Ierasts, ka pusdienas gatavojam katliņos un pannās, bet arī māla podiņos cepeškrāsnī var gatavot dažādus ēdienus. Divu bērnu māmiņa Ieva Rozentāle stāsta, ka gatavot māla podiņos ir parocīgi. Ērti, ka katram ģimenes loceklim pusdienās var pagatavot ko atšķirīgu, tieši viņa iecienītu. “Teju katrs pats var salikt podiņā, ko vēlas. Piemēram, dēlēns neēd burkānus, vīram garšo vairāk gaļas, es esmu veģetāriete, un tā mēs katrs sev sakomplektējam pusdienas. Podiņos man vislabāk patīk gatavot dārzeņu miksli. Dārzeņus ar garšvielām un mazliet eļļas samaisa, tad liek podiņā, pārlej saldo krējumu un pārkaisa garšvielas. Podiņu saturu var papildināt ar gaļu, žāvētu vai svaigu, kā katrs vēlas. Atliek podiņus ievietot cepeškrāsnī apmēram 200 grādu temperatūrā un cept, kamēr ēdiens gatavs,” stāsta Ieva un atklāj vēl vienu labu recepti: “Vistas stilbiņus sadalu mazākos gabaliņos, lieku podiņā, pāri ķiploku un kārtām dažādus dārzeņus. Pārleju ar saldo krējumu, kam klāt garšvielas, pa virsu vēl uzlieku baltmaizes šķēli. Tad vāku virsū un cepeškrāsnī iekšā. 200 grādu temperatūrā cepu apmēram pusotru stundu. Kad maizītes virspuse apbrūnējusi, ēdienam vajadzētu būt gatavam.” Ieva stāsta, ka māla podiņus, kas paredzēti ēdiena gatavošanai karstumā, viņas ģimenei uzdāvināja, taču teic, tos var atrast trauku vai keramikas veikalos. “Zinu, ka māsa tādus nopirka Rīgā Centrāltirgū, tie nemaksāja daudz. Domāju, ka iespēja gatavot šādos podiņos ir nedaudz piemirsta, bet tas ir ērti, turklāt arī pasniedzot izskatās interesanti. Jāpiebilst, ka bērniem reizēm ir niķis gausi ēst. Šādā podiņā ēdiens saglabājas silts daudz ilgāk, nekā uz šķīvja uzlikts,” teic Ieva. Liene Lote Grizāne
Komentāri