Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Ātri un ērti, bet ne pārāk ieteicami

Jānis Gabrāns
11:01
25.01.2017
35

Svarīga loma ēdiena gatavošanā ir garšvielām. Vieniem virtuvē tām atvēlēti veseli plaukti, cits iztiek ar vienu – universālo garšvielu. Tās veikalos pieejamas plašā klāstā, taču, ja cilvēkiem paprasa nosaukt kādu, pārsvarā izskan divas – “Vegeta” vai “Anniņa”. Jāteic, ka uztura speciālisti par universālajām garšvielām neizsakās pārāk labi, taču pavāre Vineta Žamoidika, kura piekrita būt par šīs rubrikas konsultanti, norāda, ka visu nevar mērīt ar vienu mērauklu: “Universālās garšvielas ir ērtākais risinājums, kas nesarežģī dzīvi. Protams, ja gribas pagatavot ēdienu ar izteiktu, piemēram, timiāna garšu vai kadiķogu aromātu, universālās garšviela nederēs. Tad jāstrādā ar garšvielām, ar kurām ieplānots dominēt ēdienā. Taču, ja vajag piedot vienkāršu garšu, universālās garšvielas, manuprāt, ir labs un ērts risinājums.

Kā mīnuss jāmin liels sāls procents dažās universālajās garšvielās. Dažkārt mēdz pat teikt, ka tā ir dārga sāls, taču ir atšķirības. Ir universālo garšvielu maisījumi, kuros nav sāls, taču pretī ir arī garšvielas, kurās ir ne tikai daudz sāls, bet arī citas vielas, kas nav tās labākās. Dažkārt šīs garšvielas cilvēkiem pat rada tādu kā atkarību, ka viņi ber klāt visur, vajag vai nevajag.”

Universālā garšviela domāta ātriem, steidzīgiem cilvēkiem, tiem, kuri pārāk neiedziļinās savā ēdienkartē. Tā lieti noderēs, dodoties pārgājienā, ceļojumā, kur neņemsi līdzi garšvielu saišķus un paciņas.

Jāievēro kāds nosacījums, proti, veikalā, pirms likšanas iepirkuma grozā, vajadzētu atvēlēt neilgu laiku un iepazīties ar sastāvu, lai izvēlētos piemērotāko, iespējams, bez sāls, garšas pastiprinātājiem un citām ne pārāk vēlamām piedevām. Jo piedāvājums plašs, maisījumos ir dažādi kaltēti dārzeņi: ķiploks, burkāns, selerija.

“Jāsaprot arī tas, ka, bagātīgi lietojot kādu universālo garšvielu, visi ēdieni arī garšos vienādi. Uzkaisīsi vienu un to pašu uz zivs un gaļas, abi produkti rezultātā garšos samērā līdzīgi. Iespējams, garšviela nomāks paša produkta dabīgo garšu. Ja gribas, lai ēdiens garšotu īpašāk, jāizvēlas konkrēta garšviela, ar ko paredzēts garšu bagātināt, darīt niansētāku,” saka V. Žamoidika.

Mums jāmācās novērtēt produkta garšu, nevis nomākt to ar garšvielām. Cilvēki dažādi, kāds priecājas par īsto gaļas garšu, cits saka, ka ēdiens ne pēc kā negaršo, ja nav pamatīgi klāt pipari un sāls. Ir taču ēdināšanas iestādēs redzēts, ka ēdājs, apsēžoties pie galda, pat nepagaršo ēdienu, bet uzreiz pieber sāli, piparus, tikai tad ķeras pie mielasta.

Vēl daži vārdi par kādu arī ikdienā bieži lietojamu “garšvielu” – buljona kubiņiem, kas arī tagad pieejami plašā spektrā – gaļas, dārzeņu, sēņu. Uztura speciālisti ir kategoriski pret tiem, jo tajos pilns ar garšas pastiprinātājiem un daudz ko citu, kas mūsu organismam nav nepieciešams.

Arī V. Žamoidika ikdienā tos neiesaka lietot, tas var kalpot tikai kā glābšanas līdzeklis kādā SOS gadījumā: “Saprotu, lai pagatavotu buljonu, nepieciešams zināms laiks, bet mums tā vienmēr pietrūkst. Ja cilvēks plāno savu ēdienkarti un zina, ka tuvākajās dienās vārīs zupu, var iepriekšējā vakarā pagatavot buljonu, atdzesēt, ielikt ledusskapī un lietot, kad vajadzēs. Taču mums tas ritms tik steidzīgs, ka par vakariņām domājam, tikai nonākot veikalā, un tad dažkārt nopērkam zilus brīnumus.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
332

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
71

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
56

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
78

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
26
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
24
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]