Vasara ir salātu laiks, kad galdā tiek celti svaigi dārzeņi- salāti, kāposti, tomāti, gurķi, redīsi un daudz kas cits. Caffe „Karstais suns” šefpavārs un saimnieks Gatis Pētersons dalās trīs vienkāršās svaigo salātu mērču receptēs, kuras pagatavot var ikviens un pavisam īsā laikā.
Nedaudz pikanta Garšīgu un veselīgu mērci var pagatavot no olīveļļas un aromātiskā etiķa.
„Šai mērcei neiesaku izmantot parasto galda etiķi. Mēs izmantosim vīnogu etiķi, bet var arī aveņu, ābolu vai vēl kādu citu aromātisko etiķi. Traukā saberž vai ieber ļoti smalki sakapātu sīpolu. Pievieno šķipsniņu jūras sāls un lej bļodiņā pēc iespējas kvalitatīvu olīveļļu. Samaisa, pēc garšas pievieno vīnogu etiķi, atkal samaisa un mērce gatava,” saka Gatis, uzsverot, ka etiķi mērcei pievieno tik, cik izteiktu garšu vēlas panākt.
Svaiga un viegla mērce Latviešiem iecienīts ir skābais krējums, ko saimnieces visbiežāk izmanto salātu pagatavošanai. Taču Gatis krējumu aizstās ar Biolakto tīrkultūras jogurtu. „Bļodā ielej Biolakto tīrkultūras jogurtu, pievieno daiviņu sasmalcināta ķiploka, nelielu šķipsniņu jūras sāls, kā arī zaļumus- sasmalcinātus dilles un pētersīļus,” stāsta Gatis un bilst, ka šo zaļumu vietā varētu izmantot arī piparmētru lapas. Tās garšu padarītu vēl vieglāku un atsvaidzinošāku.
Majonēzes un karija mērce Pirms šīs mērces gatavošanas šefpavārs norādīja, ka tā noteikti būs sātīgāka nekā divas iepriekšējās. „Kariju nelielā eļļas daudzumā uz pannas uzsilda. Es teiktu, ka tas ir karija „atdzīvināšanas” process, jo sildot karijam izdalīsies tā izteiksmīgā garša. Kad tas izdarīts, iegūto masu ielej bļodiņā un pagaida, kamēr atdziest. Pievieno majonēzi un visu samaisa. Mērce no karija iegūs skaistu dzeltenu krāsu,” stāsta un rāda šefpavārs Gatis. Kad trīs mērču veidi pagatavoti, kopīgi klājam galdu, liekam trīs šķīvjus un tos pildām ar lapu salātiem. „Pamatā būs ledus salāti, kurus saplucinām sīkos gabaliņos. Tad pēc patikas šķīvī varam likt sagrieztu tomātu, gurķus, redīsus, saldo piparu vai jebko citu. Vienu no salātu veidiem pārkaisām ar grauzdētiem maizes gabaliņiem. Otru salātu veidu papildināsim ar vistas filejas gabaliņiem un pekanriekstiem, trešajiem pieliksim svaigā siera bumbas. Tā pavisam ātri esam ieguvuši trīs dažādus salātus, kurus vēl dažādosim, pasniedzot katru ar citu salātu mērci. Jāatzīst, pagatavot salātus ir diezgan vienkārši, bet galvenais- tie ir gardi un veselīgi,” saka G. Pētersons. Viņš norāda, ka patlaban ir sezona biešu lapiņām, tāpēc salātus var papildināt arī ar tām, jāatgādina, ka biežu lapiņās ir daudz vitamīnu.
Pagatavotos salātus un pats galvenais- dažādās salātu mērces -pieteicās nobaudīt divi neatkarīgie eksperti, kuri sniedza savu vērtējumu. -Neesmu aso mērču cienītājs, tādēļ teikšu, ka man tuvāka ir jogurta mērce, taču nevēlos nosaukt vienu favorītu. Mērces patiešām ir ļoti dažādas un katrai savs knifiņš. Ar karija- majonēzes mērci saskaros pirmo reizi, tā garšo interesanti. Garšoja man arī mērce, kas gatavota no olīveļļas un aromātiskā etiķa. Interesanti!
-Man labāk garšo majonēzes- karija mērce, pēc tam olīveļļas un etiķa mērcīte. Tīrkultūras jogurta mērce šķiet pārāk ikdienišķa un pierasta, bet nebūt ne negaršīga. Bet, jā, karija mērce – super, iedomājos, ka tādu var ēst arī ar čipsiem! Liene Lote Grizāne
Komentāri