Piektdiena, 19. decembris
Vārda dienas: Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers

Svaigas ogas kā piedeva ēdienam

Druva
09:52
11.07.2013
66
Blueberries

“Druva” turpina aizsākto rubriku, jautājot novadniekiem, kāda ir atmiņā visspilgtāk palikusī bērnības garša. Šoreiz savā pieredzes stāstā dalās priekuliete Marta Kahovska. Viņai atmiņā visspilgtāk palikuši ēdieni vasarā, kad gandrīz jebkuram ēdienam klāt tika pievienotas svaigas ogas vai arī pats ēdiens gatavots no dārzā pieejamajām vasaras ogām. Kā stāsta Marta, ik rītu mamma Daina brokastīs pasniegusi auzu pārslu putru ar dažādām piedevām. “Parasti skolas laikā šī putra bija kopā ar dažādiem ievārījumiem, taču vasarā tā kļuva daudz gardāka, jo mamma pielika klāt svaigas ogas no pašu piemājas dārza. Zemenes un avenes bija tās, kas garšoja vislabāk. Tāpēc arī jāsaka, ka, ja skolas laikā no rītiem putra tik ļoti negāja pie sirds, tad tomēr vasarā tā bija bauda ēst,” stāsta Marta. Tāpat bijis arī ar uzputeni jeb debesmannu. Arī tas vasarās kļuvis daudz gardāks, jo veidots no svaigām, pašu audzētām ogām, nevis no saldētām vai veikalā iegādātām. Ar pienu karstā laikā tas garšojis sevišķi labi. Marta atzīst, ka brīžos, kad ir liels karstums, tad auksts uzputenis ar pienu ir pat labāks veldzējums nekā ledains ūdens. Viņa atceras, ka bērnībā uzputenis bijis viens no labākajiem veidiem, kā Martas mammai izdevies viņu atraut no rotaļām pagalmā. Taču kā visgardāko bērnības recepti, ko parasti vasarās gatavoja Martas vecmāmiņa Elza, jauniete atceras ābolmaizi, kas vasarās nedaudz izmainījusies, jo nākušas klāt ogas. “Vecmāmiņas ābolkūka bija viena no gardākajām. Atceros, ka bērnībā bieži braucām pie citiem radiem un tur nekad nebija tik garda, kā vecāmamma laukos taisīja. Un jāatzīst vien ir, ka ar recepti viņa tā īsti dalīties negribēja, atceros tikai tik, cik pati biju novērojusi, kad ome taisīja. Taču domāju, ka galvenā “rozīnīte”, kas kūku padarīja tik gardu, bija zemenes, kas tika saliktas starp āboliem. Šādā veidā kūka bērnībā likās vēl ekskluzīvāka,” atminas Marta. Omes ābolkūkas recepte: Sastāvdaļas 1 glāze cukura 1 glāze kefīra 2 glāzes miltu 1 tējkarote sodas 2 olas Zemenes Āboli Kanēlis Pagatavošana Visas sastāvdaļas, izņemot ābolus, zemenes un kanēli, ar mikseri samiksē viendabīgā mīklā. Ābolus sagriež plāksnītēs, zemenes uz pusēm vai šķēlītēs. Ietauko cepamo trauku. (Ar dziļu apakšu, jo cepšanās procesā tā uzpūtīsies par vairākiem centimetriem.) Tad lej traukā mīklu. Mīklai ir jālīst kā lentei, nevis jākrīt kā kunkuļiem, ja mīkla ir pārāk bieza, pievieno vairāk kefīra. Pa virsu mīklai vienā kārtā liek ābolus, līdz visa kūka ir noklāta. Starp ābolu šķēlītēm ieliek arī svaigās zemenes. Kad āboli un zemenes saliktas, tiem pa virsu uzber nedaudz kanēļa un cukuru. Uzsilda krāsni līdz 190 grādu temperatūrai un liek kūku cepties. Cep 50 minūtes. Pēc tam nedaudz atdzesē un liek galdā. Karstā laikā vislabāk klāt piedzert pienu. Zane Ieviņa

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Rotas un akrila gleznas

05:11
18.12.2025
44

“Krieviņkrogs” ir krietnu gabaliņu aiz Rāmuļiem un Lielmaņiem. Dace Jeršova ar ģimeni šurp pārcēlusies no Rīgas jau deviņdesmitajos. “Man nepatika Rīgā, kaut esmu tur dzimusi un augusi, bet daudzdzīvokļu mājā dzīvot – tas nav tas,” stāsta Dace, atceroties, kā privatizējuši šo vietu un uzbūvējuši māju. Taujāta par brīvo laiku, Dace atzīst – vasarā iespēju ir […]

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
110

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
26

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
298
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
67

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1094
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
16
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
35
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
31
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
47
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
46
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi