Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Kartupeļi izaudzēti, jāliek galdā

Sarmīte Feldmane
20:12
12.11.2020
104
Rustic Unpeeled Potatoes On A Desks

Rustic fresh unpeeled potatoes on a wooden desks

Agroresursu ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja Dr. agr. Ilze Skrabule vērtē, ka kartupeļu raža šoruden novākta laba.

“Vasaras beigās bija pietiekami daudz mitruma, bija saulainas dienas, kas nodrošināja cietes veidošanos un uzkrāšanos. Kar­tupeļu kvalitāte ir atkarīga no augsnes, barības vielu un mitruma nodrošinājuma tajā un pareizas agrotehnikas,” atgādina I.Skrabu­le. Viņa vērš kartupeļu audzētāju uzmanību problēmām, kas var rasties, bumbuļus uzglabājot. “Daudzi novāca kartupeļus no slapjas augsnes, mitrums var veicināt slimību attīstību. Šoruden glabātavās grūti kartupeļus atdzesēt. Ja ārā ir ap desmit grādu silts, arī glabātavā grūti samazināt temperatūru. Nav bijis aukstu nakšu. Bumbuļi neatdziest pietiekami, elpo, un uz mizas veidojas mitrums, kas rada vidi patogēnu attīstībai. Ja nav laba ventilācija, var izplatīties bakteriālās puves. Glabātavās piemērotākā temperatūra ir četri līdz seši grādi,” stāsta I.Skrabule un piebilst, ka ideāli būtu, ja mēneša garumā pa pusgrādam, grādam dienā samazinās gaisa temperatūra.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle atzīst, ka kartupeļu audzētāju vērtējums šī gada ražai ir atšķirīgs. Vieni saka, ka raža laba, citi, ka slikta. “Ir lielāks kontrasts, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kad visi teica, ka raža laba. Šogad vidējā raža ir mazāka. Arī kvalitāte nav tā labākā. Visti­camāk, laika apstākļu ietekmē kartupeļi nevarēja uzņemt augšanai nepieciešamo un bumbuļi ir ar tukšiem vidiem, ar dažādiem izaugumiem, ķeburaini. Raža arī sliktāk glabājas. Cietes satura rekordu kartupeļos nav, bet rādītāji ir pietiekami labi,” stāsta A.Kraukle.
Viņa atgādina, ka šī vasara kārtējo reizi pierādījusi, cik svarīgi audzētājam ir izvēlēties īstās šķirnes. Vasara bija labvēlīga lakstu puves attīstībai. Arī bioloģiskajām saimniecībām ir piemērotas šķirnes, kuras ir izturīgākas pret lakstu puvi. Taču no Ko­lorado vabolēm nekas nepasargā. Ziemas siltas, palielinās bioloģiski apsaimniekotās platības, un Kolora­do vaboļu ierobežošana nenotiek, tās izplatās.
“Mazie kartupeļu audzētāji maz izmanto iespēju apmeklēt seminārus – lauku dienas. Tās ir ļoti laba iespēja iepazīt šķirnes, degustēt, un tad var izvēlēties, kādu šķirni audzēt, uzzināt, ko citi saka, kā vērtē,” uzsver pieredzējusī agronome un piebilst, ka lauku dienās var paņemt pāris kartupeļu, lai mājās izvārītu un nogaršotu, bet bieži vien tos iestāda un vairākus gadus audzē sēklai, taču nekas labs neiznāk. A.Kraukle mazdārziņu saimniekiem atgādina, ka vismaz pa pāris gadiem vajag mainīt sēklu un izraudzīties šķirnes, kuras mazāk slimo ar lakstu puvi. Nav prātīgi ņemt tupeņu sēklu no kaimiņa, kurš jau vairākus gadus to atlasījis no savas ražas, ieteicams sēklu pirkt no sēkl­audzētāja, un raža būs labāka.

“Priekuļu selekcionāriem ir labs piedāvājums, pārbaudītas šķirnes, mūsu apstākļiem piemērotas. Protams, daudzas šķirnes tiek ievestas, bet ne katra der mūsu apstākļiem,” teic A.Kraukle.
I.Skrabule pastāsta, ka kartupeļu audzētāji jau domā par nākamo sezonu, interesējas par sēklu. Pēc kvalitatīva stādmateriāla ir pieprasījums, un audzētāji sapratuši, lai izaudzētu labu ražu, vajag labu sēklu. Mazdārziņu saimnieki un tie, kas audzē tirgum, protams, ir uzticīgi Priekuļu leģendārajai šķirnei `Agrajiem Dzeltenajiem`. Priekuļos savam dārzam vai laukam katrs var izvēlēties piemērotāko šķirni. Cietei – ` Imanta` , `Brasla`, arī jaunā šķirne ` Jogla`. Agrai ražai piemērotas `Monta’, ‘Rigonda’. Augstu ražu dos vidēji agrā šķirne ‘Prelma’. Pārtikai daudzi iecienījuši miltaino `Mag­dalēnu` un ‘Lenoru’.

Raža izaudzēta, un katram saim­niekam, lielam vai mazam, ir svarīgi izaudzēto pārdot. A. Krauk­­le atzīst, ka mazajiem audzētājiem tirgus situācija ir pat labāka, jo cilvēki vairāk gatavo ēdienu mājās un pērk kartupeļus tirgū. “Druvas” uzrunātie mūspuses pārtikas kartupeļu audzētāji atzina, ka patlaban tirgus situācija ir ļoti neskaidra. Ja citus rudeņus jau bija zināms, cik kam pārdos, bija vietējie ēdināšanas uzņēmumi, tagad daudz nezināmā. Kāds arī ieminējās, ka aizdomājies – varētu pāriet uz cietes vai čipsu kartupeļu audzēšanu, vismaz skaidrs, kam pārdot, un, ja būs kvalitāte, nopirks. Jau pavasarī ar kartupeļu maisiem braukājis apkārt, lai pārdotu.

Pavasarī palielinājās kartupeļu pieprasījums tiešās pirkšanas pulciņos, tiešajā piegādē. Lielaudzē­tājiem, kuri audzē pārtikas kartupeļus, varētu būt problēmas ar realizāciju, jo sabiedriskās ēdināšanas nav. Tā nodrošināja lielu patēriņu un garantētu noietu. Kooperatīviem ir vieglāk atrast tirgu.

“Garantēts noiets ir tikai tiem, kuri audzē pārstrādei. Cietes un čipsu kartupeļu audzētājiem ir drošība, ka nopirks, lai gan arī neiztikt bez tirgus svārstībām. Ja kādam pavasarī kartupeļi palika pāri un tagad nav, kur likt, iespējams, domās, vai nesamazināt stādījumu platības. Plānotais nepiepildās, glabāšana arī palielina izmaksas. Priecājamies, ka vietējiem augļiem un dārzeņiem nepaaugstināja PVN,” pārdomās dalās A.Kraukle.

Diemžēl pandēmijas ierobežojumi ietekmējuši arī čipsu ražotājus. Pasākumi, dažādi svētki, kur čipsi ir pieprasīti, nenotika. Arī eksports samazinājās. Kartupeļi ir otrā maize, bet, iepērkot pārtikas krājumus, patērētāji tos neizvēlas. Kāpēc jaunā paaudze labprāt ēd čipsus, frī kartupeļus, nevis mājās gatavotos kartupeļu ēdienus, aptaujās kā iemesls tiek minēts – tie vispirms jonomizo.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
11

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
247
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1030
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
58

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi