Svētdiena, 16. marts
Vārda dienas: Guntis, Guntars, Guntris

Vīnu degustācija – ceļojums garšās

Druva
09:49
15.04.2014
17

Kafejnīcā “Solo” tikās vīna cienītāji, lai izgaršotu ģimenes vīna darītavā “Abavas” darītos vīnus. “Druva” devās lūkot, kā noris šāda vīnu degustācija.

Vakara viesi, skaitā ap 20, kuri bija iegādājušies biļetes uz šo pasākumu, tika sagaidīti un pavadīti pie galdiņiem, kur katram laipni ierādīja iepriekš ieplānotu vietu. Ar vienkāršu eleganci noformēti, priecēja galdiņi, uz kuriem bija ne vien glāzes, kurās paredzēts pasniegt vīnus, un informācijas bukletiņš, bet arī krūka ar ūdeni un daudzveidīgu uzkodu plate.

Ar raitām sarunām, stāstiem par vīna ražošanu un padomiem vīna vakaru vadīja “Abavas” vīnu pārdošanas daļas vadītājs Jānis Evelons un vīndara palīdze Jolanta Lapiņa.

Divu stundu garumā tika baudīti pieci dažāda stipruma vīni. J.Evelons “Druvai” pastāstīja – lai saprastu vīnus, degustācijai jānoris pārdomāti. Jāsāk ar dzirkstošiem vīniem, jo tie ir garšā viegli, maigi dzērieni, nav tumīgi un ar savu aromātu nepārņem muti un rīkli, kā to dara sauss sarkanvīns. Līdz ar to arī kafejnīcā “Solo” vispirms tika baudīts “Abavas” rabarberu dzirkstvīns, saukts arī par brutu. Lēnām to izgaršojot, sajūtams skābens svaigums. Degustētāji dalījās pārdomās un atzina, ka tas ir gaisīgs, dzirkstošs dzēriens, kas būtu elegants aperitīvs jebkādā pasākumā. Ar burbuļojošiem un zema alkohola satura dzērieniem – sidriem – tika arī turpināts. Ābolu pussausais sidrs, novērtēts kā viegls un veldzējošs ābolu baltvīns, ieguvis unikālu, Latvijai raksturīgu garšu. Savukārt ābolu pussaldais sidrs, elegants un labi sabalansēts vīns, vislabāk baudāms saviesīga vakara izskaņā. Vakara vadītāji teica, ka šie dzērieni iegūti rūpīgas un pārdomātas vietējo ābolu šķirņu atlases rezultātā, tādēļ tos raksturo dzidrums, svaigu augļu garša un ziedu aromāts.

Vakara turpinājumā vīna cienītāju glāzēs lija upeņu saldais vīns, kas ir klasisks Latvijas upeņu deserta vīns. Daudzi, to garšojot, atminējās savulaik vecmāmiņu darīto mājas vīnu. Vakaru noslēdza stiprinātais vīns – aroniju ports, kas atsauksmju ziņā esot populārākais no “Abavas” vīniem.

“Ja runājam par garšu, degustāciju sākām ar ābolu, jo tas ir viegls auglis, garša saprotama, un rabarberu, kuram ir mazliet skābumiņš, bet tas pāriet. Aronija, kā zināms, garšā savelk muti, jo tās sīrups ir ļoti izteikts. Ja vispirms iedzertu aroniju, ābolu garšu pēc tam vairs nejustu,” pastāstīja I.Evelons un norādīja, ka vīns ir māksla, tādēļ degustācijās nevajag aizrauties, cenšoties nobaudīt iespējami vairāk dzērienu. Pieci, seši vīni – tas, viņaprāt, šādās degustācijās ir pietiekami.

Ieklausoties Jolantas Lapiņas stāstījumā, ka “Abavas” rabarberu dzirkstvīns atzīts arī par Latvijas garšu, “Druva” centās izzināt, kas tā īsti ir un ar ko Latvijas vīni atšķiras no ārvalstu dzērieniem. J.Evelons paskaidroja, ka nedrīkst salīdzināt vīnogu un augļu vīnus, jo tie ir atšķirīgi dzērieni, tāpat kā kafija un tēja. Viņu papildināja vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns, skaidrojot, ka par Latvijas vīnogu vīniem kā biznesu runāt vēl nevaram. Ja Latvijā daži simti litru vīnogu vīna tiek saražoti, tad tas ir tikai interesants un ekskluzīvs eksperiments. Arī vīnu darītavā “Abavas” vīnogu vīns vēl ir tikai tapšanas procesā. “Ja runājam par augļu vīniem, tie ir Latvijas tradīcija, arī to garšu iezīmē tieši tradīcija. Vīnu garšu atšķir tas, ka tie darīti no mūsu klimatā audzēta, no mūsu zemes nākuša ābola, labi zināmās aronijas un upenes. Latvijas āboli ir aromātiskāki, bet nedaudz skābāki par dienvidos audzētajiem. Kā un par ko katrs vīndaris konkrēto augli pārvērš, tur atšķirības ir lielas, jo katram vīndarim ir sava recepte un izpratne par dzēriena garšu. Lai arī vīna ražošanai jābūt rūpīgi dokumentētai, tas ir radošs process,” stāsta M.Barkāns.

Jāatzīst, ka pēc degustācijas paliek sajūta, ka turpmāk tiks nevis vienkārši dzerts vīns, bet gan baudīts dzēriens ar stāstu.

Atgādinām, ka pārmērīgai alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Tā pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta. Anda Dzenža

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Veselība. Vienmēr svarīga

13:26
11.03.2025
29

“Veselības jomai finansējuma nekad nevar būt par daudz,” tā aģentūras LETA žurnālistēm Gaļinai Kudrjavcevai Ancei Zirnītei intervijā atzinusi Veselības ministrijas valsts sekretāre Agnese Vaļuliene, taču uzsvērusi, ka papildu līdzekļi nozare šī gada budžetā piešķirti, tajā skaitā medikamentiem onkoloģijā. Saruna ar A. Vaļulieni par to, kāpēc medicīnai vienmēr vajadzēs palielināt līdzekļus, kā zāļu cenas mainījusi reforma, […]

Racionāls mākslinieks ar romantisku skatījumu

07:16
06.03.2025
66
1

Mūziķis, dziesmu autors un radio balss Mārtiņš Kanters ir dzimis Cēsīs un arvien cenšas izbrīvēt laiku, lai Straupē apciemotu mammu. Mūzikā ir jau 15 gadus, pirms desmit gadiem izdevis pirmo solo albumu, tagad ir jau četri, divi no tiem kopā ar Maestro Raimondu Paulu. Šogad Mārtiņš saņēmis Zelta mikrofona balvu nominācijā “Labākais tradicionālā pop vai […]

Darba dienas paiet mežā

15:28
03.03.2025
383

Uldim Kalniņam darba dienas paiet mežā. Viņš kopj jaunaudzes. “Sniega, var teikt, nebija, varēju visu ziemu strādāt. Taurenē, Dzērbenē saimniekiem mežu daudz. Viņi domā, lai izaugtu kārtīgs mežs. Ja nekops, neizaugs,” saka Uldis. Viņa dzimtais pagasts ir Dzērbene, bet, kā atzīst taurenietis, tagad jau abi pagasti ir kā viens. Tie pāris kilometri no viena centra […]

Piepildīt laiku, radīt un dot citiem

15:12
27.02.2025
191

Jaunpiebalgas pagasta bibliotēkā apskatāma Tamāras Gončoronokas enkaustikas gleznu izstāde. Viņa ir jaunpiebaldzēniete, Sv.Toma baznīcas draudzes priekšniece, strādā par bibliotekāri kaimiņu pagastā Rankā, bet brīvos brīžus velta vaļaspriekiem, kas dod dzīvē līdzsvaru. -Man vienmēr paticis apgūt ko jaunu, pamēģināt. Enkaustika sākumā ieinteresēja vārda pēc, nesapratu, kas tas ir. Draudzes svētdienas skolā sarīkoju meistarklasi. Tie, kuri piedalījāmies, […]

Koncertuzvedumā “Uz vienas stīgas” apvienojas dziedātāja Ineta Rudzīte,kā arī aktieri Jānis Paukštello un Gundars Grasbergs

16:33
26.02.2025
46

Šopavasar Latvijas pilsētās būs skatāms jauns koncertuzvedums “Uz vienas stīgas”, kurā apvienojušies izcilie aktieri Jānis Paukštello un Gundars Grasbergs, kā arī šarmantā dziedātāja Ineta Rudzīte. Pirmais koncerts notiks 13.martā Cēsīs, CATA Kultūras centrā. Uzvedumā skanēs gan Knuta Skujenieka, Imanta Ziedoņa un Jāņa Petera dzeja, gan zināmas un arī mazāk dzirdētas dziesmas no mākslinieku repertuāra: “Ir […]

Teātra spēlēšana pusotra gadsimta garumā

06:02
22.02.2025
54

Šajā gadā aprit 150 gadi, kopš Cēsīs spēlē teātri. Teātra spēlēšanas sākums meklējams 1875. gadā, kad vietējās kreicskolas audzēkņi vācu valodā nospēlēja nelielu ludziņu kādā vācu pilsoņu kluba “Muse” rīkotajā pasākumā. Tas rosināja Cēsu Labdarības biedrību organizēt dramatisko pulciņu, lai spēlētu teātri latviešu mēlē. Tā arī notika, un jau nākamajā, 1876. , gadā to nosauca […]

Tautas balss

Nav jāgaužas, bet jādarbojas

14:50
13.03.2025
21
Cēsnieks T. raksta:

“Man liekas, satraukumam, ka Latvijā ir nedroši, nav pamata. Esmu diezgan pārliecināta, ka mums tuvākajos gados nekas nedraud, neviens te neuzbruks. Taču, ka pasaules kārtība mainās un katram pašam vairāk jāatbild par sevi un savu valsti, tas gan skaidri redzams. Nav, ko gausties, jādarbojas savas valsts labā,” sacīja cēsnieks T.

Tualetes svarīgas ģimenēm ar bērniem

14:49
12.03.2025
26
Māmiņa raksta:

“Kļūst siltāks, ģimenes ar maziem bērniem vairāk dodas pastaigās, bet Cēsīs, Pils parkā, tualete slēgta. Kur aiziet? Tāds četrgadnieks vajadzību iet uz tualeti saprot tikai pēdējā mirklī, paciesties nevar. Gaidītu, ka pašvaldība vairāk parūpētos par šādām situācijām, lai vismaz brīvdienās cēsnieku pastaigu vietu tuvumā būtu tualetes,” rosināja kuplas ģimenes māmiņa.

Budžetam vispirms jānodrošina primārās vajadzības

14:48
12.03.2025
27
49
Lasītāja raksta:

“Izlasīju “Cēsu Vēstīs” datus par šī gada Cēsu novada budžetu. Nesaprotu, pēc kādiem kritērijiem piešķir līdzekļus dažādiem darbiem. Piemēram, Eduarda Veidenbauma muzejā pieejamības nodrošināšanai 67 tūkstoši eiro. Nesaku, ka nevajag tādu pasākumu, bet vai šis ir īstais brīdis, kad varam atļauties uzlabot memoriālā muzeja pieejamību. Tajā pašā laikā patvertņu uzlabošanai visā novadā paredzēti tikai 30 […]

Jauna izstāde

14:50
11.03.2025
21
Gleznu cienītāja raksta:

“Priecājos par brīnišķīgo cēsnieka Ģirta Vernera gleznu izstādi, ko pagājušajā nedēļā atklāja kultūras biedrībā “Har­monija” Cēsīs. Pasākuma dalībnieki varēja baudīt Ģ.Verne­ra jauno veikumu, Cēsu skatiem, ainavām. Bija tik jauka, sirsnīga noskaņa, kādā noritēja tikšanās,” pauda gleznu cienītāja.

Reisi vajadzīgi, bet ne lielais autobuss

17:00
08.03.2025
34
Cēsnieks K. raksta:

“Kad redzu pustukšus lielos autobusus pilsētas satiksmē, vienmēr pārņem nesapratne, vai tiešām nav iespējams sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēt racionālāk. Cik bieži vispār Cēsu pilsētas maršrutu reisi ir tik piepildīti, ka vajadzīgs lielais autobuss? Vismaz man nav nācies redzēt, ja nu tikai ap laiku, kad Cēsu Meža kapos ir kapu svētki. Turklāt tas jau nav nekas […]

Sludinājumi