Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Jauni un atjaunoti personāži

Druva
23:00
21.05.2007
10

Nedēļa Latvijā

Universitātei jauns rektors. Valsts lielākās augstskolas – Latvijas Universitātes (LU) – rektors nākamos četrus gadus būs fiziķis Mārcis Auziņš. Pagājušajā nedēļā notikušajās rektora vēlēšanās viņš pārspēja otru konkurentu – filozofi Maiju Kūli.

Par M.Auziņu balsoja 213 LU Satversmes sapulces pārstāvji, bet par M.Kūli 47. Tādējādi M.Auziņš pēc kārtas ir trešais fiziķis, kas vada šo augstskolu. Viņš kopš 1998. gada ir LU Senāta priekšsēdētājs, un kopš 2002. gada – LU fizikas un matemātikas fakultātes dekāns.

Lielas reformas Universitātei M.Auziņš nesola. ”Mums nebūs revolūcijas, mums būs evolūcija,” tūdaļ pēc ievēlēšanas sacīja jaunais rektors. Akcents, kam viņš sola veltīt uzmanību – lielāks uzsvars uz pētniecību mācību procesā. Viens no pirmajiem veicamajiem darbiem – zinātņu nozaru attīstības stratēģijas izstrāde. M.Auziņa pirms vēlēšanām izstrādātā vadības programma paredz attīstību pētniecības universitātes virzienā, un šis ir viens no programmas īstenošanas pirmajiem posmiem.

Jaunievēlētais rektors pārliecināts, ka piecu gadu laikā Universitāte var kļūt par galveno universitāti Baltijas valstīs, savukārt desmit gadu laikā ierindoties simts pasaules nozīmīgāko universitāšu sarakstā.

Arī M.Kūle savā vadības programmā bija piedāvājusi LU veidot par pētniecības universitāti. Bez tam viņa pauda uzskatu, ka studiju kvalitātes uzlabošanai nepieciešams ne tikai palielināt studiju prasības, bet arī risināt valsts budžeta finansēto studiju vietu jautājumus. Viņa arī bija piedāvājusi veidot līdzsvaru starp dažādiem zinātņu virzieniem un nodrošināt vienlīdzīgas pozīcijas gan sociālajām, gan humanitārajām, gan dabas zinātnēm.

Iepriekšējos divus termiņus LU rektors ir bijis Ivars Lācis, kura darbību abi kandidāti publiskajos izteikumos vērtējuši atzinīgi. M.Auziņš laikrakstam ”Diena” pauda atzinību par I. Lāča saimnieciskās darbības stiprajām pusēm, piemēram, LU īpašumu piederības jautājumu sakārtošanu. Savukārt M.Kūle norādīja, ka I.Lāča laikā notikusi daudzu fakultāšu attīstība. Piemēram, 2000. gadā no nulles tika izveidota sociālo zinātņu fakultāte.

I.Lācis, vērtējot pēcgājēja veicamos darbus, sacīja, ka ”LU ir gana sarežģīts mehānisms, un ikviena kustība ir jāveic pēc nopietnas izvērtēšanas.” Šajā ziņā viņš M. Auziņu uzskata par ”ideālu rektoru”.

Cūkmens pamodies. </b.Dabas saudzēšanas kampaņas ”Nemēslo mežā!” galvenais varonis Cūkmens ir atsācis jauno – jau trešo – sezonu.

Vides aizsardzības sezona sākas ar siltāka laika iestāšanos, kad pie dabas atpūsties dodas aizvien vairāk cilvēku. Tāpēc Cūkmena uzdevums ir stāstīt par dabas piesārņošanas sliktumu, kā arī aicināt uz talkām un citiem apkārtnes sakopšanas darbiem veidot saudzīgu attieksmi pret dabu, norāda ”Latvijas valsts mežu” komunikācijas nodaļa.

Cūkmens kampaņas laikā stāsta, ka mežu piesārņošana nav cilvēku cienīga rīcība un ka tā darot, ļaundari pārvērtīsies cūkās. Šogad viņš īpašu uzmanību veltīs plastmasas izstrādājumiem, jo, piemēram, plastmasas maisiņi mežos esot sastopami lielā daudzumā.

Pagājušajā sestdienā Latvijas Dabas muzejā Muzeju nakts laikā atraktīvais personāžs atrādījās cilvēkiem un demonstrēja eksperimentus ar plastmasu. Eksperimentu mērķis ir parādīt, ka plastmasu var izmantot dažādi un ka tā var būt kaitīga dabai. Piemēram, no plastmasas pudelēm var izveidot plostu, savukārt, lai uzadītu džemperi, nepieciešamas esot 27 pudeles. Tomēr sliktais ir tas, ka plastmasas sadalīšanās process ilgst vairākus simtus gadu, tāpēc nevietā nomests plastmasas izstrādājums tur arī paliks. Cūkmens pasākuma laikā tika uzsēdināts uz plosta, kas veidots no 150 plastmasas pudelēm, un palaists Operas kanālā. Noslīcināt viņu tomēr neizdevās, tāpēc personāža gaitas turpināsies.

Drīzumā Cūkmens dodas plašā talku un informēšanas turnejā pa Latvijas piejūras skolām no Nīcas līdz Ainažiem. Turnejai dots nosaukums ”Piekrastes blieziens”.

Cūkmena līdzšinējās atrakcijas ir bijušas veiksmīgas, jo ”Latvijas valsts mežu” rīkotajā aptaujā noskaidrots, ka viņu pazīst vairāk nekā 60 procenti Latvijas iedzīvotāju. Nedēļa pasaulē

Aug saspīlējums ES un Krievijas starpā. Pagājušās nedēļas beigās Samarā notikušā Krievijas un Eiropas Savienības līderu tikšanās parādīja pušu vidū valdošās nesaskaņas, taču attiecību uzlabošanas pavērsienu nebija.

Tikšanās laikā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam Rietumu partneri pārmeta opozīcijas pārstāvju aizturēšanu, neļaujot viņiem pasākuma laikā paust savas iebildes pret V. Putina režīmu. Tāpat ES izrādīja atbalstu Baltijas valstīm, ko Krievija ir kritizējusi par cilvēktiesību pārkāpumiem. Īpašu kritiku pēdējā laikā ir izpelnījusies Igaunija -tās valdības lēmums pārvietot padomju karavīriem veltītu pieminekli izraisīja ne tikai Maskavas vārdisku nosodījumu, bet bija iemesls uzbrukumu vilnim Igaunijas valdības datorsistēmām un vardarbīgām protesta akcijām.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barozu, kurš kopā ar ES prezidējošās valsts Vācijas kancleri Angelu Merkeli Samarā pārstāvēja ES valstis, norādīja, ka šajā konfliktā ES nostāsies dalībvalstu, nevis Krievijas pusē. ”Mums ir izdevība pavēstīt Krievijas partneriem, ka vienas dalībvalsts problēmas ir visas Eiropas kopienas problēmas,” preses konferences laikā sacīja teica Ž.M.Barozu.

Vēl viens problēmjautājums ir Polijas pārtikas produktu importa aizliegums Krievijā. Poļu produktus Krievijā ievest aizliegts kopš 2005. gada. Maskava šādu soli skaidro ar to, ka Polija neievēro drošības standartus, turpretim Varšava uzskata, ka aizliegums ir politiski motivēts. Tāpēc, būdama ES dalībvalsts, Polija bloķē mēģinājumus sākt sarunas starp ES un Krieviju par sadarbības līguma noslēgšanu.

Savukārt V.Putins vēlreiz apsūdzēja Latviju un Lietuvu ” nepieļaujamos krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību pārkāpumos”. ”Krievu valodā runājošo tiesību pārkāpšana abās valstīs ir nepieņemama un nav Eiropas cienīga,” preses konferencē teica Krievijas prezidents.

Par spīti tam, ka nekāda vienošanās par problēmjautājumiem panākta netika, pasākuma dalībnieki beigās vienojās, ka diskusijas ir bijušas atklātas un ka dialogs, par spīti nesaskaņām, jāturpina. Sanāksmes dalībnieki noslēgumā sacīja, ka viņu diskusijas ir bijušas ”atklātas” un ka viņi vienojušies turpināt konstruktīvu dialogu. Tomēr Samaras sanāksmes laikā netika noslēgtas nekādas vienošanās un netika arī pieņemti nekādi lēmumi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
26

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
21

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
18

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
23

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
21
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi