Trešdiena, 1. maijs
Vārda dienas: Lilija, Liāna

Atver ledusskapi un radošo darbnīcu

Sarmīte Feldmane
12:06
29.01.2021
3

Mājsēde, attālināts darbs piespiež mainīt pierasto dienas režīmu. Reizē arī vairāk laika pavadīt virtuvē. Ēst gatavošana ir gan apgrūtinājums, gan radoša nodarbe. Ja tā ir pienākums, kad kārtējo reizi jāmizo kartupeļi, saprotams, prieka maz. Ja atver ledusskapi, ieskatās pieliekamajā, apsver, ko no visa kārojas, tad saliek uz galda un domā, kurš produkts ar kuru šoreiz varētu draudzēties, tā noteikti ir radošā darbnīca.

Internetā ēdienu recepšu pārbagātība. Ja nav žēl sagādāto produktu, var mēģināt vēl un vēl. Tāpat kā dažādus knifus – smieklīgus un praktiskus. Piemēram rīvēt, nevis ievietojot četrkantaino rīvi kādā traukā un turot taisni, bet gan nolikt uz galda guļus, rīvējot, piemēram, siers, burkāni, krāsies rīvē, atliks vien izbērt. Burciņas viegli varot atskrūvēt, ja rokās uzvelk gumijas cimdus. Savukārt kartupeļus var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Padomu nudien netrūkst. Tāpat kā to izmēģinātāju.
Tā jau kļuvusi par modes lietu – kaut ko pagatavot, skaisti uzlikt uz šķīvja, nofotografēt un internetā parādīt citiem. Protams, pretī cerot saņemt gūzmu apbrīnas apliecinājumu. Pašnovērtējumam tas svarīgi. Un reizē arī padalīšanās ar recepti. Ja skaisti, tad jau arī gardi.

Brīžam šķiet, ka pirms gadiem neko citu no gaļas pagatavot nemācēja kā vien kotletes, karbonādi un gulašu. Bet izcept kārtīgu torti uzdrošinājās tikai gruntīgas saimnieces. Tagad vienkārši vairāk laika un garšvielu iespēju radošumam. Arī vienkāršo ēdienu nosaukumi kļuvuši smalkāki. Pamatu pamats jau nemainās, sīkumi gan. Ēdienu gatavošana mājās iekaro sociālos medijus. Acis piesaista krāsainās bildes, un gribas pamēģināt. Vai ļauties un atvērt savu radošo darb­nīcu? Vai ir atbilde?

Kā noskaidrots pētījumā, pandēmijas ietekmē 41% Latvijas iedzīvotāju ir mainījuši ierastos ēšanas paradumus. 30% aptaujāto izvēlas ēst mājās gatavotu ēdienu, un 12% ēdienkartē iekļauj veselīgākus pārtikas produktus. Savukārt 6% sākuši ēst vairāk nekā pirms pandēmijas, un 5% uzturā vairāk lieto dažādus našķus. Savukārt cita aptauja, kas veikta pērn pavasarī, atklāj, ka 54% ģimeņu, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam, ikdienā gatavo mājās. Tāpat ikdienā gatavo vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju vecumā no 50 gadiem. Kopumā 49% aptaujāto gatavo vismaz reizi dienā, bet tādu, kuri gatavo tikai reizi mēnesī vai retāk, ir tikai 3%. To, ka aizvien vairāk ģimeņu maltītes gatavo mājās, liecina arī pieprasījums pēc svaigas gaļas, dārzeņiem.

Taču, kā apgalvo sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, arī tiem netrūkst pasūtījumu gan līdzņemšanai, gan piegādei mājās. Viss atkarīgs no piedāvājuma.
Ko varētu pagatavot vakariņās? Varbūt piena klimpu zupu? Kādu laiku nav ēsta. Un ja klāt sviestiņš un vēl var piekost gabaliņu siļķes… Tikai nosaukums šim ēdienam būtu tāds smalks jāizdomā. Tad apetīte būs vēl labāka.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Pārdomas par izglītībā notiekošo…

16:54
30.04.2024
9

Pavisam nesen ģimene izgāja cauri pavasara gripas tūrei. Skaidrs, ka slimojot iekavējas darbi – gan ikdienas, gan kāds svarīgāks, un bērniem – mācības un skolas procesi. Divu nedēļu laikā meita, kas mācās 4.klasē, paguva iekrāt veselus piecus parādus – tātad, divu nedēļu laikā bija pieci pārbaudes darbi. Un nav gluži nedēļa pirms brīvlaika vai semestra […]

Dzīve ar suni

13:00
30.04.2024
14

Pieņemt ģimenē suni ir atbildīgs lēmums, tam nav jātop emociju virpulī, bet gan ar prātu, apdomātu attieksmi. Vispirms ir jāapsver daudzi faktori, piemēram, vai ir pietiekami daudz finanšu resursu, lai nodrošinātu dzīvnieka veselību un labklājību.    Manam četrkājainajam mīlulim nesen radās veselības problēmas, un katrs ārstēšanās solis prasa diezgan lielus izdevumus. Svarīgi saprast, ka suns […]

Katram savu melu detektoru

16:44
29.04.2024
21

Attīstoties tehnoloģijām un straujiem soļiem ienākot mākslīgajam intelektam, ikdiena kļuvusi gluži neparedzama. Un, manuprāt, nedrošāka, jo nu jau vairs nevar zināt, kad saskaramies ar patiesu un reālu cilvēku, balsi vai rakstītu ziņu, kad ar kaut ko tikai īstenību atdarinošu. Un neviens jau šodien nevar pateikt, cik tālu tas aizies, attīstīsies, kas mūs vēl sagaida. Vien […]

Ne tikai šīfera jumts var aizbraukt

16:42
28.04.2024
27

Aktuālu jautājumu, problēmu ikdienā netrūkst. Ik pa laikam kāda no piesārņotās ūdenstilpes izpeld krastā, jo kāds atceras vai kādam pienācis brīdis, kad jāatgādina. Gluži vienkārši – ziniet, par to jādomā un jārīkojas. Nupat plašsaziņas līdzekļi mudina ikvienu pievērst uzmanību    azbestu saturošiem materiāliem. Vienkārši sakot – šīferim. Par to, ka šis jumta segums ir kaitīgs, […]

Notikumu vērtējums un propaganda

16:39
27.04.2024
16

Karš Ukrainā uztveri un notikumu vērtējumus padarījis melnbaltus. Un attieksme pret karu tiešām nav iespējama neitrāla vai atbalstoša, tas ir kļuvis par lakmusa papīriņu mūsu cilvēciskumam, labā unļaunā izpratnei. Piemēram, ir zināms, ka notiesātie noziedznieki Krievijā var saņemt apžēlošanu un neatgriezties ieslodzījuma vietā, ja piesakās karot. Protams, ja vien frontē paliek dzīvi. Nupat šāda iespēja […]

Ķīmiskās gaisa taciņas jeb sazvērestības teorija interneta dzīlēs

05:23
25.04.2024
32

Pieļauju, ka daudzi būs dzirdējuši sazvērestības teorijas par lidmašīnu atstātajām baltajām svītrām debesīs. Atzīšos, pati par šīm lietām uzzināju diezgan nesen – laikā, kad fiziķu un citu ļaužu nelielu izsmieklu izpelnījās jau tā neveiksmīgi labo slavu zaudējušais sportists Mairis Briedis. Chemtrails jeb ķīmiskās gaisa taciņas, kā es to latviskoju avīzes lasītāju labākai izpratnei, ir sazvērestību […]

Tautas balss

Labāk uzraksts, ne karogs

16:57
26.04.2024
24
Druva raksta:

“No rudens pārtikas precēm būs redzami jānorāda valsts, kur tā ražota. Saprotu, ka to varēs parādīt ar karodziņu vai uzrakstu. Es domāju, ka vislabāk būs pietiekami lieliem burtiem rakstīts uzraksts, jo vai gan daudzi uzreiz atšķirs, piemēram, Slovākijas un Slovēnijas karogus. Arī tagad jau uz produktiem norāda izcelsmes valsti, tikai nereti uzraksts ir tik maziem […]

Uzšļāc ūdeni un dubļus

16:57
26.04.2024
32
Druva raksta:

“Regulāri nākas iet Cēsīs zem dzelzceļa tilta. Kad līst lietus, dubļains, gan to nevienam neiesaku. Uz galvas pilēs ūdens un mašīnas nošķiedīs. Ietve tur tik šaura, grūti izmainīties ar pretimnācēju, kur nu vēl pamukt kaut kur, kad brauc mašīna. Vai kāds saskaitījis, cik cilvēku kājām ik dienu iziet pa šo vietu? Žēl ģimnāzistu, kuri dosies […]

Operatīvi, atsaucīgi un laipni

16:56
26.04.2024
24
Druva raksta:

“Sirsnīgs paldies ārstes Sprindules prakses medicīnas māsai Irīnai, viņa bija ļoti atsaucīga un ātri nokārtoja, lai tieku pie vajadzīgajiem medikamentiem, kad man pasliktinājās pašsajūta. Un milzīgs paldies arī māsiņai Lindai, kas nāca pie manis mājās, vēnā ievadīja zāles, katru reizi mērīja asinsspiedienu, vienmēr izjautāja, kā jūtos, bija ļoti laipna, atsaucīga. Domāju, tā darbu vajadzētu darīt […]

Ģimnāzijas remonts ievelkas

09:23
23.04.2024
56
Druva raksta:

“Ļoti ievilcies Cēsu Valsts ģimnāzijas ēkas remonts. Esmu pensionēta skolotāja, mani interesē, vai jaunajā mācību gadā ģimnāzisti varēs atgriezties savā skolā vai mācības būs jāturpina pielāgotajās telpās Raunas ielā. Saprotu, ka tur nav slikti, taču ģimnāzijas tēla veidošanai gan tas par labu nenāk,” pārdomās dalījās seniore.

Dīvainie valodas nepratēji

13:26
16.04.2024
47
5
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā klausījos televīzijas “Rīta Panorāmu”, kur “Stabilitātes” līderis Rosļikovs stāstīja, ka nav taču jāprasa pusmūža cilvēkiem ar Krievijas pilsonību latviešu valoda. Jaunajiem jā, bet vecāka gadagājuma nē. Sabiedrība Latvijā esot ļoti iekļaujoša, visi tiekot galā. Te nu jāatgādina, ka tiem, kam 75 un vairāk gadu, latviešu valodas eksāmens nav vajadzīgs, var palikt Latvijā arī, […]

Sludinājumi