Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Atver ledusskapi un radošo darbnīcu

Sarmīte Feldmane
12:06
29.01.2021
17

Mājsēde, attālināts darbs piespiež mainīt pierasto dienas režīmu. Reizē arī vairāk laika pavadīt virtuvē. Ēst gatavošana ir gan apgrūtinājums, gan radoša nodarbe. Ja tā ir pienākums, kad kārtējo reizi jāmizo kartupeļi, saprotams, prieka maz. Ja atver ledusskapi, ieskatās pieliekamajā, apsver, ko no visa kārojas, tad saliek uz galda un domā, kurš produkts ar kuru šoreiz varētu draudzēties, tā noteikti ir radošā darbnīca.

Internetā ēdienu recepšu pārbagātība. Ja nav žēl sagādāto produktu, var mēģināt vēl un vēl. Tāpat kā dažādus knifus – smieklīgus un praktiskus. Piemēram rīvēt, nevis ievietojot četrkantaino rīvi kādā traukā un turot taisni, bet gan nolikt uz galda guļus, rīvējot, piemēram, siers, burkāni, krāsies rīvē, atliks vien izbērt. Burciņas viegli varot atskrūvēt, ja rokās uzvelk gumijas cimdus. Savukārt kartupeļus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Padomu nudien netrūkst. Tāpat kā to izmēģinātāju.
Tā jau kļuvusi par modes lietu – kaut ko pagatavot, skaisti uzlikt uz šķīvja, nofotografēt un internetā parādīt citiem. Protams, pretī cerot saņemt gūzmu apbrīnas apliecinājumu. Pašnovērtējumam tas svarīgi. Un reizē arī padalīšanās ar recepti. Ja skaisti, tad jau arī gardi.

Brīžam šķiet, ka pirms gadiem neko citu no gaļas pagatavot nemācēja kā vien kotletes, karbonādi un gulašu. Bet izcept kārtīgu torti uzdrošinājās tikai gruntīgas saimnieces. Tagad vienkārši vairāk laika un garšvielu iespēju radošumam. Arī vienkāršo ēdienu nosaukumi kļuvuši smalkāki. Pamatu pamats jau nemainās, sīkumi gan. Ēdienu gatavošana mājās iekaro sociālos medijus. Acis piesaista krāsainās bildes, un gribas pamēģināt. Vai ļauties un atvērt savu radošo darb­nīcu? Vai ir atbilde?

Kā noskaidrots pētījumā, pandēmijas ietekmē 41% Latvijas iedzīvotāju ir mainījuši ierastos ēšanas paradumus. 30% aptaujāto izvēlas ēst mājās gatavotu ēdienu, un 12% ēdienkartē iekļauj veselīgākus pārtikas produktus. Savukārt 6% sākuši ēst vairāk nekā pirms pandēmijas, un 5% uzturā vairāk lieto dažādus našķus. Savukārt cita aptauja, kas veikta pērn pavasarī, atklāj, ka 54% ģimeņu, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam, ikdienā gatavo mājās. Tāpat ikdienā gatavo vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju vecumā no 50 gadiem. Kopumā 49% aptaujāto gatavo vismaz reizi dienā, bet tādu, kuri gatavo tikai reizi mēnesī vai retāk, ir tikai 3%. To, ka aizvien vairāk ģimeņu maltītes gatavo mājās, liecina arī pieprasījums pēc svaigas gaļas, dārzeņiem.

Taču, kā apgalvo sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, arī tiem netrūkst pasūtījumu gan līdzņemšanai, gan piegādei mājās. Viss atkarīgs no piedāvājuma.
Ko varētu pagatavot vakariņās? Varbūt piena klimpu zupu? Kādu laiku nav ēsta. Un ja klāt sviestiņš un vēl var piekost gabaliņu siļķes… Tikai nosaukums šim ēdienam būtu tāds smalks jāizdomā. Tad apetīte būs vēl labāka.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tas vēl nav noskaidrots

19:59
04.12.2025
20

Līdz ar filmas “Tīklā. TTT leģendas dzimšana”, kam veltītas tikai pozitīvas atsauksmes, sabiedrība pievērsusi lielāku uzmanību Latvijas basketbola vēsturei un tās veidotājiem. Tā pēdējās nedēļās interneta portālos un preses izdevumos bieži lasāmas intervijas ar vienu no Latvijas basketbola leģendām Skaidrīti Smildziņu-Budovsku. Viņa ir viena no pirmās TTT komandas meitenēm, kas vēl ir mūsu vidū. 82 […]

Vai mākslīgais intelekts nogalinās medijus?

19:58
03.12.2025
23
1

Kad radās un plašu popularitāti iemantoja televizori un dažādas televīzijas pārraides, ātrs gals tika paredzēts radio, jo kāda gan jēga kaut ko tikai klausīties, ja var reizē arī skatīties. Tomēr radio dzīvo vēl šodien un nebūt nešķiet, ka būtu uz miršanu. Kad parādījās datortehnoloģijas un vēl jo vairāk plašās interneta iespējas, ātru galu paredzēja abiem […]

Ar iepirkumu sarakstiņu rokās

09:50
02.12.2025
31

“Lai palīdzētu iepirkties lētāk, decembrī Centrālā statistikas pārvalde sāks ievākt lielveikalu ķēdēs pārdoto pamata pārtikas produktu cenas. Kur tās varēs atrast,” vēsta žurnāls “Ir” publikācijā “Kur lētāki brokoļi”.Rakstā paskaidrots: “Iepērkoties pārdomāti, nevis impulsīvi, mēs varam apturēt pārtikas cenu pieaugumu, uzskata rīdzinieks Arturs Zikovs. Viņš ir programmētājs, tomēr ar naudu nemētājas. Lai ekonomētu, agrāk bieži pārskatīja […]

Nerimstošais Kijiv-gurums

09:50
01.12.2025
23

Notikumi virzās pa apli, un šobrīd manī kaut kur pazudusi ticība kaut kad tikt no tā ārā. Teju ik dienu sev nākas atkārtot – kaut kad tās kara šausmas beigsies. Lai gan vairs nesaprotu, kā tieši tas var beigties, ja pat sākuma punktu sen vairs nemāku noteikt. Mums ģeogrāfiski vistuvākais karš visvienkāršākajā, acīmredzamākajā un ļoti, […]

Ieraudzīt un novērst vardarbību

09:48
01.12.2025
20

Šogad centram “Marta”, Latvijas sieviešu tiesību aizstāvības organizācijai, aprit 25 gadi. Centrs sniedz profesionālu rehabilitāciju vardarbībā un cilvēku tirdzniecībā cietušām pieaugušām personām. Pērn palīdzību saņēma 790 cilvēki Latvijā. Viena no būtiskākajām pārmaiņām, ko centram ar neatlaidīgu darbu izdevies panākt, ir plašākas sabiedrības izpratne, ka vardarbība ģimenē nav pieņemama. 25. novembris ir Starp­tautiskā diena vardarbības pret […]

Vai spēsim mainīt demogrāfijas līkni

10:22
26.11.2025
36
1

Novembris Latvijai ir nozīmīgs mēnesis, kad īpaši domājam par mūsu valsti – tās pagātni, pārbaudījumiem, iespējamo nākotni. Par Latviju es domāju arī, piedaloties divu iestāžu atklāšanā. Jaunpiebalgā bijušajā skolas ēkā durvis vēra senioru nams “Piebalga”, savukārt Cēsīs, Dārtas ielā, svinīgi tika atklāta atjaunotā Cēsu Bērzaines pamatskolas pirms­skolas “Dārtiņa” ēka. Divas celtnes, kas ļoti gaidīja atdzimšanu: […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi