Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Darbi pavasarim. Vērtīgais komposts

Līga Eglīte
08:54
23.03.2022
205
Atkritumi 2

Komposta gatavošanu daudzi uzskata par vasaras vai rudens nodarbošanos, kas iespējama tikai lauku sētā, taču to var sākt jebkurā gadalaikā arī pilsētas apstākļos.

Komposts dzīvoklī?

Regulāri mājās gatavojot ēst, katru dienu krājas pārtikas produktu pārpalikumi: dārzeņu mizas, kafijas vai tējas biezumi. Šādi “zaļie” atkritumi ir gan apgrūtinājums, gan vērtība. Aprē­ķināts, ka organiskie atkritumi veido gandrīz pusi no visiem atkritumiem, ko katrā mājsaimniecībā ik dienas izmet konteinerā. Prasmīgi šķirojot, apjomu varētu ievērojami samazināt, papildus gūt labumu balkona vai istabas puķu kastēm, savam vai radu un draugu dārzam.

Svarīgs jautājums: kur glabāt? Nelielā viena vai divu cilvēku mājsaimniecībā, kur pārtikas atkritumu maz, tos var blīvi iepildīt iztukšotās tetrapakās un uzglabāt saldētavā līdz dārza sezonas sākumam. Šādi eksperimentē vides žurnāliste Anitra Tooma un zaļā dzīvesveida guru Laura Arnicāne.

Īslaicīgi, vienu līdz divas diennaktis, kompostam domātās mizas un citus pārtikas pārpalikumus var uzglabāt kādā slēgtā traukā virtuves skapītī zem izlietnes. Organisko vielu sadalīšanās procesā bez smakām neiztikt, tāpēc kompostēšanu kādā lielākā tvertnē vai konteinerā labāk izvēlēties ārpus dzīvojamām telpām – balkonu, labi vēdināmu priekšnamu, garāžu vai pagrabu. Zaļos atkritumus – dārzeņu vai augļu pārpalikumus, serdes, mizas, kā arī olu čaumalas, tējas biezumus – ber kārtās ar sauso masu, kas nodrošinās vienmērīgu komposta sadalīšanos, mazinās smakas un neveicinās pūšanu vai rūgšanu. Sausajām kārtām derēs citi atkritumi: izlietotie papīra dvieļi, salvetes, neglancēts papīrs, saplucinātas olu papes kastītes un kartons, arī sīkāk sagriezts dabiskās šķiedras audums. Pārtikas atkritumu smaku absorbēšanai var bērt arī telpaugu lapas, putekļu sūcēja saturu, vecos ziedus no vāzēm, sausas koku lapas, skaidas vai kūdru. Daļa pārtikas atkritumu tomēr nederēs kompostēšanai: gaļas un zivju atlikumi, kauli, asakas, sapelējusi maize, bojāti piena produkti un cepšanai izlietotā eļļa.

Tuvojoties dārza sezonai, aprīlī procesa paātrināšanai var iemaisīt nedaudz gatavā komposta, kā arī dārzkopības preču veikalos iegādājamo biokompostētāju. Pēc pieredzes – biokompostētāja darbības rezultātā dažu nedēļu laikā masa kļūst viendabīga un apjoms konteinerā samazinās par trešdaļu vai pat pusi.
Kur likt komposta konteinera saturu, ja nav ne dobes pagalmā? Pirmkārt, uzdāvināt pašu sagatavoto augsnes bagātinātāju radiem vai draugiem, kam ir dārzs. Otr­kārt, piedāvāt kāda tuvējā kopienas dārza veidotājiem vai uzmeklēt entuziastus, kuri veido augstās dobes.

Bokaši metode

Japānā populārā Bokaši kompostēšana Latvijas apstākļos ir samērā dārgs eksperiments, toties piemērots maziem dzīvokļiem un šaurām telpām. Her­mētiski noslēdzamā konteinerā ber kārtās pārtikas atkritumus un speciālās pien­skābās baktērijas. Šajā kompostā der arī gaļas un zivju pārpalikumi. Trauka apakšā ir krāns, lai notecinātu fermentācijas procesā radušos šķidrumu, kas ir diezgan smirdīgs un atšķaidītā veidā lietojams augu laistīšanai. Fermentētā masa vēl nav gatava un augiem par skābu, to ieteicams iemaisīt dārza kompostā procesa pabeigšanai. Aprēķināts, ka četru cilvēku ģimene vienu konteineru var piepildīt aptuveni divās nedēļās.

Augsnei patīk kafijas biezumi

Izlietotie kafijas biezumi ir labs organisko vielu papildinājums augsnē, bagātina ar kāliju, magniju, slāpekli un fosforu, rada labvēlīgu vidi derīgajiem mikroorganismiem un ļoti sekmīgi piesaista augsnes irdinātājas sliekas. Kafijas biezumi ir “zaļā” komposta sastāvdaļa, vēlams to papildināt ar “brūnajām”, piemēram, izlietotajiem papīra filtriem. Kafijas biezumi nepazemina augsnes pH līmeni, parasti tas ir ap 6 – 6,5, kas ir tuvu neitrālam, tātad derēs arī dažiem vāji skābu augsni mīlošajiem istabas augiem. Praktiķi iesaka izmēģināt kafijas biezumus sakņu dārza kaitēkļu – gliemežu un skudru- atbaidīšanai. Svaigi biezumi kopā ar sakapātām apelsīnu mizām pasargās tikko sadīgušos augus no kaķu postījumiem.

Noderīgās “eksotiskās” mizas

Banānu mizas ir uzreiz kompostējamas kopā ar citiem pārtikas atkritumiem, taču pirms tam var likt “pastrādāt”. Mizas sīki sagriež, aplej ar ūdeni un diennakti nostādina. Iegūto šķidrumu atšķaida aptuveni proporcijā 1:5 un laista istabas augus. Tas ir iedarbīgs mēslošanas līdzeklis, spēcinošas zāles izstīdzējušiem un novārgušiem augiem, kā arī tiem, kuri lāgā negrib ziedēt. Banānu mizas var apliet vairākkārt, uzlējumus būs derīgs.

Arī citrusu mizas ir reabilitētas kā derīgs kompostēšanas materiāls. Tās sadalās lēni, tāpēc ieteicams iepriekš sīkāk sakapāt.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi