Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Bez aizdedzināšanas šķidruma

Jānis Gabrāns
12:26
02.08.2017
196
Grila Starteris 1

Vasara nav iedomājama bez grila, jo uz oglēm cepta gaļa vai dārzeņi garšo pavisam citādāk nekā cepti uz pannas. Jau smarža vien rosināt rosina apetīti. Arī darbošanās pie grila ir lielisks piedzīvojums, es pat teiktu, sava veida meditācija. Katram droši vien ir savi grilēšanas ieradumi, katrs iecienījis savu grila veidu – apaļo vai mangālu. Otrajā gadījumā var pat iztikt bez pirktām oglēm, ja pie rokas ir alkšņa malka, ko dedzināt, veidojot ogles. Ja mangāls pietiekami garš, vienā galā var dedzināt malku, ogles raušot uz otru, tā var reizē arī grilēt. Daži gan norāda, ka grils bez vāka nevar dot labu rezultātu, uzliekot vāku, gaļa kļūst sulīgāka. Taisnība jau ir katram, lai gan arī grilējot ir vērts pamēģināt ko jaunu, kaut citu paņēmienu ogļu aizdedzināšanai, jo aizdedzināšanas šķidrums nav vienīgā iespēja. Ir pieejamas aizdedzināšanas briketes, Cēsu uzņēmums “Laureta Candles” piedāvā dabīgos rapšu vaska iekurus, var vispirms aizdedzināt dažas alkšņa pagales, tad virsū bērt rūpnieciski gatavotās ogles. Taču veikalos ir vēl kāds ļoti labs piederums, kas redzams fotogrāfijā un tiek saukts par grila starteri. Pēc skata atgādina lielu kausu, ir gatavots no metāla un ļauj ātri iegūt sarkanas, kvēlojošas ogles.

Lietot to ir vienkārši. Kausā ieber kokogles, apakšējā daļā aizdedzina papīru, kas iekvēlina ogles, un ne pārāk ilgā laikā kausā esošās ogles kļūst sarkanas. Lai efekts būtu labāks, ieteicams starteri nelikt uz zemes, bet uz restēm, kas novietotas uz grila.

Jāņem gan vērā, ka kausā nevar iebērt tik daudz ogļu, lai pietiktu visam grilēšanas ciklam, bet tāpēc jau nosaukums – starteris. Kad ogles sarkanas, tās ieberam grilā, virsū uzber nepieciešamo ogļu daudzumu, un pēc kāda brīža apakšējās iekvēlinās arī šīs ogles.

Kāds iebildīs, sakot, ka liela ņemšanās, ar šķidrumu vieglāk. Jāsaka tā – kamēr nepamēģināsi, nezināsi. Lietojot starteri, atkrīt darbošanās ar aizdedzināšanas šķidrumu, kas dažkārt gadās gandrīz vai ugunsdrošs, un jāpielieto dažādas viltības, lai ogles pienācīgi aizdedzinātu.

Otrkārt, ar starteri nav jādomā par grilētās pārtikas piegaršu, ko var atstāt aizdedzināšanas šķidrums, īpaši, ja to lieto tik daudz, lai viss labi degtu. Un teikšu, ka ar starteri process tomēr vienkāršāks, prasa mazāk uzmanības aizdedzināšanai. Katrā ziņā esmu šo ierīci novērtējis par noderīgu, un tagad nav jāsatraucas, vai mājā ir aizdedzināšanas šķidrums un kāds šoreiz būs trāpījies.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
118

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
54

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1013
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
506
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi