Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Negaidīti ciemiņi. Gatavojam ātrās uzkodas

Druva
15:40
23.02.2012
32
Mg 6838

Šomēnes „Druva” kopā ar krodziņa „Glendeloka” šefpavāri Anitu Krasno maltīti gatavot aicināja Latvijas Valsts policijas Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektoru Aleksandru Suškinu, kurš gan uzreiz atzina, ka mājās virtuvē rosās reti, tādēļ nekādus kulinārijas brīnumus gatavot nespēšot. Šajā reizē šefpavāre Anita Krasnā piedāvāja gatavot uzkodas, ar kurām ikdienā var pacienāt negaidītus ciemiņus. Kā saka, tā ātri un vienkārši! Šefpavāre A. Krasnā deva norādījumus un policists ķērās pie uzkodas maizīšu gatavošanas. Kamēr maize tika sagriezta šķēlēs un apcepta uz pannas, policijas inspektors pastāstīja, ka ēst gatavo reti.

“Biežāk izmantoju iespēju paēst kādā kafejnīcā. Darba laikā nereti pusdienās vai vakariņās, atkarībā no tā, kā iekrīt maiņa, tiek ēstas bulciņas vai hotdogi, kas nopērkami degvielas uzpildes stacijās. Kad ir brīvdienas, nākas mājās kaut ko pagatavot, bet tas nekad nav sarežģīts ēdiens- makaroni ar gaļu, pelmeņi vai kādi vienkārši salātiņi, piemēram, siera un tomātu salāti, kas man ļoti garšo. No zupām iecienītākā – soļanka,” saka A. Suškins un vaicāts, kas viņam negaršo, atbild: “Rīsi, rozīnes un kokosrieksts. Bet bērnības trauma no bērnudārza laikiem ir mannā putra, palicis atmiņā, ka putrā bija lieli kunkuļi.” Turpinot gatavot maizītes, Aleksandrs ķērās pie pildījuma sagatavošanas. A. Krasnā pamācīja: “Lai apgrauzdētā maizīte nebūtu cieta, pirms apgrauzdēšanas eļļā tai var nogriezt garozu. Dažādības labad uzkodu maizītes gatavojam gan no baltmaizītes, gan rupjmaizes „ķieģelīša”. Lai interesantāk, no maizes ar piparkūku formiņām

izspiežam zvaigznes un puķītes. Kamēr maize uz pannas apgrauzdējas, gatavojam pildījumu. Saputojamam saldo krējumu, tam pievienojam smalki sakapātas krabju nūjiņas un šķiņķi. To ar karotīti liksim uz apgrauzdētajām maizītēm.” Pildījumam pievieno sāli, citronpiparus vai citas garšvielas. Šefpavāre norāda, ka uzkodu galdā noteikti var pasniegt dažādus dārzeņus. Uz šķīvja grupē sagrieztus puķkāpostus, burkānus, papriku un pasniedz kopā ar mērcēm, kas arī ir pagatavojamas ātri un vienkārši. “Skābo krējumu samaisa vienādās proporcijās ar majonēzi. Vienā variantā var klāt piespiest ķiploku, citā- smalki sagrieztus zaļumus. Tā iegūstam divas dažādas mērcītes, ko ēst kopā ar dārzeņiem. Redzēts, ka kopā ar mājās gatavotām mērcītēm pasniedz arī Ādažu čipsus,” stāsta A. Krasnā. Stāstot par papriku, šefpavāre atzīst, ka tajā ir daudz C vitamīna, tādēļ vajag to lietot iespējami bieži. “Turklāt paprika krāsu un garšas ziņā ir dažāda. Zaļā paprika būs sīvāka, dzeltenā – maigāka,” norāda A. Krasnā. Turpinot darbu pie ēdienu pagatavošanas uzkodu galdam, šefpavāre policistu A. Suškinu aicina uzcept kartupeļu pankūkas. “Sarīvējam pāris kartupeļus, pievienojam sāli, uzkarsētā pannā liekam nelielas mīklas piciņas. Mīklai nepievienojam olu un miltus. Šādi uzceptas pankūciņas vispirms liek uz šķīvja, kas pārklāts ar salveti, ļauj novilkties liekajai eļļai, pēc tam uz pankūkām uzliek nedaudz Fetaki siera. Rezultātā būs ļoti interesanta garšu buķete,” saka šefpavāre. Bet policists nosmej, ka pankūkas nav cepis neskaitāmus gadus. Turpinot darbu, A. Krasnā piedāvā iemācīt vienkāršu vistas filejas pagatavošanas recepti. Tiek gatavotas arī pildītas krabju nūjiņas, kas iznāk patiesi gardas. “Šodien uzzinu ļoti daudz jauna. Man gan neiet tik raiti, kā pavārītei, bet ar lielu interesi rosos līdzi. Jāteic, ka nekad neesmu stāvējis virtuvē ar pavārgrāmatu rokā. Ja gatavoju, tad kaut ko zināmu un vienkāršu. Tāpēc ir interesanti uzzināt daudz veidu, kā garšīgi pagatavot dažādus pārtikas produktus,” smaidot saka policists, norādot, ka pavārs tomēr laikam nevarētu būt.

Runājot par pildījumu pagatavošanu, šefpavāre A. Krasnā atzīst, ka universāls ir Fetaki siers. Interesanta uzkoda ir ar Fetaki sieru pildītas dateles.

“Žāvētas dateles pārgriež uz pusēm, pilda Fetaki sieru un aptin par plānu šķiņķa šķēlīti. Šo uzkodu var vēl apcept uz pannas, bet var pasniegt neceptu,” padomos dalās šefpavāre.

Uzklājis galdu, policists A. Suškins vērtē pagatavoto: “Jāatzīst, ka uzkodas iznākušas patiešām garšīgas. Ļoti garšo vistas filejas nūjiņas, turklāt nekā sarežģīta to pagatavošanā nebija. Pavisam kaut kas ļoti interesants ir pildītās krabju nūjiņas. Nākas atzīt, ka ļoti jauku garšu kombināciju kopā ar dārzeņiem dod Fetaki mīkstais siers. Salda paprika un sāļš siers – kopā vienreizēja garša. Domāju, ka kaut ko līdzīgu varētu mēģināt sagatavot saviem ciemiņiem. Viss ir ļoti garšīgi un patiesi – nekā sarežģīta nebija un to visu varēja pagatavot diezgan ātri. Iepriekš gan vēl būtu jāaizskrien uz veikalu pakaļ visam nepieciešamajam.” Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Veido namiņu, kur vecļaudis jūtas labi

07:32
30.06.2024
69

Cēsu pilsētas pansionātam 12. jūlijā apritēs 30 gadi. Vairāk nekā pusi no šī laika sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādes direktore ir Inga Gunta Paegle. -Pansionātam ir 30 gadu jubileja. Kā tas šo gadu laikā mainījies? -Es kā šodien atceros 1994. gada 12. jūliju, kad pansionāts no Glūdas kalna Cēsīs ienāca šeit, Cīrulīšos. Glūdas kalnā istabiņās […]

Mērķis - cilvēkiem palīdzēt atgūt veselību, dzīvesprieku un enerģiju

10:24
27.06.2024
659

Saruna ar holistiskās medicīnas eksperti Ingrīdu Mergupi – Leitlandi -Jums ir interesants uzvārds. Tāds rets – Mergupe. -Manas saknes ir no Mālpils. Tur ir upe Mergupe, un šo uzvārdu nes arī mana dzimta. 1928. gadā vectētiņš Jānis Mergups lika pirmo akmeni dzimtas mājai. Un tā nu arī es izceļojos pa pasauli, apgūstot zināšanas, un vēlāk ar […]

Dzīve enerģētiski spēcīgā vietā – kalna galā

10:12
25.06.2024
275

“Jau četrdesmit gadus strādāju Krimuldas vidusskolā par skolotāju, esmu tur kopš skolas dibināšanas brīža. Man jau ir pensionāres statuss, bet darbu turpinu, pēc diviem gadiem gan došos pavisam pensijā,” tā par sevi stāsta Edīte Kanberga, saimniece Drabešu pagasta Kārļu “Eglainēs”. “Eglaines” ir arī viesu nams un atpūtas bāze, bet Jāņu laiku ģimene aizvada savā lokā. […]

Jāņuzāles klimata pārmaiņās

09:54
25.06.2024
52

Par ziedošām pirmsjāņu pļavām, par trejdeviņu ziedu vainadziņu un dabas norišu izpratni saruna ar zālāju biotopu eksperti Maiju Medni. -Jāņi klāt, brienam pļavās, lai no trejdeviņām puķītēm pītu vainadziņu. Vai to var izdarīt?    -Ar katru gadu to izdarīt ir aizvien grūtāk. Lielāka iespēja saplūkt trejdeviņas jāņuzāles ir bioloģiski vērtīgos zālājos, bet tādi Latvijā ir mazāk […]

Balto ceriņu smarža gadu desmitu garumā

06:30
19.06.2024
123

Dace un Alfrēds Jurciņi izstaigā dārzu. Puķes šopavasar steidzas ziedēt, arī rozes pie namdurvīm. Karstās dienās paēnu un spēku dod nelielā birzīte. “Dzīvojam šo dzīvi, kaut reizēm gadās dzelkšņi vai iekož asa nātre. Dzīvojam kopā jau 50 gadus. Visi saka, ka pamatā ir mīlestība, bet šis vārds tāds novalkājies, reizē dziļš un skan dvēselē. Visjaukāk […]

Maza vieta ar lielu sapni

06:13
17.06.2024
88

Pasaules latviešu mākslas centrs darbu Cēsīs sāka pirms desmit gadiem. To vada Čikāgā dzimušais Kārlis Kanderovskis, kurš jau vairākus gadus dzīvo Cēsīs. Mākslas centra galvenais mērķis ir veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara laikā trimdā devušies latviešu mākslinieki, kā arī ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze. Centrs bez maksas ir atvērts ikvienam un darbojas, […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
20
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi