Jauniešu kafejnīcā Cēsīs www.karstaissuns.lv pirmajā ēdienu darbnīcā ikvienam bija iespēja iemācīties pagatavot burito. Jau pēc mēneša ikviens līdzīgā ēdienu gatavošanas darbnīcā varēs iemācīties gatavot suši. Kafejnīcas īpašnieks un šefpavārs Gatis Pētersons atzīst, ka Eiropā šādas ēdienu pagatavošanas darbnīcas ir ierasta lieta, kāpēc gan arī mūsu sabiedrībai nepiedāvāt šādu iespēju! Lai pagatavotu burito, nepieciešams vispirms sagatavot mīklu un uzcept tortilļu, kā arī izvēlēties produktus, ar kuriem burito pildīt. “Iesākumā gatavojam pašu vienkāršāko mīklu, kuras sastāvā ir milti, olīveļļa, silts ūdens un sāls. Protams, katrs mājas apstākļos var pievienot arī dažādas citas garšvielas. Mīklu gatavo šādi – siltam ūdenim pievieno taukvielas, tad liek klāt miltus, sāli un mīca, līdz tā nelīp pie rokām. Kad mīkla gatava, to uz pusstundu atstāj atpūsties,” stāsta Gatis un stāsta, ka pa to laiku var sagriezt produktus, kurus burito pildīs. “Tie var būt gabaliņos sagriezti tomāti, gurķi, kāposts, paprika vai sīpols. Burito var pildīt arī šampinjonus, vistas fileju, ananāsu un daudz ko citu. Viss atkarīgs no gaumes,” saka šefpavārs.
Kad mīkla pusstundu pastāvējusi, no tās izveltnē un cep tortiļas, kuru lielums atkarīgs no pannas lieluma.
“Mīklu nedaudz apviļā miltos un uz miltiem nokaisīta galda rullē apaļas formas tortiļas. Jo tortiļa plānāka, jo labāka. Tad tortiļas uz sausas, karstas pannas no abām pusēm apcep, katru pusi apmēram divas minūtes. Pareizai mīklai būtu jāpūšas maziem burbulīšiem. Izceptās tortiļas vislabāk uzreiz apklāt ar mitru dvieli, lai tās neapkalst un nelūst,” stāsta Gatis un turpina: “Kad tortiļas izceptas, sāk tās pildīt. Paņem vienu tortiļu, apsmērē ar mērcīti, var izmantot jebkāda veida majonēzes vai veikalos nopērkamās speciālās mērces. Tad liek virsū sagrieztos dārzeņus vai jebko citu- sēnes, gaļu. Šādu tortiļu cepeškrāsnī nedaudz apsilda, pēc tam izņem, saloka un ēd.” Gatis atzīst, ja nav vēlēšanās mājās pašiem cept tortiļas, ir iespējams veikalā iegādāties lavašu un tajā pildīt burito sastāvdaļas. “Taču tas vairs nebūs īsti tas,” smaidot saka šefpavārs. Liene Lote Grizāne
Komentāri