Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Salāti no salātiem

Druva
23:00
25.04.2008
21

Pavasara zaļums sevi arvien vairāk piesaka ne tikai dabā, bet arī ikdienas maltītē, ēdienkartē ienāk lociņi, gurķi, lapu salāti. Šoreiz nedaudz par pēdējiem. Protams, savā siltumnīcā izaudzēti lapu salāti ir sulīgāki un aromātiskāki, bet kamēr tas brīdis pienāks, itin labi var izlīdzēties ar veikalā nopērkamajiem salātiem podiņos.

Salāti ir vēsturisks dārzenis, vairāku veidu lapu salāti kultivēti jau senajā Ēģiptē. Pasaules tīmeklī rodamā informācija liecina, ka visi mūsdienās audzētie lapu salāti cēlušies no savvaļas salātiem, kas vēl aizvien aug Vidusjūras reģionā.

Maldīgs ir priekšstats, ka lapu salātos nav vērtīgu vielu. Izrādās, lapu salātu sula satur vairāk nekā 38% kālija, 15% kalcija, 6% dzelzs, 9% fosfora un apmēram 6% magnija. Salātos esošais magnijs stimulē muskuļaudu un nervu šķiedru atjaunošanos, organiskie magnija sāļi piedalās plaušu audu veidošanā. Fosfors, ko bagātīgi satur salātu sula, baro smadzeņu šūnas, dzelzs uzlabo asinsriti smadzenēs, bet sulā esošais kālijs ir noderīgs normālas sirdsdarbības nodrošināšanai.

Tautas medicīna salātu sulu iesaka lietot pret bezmiegu, nervu sistēmas nostiprināšanai, asinsspiediena pazemināšanai un dažādu gremošanas slimību ārstēšanai. Gatavojot salātu sulu, jāizmanto nevis galviņas iekšējās, bāli zaļās lapiņas, bet gan ārējās, ar hlorofilu un citiem elementiem piesātinātās lapas. Visticamāk, ka tam tomēr piemērotākie būs siltumnīcā izaudzētie salāti, kas būs baudījuši īstu sauli.

Pavasaris ir laiks, kad salāti jāēd, un tos var pagatavot visdažādākos veidos. Pavisam vienkārši tos lietot sviestmaižu pagatavošanai. Uztostējam kādu no graudu maizēm, uzsmērējam sviestu, uzliekam salātu lapu un virsū kraujam visu, ko kāro sirds. Teiksim, vārītu olu, žāvētu vai kūpinātu zivi, gurķi, redīsu, nedaudz majonēzes, un sanāk varen garda un bagātīga brokastu sviestmaize. Te ir visplašākās iespējas variēt ar sastāvdaļām.

Protams, salātus var gatavot salātos. Skan interesanti, bet galvenais, ka patiesi. Tradicionālie latviešu salāti sastāv no lapu salātiem, svaiga gurķa un tomāta, ko sajauc ar krējumu, pievienojot nepieciešamās garšvielas. Taču ieteicamāk salātu pagatavošanā izmantot eļļu, vislabāk, protams, ekoloģiski tīru – olīveļļu vai riekstu eļļu. Varu atklāt nelielu viltību, kā šajos laikos ietaupīt, jo kvalitatīva eļļa ir dārga. Labo eļļu pieliekam nedaudz, tikai lai iegūtu raksturīgo garšu un aromātu, bet pamatā izmantojam augu eļļu. Var pagatavot arī kādu speciālu mērci, piemēram, eļļas un etiķa. Ņemam pustējkaroti sāls, naža galu svaigi maltu melno piparu, divas ēdamkarotes baltvīna etiķa, četras ēdamkarotes augu eļļas, divas ēdamkarotes sakapātu zaļumu (noderēs estragons, pētersīļi, dilles, baziliks), divus sīpolus, daiviņu ķiploka.

Sīpolus sīki sakapājam, ķiploka daiviņu izspiežam caur spiedi. Sāli un piparus sakuļam ar etiķi, līdz sāls izšķīdusi. Pievienojam eļļu, zaļumus, sīpolus un ķiplokus un vēlreiz labi sakuļam. Gatavs!

Šādu mērci iespējams pagatavot jau iepriekš un uzglabāt ledusskapī, tādējādi ietaupot laiku. Ja mērci var uzglabāt, salāti pasniedzami tūlīt pēc pagatavošanas, jo glabājot tie atsulojas, zūd daļa vitamīnu un, kas nav mazsvarīgi, izskats.

Vēl dažas receptes ar lapu salātu piedalīšanos:

Tuncis salātos. Ņemam bundžiņu konservēta tunča eļļā (ieteicams tunci gabaliņos, nevis smalcinātu), trīs svaigus tomātus, svaigu gurķi, divas cieti vārītas olas, vienu galviņu lapu salātu, vienu papriku, olīvas bez kauliņiem, citrona sulu, majonēzi.

Šie ir nejaucamie salāti, ko atliek vienīgi salikt uz liela šķīvja. Apakšā liekam lapu salātus, ko pirms tam nedaudz ar rokām saplucinām mazākās daļās, tiem virsū kārtojam stienīšos sagrieztu gurķi, ripiņās sagrieztu olu, daiviņās sagrieztu tomātu, notecinātu tunci, sagrieztu papriku un olīvas. Pārlejam ar citrona sulu, nelielu daudzumu majonēzes un pasniedzam. Tunča vietā var izmantot arī auksti kūpinātu lasi vai kūpinātu jūras asari.

<b>Salāti ar sieru. Ņemam trīs tomātus, nelielu svaigu papriku, 200 gramus svaigā siera, paciņu vājpiena biezpiena, ēdamkaroti sinepju, vienu salātu galviņu, 150 gramus zaļo un melno olīvu, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Ja mājās nav piparu dzirnaviņas, uzdāviniet tās sev vai palūdziet, lai to izdara, jo svaigi malti pipari vienmēr būs pakāpienu augstāk par maltajiem pipariem paciņā.

Nomazgātus tomātus un papriku sagriežam mazos gabaliņos, samaisām ar svaigo sieru, biezpienu un sinepēm. Nedaudz sagrieztu tomātu atstājam dekorējumam. Pieberam sāli un piparus. Salātlapas kārtojam uz liela šķīvja, virsū liekam siera maisījumu un pārberam ar atlikušajiem tomātiem un olīvām.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
38

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
108

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
98

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
165

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi