Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Trīs gardas salātu mērces

Druva
14:06
09.06.2011
187
Img 9807

Vasara ir salātu laiks, kad galdā tiek celti svaigi dārzeņi- salāti, kāposti, tomāti, gurķi, redīsi un daudz kas cits. Caffe „Karstais suns” šefpavārs un saimnieks Gatis Pētersons dalās trīs vienkāršās svaigo salātu mērču receptēs, kuras pagatavot var ikviens un pavisam īsā laikā.

Nedaudz pikanta Garšīgu un veselīgu mērci var pagatavot no olīveļļas un aromātiskā etiķa.

„Šai mērcei neiesaku izmantot parasto galda etiķi. Mēs izmantosim vīnogu etiķi, bet var arī aveņu, ābolu vai vēl kādu citu aromātisko etiķi. Traukā saberž vai ieber ļoti smalki sakapātu sīpolu. Pievieno šķipsniņu jūras sāls un lej bļodiņā pēc iespējas kvalitatīvu olīveļļu. Samaisa, pēc garšas pievieno vīnogu etiķi, atkal samaisa un mērce gatava,” saka Gatis, uzsverot, ka etiķi mērcei pievieno tik, cik izteiktu garšu vēlas panākt.

Svaiga un viegla mērce Latviešiem iecienīts ir skābais krējums, ko saimnieces visbiežāk izmanto salātu pagatavošanai. Taču Gatis krējumu aizstās ar Biolakto tīrkultūras jogurtu. „Bļodā ielej Biolakto tīrkultūras jogurtu, pievieno daiviņu sasmalcināta ķiploka, nelielu šķipsniņu jūras sāls, kā arī zaļumus- sasmalcinātus dilles un pētersīļus,” stāsta Gatis un bilst, ka šo zaļumu vietā varētu izmantot arī piparmētru lapas. Tās garšu padarītu vēl vieglāku un atsvaidzinošāku.

Majonēzes un karija mērce Pirms šīs mērces gatavošanas šefpavārs norādīja, ka tā noteikti būs sātīgāka nekā divas iepriekšējās. „Kariju nelielā eļļas daudzumā uz pannas uzsilda. Es teiktu, ka tas ir karija „atdzīvināšanas” process, jo sildot karijam izdalīsies tā izteiksmīgā garša. Kad tas izdarīts, iegūto masu ielej bļodiņā un pagaida, kamēr atdziest. Pievieno majonēzi un visu samaisa. Mērce no karija iegūs skaistu dzeltenu krāsu,” stāsta un rāda šefpavārs Gatis. Kad trīs mērču veidi pagatavoti, kopīgi klājam galdu, liekam trīs šķīvjus un tos pildām ar lapu salātiem. „Pamatā būs ledus salāti, kurus saplucinām sīkos gabaliņos. Tad pēc patikas šķīvī varam likt sagrieztu tomātu, gurķus, redīsus, saldo piparu vai jebko citu. Vienu no salātu veidiem pārkaisām ar grauzdētiem maizes gabaliņiem. Otru salātu veidu papildināsim ar vistas filejas gabaliņiem un pekanriekstiem, trešajiem pieliksim svaigā siera bumbas. Tā pavisam ātri esam ieguvuši trīs dažādus salātus, kurus vēl dažādosim, pasniedzot katru ar citu salātu mērci. Jāatzīst, pagatavot salātus ir diezgan vienkārši, bet galvenais- tie ir gardi un veselīgi,” saka G. Pētersons. Viņš norāda, ka patlaban ir sezona biešu lapiņām, tāpēc salātus var papildināt arī ar tām, jāatgādina, ka biežu lapiņās ir daudz vitamīnu.

Pagatavotos salātus un pats galvenais- dažādās salātu mērces -pieteicās nobaudīt divi neatkarīgie eksperti, kuri sniedza savu vērtējumu. -Neesmu aso mērču cienītājs, tādēļ teikšu, ka man tuvāka ir jogurta mērce, taču nevēlos nosaukt vienu favorītu. Mērces patiešām ir ļoti dažādas un katrai savs knifiņš. Ar karija- majonēzes mērci saskaros pirmo reizi, tā garšo interesanti. Garšoja man arī mērce, kas gatavota no olīveļļas un aromātiskā etiķa. Interesanti!

-Man labāk garšo majonēzes- karija mērce, pēc tam olīveļļas un etiķa mērcīte. Tīrkultūras jogurta mērce šķiet pārāk ikdienišķa un pierasta, bet nebūt ne negaršīga. Bet, jā, karija mērce – super, iedomājos, ka tādu var ēst arī ar čipsiem! Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
77

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
23

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
286
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
13
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi