Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Negaidīti ciemiņi. Gatavojam ātrās uzkodas

Druva
15:40
23.02.2012
279
Mg 6838

Šomēnes „Druva” kopā ar krodziņa „Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno maltīti gatavot aicināja Latvijas Valsts policijas Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektoru Aleksandru Suškinu, kurš gan uzreiz atzina, ka mājās virtuvē rosās reti, tādēļ nekādus kulinārijas brīnumus gatavot nespēšot. Šajā reizē šefpavāre Anita Krasnā piedāvāja gatavot uzkodas, ar kurām ikdienā var pacienāt negaidītus ciemiņus. Kā saka, tā ātri un vienkārši! Šefpavāre A. Krasnā deva norādījumus un policists ķērās pie uzkodas maizīšu gatavošanas. Kamēr maize tika sagriezta šķēlēs un apcepta uz pannas, policijas inspektors pastāstīja, ka ēst gatavo reti.

“Biežāk izmantoju iespēju paēst kādā kafejnīcā. Darba laikā nereti pusdienās vai vakariņās, atkarībā no tā, kā iekrīt maiņa, tiek ēstas bulciņas vai hotdogi, kas nopērkami degvielas uzpildes stacijās. Kad ir brīvdienas, nākas mājās kaut ko pagatavot, bet tas nekad nav sarežģīts ēdiens- makaroni ar gaļu, pelmeņi vai kādi vienkārši salātiņi, piemēram, siera un tomātu salāti, kas man ļoti garšo. No zupām iecienītākā – soļanka,” saka A. Suškins un vaicāts, kas viņam negaršo, atbild: “Rīsi, rozīnes un kokosrieksts. Bet bērnības trauma no bērnudārza laikiem ir mannā putra, palicis atmiņā, ka putrā bija lieli kunkuļi.” Turpinot gatavot maizītes, Aleksandrs ķērās pie pildījuma sagatavošanas. A. Krasnā pamācīja: “Lai apgrauzdētā maizīte nebūtu cieta, pirms apgrauzdēšanas eļļā tai var nogriezt garozu. Dažādības labad uzkodu maizītes gatavojam gan no baltmaizītes, gan rupjmaizes „ķieģelīša”. Lai interesantāk, no maizes ar piparkūku formiņām

izspiežam zvaigznes un puķītes. Kamēr maize uz pannas apgrauzdējas, gatavojam pildījumu. Saputojamam saldo krējumu, tam pievienojam smalki sakapātas krabju nūjiņas un šķiņķi. To ar karotīti liksim uz apgrauzdētajām maizītēm.” Pildījumam pievieno sāli, citronpiparus vai citas garšvielas. Šefpavāre norāda, ka uzkodu galdā noteikti var pasniegt dažādus dārzeņus. Uz šķīvja grupē sagrieztus puķkāpostus, burkānus, papriku un pasniedz kopā ar mērcēm, kas arī ir pagatavojamas ātri un vienkārši. “Skābo krējumu samaisa vienādās proporcijās ar majonēzi. Vienā variantā var klāt piespiest ķiploku, citā- smalki sagrieztus zaļumus. Tā iegūstam divas dažādas mērcītes, ko ēst kopā ar dārzeņiem. Redzēts, ka kopā ar mājās gatavotām mērcītēm pasniedz arī Ādažu čipsus,” stāsta A. Krasnā. Stāstot par papriku, šefpavāre atzīst, ka tajā ir daudz C vitamīna, tādēļ vajag to lietot iespējami bieži. “Turklāt paprika krāsu un garšas ziņā ir dažāda. Zaļā paprika būs sīvāka, dzeltenā – maigāka,” norāda A. Krasnā. Turpinot darbu pie ēdienu pagatavošanas uzkodu galdam, šefpavāre policistu A. Suškinu aicina uzcept kartupeļu pankūkas. “Sarīvējam pāris kartupeļus, pievienojam sāli, uzkarsētā pannā liekam nelielas mīklas piciņas. Mīklai nepievienojam olu un miltus. Šādi uzceptas pankūciņas vispirms liek uz šķīvja, kas pārklāts ar salveti, ļauj novilkties liekajai eļļai, pēc tam uz pankūkām uzliek nedaudz Fetaki siera. Rezultātā būs ļoti interesanta garšu buķete,” saka šefpavāre. Bet policists nosmej, ka pankūkas nav cepis neskaitāmus gadus. Turpinot darbu, A. Krasnā piedāvā iemācīt vienkāršu vistas filejas pagatavošanas recepti. Tiek gatavotas arī pildītas krabju nūjiņas, kas iznāk patiesi gardas. “Šodien uzzinu ļoti daudz jauna. Man gan neiet tik raiti, kā pavārītei, bet ar lielu interesi rosos līdzi. Jāteic, ka nekad neesmu stāvējis virtuvē ar pavārgrāmatu rokā. Ja gatavoju, tad kaut ko zināmu un vienkāršu. Tāpēc ir interesanti uzzināt daudz veidu, kā garšīgi pagatavot dažādus pārtikas produktus,” smaidot saka policists, norādot, ka pavārs tomēr laikam nevarētu būt.

Runājot par pildījumu pagatavošanu, šefpavāre A. Krasnā atzīst, ka universāls ir Fetaki siers. Interesanta uzkoda ir ar Fetaki sieru pildītas dateles.

“Žāvētas dateles pārgriež uz pusēm, pilda Fetaki sieru un aptin par plānu šķiņķa šķēlīti. Šo uzkodu var vēl apcept uz pannas, bet var pasniegt neceptu,” padomos dalās šefpavāre.

Uzklājis galdu, policists A. Suškins vērtē pagatavoto: “Jāatzīst, ka uzkodas iznākušas patiešām garšīgas. Ļoti garšo vistas filejas nūjiņas, turklāt nekā sarežģīta to pagatavošanā nebija. Pavisam kaut kas ļoti interesants ir pildītās krabju nūjiņas. Nākas atzīt, ka ļoti jauku garšu kombināciju kopā ar dārzeņiem dod Fetaki mīkstais siers. Salda paprika un sāļš siers – kopā vienreizēja garša. Domāju, ka kaut ko līdzīgu varētu mēģināt sagatavot saviem ciemiņiem. Viss ir ļoti garšīgi un patiesi – nekā sarežģīta nebija un to visu varēja pagatavot diezgan ātri. Iepriekš gan vēl būtu jāaizskrien uz veikalu pakaļ visam nepieciešamajam.” Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
129

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
624
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
241

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi