Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Atver ledusskapi un radošo darbnīcu

Sarmīte Feldmane
12:06
29.01.2021
17

Mājsēde, attālināts darbs piespiež mainīt pierasto dienas režīmu. Reizē arī vairāk laika pavadīt virtuvē. Ēst gatavošana ir gan apgrūtinājums, gan radoša nodarbe. Ja tā ir pienākums, kad kārtējo reizi jāmizo kartupeļi, saprotams, prieka maz. Ja atver ledusskapi, ieskatās pieliekamajā, apsver, ko no visa kārojas, tad saliek uz galda un domā, kurš produkts ar kuru šoreiz varētu draudzēties, tā noteikti ir radošā darbnīca.

Internetā ēdienu recepšu pārbagātība. Ja nav žēl sagādāto produktu, var mēģināt vēl un vēl. Tāpat kā dažādus knifus – smieklīgus un praktiskus. Piemēram rīvēt, nevis ievietojot četrkantaino rīvi kādā traukā un turot taisni, bet gan nolikt uz galda guļus, rīvējot, piemēram, siers, burkāni, krāsies rīvē, atliks vien izbērt. Burciņas viegli varot atskrūvēt, ja rokās uzvelk gumijas cimdus. Savukārt kartupeļus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Padomu nudien netrūkst. Tāpat kā to izmēģinātāju.
Tā jau kļuvusi par modes lietu – kaut ko pagatavot, skaisti uzlikt uz šķīvja, nofotografēt un internetā parādīt citiem. Protams, pretī cerot saņemt gūzmu apbrīnas apliecinājumu. Pašnovērtējumam tas svarīgi. Un reizē arī padalīšanās ar recepti. Ja skaisti, tad jau arī gardi.

Brīžam šķiet, ka pirms gadiem neko citu no gaļas pagatavot nemācēja kā vien kotletes, karbonādi un gulašu. Bet izcept kārtīgu torti uzdrošinājās tikai gruntīgas saimnieces. Tagad vienkārši vairāk laika un garšvielu iespēju radošumam. Arī vienkāršo ēdienu nosaukumi kļuvuši smalkāki. Pamatu pamats jau nemainās, sīkumi gan. Ēdienu gatavošana mājās iekaro sociālos medijus. Acis piesaista krāsainās bildes, un gribas pamēģināt. Vai ļauties un atvērt savu radošo darb­nīcu? Vai ir atbilde?

Kā noskaidrots pētījumā, pandēmijas ietekmē 41% Latvijas iedzīvotāju ir mainījuši ierastos ēšanas paradumus. 30% aptaujāto izvēlas ēst mājās gatavotu ēdienu, un 12% ēdienkartē iekļauj veselīgākus pārtikas produktus. Savukārt 6% sākuši ēst vairāk nekā pirms pandēmijas, un 5% uzturā vairāk lieto dažādus našķus. Savukārt cita aptauja, kas veikta pērn pavasarī, atklāj, ka 54% ģimeņu, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam, ikdienā gatavo mājās. Tāpat ikdienā gatavo vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju vecumā no 50 gadiem. Kopumā 49% aptaujāto gatavo vismaz reizi dienā, bet tādu, kuri gatavo tikai reizi mēnesī vai retāk, ir tikai 3%. To, ka aizvien vairāk ģimeņu maltītes gatavo mājās, liecina arī pieprasījums pēc svaigas gaļas, dārzeņiem.

Taču, kā apgalvo sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, arī tiem netrūkst pasūtījumu gan līdzņemšanai, gan piegādei mājās. Viss atkarīgs no piedāvājuma.
Ko varētu pagatavot vakariņās? Varbūt piena klimpu zupu? Kādu laiku nav ēsta. Un ja klāt sviestiņš un vēl var piekost gabaliņu siļķes… Tikai nosaukums šim ēdienam būtu tāds smalks jāizdomā. Tad apetīte būs vēl labāka.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Kā Putins pasauli dancināja

15:10
13.12.2025
20

Atceraties, kā Sprīdītis, pūšot stabulē, velnu dancināja? Tā vien šķiet, ka Vladimirs Putins ir ticis pie Sprīdīša stabules un varen izbauda, ka visi pārējie aizgūtnēm dejo, nespēdami pašu spēkiem apstāties, kamēr vien viņš tajā pūš. Un kārdinājums turpināt pūst ir visnotaļ liels, lai rimtos, jo šī iegūtā varas sajūta ir pārāk patīkama. Tā, protams, nav […]

Drūms. Dzirksteles skrien gaisā

12:20
10.12.2025
31

“Joprojām drūms. No mākoņiem var pat smidzināt… Kļūst nedaudz siltāks, temperatūra celsies līdz piektdienai,” tās ir iepriekšējo divu dienu ziņas no meteo portāla. Nu var teikt, patiesas, pārbaudītas dzīvē. Par laikapstākļiem katru dienu var dzirdēt gana pretrunīgas prognozes. Bet ar tām ir arī viens liels labums: ja man vienalga – līst vai spīd saule-, pagaidīšu […]

Vai iespējami Ziemassvētki bez svētku eglītes

11:58
07.12.2025
33

Dodoties pārgājienā un kopā ar pārējiem dalībniekiem aplūkojot pa ceļam redzamās egles, kas bija cietušas no egļu astoņzobu mizgrauža un nokaltušas, aizrunājāmies, vai iespējams, ka pēc pārdesmit gadiem egļu vairs nebūs. Un manā prātā pazibēja doma – bet kā tad Ziemassvētki bez eglītes?Svētdien otrā Advente. Pil­sētās un pagastos izrotātas pirmās svētku egles. Svētku skaistules jau […]

Saldējums pret galvassāpēm

11:55
06.12.2025
26

Izklausās lielisks attaisnojums saldējuma lietošanai. Un regulārai – jo vairāk. Taču nopietni par nenopietno – šāds saldējums tik tiešām esot ieviests, lai arī cik savādi un pat smieklīgi tas neizklausītos. Nu jau vairāk nekā gadsimtu iznākošā zinātnes žurnāla “ScienceNews” sociālā medija vietnē “Facebook” publiskotā ziņa liecina – kāds Nīderlandes aptieku tīkls piedāvājis neparastu sadarbības projektu […]

Tas vēl nav noskaidrots

19:59
04.12.2025
41

Līdz ar filmas “Tīklā. TTT leģendas dzimšana”, kam veltītas tikai pozitīvas atsauksmes, sabiedrība pievērsusi lielāku uzmanību Latvijas basketbola vēsturei un tās veidotājiem. Tā pēdējās nedēļās interneta portālos un preses izdevumos bieži lasāmas intervijas ar vienu no Latvijas basketbola leģendām Skaidrīti Smildziņu-Budovsku. Viņa ir viena no pirmās TTT komandas meitenēm, kas vēl ir mūsu vidū. 82 […]

Vai mākslīgais intelekts nogalinās medijus?

19:58
03.12.2025
29
1

Kad radās un plašu popularitāti iemantoja televizori un dažādas televīzijas pārraides, ātrs gals tika paredzēts radio, jo kāda gan jēga kaut ko tikai klausīties, ja var reizē arī skatīties. Tomēr radio dzīvo vēl šodien un nebūt nešķiet, ka būtu uz miršanu. Kad parādījās datortehnoloģijas un vēl jo vairāk plašās interneta iespējas, ātru galu paredzēja abiem […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi