“Druva” turpina aizsākto rubriku, jautājot novadniekiem, kāda ir atmiņā visspilgtāk palikusī bērnības garša. Šoreiz savā pieredzes stāstā dalās priekuliete Marta Kahovska. Viņai atmiņā visspilgtāk palikuši ēdieni vasarā, kad gandrīz jebkuram ēdienam klāt tika pievienotas svaigas ogas vai arī pats ēdiens gatavots no dārzā pieejamajām vasaras ogām. Kā stāsta Marta, ik rītu mamma Daina brokastīs pasniegusi auzu pārslu putru ar dažādām piedevām. “Parasti skolas laikā šī putra bija kopā ar dažādiem ievārījumiem, taču vasarā tā kļuva daudz gardāka, jo mamma pielika klāt svaigas ogas no pašu piemājas dārza. Zemenes un avenes bija tās, kas garšoja vislabāk. Tāpēc arī jāsaka, ka, ja skolas laikā no rītiem putra tik ļoti negāja pie sirds, tad tomēr vasarā tā bija bauda ēst,” stāsta Marta. Tāpat bijis arī ar uzputeni jeb debesmannu. Arī tas vasarās kļuvis daudz gardāks, jo veidots no svaigām, pašu audzētām ogām, nevis no saldētām vai veikalā iegādātām. Ar pienu karstā laikā tas garšojis sevišķi labi. Marta atzīst, ka brīžos, kad ir liels karstums, tad auksts uzputenis ar pienu ir pat labāks veldzējums nekā ledains ūdens. Viņa atceras, ka bērnībā uzputenis bijis viens no labākajiem veidiem, kā Martas mammai izdevies viņu atraut no rotaļām pagalmā. Taču kā visgardāko bērnības recepti, ko parasti vasarās gatavoja Martas vecmāmiņa Elza, jauniete atceras ābolmaizi, kas vasarās nedaudz izmainījusies, jo nākušas klāt ogas. “Vecmāmiņas ābolkūka bija viena no gardākajām. Atceros, ka bērnībā bieži braucām pie citiem radiem un tur nekad nebija tik garda, kā vecāmamma laukos taisīja. Un jāatzīst vien ir, ka ar recepti viņa tā īsti dalīties negribēja, atceros tikai tik, cik pati biju novērojusi, kad ome taisīja. Taču domāju, ka galvenā “rozīnīte”, kas kūku padarīja tik gardu, bija zemenes, kas tika saliktas starp āboliem. Šādā veidā kūka bērnībā likās vēl ekskluzīvāka,” atminas Marta. Omes ābolkūkas recepte: Sastāvdaļas 1 glāze cukura 1 glāze kefīra 2 glāzes miltu 1 tējkarote sodas 2 olas Zemenes Āboli Kanēlis Pagatavošana Visas sastāvdaļas, izņemot ābolus, zemenes un kanēli, ar mikseri samiksē viendabīgā mīklā. Ābolus sagriež plāksnītēs, zemenes uz pusēm vai šķēlītēs. Ietauko cepamo trauku. (Ar dziļu apakšu, jo cepšanās procesā tā uzpūtīsies par vairākiem centimetriem.) Tad lej traukā mīklu. Mīklai ir jālīst kā lentei, nevis jākrīt kā kunkuļiem, ja mīkla ir pārāk bieza, pievieno vairāk kefīra. Pa virsu mīklai vienā kārtā liek ābolus, līdz visa kūka ir noklāta. Starp ābolu šķēlītēm ieliek arī svaigās zemenes. Kad āboli un zemenes saliktas, tiem pa virsu uzber nedaudz kanēļa un cukuru. Uzsilda krāsni līdz 190 grādu temperatūrai un liek kūku cepties. Cep 50 minūtes. Pēc tam nedaudz atdzesē un liek galdā. Karstā laikā vislabāk klāt piedzert pienu. Zane Ieviņa
Komentāri