Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Ķirbjus izaudzēt jāmāk

Sarmīte Feldmane
10:40
05.10.2018
526
Kirbju Tante Fotomarta 1

Saulainā un karstā vasara bija dāsna un gādāja, lai rudenī būtu bagāta raža. Ja vien saimnieks varēja atļauties dārzus laistīt, viss izauga. Šoruden daudzviet novākta krietna ķirbju raža.

Apsala, bet izauga

“Visu vasaru laistīju, labi, ka dārzam blakus dīķis. Tas gan tagad vēl ir sauss, zivīm spuras var redzēt,” saka taureniete Anita Trezune. Ik gadu viņa mammas mājā “Jaunozolos” rudenī vāc lielo ogu – ķirbju – ražu. Arī šoruden tie priecē saimnieci. Taču Anitai ne viens vien teicis, ka izdevies izaudzēt vien dažus nelielus ķirbīšus.
Siltumnīcā tiek izaudzēti stādi, tad iestādīti vagā kartupeļu tīruma malā. “Stādi izauga spēcīgi. 50 iestādīju vagā, labi ieaugās, bet maijā uznāca salna un ķirbjiem lapas palika melnas. Vēl otrā naktī bija salna, jau domāju, ka ķirbji būs nosaluši. Palaistīju, tie ātri vien saņēmās,” pastāsta Anita.

Šovasar dārzā auga divu šķirņu ķirbji. Citus gadus bijusi lielāka dažādība. Vienu vasaru izaudzis daudz dekoratīvo ķirbju, tos uzdāvināja skolai, bibliotēkai noformējumam. “Kaut ir tikai divas šķirnes, ķirbji ir ļoti dažādi. Krāsa atkarīga, cik daudz augšanas laikā tos no saules noslēpušas lapas,” pastāsta Anita.

Viņa atzīst, ka ķirbji īpašas rūpes neprasa. Tikai vajag bagātu augsni un ūdeni. “Tiem, kuri nevarēja dārzu laistīt, arī nekas prātīgs neizauga. Dzirdēts, kā citi baro ķirbjus, lai tie izaugtu milzeņi, manējie dabū tikai dīķa ūdeni un labu augsni,” stāsta taureniete. Viņa laistīja visu dārzu. Sīpolu, kaut iestādīts mazāk nekā pērn, izauga vairāk. Tāpat laba ir burkānu un biešu raža.

Anita atzīst, ka vienmēr jau gribas, lai izaug lieli ķirbji, bet ģimenei izmantošanai tādi ir par lieliem, tad var dalīties ar citiem. Ziemassvētkos ķirbji ir laba dāvana.
“Dabas muzejā būs ķirbju izstāde, gribas aizbraukt un nopirkt kādu interesantu šķirņu sēklas. Tad jau nākamruden būs lielāka dažādība,” atklāj Anita Trezune.

Ražai un skaistumam

Jaunpiebaldziete Inta Akina no “Jaunpaupiem” saka: “Kuram tad nepatīk ķirbji. Tie ir mūsu lielākās ogas, gan ēdami, gan dekoratīvi.” Šoruden, novākusi ap 200 ķirbju, saimniece atzīst – raža ir laba. Septembra sākumā bija neliela salna, kas aprāva lapas, bet ķirbjiem neskādēja.

Inta ķirbjus audzē uz vecu mēslu kaudzes. “Jau sešus gadus nav govju, bet mēslu kaudze palikusi. Lai vasarā nestāvētu ar nezālēm saaugusi, tur stādu ķirbjus. Lapas nosedz kaudzi, nezāles neaug, pagalmā ir skaists, zaļš paugurs,” pastāsta jaunpiebaldziete. Inta atzīst, ka ne katru gadu ķirbji izaug, tiem ļoti svarīgi laikapstākļi. “Laistījusi netiku. Kaudze ir augsta, ķirbjiem dziļas saknes, tie paši atrod mitrumu,” bilst saimniece.

Parasti izaug tik ķirbju, lai pietiktu pašiem un radiem. “Bija skaidrs, ka pašiem tik daudz nevajag, tāpēc aicināju, lai brauc, kam vajag. Apmēram trīsdesmit cilvēki tagad ēd manus ķirbjus. Nu jau palicis tikai pašiem,” pastāsta Inta un uzsver, ka šai ražai vajadzētu labi glabāties, jo ogas ir nobriedušas, miza cieta. “Kad novācu šīgada ražu, no pērnās bija palicis viens ķirbis. Pārgriezu, tikai sēkliņas bija sākušas pelēt, nekādu bojājumu, ēdams,” atklāj jaunpiebaldziete. Arī viņa tāpat kā taureniete Anita pa ziemu ķirbjus glabā istabās.

Ražošanai un pašu galdam

SIA “Latnature” Raunā no ķirbjiem gatavo čipsus un sausmaizītes. “Raža izauga gandrīz laba. Ķirbju nav tik daudz, bet tie, kas aizmetās, izturēja karstumu, izauga. Šoruden ķirbji paguva nobriest, jācer, ka labi glabāsies. Pagājušajā rudenī novācām vairākas tonnas, bet neizdevās saglabāt, jo rudens uznāca agri,” stāsta SIA vadītāja Zane Krēsliņa – Plētiena. Viņa atzīst, ka ķirbju čipsi nav tie, kas būtu ļoti pieprasīti, sausmaizītes gan. “Ne tikai jaunatne, arī cilvēki gados nav iecienījuši ķirbjus. Protams, nozīme ir šķirnei. Muskatriekstu ķirbji ir ļoti garšīgi. Ekskursijā bija atnākuši otrklasnieki, cienāju ar sagrieztu ķirbi. Visi ēda un slavēja. Daudzi pirms tam nebija pagaršojuši ķirbjus,” pārdomās dalās uzņēmēja. Zane pastāsta, ka muskatriekstu ķirbji ir garšīgi arī grilēti, tos var cept arī cepeškrāsnī kopā ar bietēm un sīpoliem. “Ir jāmācās ikdienā ēst ķirbjus. Par tiem vairāk jāstāsta. Nav tā, ka ķirbjus var tikai marinēt, tos var izmantot dažādos ēdienos,” saka raunēniete.
Anita Trezune no bērnības atceras, kā vecāmamma vārīja piena zupu ar ķirbi un mannu. “Cepam ķirbju maizi. Ķirbjus izvāra un liek raudzēties, tad pievieno miltus, un iznāk garda raudzētā balt­maize. Var arī sagatavot ziemai – sagriež gabaliņos, uzlej sīrupu, tad pielej etiķi un pasterizē. Garšīgas ir ķirbju sukādes, daudzi dzer sulu,” pieredzē dalās taureniete.

Arī Inta Šakina atzīst, ka daudzi nenovērtē ķirbjus. Viņas ģimenē tie ir iecienīti. “Dzeram sulas. Ķirbis kopā ar burkānu, ābolu – vitamīnu bagātība. Ķirbjus var cept tāpat kā kabačus, ķirbji ir maigāki. Lielās ogas var sacept ar papriku, sīpoliem – ātri pagatavojams ēdiens. Ķirbis ir neaizstājams biezzupās. Te noder neno­briedušas ogas. Ķirbjus var izmantot arī kūkās,” pieredzē dalās jaunpiebaldziete.

Lai pateiktu, ķirbji garšo, kuras šķirnes labākās, tās vienkārši jānogaršo. Visticamāk, tas arī nākamreiz nokļūs uz šķīvja.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
11

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
247
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1030
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
58

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi