Piektdiena, 19. decembris
Vārda dienas: Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers

No vietējiem produktiem

Druva
13:12
24.01.2012
23
5234

Kopā ar „Druvu” uz maltītes gatavošanu pedagoģi un Amatas novada apvienotās izglītības pārvaldes vadītāju Dinu Dombrovsku aicināja krodziņa „Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā. Šajā reizē galdā cēla vietējos kartupeļus un dārzeņus – burkānus, kāļus un seleriju. Gatavoja cūkgaļu. Bet saldajā ēdienā tika izmantoti vietējie āboli, ķirši un medus. „Latvieši ir lieli gaļēdāji, tur neko nepadarīsi. Jāatzīst, esmu putna gaļas pretiniece. Latvijā nav dabiski audzētu un barotu vistu. Tā cāļa gaļa, kuru pērkam veikalos, ir pilna ar hormoniem,” bilda šefpavāre un norādīja, ka vislabāk gaļu iegādāties no zemniekiem, tad būs zināms, kā dzīvnieks audzis un ar ko barots. Rosoties virtuvē un dodot pirmos norādījumus Dinai, pavāre stāstīja, ka tiks izmantota cūkgaļas fileja, cūkas vismīkstākā un ātrāk pagatavojamā gaļa. D. Dombrovska atrotīja piedurknes un ķērās pie darbs. „Man patīk gatavot. Ir ēdieni, kurus mājās gatavojam bieži. Iecienītākie ir itāļu virtuves ēdieni – spageti ar Boloņas mērci, lazanja un citi. Uzskatu, ka itāļi gatavo lieliski. Mūsu mājās gatavo arī zupas – frikadeļu, biešu un citas. Nereti top arī pavisam vienkārši, bet latviski ēdieni, piemēram, miežu putraimu biezputra,” sacīja D. Dombrovska. Šefpavāre norādīja, ka ir ātrais variants, kā pagatavot miežu putraimu vai grūbu biezputru. „No rīta grūbas vai putraimus aplej ar ūdeni. Vakarā uzvāra katliņā ūdeni, ieber grūbas un pagaida, kamēr uzsit pirmos burbuļus. Pēc tam atstāj katliņu uz pavisam mazas liesmiņas vai pat noslēdz to. Uzliek katliņam vāku, pārklāj ar dvielīti un pagaida, kamēr putraimi uzbriest. Un putra gatava,” pamācīja Anita Krasnā. Runājot par veselīgu pārtiku, arī D. Dombrovska sacīja, ka viņa reti gatavo vistas gaļu tā paša iemesla dēļ, kuru minēja pavāre. „Pagājušajā gadā ar skolēniem bioloģijas stundā runājām par veselīgu pārtiku. Viens skolēns atveda nokautu vistu, kas turēta lauku sētā, mēs to mājturības kabinetā vārījām. Bērniem pierādīju, ka mājas audzētas un veikalā pirktas vistas gaļa atšķiras tik ļoti, ka no tās gatavotais buljons, garša, smarža un pat gaļas krāsa atšķiras. Tas liek aizdomāties par to, ko ēdam.

Mūsu ģimenei liels pluss ir tas, ka pašiem ir dārzs, izaudzējam dārzeņus un garšaugus. Vasarā konservēju, zinu, kas viss ir tīrs un dabisks. Esam atteikušies no margarīna, lietojam tikai sviestu,” pastāstīja D. Dombrovska, uzsverot, ka cilvēki aizvien vairāk cenšas izvērtēt pārtikas kvalitāti un piedomā, lai ēdiens būtu veselīgs un uzturvielām bagāts. Dinas viedoklim piekrita arī šefpavāre, kura atzina, ka ziemā pirktie tomāti, gurķi, kas ievesti no ārzemēm, nav nekas labs.

Anita arī sacīja, ka cilvēki mainījuši ēšanas paradumus, lieto daudz pusfabrikātu un no ārzemēm ievestu pārtikas produktu. „Agrāk vecmāmiņa katram sautējumam klāt lika kāli, bet mūsdienās tas ir nepamatoti aizmirsts,” teica šefpavāre. Kamēr dārzeņi un gaļa cepās, šefpavāre deva norādījumus saldā ēdiena pagatavošanai. „Desertam izmantosim ābolus. Ja ābolu pārgriež un griezuma vieta kļūst tumša, tad skaidrs, ka tas ir vietējais ābolītis, jo ārzemju ābols nekad nepaliek tumšs. Saldajam var izmantot vasarā sasaldētās ogas vai jebkurus augļus. Mēs desertu gatavosim no svaigiem āboliem un saldētiem ķiršiem,” skaidroja šefpavāre. Virtuvē turpinājās rosība, drīz tika klāts pusdienu galds. Pēc maltītes gatavošanas D. Dombrovska vērtēja, ka ieguvusi daudz jauna. „Jāteic, ka no vienkāršiem pārtikas produktiem pagatavojām interesantu un gardu maltīti. Cūkgaļas fileja ar datelēm un plūmēm man bija kaut kas jauns. Neiedomātos, ka dateļu saldums, plūmju skābums un brendija rūgtenums, kas klāt gaļai, tik labi sader. Šo recepti noteikti izmantošu. Arī saldais ēdiens sanāca ļoti gards. Mans nākamais pirkums noteikti būs šādi mazi trauciņi, kuros var pagatavot saldo ēdienu,” bilda D. Dombrovska. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Rotas un akrila gleznas

05:11
18.12.2025
44

“Krieviņkrogs” ir krietnu gabaliņu aiz Rāmuļiem un Lielmaņiem. Dace Jeršova ar ģimeni šurp pārcēlusies no Rīgas jau deviņdesmitajos. “Man nepatika Rīgā, kaut esmu tur dzimusi un augusi, bet daudzdzīvokļu mājā dzīvot – tas nav tas,” stāsta Dace, atceroties, kā privatizējuši šo vietu un uzbūvējuši māju. Taujāta par brīvo laiku, Dace atzīst – vasarā iespēju ir […]

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
110

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
26

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
298
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
67

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1094
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
16
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
35
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
31
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
47
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
46
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi