Otrdiena, 24. decembris
Vārda dienas: Ādams, Ieva

Trīs gardas salātu mērces

Druva
14:06
09.06.2011
90
Img 9807

Vasara ir salātu laiks, kad galdā tiek celti svaigi dārzeņi- salāti, kāposti, tomāti, gurķi, redīsi un daudz kas cits. Caffe „Karstais suns” šefpavārs un saimnieks Gatis Pētersons dalās trīs vienkāršās svaigo salātu mērču receptēs, kuras pagatavot var ikviens un pavisam īsā laikā.

Nedaudz pikanta Garšīgu un veselīgu mērci var pagatavot no olīveļļas un aromātiskā etiķa.

„Šai mērcei neiesaku izmantot parasto galda etiķi. Mēs izmantosim vīnogu etiķi, bet var arī aveņu, ābolu vai vēl kādu citu aromātisko etiķi. Traukā saberž vai ieber ļoti smalki sakapātu sīpolu. Pievieno šķipsniņu jūras sāls un lej bļodiņā pēc iespējas kvalitatīvu olīveļļu. Samaisa, pēc garšas pievieno vīnogu etiķi, atkal samaisa un mērce gatava,” saka Gatis, uzsverot, ka etiķi mērcei pievieno tik, cik izteiktu garšu vēlas panākt.

Svaiga un viegla mērce Latviešiem iecienīts ir skābais krējums, ko saimnieces visbiežāk izmanto salātu pagatavošanai. Taču Gatis krējumu aizstās ar Biolakto tīrkultūras jogurtu. „Bļodā ielej Biolakto tīrkultūras jogurtu, pievieno daiviņu sasmalcināta ķiploka, nelielu šķipsniņu jūras sāls, kā arī zaļumus- sasmalcinātus dilles un pētersīļus,” stāsta Gatis un bilst, ka šo zaļumu vietā varētu izmantot arī piparmētru lapas. Tās garšu padarītu vēl vieglāku un atsvaidzinošāku.

Majonēzes un karija mērce Pirms šīs mērces gatavošanas šefpavārs norādīja, ka tā noteikti būs sātīgāka nekā divas iepriekšējās. „Kariju nelielā eļļas daudzumā uz pannas uzsilda. Es teiktu, ka tas ir karija „atdzīvināšanas” process, jo sildot karijam izdalīsies tā izteiksmīgā garša. Kad tas izdarīts, iegūto masu ielej bļodiņā un pagaida, kamēr atdziest. Pievieno majonēzi un visu samaisa. Mērce no karija iegūs skaistu dzeltenu krāsu,” stāsta un rāda šefpavārs Gatis. Kad trīs mērču veidi pagatavoti, kopīgi klājam galdu, liekam trīs šķīvjus un tos pildām ar lapu salātiem. „Pamatā būs ledus salāti, kurus saplucinām sīkos gabaliņos. Tad pēc patikas šķīvī varam likt sagrieztu tomātu, gurķus, redīsus, saldo piparu vai jebko citu. Vienu no salātu veidiem pārkaisām ar grauzdētiem maizes gabaliņiem. Otru salātu veidu papildināsim ar vistas filejas gabaliņiem un pekanriekstiem, trešajiem pieliksim svaigā siera bumbas. Tā pavisam ātri esam ieguvuši trīs dažādus salātus, kurus vēl dažādosim, pasniedzot katru ar citu salātu mērci. Jāatzīst, pagatavot salātus ir diezgan vienkārši, bet galvenais- tie ir gardi un veselīgi,” saka G. Pētersons. Viņš norāda, ka patlaban ir sezona biešu lapiņām, tāpēc salātus var papildināt arī ar tām, jāatgādina, ka biežu lapiņās ir daudz vitamīnu.

Pagatavotos salātus un pats galvenais- dažādās salātu mērces -pieteicās nobaudīt divi neatkarīgie eksperti, kuri sniedza savu vērtējumu. -Neesmu aso mērču cienītājs, tādēļ teikšu, ka man tuvāka ir jogurta mērce, taču nevēlos nosaukt vienu favorītu. Mērces patiešām ir ļoti dažādas un katrai savs knifiņš. Ar karija- majonēzes mērci saskaros pirmo reizi, tā garšo interesanti. Garšoja man arī mērce, kas gatavota no olīveļļas un aromātiskā etiķa. Interesanti!

-Man labāk garšo majonēzes- karija mērce, pēc tam olīveļļas un etiķa mērcīte. Tīrkultūras jogurta mērce šķiet pārāk ikdienišķa un pierasta, bet nebūt ne negaršīga. Bet, jā, karija mērce – super, iedomājos, ka tādu var ēst arī ar čipsiem! Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
361

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
74

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
1
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi