Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Ābols ir nedaudz nenovērtēts

Liene Lote Grizāne
12:27
15.10.2015
172
Img 2342 1

Šogad ābeles ir pilnas augļu, bieži nākas dzirdēt, ka ābolus nav, kur likt, un tie sapūst zemē. Laikraksts “Druva” kopā ar pavāri Vinetu Cipi no kafejnīcas “Cēsu dome” nolēma piedāvāt dažas receptes, kā izmantot ābolus. Pavāre bilst, ka ābols ir īstens mūsu dārza auglis un vienmēr kārtīgam latvietim pie mājas augušas dažādu šķirņu ābeles.

V. Cipe atzīst, ka ābols ir ideāli piemērots, lai ar to vienkārši našķotos, turklāt neuztraucoties par pieņemšanos svarā. Izrādās, ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Der atcerēties, lai uzņemtu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, jāēd āboli ar visu mizu. Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs.

“Rudens ir ābolu novākšanas laiks, kad augļi glīti un uzmanīgi tiek salikti kastēs. Man pagrabā glabājas dārzeņi, šādos pagrabos ābolus uzglabāt ir ļoti grūti. Tas tādēļ, ka ābols uzsūc dažādas smaržas un tad pamazām pazaudē labo smaržu un garšu. Vislabāk ābolus uzglabāt atsevišķā pagrabā,” stāsta V. Cipe un teic, ka viņa cenšas ābolu kastes uzglabāt mājas vēsajā gaitenī. Protams, tā gan neizdodas tos saglabāt visu ziemu, bet kādu laiku mājinieki var mieloties ar pašu dārza āboliem.

Pavāre norāda, ka ābolus ziemai saglabāt var dažādi. Piemēram, tos kaltējot. “Tas ir visgaršīgākais našķis ziemā. Turklāt šādu našķi var sagatavot, visai ģimenei darbojoties kopā. Ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un izkārto uz kāda trauka, kurā ieklāts cepampapīrs. Sagrieztos ābolus liek žāvēt vai nu uz silta mūrīša, vai uz izkurinātas, jau padzisušas krāsns. Tā āboli var izžūt četrās piecās dienās. Protams, ir nopērkami arī eklektriskie žāvētāji, bet man tie nepatīk. Ļoti lieliski ābolus var izžāvēt ar mūsu mammu vai vecmāmiņu metodēm,” norāda pavāre.

Vēl Vineta norāda, ka no āboliem noteikti vajag spiest sulu.

“Ja mājās to nevar izdarīt, tad iespējams ābolus aizvest uz kādu saimniecību, kur sulu spiež. Katrā pagastā jau tāda vieta ir. Mēs vedam ābolus uz kādu saimniecību Kārļos, tur izspiež sulu, tā ir fantastiska. Pēc tam atliek vien mājās sulu saliet trīslitru burkās un nokarsēt. Metāla vāki virsū, un burkas pagrabā glabājas pat četrus piecus gadus,” saka Vineta. Viņa atklāj, ka ir iemācījusies gatavot arī ābolu vīnu, apmeklējusi īpašus vīndaru kursus. Viņa teic, ka šo vīnu arī var mēģināt pagatavot katrs, nekas jau daudz nav vajadzīgs – ābolu sula, vīna raugs un cukurs. “Protams, jāiegādājas trauks. Pirmās zināšanas var smelties internetā, kur recepšu netrūkst. Katram jau rodas sava pieredze, es, piemēram, ābolu sulu vispirms nedaudz atšķaidu ar ūdeni, tad sanāk labāks vīns,” smaidot saka pavāre, piebilstot, ka atklājusi arī labās ābolu etiķa īpašības. “Ar ābolu etiķi var parīvēt kājas. Tas atvieglo smaguma sajūtu kājās un palīdz tiem, kuriem ir problēmas ar vēnām. To man pastāstīja paziņa,” bilst Vineta.
Runājot par āboliem, pavāre norāda, ka šis auglis ir ļoti daudzveidīgi izmantojams virtuvē, bet latvieši īsti nav novērtējuši ābolu.

“Ābolu virtuvē var izmantot ļoti daudzveidīgi, bet cilvēki to īsti nepieņem. Es bieži gatavoju biešu salātus ar āboliem. Vienkārši sarīvēti un samaisīti. Bet cilvēki bieži vien nogroza galvu un saka, ka tad gan tos salātus nevēlas. Drīzāk viņi vēlas, ka bietes ir kopā ar ķiploku vai ķimenēm. Bet ābols ir ļoti labs, tas ēdienam dod sulīgumu. Tas ir dabīgs produkts. Kāpēc, piemēram, likt citronskābi, ja skābuma iegūšanai var izmantot skābo šķirņu ābolus. Un ābols jau ir lielisks dažādos salātos. Ļoti garšīgi salāti ir selerijas kāti kopā ar āboliem. Vai āboli ar burkāniem vai ar kāļiem. Tiesa gan, grūtāk šādus salātus pagatavot ir publiskās ēdināšanas vietās, jo ābols kļūst melns. Kā zinām, cilvēks ēd ar acīm, tādēļ jādomā, kā ābolu pasniegt,” norāda pavāre.
“Taču āboli lieliski garšo kopā ar gaļas ēdieniem – vistas, cūkas vai pat truša gaļu. Šodien pagatavosim dažas receptes, kur parādīsim, ka ābols ir lielisks ne tikai saldajā ēdienā vai salātos, bet arī kopā ar gaļu,” saka V. Cipe.

Trusis ābolu mērcē

Nepieciešams:
½ truša (var aizstāt ar vistu);
2 kūpināta bekona šķēles;
glāze ābolu sulas, labāk mājās spiestās;
glāze gaļas buljona (var gatavot no kubiciņa);
3 tomāti;
1 sarkanā paprika;
1 dzeltenā paprika;
2 selerijas kāti;
100 grami olīvu;
4 ķiploku daiviņas;
4 lieli sīpoli;
eļļa;
2 lauru lapas, naža gals malta koriandra, sāls, pipari, cukurs, nedaudz pētersīļu.

Trusi (vai vistu) sadala gabalos, ierīvē ar sāli, pipariem un cukuru. Ķiplokus, sīpolus sagriež četrās daļās. Bekonu sagriež gabalos. Sakarsē eļļu, uz ātras uguns apcep trusi un pārliek katliņā. Pannā kopā ar sīpoliem un ķiplokiem apcep bekona šķēles un liek katliņā pie truša gaļas. Visu pārlej ar ābolu sulu un sagatavoto buljonu. Uz nelielas uguns lēni sautē.

Kad trusis jau pasautējies, pievieno dārzeņus: gabaliņos sagrieztus seleriju kātus, šķēlēs sagrieztu papriku un blanšētus, daiviņās sagrieztus tomātus. Visu kopā sautē vēl 20 minūtes, un tad ēdiens gatavs pasniegšanai.

Cūkgaļas fileja ar karamelizētiem āboliem

Nepieciešams:
cūkgaļas fileja;
āboli;
saldais krējums;
sāls, cukurs (vai medus), pipari, sojas mērce, graudu sinepes.

Cūkgaļas filejas šķēles iemarinē ar sāli, pipariem un sojas mērci. Cep uz grila vai karstas pannas.
Tad gatavo karamelizētus ābolus: pannā izkausē sviestu un pieber nedaudz cukuru vai pieliek medu. Kad sviests ar cukuru pannā izkausēts, liek ābolu ripiņas un tās no abām pusēm apcep. Tad šīs ābolu ripiņas liek virsū katrai apceptajai filejas šķēlei.

Gatavo mērci: nelielā katliņā ielej saldo krējumu, pievieno graudu sinepes, nedaudz cukura, piparus, sāli un visu nedaudz uzvāra. Šādu mērcīti pārlej pāri gaļai ar karamelizētajiem āboliem.

Bērnības ābolu saldais

Nepieciešams:
kaltēti āboli;
saldais krējums;
cukurs.

Kaltētos ābolus ieliek bļodiņā un pārlej ar ūdeni, lai tie nedaudz atdzeras. Kad kļuvuši mīksti, ābolus izņem, nosusina un ar nazīti sagriež nelielos gabaliņos. Sakuļ putukrējumu un tajā iecilā sagrieztos ābolu gabaliņus. Šis ir vienkāršs, bet ļoti garšīgs saldais. Var pasniegt arī ar ķīseli.
Paldies par sarūpēto pārtikas grozu un kopīgo darbošanos virtuvē pavārei Vinetai Cipei un kafejnīcai “Cēsu dome”! Bērzaines 5; tālr. 29238208.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
16

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1040
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
59

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi