“Pēc četriem gadiem kā konditore uzņēmumā, saņemot daudz komplimentu un pateicību par izcilajām kūkām, kas bija tieši tādas, kā klienti vēlējās, radās iedvesma pilnveidoties. Sākotnēji mani motivēja meitas, kuras iedrošināja uzsākt savu ceļu un censties vēl vairāk, jo cilvēkiem patika manas kūkas un svētku uzkodas. Tomēr bija svarīgi apdomāt, kā darboties, jo man nozīmīga bija stabilitāte. Sākt savu biznesu ir riskants solis, jo nekad nevar būt pārliecināts, vai būs pietiekami pircēju, vai viss izdosies, kā plānots. Ģimene bija un joprojām ir mans galvenais atbalsts šajā procesā,” pieredzē dalās konditore Inga Midika no Straupes.
Strādājot kā individuālajai uzņēmējai, ikdienā ir ne tikai kūku cepšana, bet arī uzņēmējdarbības pārvaldība. Tas ir aicinošs, bet prasīgs ceļš, kas piedāvā daudzas priekšrocības un izaicinājumus. Konditors var pilnībā realizēt savu radošo redzējumu, eksperimentējot ar dažādām garšām, formām un dekorēšanas tehnikām, lai radītu unikālu produkciju pēc klientu vēlmēm. Individuāli strādājot, var sniegt personisku apkalpošanu un pielāgot izstrādājumus atbilstoši pircēju gaumei.
Lai nodrošinātu darba efektivitāti, lai pasūtījumus sagatavotu termiņā, būtiskas ir laika vadības prasmes. Svarīgi arī saprast finanšu plūsmu un noteikt pareizu cenu, lai nodrošinātu uzņēmējdarbības rentabilitāti. Strādājot individuāli, ikdienas darbs rada aizraušanos un gandarījumu, jo var redzēt konkrētus rezultātus, saņemt atzinību par radošumu. Tas ir ceļš, kas prasa dedzību, mērķtiecību un mīlestību pret konditorejas mākslu, sniedzot gandarījumu par veiksmīgi pabeigtiem izstrādājumiem.
“Cik fantastiski bija pirmo reizi kā individuālam komersantam gatavot tirgum produkciju, kas top pēc mana redzējuma, kuram pati nosaku cenu! Es biju patīkami pārsteigta, ka gandrīz visu izcepto pārdevu jau pirmajā tirgošanās reizē. Tā ir īsta prieka sajūta! Prieks pārdot savus izstrādājumus un redzēt, ka rodas pastāvīgi klienti, kuri nākamajā tirgus reizē atkal nāk pie manis. Vasarā tirgū Skultē mums pat nebija laika izlikt produkciju, kad pircēji jau stāvēja rindā, gaidot savus iemīļotos gardumus,” smaidot stāsta Inga Midika un piebilst, ka kārumu daudzveidību cenšas katru reizi papildināt, dažādojot produkciju.
Ingai Midikai dāzādu gardumu cepšana ir aizraušanās kopš bērnības. Viņas mammas māsa bija profesionāla konditore. Mamma ne reizi vien Ingu, sešgadīgu meiteni, ņēma līdzi, kad ciemojās pie māsas ceptuvē. Konditorejas smaržas Ingu iedvesmoja, kad viņai ļāva, labprāt palīdzēja. Katra pīrādziņa mīkla tika ļoti rūpīgi izrullēta, katram mazam sīkumam pievērsta uzmanība, lai ikvienam izstrādājumam, kas nonācis līdz klientam, būtu izcila garša un izskats.
Kad I.Midikai izveidojās ģimene, konditora prasmes noderēja, cepot gardumus pašiem svētku reizēs. Dzīves gaitā radās situācija, kad bija jāmaina darbavieta, bija iespēja strādāt tuvāk mājām. Jaunajā darbā dažkārt bija jāpalīdz, gatavojot konditorejas izstrādājumus. Inga sāka mācīties, attīstīties un pilnveidot savas prasmes. Ar laiku klienti sāka atpazīt viņas rokrakstu, jo, kaut arī receptes var būt vienādas, katram konditoram ir savs īpašais veids, kā tās realizēt. Ar rūpību pret katru izstrādājumu I.Midika ieguva klientu uzticēšanos, bija pasūtītāji, kas lūdza, lai tieši viņa ceptu torti vai citus gardumus. Tas viņai pašai lika vairāk novērtēt savu darbu.
I.Midika sāka mājās eksperimentēt, kā gatavot veselīgus kārumus. Uz to viņu mudināja māsas dēla veselības problēmas, kad bijušas dažādas pārtikas alerģijas, puisis nevarēja ēst saldumus, ko var nopirkt veikalā. Centusies un mēģinājusi radīt veselīgus un garšīgus konditorejas izstrādājumus, kas būtu piemēroti mazajam ķiparam. Tā lēnām sākās patstāvīgās izaugsmes ceļš.
“Ingas gardumu ”produkcija ir gatavota tikai no dabīgām sastāvdaļām, vasarās pati konditore lasa ogas, kuras izmanto kūku un toršu pildījumiem. Bet, dekorējot kūkas, I.Midika vienmēr izmanto svaigas ogas. Tas padara produkciju īpašu. Ar katru klientu vienmēr individuāli izrunā visas detaļas, katru niansi, lai varētu pagatavot ideālo kūku, dažreiz pat sanāk pamainīt recepti, lai pilnībā apmierinātu klienta vēlmes. Cilvēki tādu individuālu pieeju novērtē.
Tiek plānots paplašināt darbību, bet ir vairāki riski. “Pirmkārt, zinu, ka tortes pēdējo posmu - salikt kopā sastāvdaļas – , turpināšu pati, lai nodrošinātu kvalitāti. Man svarīgi zināt, ka viss paveikts rūpīgi. Izaugsme saistīta arī ar bažām par lielo apjomu, kas varētu pārsniegt manas pašreizējās iespējas. Baidos, ka apjoma dēļ pati vairs nespēšu piedalīties tirdziņos, bet man ir ļoti svarīgi, jo tā varu veidot atgriezenisko saikni ar pircēju. Taču esmu ieinteresēta attīstīt savu uzņēmumu un doties pretī jauniem izaicinājumiem,” ar smaidu stāsta konditore.
Cēsu novadā un arī Straupes pusē netrūkst konditoreju, kas piedāvā dažādus gardumus. Bet I.Midika saka: “Mēs nevienu neuzskatām par konkurentu, jo katram ir sava niša un specifika. Novēlu visiem veiksmi, esam mazie mājražotāji, kas cenšas un atbalsta cits citu.”
Komentāri