Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Iespēja pārsteigt viesus

Druva
23:00
18.04.2008
7

Domājam, ka katrs vismaz reizi būs dzirdējis par tādu vārdu salikumu kā Tex Mex. Ar to apzīmē ēdienu gatavošanas stilu, kas apvieno ASV dienvidu štata Teksasas un tās kaimiņvalsts Meksikas ziemeļdaļas tipiskās virtuves iezīmes. Tex Mex virtuvē saskatāmas gan seno maiju kultūras pēdas, gan spāņu iekarotāju ietekme: kukurūza, pupas un čili pipari ir tradicionāli Centrālamerikas pirmiedzīvotāju produkti, bet gaļas, kviešu un piena produktu izmantošanas saknes meklējamas Spānijas kolonistu ēdienkartē. Tex Mex virtuvi nereti raksturo kā Meksikas iedvesmu amerikāņu izpildījumā, un patīkami, ka amerikāņi to nav sabojājuši.

Mēdz teikt, ka Tex Mex pēc būtības ir ne tikai ēdiens, bet tā dziļākā nozīme sevī slēpj veselu kultūru, kas sāka veidoties 19.gadsimta beigās. Šī virtuve guvusi popularitāti visā pasaulē, arī daudzās Latvijas pilsētās ir Tex Mex restorāni. Taču ikviens mājās var uzrīkot lielisku Tex Mex ballīti, jo veikalos ir nopērkamas visas nepieciešamās izejvielas – liellopa gaļa, pupiņas, dažādas mērces, kukurūzas miltu plāceņi – tortiļas, kraukšķīgās tako „laiviņas”, načos čipsi, saulē nobrieduši tomāti un kūstošs siers, dārzeņu daudzveidība – visi šie produkti sniedz neskaitāmas variāciju iespējas.

Kā stāsta mūsu sadarbības partneris “Santa Maria”, Tex Mex virtuves pamatlikums ir vienkāršība – sākot ar produktiem un to sagatavošanu, beidzot ar uzvedības likumiem pie galda. Vairums Tex Mex ēdienu ir tā sauktās pirkstiņuzkodas, kam naži un dakšiņas nav nepieciešamas. Maltīti ēdāji gatavo kopā, draudzīgi sēžot pie galda. Tāpēc nav nepieciešams grezns galda klājums, piemērotāki būs vienkārši māla trauki, pīti groziņi, raibi galdauti. Vēl tikai daži kaktusi, citi atribūti meksikāņu stilā, atbilstoša mūzika – un draugiem var sagādāt lielisku pārsteigumu – sarīkojot Tex Mexx ballīti. Piemēram, siltajās pavasara dienās noorganizēt brīnišķīgus Tex Mex dārza svētkus.

Esmu mēģinājis pagatavot Tex Mex ēdienus, tas tiešām ir vienkārši un garšīgi. Tāpēc arī dažas receptes no “Santa Maria” krājumiem. Vairāk iespējams uzzināt viņu mājas lapā.

Vienkāršās fahitas. Ņem 400 gramus vistas filejas, sarkano sīpolu, sarkano papriku, vienu iepakojumu Santa Maria Tex Mex fahitas garšvielu maisījuma, iepakojumu Santa Maria Tex Mex tortiļu, burciņu Santa Maria Tex Mex maigās tako mērces.

Sasmalcina sīpolu un papriku un nedaudz apcep eļļā. Apcep arī strēmelītēs sagrieztu vistas fileju. Kad tā gatava, pievieno fahitas garšvielu maisījumu un iepriekš apceptos dārzeņus. Sasilda tortiļas, kā norādīts uz iepakojuma, un pilda tajās vistas gaļu ar dārzeņiem. Pildītās tortiļas satin rullīšos un pasniedz ar Santa Maria Tex Mex salsu un gvakomoli. Tā pagatavošanai nepieciešami divi gatavi avokado,100g skābā krējuma, sīpols, divi tomāti bez miziņas, ½ citrona sulas, divas tējkarotes ķiploku sāls, tējkarote Santa Maria Chili Explosion garšvielu maisījuma dzirnaviņās. Sakapā sīpolu, avokado nomizo, izņem kauliņu un saspaida ar dakšiņu. Visas sastāvdaļas saliek māla bļodā un samaisa ar karoti vai dakšiņu. Kā jau minēts, Tex Mexvirtuvē dominē vienkāršība, tāpēc te nevajag izmantot mūsdienu tehnoloģijas, mēģinot sastāvdaļas sakult virtuves kombainā vai sablenderēt. Nē, tikai nedaudz samaisa un viss.

Tortiļas ruletes ar auksti kūpinātu lasi. Ņem četras Santa Maria Tex Mex tortiļas, 300 gramus auksti kūpināta laša, nedaudz svaigā siera, lociņus. Katru tortiļu apziež ar sieru, virsū uzliek laša šķēlītes, apber ar lokiem un satin rullīšos. Ietin folijā un uz dažām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas sagriež apmēram divus centimetrus biezās šķēlītēs.

Načos uzkodas. Ņem paciņu Santa Maria Tex Mex načos apaļo kukurūzas čipsu, pikantu sieru, kūpinātu šķiņķi, četras ēdamkarotes svaigā siera, lociņus, vienu

sarkano čili piparu, sešas ēdamkarotes saldētas kukurūzas. Sieru un šķiņķi sagriež nelielos gabaliņos, lociņus un čili piparu sasmalcina, tad visu, izņemot čipsus, samaisa, pēc garšas pievienojot sāli. Iegūto masu uzliek uz kukurūzas čipsiem, dekorē ar salātu lapām un pasniedz.

Katrā ziņā šīs virtuves maltītes neprasa ilgu darbu, atliek vien sadūšoties uz kaut ko netradicionālu. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
9

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
35

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
84

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
90

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
159

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
28
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
25
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
40
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi