Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Vīnu degustācija – ceļojums garšās

Druva
09:49
15.04.2014
6

Kafejnīcā “Solo” tikās vīna cienītāji, lai izgaršotu ģimenes vīna darītavā “Abavas” darītos vīnus. “Druva” devās lūkot, kā noris šāda vīnu degustācija.

Vakara viesi, skaitā ap 20, kuri bija iegādājušies biļetes uz šo pasākumu, tika sagaidīti un pavadīti pie galdiņiem, kur katram laipni ierādīja iepriekš ieplānotu vietu. Ar vienkāršu eleganci noformēti, priecēja galdiņi, uz kuriem bija ne vien glāzes, kurās paredzēts pasniegt vīnus, un informācijas bukletiņš, bet arī krūka ar ūdeni un daudzveidīgu uzkodu plate.

Ar raitām sarunām, stāstiem par vīna ražošanu un padomiem vīna vakaru vadīja “Abavas” vīnu pārdošanas daļas vadītājs Jānis Evelons un vīndara palīdze Jolanta Lapiņa.

Divu stundu garumā tika baudīti pieci dažāda stipruma vīni. J.Evelons “Druvai” pastāstīja – lai saprastu vīnus, degustācijai jānoris pārdomāti. Jāsāk ar dzirkstošiem vīniem, jo tie ir garšā viegli, maigi dzērieni, nav tumīgi un ar savu aromātu nepārņem muti un rīkli, kā to dara sauss sarkanvīns. Līdz ar to arī kafejnīcā “Solo” vispirms tika baudīts “Abavas” rabarberu dzirkstvīns, saukts arī par brutu. Lēnām to izgaršojot, sajūtams skābens svaigums. Degustētāji dalījās pārdomās un atzina, ka tas ir gaisīgs, dzirkstošs dzēriens, kas būtu elegants aperitīvs jebkādā pasākumā. Ar burbuļojošiem un zema alkohola satura dzērieniem – sidriem – tika arī turpināts. Ābolu pussausais sidrs, novērtēts kā viegls un veldzējošs ābolu baltvīns, ieguvis unikālu, Latvijai raksturīgu garšu. Savukārt ābolu pussaldais sidrs, elegants un labi sabalansēts vīns, vislabāk baudāms saviesīga vakara izskaņā. Vakara vadītāji teica, ka šie dzērieni iegūti rūpīgas un pārdomātas vietējo ābolu šķirņu atlases rezultātā, tādēļ tos raksturo dzidrums, svaigu augļu garša un ziedu aromāts.

Vakara turpinājumā vīna cienītāju glāzēs lija upeņu saldais vīns, kas ir klasisks Latvijas upeņu deserta vīns. Daudzi, to garšojot, atminējās savulaik vecmāmiņu darīto mājas vīnu. Vakaru noslēdza stiprinātais vīns – aroniju ports, kas atsauksmju ziņā esot populārākais no “Abavas” vīniem.

“Ja runājam par garšu, degustāciju sākām ar ābolu, jo tas ir viegls auglis, garša saprotama, un rabarberu, kuram ir mazliet skābumiņš, bet tas pāriet. Aronija, kā zināms, garšā savelk muti, jo tās sīrups ir ļoti izteikts. Ja vispirms iedzertu aroniju, ābolu garšu pēc tam vairs nejustu,” pastāstīja I.Evelons un norādīja, ka vīns ir māksla, tādēļ degustācijās nevajag aizrauties, cenšoties nobaudīt iespējami vairāk dzērienu. Pieci, seši vīni – tas, viņaprāt, šādās degustācijās ir pietiekami.

Ieklausoties Jolantas Lapiņas stāstījumā, ka “Abavas” rabarberu dzirkstvīns atzīts arī par Latvijas garšu, “Druva” centās izzināt, kas tā īsti ir un ar ko Latvijas vīni atšķiras no ārvalstu dzērieniem. J.Evelons paskaidroja, ka nedrīkst salīdzināt vīnogu un augļu vīnus, jo tie ir atšķirīgi dzērieni, tāpat kā kafija un tēja. Viņu papildināja vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns, skaidrojot, ka par Latvijas vīnogu vīniem kā biznesu runāt vēl nevaram. Ja Latvijā daži simti litru vīnogu vīna tiek saražoti, tad tas ir tikai interesants un ekskluzīvs eksperiments. Arī vīnu darītavā “Abavas” vīnogu vīns vēl ir tikai tapšanas procesā. “Ja runājam par augļu vīniem, tie ir Latvijas tradīcija, arī to garšu iezīmē tieši tradīcija. Vīnu garšu atšķir tas, ka tie darīti no mūsu klimatā audzēta, no mūsu zemes nākuša ābola, labi zināmās aronijas un upenes. Latvijas āboli ir aromātiskāki, bet nedaudz skābāki par dienvidos audzētajiem. Kā un par ko katrs vīndaris konkrēto augli pārvērš, tur atšķirības ir lielas, jo katram vīndarim ir sava recepte un izpratne par dzēriena garšu. Lai arī vīna ražošanai jābūt rūpīgi dokumentētai, tas ir radošs process,” stāsta M.Barkāns.

Jāatzīst, ka pēc degustācijas paliek sajūta, ka turpmāk tiks nevis vienkārši dzerts vīns, bet gan baudīts dzēriens ar stāstu.

Atgādinām, ka pārmērīgai alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Tā pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta. Anda Dzenža

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
47

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi