Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Mārtiņam gaili kāvu…

Druva
10:58
10.11.2011
67
Pirags

Šomēnes cafe „Karstais suns” šefpavārs Gatis Pētersons un „Druva” uz Mārtiņdienas pusdienu gatavošanu aicināja stilisti Inetu Zariņu, kura atklāja, ka, kopš meita izdota pie vīra, ģimenē ir arī Mārtiņš, Inetas znots, hokejists Mārtiņš Raitums.

“Mārtiņš gan pašlaik hokeju spēlē Kazahstānā, tādēļ Mārtiņdienas pusdienas šodien nāksies gatavot bez viņa klātbūtnes,” sagaidot savās mājās pavāru, sacīja I. Zariņa.

Jāteic, ka šīs pusdienas bija īpašas arī ar to, ka namamāte bija pacentusies un pagatavojusi savu firmas putna gaļas cepeti. Pavārs Gatis Pētersons pievienojās ar iepirkumu grozu no veikala “Solo”, lai pagatavotu uzkodas un saldo ēdienu.

“Šoreiz gatavošu gan kaut ko Mārtiņdienas galdam tradicionālu, gan neraksturīgi, taču tās būs ēdienu receptes, kuras Ineta nākotnē varēs izmantot, lai iepriecinātu savus mīļos,” bilda pavārs.

Kamēr cepeškrāsnī cepās ar dārzeņiem pildītais cālis, namamāte pastāstīja, kā to gatavo: “Pirms cepšanas cāli apstrādāju ar medu, iierīvēju ar sāli, pipariem un savu iemīļotāko “Vidusjūras garšvielu maisījumu”. Pēc tam putnu uz neilgu laiku ievietoju ledusskapī, lai garšvielas ievelkas gaļā. Pirms cepšanas iemarinēto cāli pildu ar saldētiem zaļajiem zirnīšiem, tad nosēju ar auklu. Pēc tam putnu ievietoju īpaši cepšanai paredzētā masiņā, apkārt lieku gana lielos gabalos sagrieztus dārzeņus. Šoreiz izmantošu kartupeļus, burkānus, cukīnī. Var likt ziedkāpostus, baklažānus un citus dārzeņus, kas nu kuram garšo.”

I.Zariņa bilst, ka pēdējā laikā viņa novērtējusi īpaši cepšanai paredzētos maisiņus.

“Tajos pagatavot cepti ir elementāri un ātri. Turklāt tādai steidzīgai un aizņemtai būtnei kā man atkrīt pietaukotās pannas mazgāšana. Turklāt cepot šādā maisā gaļu kopā ar dārzeņiem, garšas samaisās un iznākums patiesi ir pārsteidzoši gards. Jāatminas vien, ka pēc gaļas un dārzeņu ievietošanas maisiņā jāielej arī nedaudz ūdens un ēdamkarote eļļas, lai negadās, ka cepetis pie pannas piedeg. Būtiski pēc tam, kad viss cepšanai paredzētais ievietots maisiņā un abi gali aizsieti, ar nazīti uzmanīgi maisiņa augšpusē izdurt vairākus caurumiņus. Tas tādēļ, lai gaiss cirkulētu. Un nevajag raizēties, ka cepeškrāsnī maisiņš visu laiku būs uzpūties. Tā tam jābūt,” pamāca I. Zariņa.

Panēti dārzeņi un garneles Nepieciešams: paprika cukīnī baklažāns tīģergarneles eļļa laims

Vispirms sagatavo mīklu panēšanai – sajauc kviešu miltus ar gāzētu minerālūdeni. Nedaudz pievieno sāli un laima sula. Šādā diezgan šķidrā mīklas konsistencē iemērc sagrieztos dārzeņus un garneles, pēc tam fritē eļļā zeltaini brūnus. Gatavus novieto uz salvetes, lai notek liekā eļļa. Var pasniegt ar sojas vai jebkādu citu mērci.

Pildīti kārtainās mīklas groziņi Nepieciešams: saldēta Tešla kārtainā mīkla olas džems vai kāds ievārījums saldējums

Mīklu nedaudz var atlaidināt, apsmērē ar sakultu olu, sagriež nepieciešamās daļās un veido groziņu. Liek cepeškrāsnī cept. Kad groziņi gatavi, tos izņem no cepeškrāsns un pilda ar džemu, pa virsu ieliek saldējumu. Šoreiz groziņos pildījām apelsīnu un smilšērķšķu džemu. Ļoti vienkārši un ātri. Gatavojot šo ēdienu, ir lielas iespējas variēšanai.

Paldies veikalam “Solo”, Cēsīs J. Poruka ielā 23, par sarūpēto pārtikas grozu.

P.S. Visu rakstu var lasīt 11. novembra “Druvā”. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
6

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi