Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Ābols ir nedaudz nenovērtēts

Liene Lote Grizāne
12:27
15.10.2015
69
Img 2342 1

Šogad ābeles ir pilnas augļu, bieži nākas dzirdēt, ka ābolus nav, kur likt, un tie sapūst zemē. Laikraksts “Druva” kopā ar pavāri Vinetu Cipi no kafejnīcas “Cēsu dome” nolēma piedāvāt dažas receptes, kā izmantot ābolus. Pavāre bilst, ka ābols ir īstens mūsu dārza auglis un vienmēr kārtīgam latvietim pie mājas augušas dažādu šķirņu ābeles.

V. Cipe atzīst, ka ābols ir ideāli piemērots, lai ar to vienkārši našķotos, turklāt neuztraucoties par pieņemšanos svarā. Izrādās, ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Der atcerēties, lai uzņemtu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, jāēd āboli ar visu mizu. Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs.

“Rudens ir ābolu novākšanas laiks, kad augļi glīti un uzmanīgi tiek salikti kastēs. Man pagrabā glabājas dārzeņi, šādos pagrabos ābolus uzglabāt ir ļoti grūti. Tas tādēļ, ka ābols uzsūc dažādas smaržas un tad pamazām pazaudē labo smaržu un garšu. Vislabāk ābolus uzglabāt atsevišķā pagrabā,” stāsta V. Cipe un teic, ka viņa cenšas ābolu kastes uzglabāt mājas vēsajā gaitenī. Protams, tā gan neizdodas tos saglabāt visu ziemu, bet kādu laiku mājinieki var mieloties ar pašu dārza āboliem.

Pavāre norāda, ka ābolus ziemai saglabāt var dažādi. Piemēram, tos kaltējot. “Tas ir visgaršīgākais našķis ziemā. Turklāt šādu našķi var sagatavot, visai ģimenei darbojoties kopā. Ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un izkārto uz kāda trauka, kurā ieklāts cepampapīrs. Sagrieztos ābolus liek žāvēt vai nu uz silta mūrīša, vai uz izkurinātas, jau padzisušas krāsns. Tā āboli var izžūt četrās piecās dienās. Protams, ir nopērkami arī eklektriskie žāvētāji, bet man tie nepatīk. Ļoti lieliski ābolus var izžāvēt ar mūsu mammu vai vecmāmiņu metodēm,” norāda pavāre.

Vēl Vineta norāda, ka no āboliem noteikti vajag spiest sulu.

“Ja mājās to nevar izdarīt, tad iespējams ābolus aizvest uz kādu saimniecību, kur sulu spiež. Katrā pagastā jau tāda vieta ir. Mēs vedam ābolus uz kādu saimniecību Kārļos, tur izspiež sulu, tā ir fantastiska. Pēc tam atliek vien mājās sulu saliet trīslitru burkās un nokarsēt. Metāla vāki virsū, un burkas pagrabā glabājas pat četrus piecus gadus,” saka Vineta. Viņa atklāj, ka ir iemācījusies gatavot arī ābolu vīnu, apmeklējusi īpašus vīndaru kursus. Viņa teic, ka šo vīnu arī var mēģināt pagatavot katrs, nekas jau daudz nav vajadzīgs – ābolu sula, vīna raugs un cukurs. “Protams, jāiegādājas trauks. Pirmās zināšanas var smelties internetā, kur recepšu netrūkst. Katram jau rodas sava pieredze, es, piemēram, ābolu sulu vispirms nedaudz atšķaidu ar ūdeni, tad sanāk labāks vīns,” smaidot saka pavāre, piebilstot, ka atklājusi arī labās ābolu etiķa īpašības. “Ar ābolu etiķi var parīvēt kājas. Tas atvieglo smaguma sajūtu kājās un palīdz tiem, kuriem ir problēmas ar vēnām. To man pastāstīja paziņa,” bilst Vineta.
Runājot par āboliem, pavāre norāda, ka šis auglis ir ļoti daudzveidīgi izmantojams virtuvē, bet latvieši īsti nav novērtējuši ābolu.

“Ābolu virtuvē var izmantot ļoti daudzveidīgi, bet cilvēki to īsti nepieņem. Es bieži gatavoju biešu salātus ar āboliem. Vienkārši sarīvēti un samaisīti. Bet cilvēki bieži vien nogroza galvu un saka, ka tad gan tos salātus nevēlas. Drīzāk viņi vēlas, ka bietes ir kopā ar ķiploku vai ķimenēm. Bet ābols ir ļoti labs, tas ēdienam dod sulīgumu. Tas ir dabīgs produkts. Kāpēc, piemēram, likt citronskābi, ja skābuma iegūšanai var izmantot skābo šķirņu ābolus. Un ābols jau ir lielisks dažādos salātos. Ļoti garšīgi salāti ir selerijas kāti kopā ar āboliem. Vai āboli ar burkāniem vai ar kāļiem. Tiesa gan, grūtāk šādus salātus pagatavot ir publiskās ēdināšanas vietās, jo ābols kļūst melns. Kā zinām, cilvēks ēd ar acīm, tādēļ jādomā, kā ābolu pasniegt,” norāda pavāre.
“Taču āboli lieliski garšo kopā ar gaļas ēdieniem – vistas, cūkas vai pat truša gaļu. Šodien pagatavosim dažas receptes, kur parādīsim, ka ābols ir lielisks ne tikai saldajā ēdienā vai salātos, bet arī kopā ar gaļu,” saka V. Cipe.

Trusis ābolu mērcē

Nepieciešams:
½ truša (var aizstāt ar vistu);
2 kūpināta bekona šķēles;
glāze ābolu sulas, labāk mājās spiestās;
glāze gaļas buljona (var gatavot no kubiciņa);
3 tomāti;
1 sarkanā paprika;
1 dzeltenā paprika;
2 selerijas kāti;
100 grami olīvu;
4 ķiploku daiviņas;
4 lieli sīpoli;
eļļa;
2 lauru lapas, naža gals malta koriandra, sāls, pipari, cukurs, nedaudz pētersīļu.

Trusi (vai vistu) sadala gabalos, ierīvē ar sāli, pipariem un cukuru. Ķiplokus, sīpolus sagriež četrās daļās. Bekonu sagriež gabalos. Sakarsē eļļu, uz ātras uguns apcep trusi un pārliek katliņā. Pannā kopā ar sīpoliem un ķiplokiem apcep bekona šķēles un liek katliņā pie truša gaļas. Visu pārlej ar ābolu sulu un sagatavoto buljonu. Uz nelielas uguns lēni sautē.

Kad trusis jau pasautējies, pievieno dārzeņus: gabaliņos sagrieztus seleriju kātus, šķēlēs sagrieztu papriku un blanšētus, daiviņās sagrieztus tomātus. Visu kopā sautē vēl 20 minūtes, un tad ēdiens gatavs pasniegšanai.

Cūkgaļas fileja ar karamelizētiem āboliem

Nepieciešams:
cūkgaļas fileja;
āboli;
saldais krējums;
sāls, cukurs (vai medus), pipari, sojas mērce, graudu sinepes.

Cūkgaļas filejas šķēles iemarinē ar sāli, pipariem un sojas mērci. Cep uz grila vai karstas pannas.
Tad gatavo karamelizētus ābolus: pannā izkausē sviestu un pieber nedaudz cukuru vai pieliek medu. Kad sviests ar cukuru pannā izkausēts, liek ābolu ripiņas un tās no abām pusēm apcep. Tad šīs ābolu ripiņas liek virsū katrai apceptajai filejas šķēlei.

Gatavo mērci: nelielā katliņā ielej saldo krējumu, pievieno graudu sinepes, nedaudz cukura, piparus, sāli un visu nedaudz uzvāra. Šādu mērcīti pārlej pāri gaļai ar karamelizētajiem āboliem.

Bērnības ābolu saldais

Nepieciešams:
kaltēti āboli;
saldais krējums;
cukurs.

Kaltētos ābolus ieliek bļodiņā un pārlej ar ūdeni, lai tie nedaudz atdzeras. Kad kļuvuši mīksti, ābolus izņem, nosusina un ar nazīti sagriež nelielos gabaliņos. Sakuļ putukrējumu un tajā iecilā sagrieztos ābolu gabaliņus. Šis ir vienkāršs, bet ļoti garšīgs saldais. Var pasniegt arī ar ķīseli.
Paldies par sarūpēto pārtikas grozu un kopīgo darbošanos virtuvē pavārei Vinetai Cipei un kafejnīcai “Cēsu dome”! Bērzaines 5; tālr. 29238208.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
19

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
315

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
46
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi