Šomēnes savā virtuvē ciemiņus uzņēma kafejnīcas “Birzmaļi” šefpavārs Kaspars Vīns. Viņš kopā ar Daci Zaharovu, kas pagājušās nedēļas nogalē organizēja Lielās talkas pasākumu Gaujmalā, kurā piedalījās arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, gatavoja trīs pavasarīgus ēdienus. Šefpavārs norāda, ka pavasarī jācenšas uzturā lietot pēc iespējas vairāk zaļumu, turklāt vēlams savvaļas – nātru, pieneņu, balandu un gārsu jaunās lapiņas. Pavasara augus var izmantot ne tikai dažādās zupās, bet arī gatavot veselīgus salātus, savvaļas zaļumus kombinējot ar garšaugiem un dārzeņiem, pievienojot citronu sulu, augu eļļu, krējumu un citas piedevas. Dienas normai vajadzētu būt vismaz bļodiņai svaigu salātu. K. Vīns stāsta, ka nātres lieto zupās, sautējumos, salātos, kā arī garšvielu vietā. Vienkārša ir nātru zupa – kartupeļus novāra, noceļ no uguns, pievieno sīki sagrieztas nātres, pielej skābu sulu. Pievieno lokus, dilles, sīpolus un krējumu.
Cilvēki labprāt uzturā lieto svaigu pieneņu lapu salātus. Lai lapas atbrīvotu no spēcīgās rūgtās garšas, ieteicams vēl augošus augus kādu laiku nosegt ar tumšu, gaismu necaurlaidīgu trauku. Pieneņu lapas ir bagātīgs magnija un dzelzs avots, tās satur arī daudz kālija, kalcija un nātrija, kā arī A vitamīnu. Viena versija salātiem – sīki saplucina pieneņu lapas un pievieno lokus, dilles, rūgušpienu un nedaudz krējuma. Var gatavot pieneņu salātus ar skābenēm – sīki sagriež pienenes un tikpat daudz skābeņu, pievieno sīki sagrieztus lokus, dilles, rūgušpienu un nedaudz krējuma vai eļļas. “Kamēr vēl savvaļas zaļumu nav, mēs salātos izmantosim spinātus, kas arī ir īsts pavasara brīnums. Maigi un patīkami garšā, bet trieciennieki vitamīnu un minerālvielu daudzumā,” saka K. Vīns un norāda, ka spinātos esošo vitamīnu un minerālvielu saraksts patiešām ir iespaidīgs. Tie ir slavināmi lielā dzelzs daudzuma dēļ, tas ir iemesls, kāpēc spinātus iesaka ēst bērniem un sievietēm. Pieminams arī vitamīnu klāsts – spinātos ir A, C, P, PP, K, B2, B6 un E vitamīns, beta karotīns, pantotēnskābe, folijskābe, kalcijs, magnijs, cinks un vēl citi. Turklāt spināti satur arī daudz olbaltumvielu – šai jomā augu valstī pārākas vien pupas un zirņi. Daloties padomos, kā sagatavot spinātus, K. Vīns teic: “Pirms gatavošanas spinātus vienmēr rūpīgi jānomazgā. Starp lapiņām parasti slēpjas smiltis, kas var izbojāt ēšanas prieku. Ja spināti iegādāti vairāk, nekā konkrētai maltītei nepieciešams, daļu var apsmidzināt ar ūdeni un ielikt pārtikas maisiņā ledusskapī. Tā spinātus var uzglabāt pat vairākas dienas. Nevajag uzturā lietot jau iedzeltenas spinātu lapas, tām jābūt skaisti zaļā krāsā.” Arī šīs reizes viešņa Dace Zaharova norāda, ka pavasarī uzturā lieto dažādus zaļumus. “Tāpat kā bērzu sulu laikā jādzer sulas, pavasarī jāēd pirmie zaļumi. Tie ir dabiski un veselīgi produkti. Turklāt bērzu sulas ir vismaigākais līdzeklis organisma attīrīšanai,” saka D. Zaharova, kura norāda, ka viņai ļoti patīk rosīties pa virtuvi, arī cept kūkas un tortes. “Esmu saldummīle, taču gatavoju arī daudz ko citu. Maija sākumā vienmēr atklājam grila sezonu, jo pikniki, dzīvojot Gaujas krastā, ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, kaut dārza svētkus un grilēšanu esam baudījuši arī ziemā. Tad galvenais ir silti saģērbties,” smaidot saka D. Zaharova un atklāj, ka ir latviešu virtuves cienītāja. Viņa bilst, ka mums pašiem ir tik daudz garšīgu ēdienu, kurus var gatavot un baudīt. “Pat latviešu ābols ir vislabākais, ja salīdzina ar dažādiem svešzemju augļiem,” smaidot saka Dace. Jāteic, ka šoreiz laiks virtuvē pagāja ļoti ātri, un arī šefpavāra trīs piedāvātie ēdieni tika pagatavoti nepilnas stundas laikā. D. Zaharova atzina, ka bija ļoti interesanti vērot vīrieti šefpavāru darbojamies virtuvē, turklāt izvēlētie produkti, kurus ikdienā mēs mājās gatavojam, tika pagatavoti citādāk un interesantāk. Liene Lote Grizāne
Paldies kafejnīcai “Birzmaļi” par laipno uzņemšanu un sarūpēto pārtikas grozu. Kafejnīca ”Birzmaļi” atrodas J. Poruka ielā 49. Kontakttālrunis 29395390
Komentāri