Šomēnes „Druva” kopā ar krodziņa „Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno maltīti gatavot aicināja Latvijas Valsts policijas Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektoru Aleksandru Suškinu, kurš gan uzreiz atzina, ka mājās virtuvē rosās reti, tādēļ nekādus kulinārijas brīnumus gatavot nespēšot. Šajā reizē šefpavāre Anita Krasnā piedāvāja gatavot uzkodas, ar kurām ikdienā var pacienāt negaidītus ciemiņus. Kā saka, tā ātri un vienkārši! Šefpavāre A. Krasnā deva norādījumus un policists ķērās pie uzkodas maizīšu gatavošanas. Kamēr maize tika sagriezta šķēlēs un apcepta uz pannas, policijas inspektors pastāstīja, ka ēst gatavo reti.
“Biežāk izmantoju iespēju paēst kādā kafejnīcā. Darba laikā nereti pusdienās vai vakariņās, atkarībā no tā, kā iekrīt maiņa, tiek ēstas bulciņas vai hotdogi, kas nopērkami degvielas uzpildes stacijās. Kad ir brīvdienas, nākas mājās kaut ko pagatavot, bet tas nekad nav sarežģīts ēdiens- makaroni ar gaļu, pelmeņi vai kādi vienkārši salātiņi, piemēram, siera un tomātu salāti, kas man ļoti garšo. No zupām iecienītākā – soļanka,” saka A. Suškins un vaicāts, kas viņam negaršo, atbild: “Rīsi, rozīnes un kokosrieksts. Bet bērnības trauma no bērnudārza laikiem ir mannā putra, palicis atmiņā, ka putrā bija lieli kunkuļi.” Turpinot gatavot maizītes, Aleksandrs ķērās pie pildījuma sagatavošanas. A. Krasnā pamācīja: “Lai apgrauzdētā maizīte nebūtu cieta, pirms apgrauzdēšanas eļļā tai var nogriezt garozu. Dažādības labad uzkodu maizītes gatavojam gan no baltmaizītes, gan rupjmaizes „ķieģelīša”. Lai interesantāk, no maizes ar piparkūku formiņām
izspiežam zvaigznes un puķītes. Kamēr maize uz pannas apgrauzdējas, gatavojam pildījumu. Saputojamam saldo krējumu, tam pievienojam smalki sakapātas krabju nūjiņas un šķiņķi. To ar karotīti liksim uz apgrauzdētajām maizītēm.” Pildījumam pievieno sāli, citronpiparus vai citas garšvielas. Šefpavāre norāda, ka uzkodu galdā noteikti var pasniegt dažādus dārzeņus. Uz šķīvja grupē sagrieztus puķkāpostus, burkānus, papriku un pasniedz kopā ar mērcēm, kas arī ir pagatavojamas ātri un vienkārši. “Skābo krējumu samaisa vienādās proporcijās ar majonēzi. Vienā variantā var klāt piespiest ķiploku, citā- smalki sagrieztus zaļumus. Tā iegūstam divas dažādas mērcītes, ko ēst kopā ar dārzeņiem. Redzēts, ka kopā ar mājās gatavotām mērcītēm pasniedz arī Ādažu čipsus,” stāsta A. Krasnā. Stāstot par papriku, šefpavāre atzīst, ka tajā ir daudz C vitamīna, tādēļ vajag to lietot iespējami bieži. “Turklāt paprika krāsu un garšas ziņā ir dažāda. Zaļā paprika būs sīvāka, dzeltenā – maigāka,” norāda A. Krasnā. Turpinot darbu pie ēdienu pagatavošanas uzkodu galdam, šefpavāre policistu A. Suškinu aicina uzcept kartupeļu pankūkas. “Sarīvējam pāris kartupeļus, pievienojam sāli, uzkarsētā pannā liekam nelielas mīklas piciņas. Mīklai nepievienojam olu un miltus. Šādi uzceptas pankūciņas vispirms liek uz šķīvja, kas pārklāts ar salveti, ļauj novilkties liekajai eļļai, pēc tam uz pankūkām uzliek nedaudz Fetaki siera. Rezultātā būs ļoti interesanta garšu buķete,” saka šefpavāre. Bet policists nosmej, ka pankūkas nav cepis neskaitāmus gadus. Turpinot darbu, A. Krasnā piedāvā iemācīt vienkāršu vistas filejas pagatavošanas recepti. Tiek gatavotas arī pildītas krabju nūjiņas, kas iznāk patiesi gardas. “Šodien uzzinu ļoti daudz jauna. Man gan neiet tik raiti, kā pavārītei, bet ar lielu interesi rosos līdzi. Jāteic, ka nekad neesmu stāvējis virtuvē ar pavārgrāmatu rokā. Ja gatavoju, tad kaut ko zināmu un vienkāršu. Tāpēc ir interesanti uzzināt daudz veidu, kā garšīgi pagatavot dažādus pārtikas produktus,” smaidot saka policists, norādot, ka pavārs tomēr laikam nevarētu būt.
Runājot par pildījumu pagatavošanu, šefpavāre A. Krasnā atzīst, ka universāls ir Fetaki siers. Interesanta uzkoda ir ar Fetaki sieru pildītas dateles.
“Žāvētas dateles pārgriež uz pusēm, pilda Fetaki sieru un aptin par plānu šķiņķa šķēlīti. Šo uzkodu var vēl apcept uz pannas, bet var pasniegt neceptu,” padomos dalās šefpavāre.
Uzklājis galdu, policists A. Suškins vērtē pagatavoto: “Jāatzīst, ka uzkodas iznākušas patiešām garšīgas. Ļoti garšo vistas filejas nūjiņas, turklāt nekā sarežģīta to pagatavošanā nebija. Pavisam kaut kas ļoti interesants ir pildītās krabju nūjiņas. Nākas atzīt, ka ļoti jauku garšu kombināciju kopā ar dārzeņiem dod Fetaki mīkstais siers. Salda paprika un sāļš siers – kopā vienreizēja garša. Domāju, ka kaut ko līdzīgu varētu mēģināt sagatavot saviem ciemiņiem. Viss ir ļoti garšīgi un patiesi – nekā sarežģīta nebija un to visu varēja pagatavot diezgan ātri. Iepriekš gan vēl būtu jāaizskrien uz veikalu pakaļ visam nepieciešamajam.” Liene Lote Grizāne
Komentāri