Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Ziemas salātu gatavošanas laiks

Druva
12:21
26.09.2013
34
Ziemas Salaati 3

Šefpavāre Anita Krasnā norāda, ka šis ir īstais laiks salātu gatavošanai, domājot par ziemu. Tos var gatavot gan no dārzeņiem, gan augļiem un ogām.

„Dārzeņi ir latviešu virtuves stūrakmens, no tiem tiek gatavoti daudzi klasiski un gardi ēdieni. Šis ir kāpostu, burkānu, biešu, kāļu, rāceņu un citu sakņaugu laiks. Rudenī ieteicami dažādi dārzeņu sautējumi, zupas, grilēti dārzeņi un salāti. Latviešu virtuvei klasiskā dārzeņu sautējumā būs kartupeļi, zaļie zirnīši, burkāni, kāposti, pētersīļi un ķiploki, kas veidos bagātīgu garšas buķeti,” stāsta A. Krasnā un uzsver, ka šajā laikā skābē kāpostus, jo kā gan ziemā iztikt bez skābētu kāpostu zupas vai šķovētiem kāpostiem, kas lieliski garšo ar cepeti. Šefpavāre bilst, ka ieteicams ikdienā ēst vismaz piecu veidu dārzeņus, piemēram, pusi porcijas svaigu vai vārītu dārzeņu, porciju lapu dārzeņu, svaigu dārzeņu salātus vai pusglāzi svaigi spiestas sulas.

Ļoti labi ziemā noder rudenī iekonservētie zaļumi. „Kad dārzā palikuši pēdējie zaļumi – pētersīļi, dilles, baziliks-, to visu var sablenderēt un apliet ar eļļu. Tādu pilda burciņās, glabā ledusskapī, izmanto, gatavojot salātus vai kādus citus ēdienus,” padomu dod šefpavāre.

Kaut laiks kļuvis vēsāks, vēl joprojām tiek vākta ābolu raža, lasa dzērvenes, drīz vācami smiltsērkšķi. A.Krasnā šoreiz “Druvai” saka, ka šodien gatavos arī ābolu džemu, bet bilst, ka līdzīgus džemus var gatavot arī no dzērvenēm un brūklenēm.

„Es tās saucu par gardajām dzērvenēm. Uz kilogramu dzērveņu nepieciešama pusglāze ūdens, glāze cukura, šķipsna sāls un svaigi maltu piparu, četri melnie pipari, trīs krustnagliņas un puspaciņa želatīna. Dzērvenes nomazgājiet, ielieciet katlā, pievienojiet ūdeni un uzlieciet uz lēnas uguns. Kad ogas sāks plīst, samaisiet un samaziniet uguni, uzlieciet katlam vāku un gatavojiet 15-20 minūtes. Daļu ogu saspiediet tieši katlā ar stampiņu. Samaisiet ēdamkaroti cukura ar želatīnu un pievienojiet katlā ar mērci, samaisiet, ļaujiet maisījumam atkal uzvārīties. Pievienojiet atlikušo cukuru, sāli, piparus un krustnagliņas. No jauna uzvāriet, pagaršojiet un pievienojiet pēc garšas to, ko uzskatāt par nepieciešamu. Izlejiet karsto mērci sagatavotajās burkās, aizvākojiet, pagrieziet uz vāciņiem un ļaujiet atdzist,” receptē dalās šefpavāre. Viņa arī norāda, ka pēdējos gados populāri kļuvuši dažādi dārzeņu salāti, kurus sautē kopā ar gaļu, sēnēm, rīsiem un daudz ko citu. Viņa bilst, ka katrā mājā gatavo to, kas garšo. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” par sarūpēto pārtikas grozu, viesmīlību un atsaucību. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
7

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
19

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
275
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1051
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
139

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
4
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
43
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi