Ikvienam no mums pazīst situāciju, kad negaidīti ciemos piesakās viesi. Lai šī situācija neradītu nevajadzīgu stresu un papildus laika ieguldījumus gatavojot cienastu, šefpavārs Normunds Baranovskis dalās ar garšīgām un ātri pagatavojamās receptēm, kuras vērts saglabāt īpašo recepšu krājumā.
Lieliski, ja regulāri papildini krājumus ar ilgi uzglabājamajiem produktiem, jo tad situācijā, kad piesakās negaidīti viesi, vienmēr varēsi pagatavot ko gardu, piemēram, vafeles.
Pildīta bagete ar siera krēmu
Gatavošanas laiks: 15 min
Sastāvdaļas: 2 – 4 personām
Bagete – 1 gab.
Krēmsiers – 180 g
Olas L izmēra – 1 gab.
Šķiņķis vai bekons – 4 šķēles
Saulē kaltēti tomāti – 4 gab.
Ķiploks 1-2 daivas
Izgreb bagetes mīkstumu, izgriežot virsējā garozā garenu iedobi. Sajauc sieru ar olu, pievieno sagrieztu šķiņķi un kaltētus tomātus. Masu pilda bagetē un cep 10 minūtes 180 grādos. “Izgrebto maizi noteikti nemet ārā! Sagriez to kubiņos, apslaki ar eļļu un pievieno sasmalcinātu ķiploku. Maizes kubiņus izvieto blakus bagetei un cep vienlaicīgi, lai izveidojas grauzdiņi – noderēs salātiem!” iesaka Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Salāti “Improvizācija”
Gatavošanas laiks: 15 min
Sastāvdaļas: 2 – 4 personām
Lai pagatavotu gardus salātus, nav nepieciešama īpaša recepte! “Ideāli salāti sastāv no četrām piecām sastāvdaļām un mērces. Iespējams, dienā, kad ciemos piesakās ciemiņi, visi šie produkti tev mājās jau ir,” stāsta šefpavārs Normunds, norādot, ka salātu trauku var sadalīt piecās daļās.
Salātu lapas (rukola, spināti, keil salāti, ledus salāti vai citi) – 2/5 daļas no trauka
Divu veidu dārzeņi (tomāts, gurķis, paprika, avokado vai cits) – 1/5 daļa no trauka
Pākšaugi un graudaugi (zirņi, pupiņas, lēcas, diedzēti graudi, ķiploka grauzdiņi u.c.) – 1/5 daļa no trauka
Olbaltumi un proteīni (siers, gaļa, olas, zivis, konservēts tuncis u.c.) – 1/5 daļa no trauka
Šīs sastāvdaļas vienkārši pārlej ar savu iecienītāko mērci (piemēram, olīveļļa, šķipsna sāls, malti pipari, citrona sula) un sajauc kopā.
Vafeles ar vārītu kondensēto pienu un ogām
Gatavošanas laiks: 10 – 15 min
Sastāvdaļas: 10 – 12 vafelēm
Biezo vafeļu maisījums: 500 g (1pac.)
Sviests, kokosa, vīnogu kauliņu vai rapšu eļļa: 170 ml
Silts ūdens vai piens: 300 ml
Vārītais kondensētais piens: 1 bundža
Dažādas ogas (saldētas vai svaigas): 500 g
“Bieži vien cilvēki ir pret dažādiem kūku vai pankūku maisījumiem, taču vafeļu maisījumu varu ieteikt, jo tas sastāv tikai no piecām sastāvdaļām: taukvielas (sviests, eļļa), piens vai ūdens, milti, cepamais pulveris un olas. Maisījumā tiek izmantotas pēdējās trīs izejvielas,” stāsta N.Baranovskis. Pavārs iesaka šādu vafeļu maisījumu turēt mājās, gluži tāpat kā kondensēto pienu vai medu – tie labi sader ar vafelēm. Ja tiek ceptas vafeles, tad noteikti jāatceras par saldētajām ogām, ja tādas no vasaras saglabātas saldētavā.
Komentāri