus un visus citus – bērnus, seniorus. Vēlu, lai ikvienam zemessargam nākamais gads ir bagāts panākumiem, lai ir veselība un dzīvesprieks,” sacīja seniore L.

Gribētu vairāk krāšņuma

09:45
30.12.2024
28
Cēsniece raksta:

“Gribējās jau gan pilsētu svētkos spožāku. Vai nevarēja, piemēram, Pils parkā izveidot kādas gaismas takas, kur pastaigāties, papriecāties un gūt svētku noskaņu. Ne jau katram sev mājās iespējams sagādāt krāšņumu, dažs dzīvo ļoti pieticīgi. Bet Ziemassvētkos gribas kādas īpašas sajūtas. Televīzijā rāda koši izrotātas pilsētas, gribētos, lai kas līdzīgs būtu arī Cēsīs,” atzina cēsniece, kam […]

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
34
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
29
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Sludinājumi