Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Vīnu degustācija – ceļojums garšās

Druva
09:49
15.04.2014
32

Kafejnīcā “Solo” tikās vīna cienītāji, lai izgaršotu ģimenes vīna darītavā “Abavas” darītos vīnus. “Druva” devās lūkot, kā noris šāda vīnu degustācija.

Vakara viesi, skaitā ap 20, kuri bija iegādājušies biļetes uz šo pasākumu, tika sagaidīti un pavadīti pie galdiņiem, kur katram laipni ierādīja iepriekš ieplānotu vietu. Ar vienkāršu eleganci noformēti, priecēja galdiņi, uz kuriem bija ne vien glāzes, kurās paredzēts pasniegt vīnus, un informācijas bukletiņš, bet arī krūka ar ūdeni un daudzveidīgu uzkodu plate.

Ar raitām sarunām, stāstiem par vīna ražošanu un padomiem vīna vakaru vadīja “Abavas” vīnu pārdošanas daļas vadītājs Jānis Evelons un vīndara palīdze Jolanta Lapiņa.

Divu stundu garumā tika baudīti pieci dažāda stipruma vīni. J.Evelons “Druvai” pastāstīja – lai saprastu vīnus, degustācijai jānoris pārdomāti. Jāsāk ar dzirkstošiem vīniem, jo tie ir garšā viegli, maigi dzērieni, nav tumīgi un ar savu aromātu nepārņem muti un rīkli, kā to dara sauss sarkanvīns. Līdz ar to arī kafejnīcā “Solo” vispirms tika baudīts “Abavas” rabarberu dzirkstvīns, saukts arī par brutu. Lēnām to izgaršojot, sajūtams skābens svaigums. Degustētāji dalījās pārdomās un atzina, ka tas ir gaisīgs, dzirkstošs dzēriens, kas būtu elegants aperitīvs jebkādā pasākumā. Ar burbuļojošiem un zema alkohola satura dzērieniem – sidriem – tika arī turpināts. Ābolu pussausais sidrs, novērtēts kā viegls un veldzējošs ābolu baltvīns, ieguvis unikālu, Latvijai raksturīgu garšu. Savukārt ābolu pussaldais sidrs, elegants un labi sabalansēts vīns, vislabāk baudāms saviesīga vakara izskaņā. Vakara vadītāji teica, ka šie dzērieni iegūti rūpīgas un pārdomātas vietējo ābolu šķirņu atlases rezultātā, tādēļ tos raksturo dzidrums, svaigu augļu garša un ziedu aromāts.

Vakara turpinājumā vīna cienītāju glāzēs lija upeņu saldais vīns, kas ir klasisks Latvijas upeņu deserta vīns. Daudzi, to garšojot, atminējās savulaik vecmāmiņu darīto mājas vīnu. Vakaru noslēdza stiprinātais vīns – aroniju ports, kas atsauksmju ziņā esot populārākais no “Abavas” vīniem.

“Ja runājam par garšu, degustāciju sākām ar ābolu, jo tas ir viegls auglis, garša saprotama, un rabarberu, kuram ir mazliet skābumiņš, bet tas pāriet. Aronija, kā zināms, garšā savelk muti, jo tās sīrups ir ļoti izteikts. Ja vispirms iedzertu aroniju, ābolu garšu pēc tam vairs nejustu,” pastāstīja I.Evelons un norādīja, ka vīns ir māksla, tādēļ degustācijās nevajag aizrauties, cenšoties nobaudīt iespējami vairāk dzērienu. Pieci, seši vīni – tas, viņaprāt, šādās degustācijās ir pietiekami.

Ieklausoties Jolantas Lapiņas stāstījumā, ka “Abavas” rabarberu dzirkstvīns atzīts arī par Latvijas garšu, “Druva” centās izzināt, kas tā īsti ir un ar ko Latvijas vīni atšķiras no ārvalstu dzērieniem. J.Evelons paskaidroja, ka nedrīkst salīdzināt vīnogu un augļu vīnus, jo tie ir atšķirīgi dzērieni, tāpat kā kafija un tēja. Viņu papildināja vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns, skaidrojot, ka par Latvijas vīnogu vīniem kā biznesu runāt vēl nevaram. Ja Latvijā daži simti litru vīnogu vīna tiek saražoti, tad tas ir tikai interesants un ekskluzīvs eksperiments. Arī vīnu darītavā “Abavas” vīnogu vīns vēl ir tikai tapšanas procesā. “Ja runājam par augļu vīniem, tie ir Latvijas tradīcija, arī to garšu iezīmē tieši tradīcija. Vīnu garšu atšķir tas, ka tie darīti no mūsu klimatā audzēta, no mūsu zemes nākuša ābola, labi zināmās aronijas un upenes. Latvijas āboli ir aromātiskāki, bet nedaudz skābāki par dienvidos audzētajiem. Kā un par ko katrs vīndaris konkrēto augli pārvērš, tur atšķirības ir lielas, jo katram vīndarim ir sava recepte un izpratne par dzēriena garšu. Lai arī vīna ražošanai jābūt rūpīgi dokumentētai, tas ir radošs process,” stāsta M.Barkāns.

Jāatzīst, ka pēc degustācijas paliek sajūta, ka turpmāk tiks nevis vienkārši dzerts vīns, bet gan baudīts dzēriens ar stāstu.

Atgādinām, ka pārmērīgai alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Tā pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta. Anda Dzenža

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi