Šogad ābeles ir pilnas augļu, bieži nākas dzirdēt, ka ābolus nav, kur likt, un tie sapūst zemē. Laikraksts “Druva” kopā ar pavāri Vinetu Cipi no kafejnīcas “Cēsu dome” nolēma piedāvāt dažas receptes, kā izmantot ābolus. Pavāre bilst, ka ābols ir īstens mūsu dārza auglis un vienmēr kārtīgam latvietim pie mājas augušas dažādu šķirņu ābeles.
V. Cipe atzīst, ka ābols ir ideāli piemērots, lai ar to vienkārši našķotos, turklāt neuztraucoties par pieņemšanos svarā. Izrādās, ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Der atcerēties, lai uzņemtu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, jāēd āboli ar visu mizu. Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs.
“Rudens ir ābolu novākšanas laiks, kad augļi glīti un uzmanīgi tiek salikti kastēs. Man pagrabā glabājas dārzeņi, šādos pagrabos ābolus uzglabāt ir ļoti grūti. Tas tādēļ, ka ābols uzsūc dažādas smaržas un tad pamazām pazaudē labo smaržu un garšu. Vislabāk ābolus uzglabāt atsevišķā pagrabā,” stāsta V. Cipe un teic, ka viņa cenšas ābolu kastes uzglabāt mājas vēsajā gaitenī. Protams, tā gan neizdodas tos saglabāt visu ziemu, bet kādu laiku mājinieki var mieloties ar pašu dārza āboliem.
Pavāre norāda, ka ābolus ziemai saglabāt var dažādi. Piemēram, tos kaltējot. “Tas ir visgaršīgākais našķis ziemā. Turklāt šādu našķi var sagatavot, visai ģimenei darbojoties kopā. Ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un izkārto uz kāda trauka, kurā ieklāts cepampapīrs. Sagrieztos ābolus liek žāvēt vai nu uz silta mūrīša, vai uz izkurinātas, jau padzisušas krāsns. Tā āboli var izžūt četrās piecās dienās. Protams, ir nopērkami arī eklektriskie žāvētāji, bet man tie nepatīk. Ļoti lieliski ābolus var izžāvēt ar mūsu mammu vai vecmāmiņu metodēm,” norāda pavāre.
Vēl Vineta norāda, ka no āboliem noteikti vajag spiest sulu.
“Ja mājās to nevar izdarīt, tad iespējams ābolus aizvest uz kādu saimniecību, kur sulu spiež. Katrā pagastā jau tāda vieta ir. Mēs vedam ābolus uz kādu saimniecību Kārļos, tur izspiež sulu, tā ir fantastiska. Pēc tam atliek vien mājās sulu saliet trīslitru burkās un nokarsēt. Metāla vāki virsū, un burkas pagrabā glabājas pat četrus piecus gadus,” saka Vineta. Viņa atklāj, ka ir iemācījusies gatavot arī ābolu vīnu, apmeklējusi īpašus vīndaru kursus. Viņa teic, ka šo vīnu arī var mēģināt pagatavot katrs, nekas jau daudz nav vajadzīgs – ābolu sula, vīna raugs un cukurs. “Protams, jāiegādājas trauks. Pirmās zināšanas var smelties internetā, kur recepšu netrūkst. Katram jau rodas sava pieredze, es, piemēram, ābolu sulu vispirms nedaudz atšķaidu ar ūdeni, tad sanāk labāks vīns,” smaidot saka pavāre, piebilstot, ka atklājusi arī labās ābolu etiķa īpašības. “Ar ābolu etiķi var parīvēt kājas. Tas atvieglo smaguma sajūtu kājās un palīdz tiem, kuriem ir problēmas ar vēnām. To man pastāstīja paziņa,” bilst Vineta.
Runājot par āboliem, pavāre norāda, ka šis auglis ir ļoti daudzveidīgi izmantojams virtuvē, bet latvieši īsti nav novērtējuši ābolu.
“Ābolu virtuvē var izmantot ļoti daudzveidīgi, bet cilvēki to īsti nepieņem. Es bieži gatavoju biešu salātus ar āboliem. Vienkārši sarīvēti un samaisīti. Bet cilvēki bieži vien nogroza galvu un saka, ka tad gan tos salātus nevēlas. Drīzāk viņi vēlas, ka bietes ir kopā ar ķiploku vai ķimenēm. Bet ābols ir ļoti labs, tas ēdienam dod sulīgumu. Tas ir dabīgs produkts. Kāpēc, piemēram, likt citronskābi, ja skābuma iegūšanai var izmantot skābo šķirņu ābolus. Un ābols jau ir lielisks dažādos salātos. Ļoti garšīgi salāti ir selerijas kāti kopā ar āboliem. Vai āboli ar burkāniem vai ar kāļiem. Tiesa gan, grūtāk šādus salātus pagatavot ir publiskās ēdināšanas vietās, jo ābols kļūst melns. Kā zinām, cilvēks ēd ar acīm, tādēļ jādomā, kā ābolu pasniegt,” norāda pavāre.
“Taču āboli lieliski garšo kopā ar gaļas ēdieniem – vistas, cūkas vai pat truša gaļu. Šodien pagatavosim dažas receptes, kur parādīsim, ka ābols ir lielisks ne tikai saldajā ēdienā vai salātos, bet arī kopā ar gaļu,” saka V. Cipe.
Trusis ābolu mērcē
Nepieciešams:
½ truša (var aizstāt ar vistu);
2 kūpināta bekona šķēles;
glāze ābolu sulas, labāk mājās spiestās;
glāze gaļas buljona (var gatavot no kubiciņa);
3 tomāti;
1 sarkanā paprika;
1 dzeltenā paprika;
2 selerijas kāti;
100 grami olīvu;
4 ķiploku daiviņas;
4 lieli sīpoli;
eļļa;
2 lauru lapas, naža gals malta koriandra, sāls, pipari, cukurs, nedaudz pētersīļu.
Trusi (vai vistu) sadala gabalos, ierīvē ar sāli, pipariem un cukuru. Ķiplokus, sīpolus sagriež četrās daļās. Bekonu sagriež gabalos. Sakarsē eļļu, uz ātras uguns apcep trusi un pārliek katliņā. Pannā kopā ar sīpoliem un ķiplokiem apcep bekona šķēles un liek katliņā pie truša gaļas. Visu pārlej ar ābolu sulu un sagatavoto buljonu. Uz nelielas uguns lēni sautē.
Kad trusis jau pasautējies, pievieno dārzeņus: gabaliņos sagrieztus seleriju kātus, šķēlēs sagrieztu papriku un blanšētus, daiviņās sagrieztus tomātus. Visu kopā sautē vēl 20 minūtes, un tad ēdiens gatavs pasniegšanai.
Cūkgaļas fileja ar karamelizētiem āboliem
Nepieciešams:
cūkgaļas fileja;
āboli;
saldais krējums;
sāls, cukurs (vai medus), pipari, sojas mērce, graudu sinepes.
Cūkgaļas filejas šķēles iemarinē ar sāli, pipariem un sojas mērci. Cep uz grila vai karstas pannas.
Tad gatavo karamelizētus ābolus: pannā izkausē sviestu un pieber nedaudz cukuru vai pieliek medu. Kad sviests ar cukuru pannā izkausēts, liek ābolu ripiņas un tās no abām pusēm apcep. Tad šīs ābolu ripiņas liek virsū katrai apceptajai filejas šķēlei.
Gatavo mērci: nelielā katliņā ielej saldo krējumu, pievieno graudu sinepes, nedaudz cukura, piparus, sāli un visu nedaudz uzvāra. Šādu mērcīti pārlej pāri gaļai ar karamelizētajiem āboliem.
Bērnības ābolu saldais
Nepieciešams:
kaltēti āboli;
saldais krējums;
cukurs.
Kaltētos ābolus ieliek bļodiņā un pārlej ar ūdeni, lai tie nedaudz atdzeras. Kad kļuvuši mīksti, ābolus izņem, nosusina un ar nazīti sagriež nelielos gabaliņos. Sakuļ putukrējumu un tajā iecilā sagrieztos ābolu gabaliņus. Šis ir vienkāršs, bet ļoti garšīgs saldais. Var pasniegt arī ar ķīseli.
Paldies par sarūpēto pārtikas grozu un kopīgo darbošanos virtuvē pavārei Vinetai Cipei un kafejnīcai “Cēsu dome”! Bērzaines 5; tālr. 29238208.
Komentāri