Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Svaigas ogas kā piedeva ēdienam

Druva
09:52
11.07.2013
29
Blueberries

“Druva” turpina aizsākto rubriku, jautājot novadniekiem, kāda ir atmiņā visspilgtāk palikusī bērnības garša. Šoreiz savā pieredzes stāstā dalās priekuliete Marta Kahovska. Viņai atmiņā visspilgtāk palikuši ēdieni vasarā, kad gandrīz jebkuram ēdienam klāt tika pievienotas svaigas ogas vai arī pats ēdiens gatavots no dārzā pieejamajām vasaras ogām. Kā stāsta Marta, ik rītu mamma Daina brokastīs pasniegusi auzu pārslu putru ar dažādām piedevām. “Parasti skolas laikā šī putra bija kopā ar dažādiem ievārījumiem, taču vasarā tā kļuva daudz gardāka, jo mamma pielika klāt svaigas ogas no pašu piemājas dārza. Zemenes un avenes bija tās, kas garšoja vislabāk. Tāpēc arī jāsaka, ka, ja skolas laikā no rītiem putra tik ļoti negāja pie sirds, tad tomēr vasarā tā bija bauda ēst,” stāsta Marta. Tāpat bijis arī ar uzputeni jeb debesmannu. Arī tas vasarās kļuvis daudz gardāks, jo veidots no svaigām, pašu audzētām ogām, nevis no saldētām vai veikalā iegādātām. Ar pienu karstā laikā tas garšojis sevišķi labi. Marta atzīst, ka brīžos, kad ir liels karstums, tad auksts uzputenis ar pienu ir pat labāks veldzējums nekā ledains ūdens. Viņa atceras, ka bērnībā uzputenis bijis viens no labākajiem veidiem, kā Martas mammai izdevies viņu atraut no rotaļām pagalmā. Taču kā visgardāko bērnības recepti, ko parasti vasarās gatavoja Martas vecmāmiņa Elza, jauniete atceras ābolmaizi, kas vasarās nedaudz izmainījusies, jo nākušas klāt ogas. “Vecmāmiņas ābolkūka bija viena no gardākajām. Atceros, ka bērnībā bieži braucām pie citiem radiem un tur nekad nebija tik garda, kā vecāmamma laukos taisīja. Un jāatzīst vien ir, ka ar recepti viņa tā īsti dalīties negribēja, atceros tikai tik, cik pati biju novērojusi, kad ome taisīja. Taču domāju, ka galvenā “rozīnīte”, kas kūku padarīja tik gardu, bija zemenes, kas tika saliktas starp āboliem. Šādā veidā kūka bērnībā likās vēl ekskluzīvāka,” atminas Marta. Omes ābolkūkas recepte: Sastāvdaļas 1 glāze cukura 1 glāze kefīra 2 glāzes miltu 1 tējkarote sodas 2 olas Zemenes Āboli Kanēlis Pagatavošana Visas sastāvdaļas, izņemot ābolus, zemenes un kanēli, ar mikseri samiksē viendabīgā mīklā. Ābolus sagriež plāksnītēs, zemenes uz pusēm vai šķēlītēs. Ietauko cepamo trauku. (Ar dziļu apakšu, jo cepšanās procesā tā uzpūtīsies par vairākiem centimetriem.) Tad lej traukā mīklu. Mīklai ir jālīst kā lentei, nevis jākrīt kā kunkuļiem, ja mīkla ir pārāk bieza, pievieno vairāk kefīra. Pa virsu mīklai vienā kārtā liek ābolus, līdz visa kūka ir noklāta. Starp ābolu šķēlītēm ieliek arī svaigās zemenes. Kad āboli un zemenes saliktas, tiem pa virsu uzber nedaudz kanēļa un cukuru. Uzsilda krāsni līdz 190 grādu temperatūrai un liek kūku cepties. Cep 50 minūtes. Pēc tam nedaudz atdzesē un liek galdā. Karstā laikā vislabāk klāt piedzert pienu. Zane Ieviņa

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
23

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
321

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi